UPC kábeltévé szolgáltatása...
Elküldve: 2008. 04. 27. 15:45
Az 1. (TV) Scarton RGB-ben és kompozitban is jöhet a jel (box beállítástól függően).
(RGB-ben egyszerre csak egy irányban mehet jel.)
A 2. Scart (video/DVD) csak kompozitban működik, de ott párhuzamosan mindkét irányban megy jel.
Így ezen keresztül fel tudod venni az éppen futó műsort, vagy a box távirányítóján a DVD gombot benyomva átengedi magán a box a kapott jelet. (Mindezt tehát itt kompozitban -- RGB-t tudó DVD-t közvetlenül a tévére érdemes kötni, a sokkal jobb kép miatt.)
(A DVR-es boxokkal meg tudták volna tenni, hogy az egyik Scarton más csatorna képe jön ki, mint a másikon, mivel hogy 2db tuner és dekóder van bennük. De ez plusz menüpontokat igényelne, ami egyesek számára már talán "túl bonyolult" lenne.)
A budapesti analóg kiosztás letölthető a upc.hu-ról. Az eddigi Családi csomag kínálatának nagy része megvan.
Elküldve: 2008. 04. 27. 16:11
Idézet: couguar - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 11:37
Akkor itt valami kavarc van!
ld. poli26 hozzászólását az előző oldalon (2008. ápr. 26): szerinte a scart2 csak bemenet.
Az UPC honlapjaán lévő dokumentumokban (felhasználói kézikönyv és kisokos) nem látszanak a scartok feliratai. A T-Online-éban viszont igen: azon egyértelműen SCART IN látható.
És persze az sem mindegy, hogy melyik médiaboxról beszélünk.
Az UPC "kínálatánban" (kisokos) négyféle is szerepel.
De most már részemről mind1, mivel - lévén, hogy a T-Online-os STB-n a composit kimenet egyértelműen megoldja a "felvétel gondomat", és hát nem szeretek sokáig sza...kodni, ezért már - meg is rendeltem.
Legfeljebb az UPC tanulhatna belőle, hogy talán jobban járna, ha a csicsás reklámszövegek helyett időnként talán pontosabb "specifikációkat" addna.
Pl. mit is mond az www.upcdigital.hu arról, hogy
Miből áll a beszerelés? Nos a válasz:
Csak annyit kérünk Öntől, hogy tegyen szabaddá egy 230V-os csatlakozót a TV közelében, mert a médiaboxot is be kell dugni valahová. ... És ha ezt összevetem azzal, miért és hogyan hiúsult meg (most már azt mondom szerencsére!) az első alkalommal a telepítés ...
Elküldve: 2008. 04. 27. 16:25
Idézet: malvin - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 17:11
ld. poli26 hozzászólását az előző oldalon (2008. ápr. 26): szerinte a scart2 csak bemenet.
Nem kell mindent elhinni

En mindket scartot hasznaltam mar kimenetkent. A thomson dvr-en es a philips dvr-en is.
Elküldve: 2008. 04. 27. 16:38
Idézet: malvin - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 17:11
No és lejátszani hogy fogsz arról a videóról? Mármint hogy juttatod a tévére a képet?
Idézet
Gondolkodni is szabad - ha már nem tudod, hogy a Scart kompozitban kétirányú, és általában ezt ki is használják, ha nincs különösebb akadálya. Pl. a tévék általában nyomják kifelé az éppen nézett adást (vagy egy másik Scarton kapott jelet [ha kompozit]) a Scart csatijaikon.
Akárhogy is nézzük, a UPC boxainak kialakítása ilyen szempontból ésszerűbb.
Elküldve: 2008. 04. 27. 17:21
Idézet
Szólhattál volna előbb ...
És persze az meg hallgathatott volna, aki nem tud holtbiztos információt ...
Idézet
szerencsére manapság a "videoknak" (azért idézőjelben, mert valójában nem a szó eredeti értelmében vett videomagnóról, hanem más rögzítő eszközről van szó) több ki és bemenetük van. Na meg a TVnek is. Pláne, ha az ember megtoldja egy extenderrel ... Ráadásul egy scart IN és OUT vonalait egy kis kábelezési ügyeskedeéssel nem is feltétlenül kell ugyanarra a berendezésre vinni.
Az "általában nyomják kifelé" a gyakorlatban azt jelenti, hogy mondjuk 4 scarból 1en (már amelyik).
Mindent összevetve, azt hiszem még neked van tanulni valód scart ügyben ...
Ami pedig azt illeti, hogy
Idézet
ismét az www.upcdigital.hu-ról:
ha a TV készüléken nincs scart csatlakozó, akkor egy scart modulátorra van szükség, melyek beszerezhetők a szórakoztató elektronikai szakárúházakban ...
Még szerencse, hogy tekintettel a 70+ éves nénikékre a telepítést végző munkatársunknál is megvásárolható ...
Szóval, magyarázza meg nekem valaki - ha ugyan ez egyáltalán megmagyarázható - hogy miért nem tudja az a nyomorult media box alapból kiadni az aktuális csatornát RF-en?
Elküldve: 2008. 04. 27. 17:49
Idézet: malvin - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 18:21
Talán nem utólag kellett volna megkérdezni. Vagy a hétvégén rendelted meg a T-től?

Idézet
Ha nem videomagnó, az más -- normálisabb DVD-s cuccokon RGB is van, amit (mint már volt róla szó) tényleg jobb közvetlenül a tévére kötni.
Idézet
Ez igaz. Azonban, ha külön vezeted a tévére, akkor a tévé távirányítóját is kéznél kell tartani.
Nem tudom, T-nél hogy van, de a UPC által adott távirányítón egy gombnyomás váltani az analóg és digitális adások, illetve a külső eszköz képe között.
Idézet
Az én tévémen 3 Scart van, és mindegyiken jön kifelé.
Idézet
Pl.?
Idézet
ha a TV készüléken nincs scart csatlakozó, akkor egy scart modulátorra van szükség, melyek beszerezhetők a szórakoztató elektronikai szakárúházakban ...
Még szerencse, hogy tekintettel a 70+ éves nénikékre a telepítést végző munkatársunknál is megvásárolható ...
Szóval, magyarázza meg nekem valaki - ha ugyan ez egyáltalán megmagyarázható - hogy miért nem tudja az a nyomorult media box alapból kiadni az aktuális csatornát RF-en?
1. Digitális adást alapvetően elég kompromisszumos RF-en átvinni a tévébe.
(Már kompozitban átvíve sem olyan jó, mint legalább RGB-n - egy sima CRT-s tévén is jól látható ezek között a különbség. Egy nagyobb LCD tévére meg HDMI-n érdemes átvinni az SD adást is.)
2. Így a dolog erősen opcionálissá válik - miért növelje a költségeket a gyártó egy olyan dologgal (modulátor), amit kevesen fognak használni?
3. Mivel elég kevés olyan tévé van már használatban, amin sem RGB, sem kompozit bemenet sincs.
4. A T-s boxon van ilyen fícsör?
Én amúgy az s-video jelet hiányolom - tunerkártyámon van ilyen bemenet. RGB kb. egyiken sincs, a kompozit meg jelentősen rosszabb. (Tévéből nem tudom, van-e olyan, amin nincs RGB, de van s-video.)
Szerkesztette: dezz 2008. 04. 27. 17:53 -kor
Elküldve: 2008. 04. 27. 18:24
Idézet
2008. ápr. 25., péntek - 19:34
Idézet
Mi az igazság?
....
u.i. a válasz meglehetősen sürgős lenne, mert holnap jön a szerelő.
Már ma is itt volt, de kiderült, ...
2008. ápr. 26., szombat - 4:29poli26
Idézet
2008. ápr. 26., szombat - 7:32
Idézet
Majd próbálkozok a konkurenciánál.
Ezzel párhuzaosan még pénteken elkezdtem érdeklődni a T-Online forumokon, és mivel ott megnyugtatóbb válaszokat kaptam, ezért szombat délután (léven most szombat munkanap volt) meg is rendeltem.
Mindent összevetve, a kérdés nem nevezhető utólagosnak.
Elküldve: 2008. 04. 27. 18:54
Idézet
Miért van akkor minden videoban, SAT receiverben RF modulátor is?
Azokat is jobb Scarton vagy SVHS-en kötni, ezért valószínű ezeket is kevesen használják.
Idézet
pl. azt írtad: ha már nem tudod, hogy a Scart kompozitban kétirányú, és általában ezt ki is használják, ha nincs különösebb akadálya. Pl. a tévék általában nyomják kifelé az éppen nézett adást (vagy egy másik Scarton kapott jelet [ha kompozit]) a Scart csatijaikon.
SCART szabvány az kétirányú. A konkrét kivitelezés viszont olyan amilyen.
A 90-es évek elején még közismert volt az a kifejezés, hogy FULL SCART. Az ahol minden vonal mindkét irányba, mindenféle átkötések nélkül, "tisztán" megvolt. Attól, hogy manapság ez szerencsére feledésbe merült, attól nekem ha egy scartra az van irva - vagy azt mondják - hogy IN, akkor az nekem nem kétirányú. És nem én nem tudom, hogy lehetne kétirányú, hanem Te nem tudod, hogy léteznek (léteztek) nem kétirányú scart csatlakozók és kábelek.
Mint ahogy az is a Te egyéni "szerencséd", hogy TV-d minden scartja ad ki is jelet (nem kell sakkozni).
Nekem sajnos mindkét TV-m (Sony ill. Panasonic, és nem is olyan régiek) csak egy scarton adnak ki jelet.
Szerkesztette: malvin 2008. 04. 27. 19:05 -kor
Elküldve: 2008. 04. 27. 19:23
Idézet: couguar - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 10:47
A videód szempontjából viszont hiába van a pvr-ben még egy tuner, ugyanarra fogod tudni használni, mintha nem lenne pvr-s dobozod.
Elküldve: 2008. 04. 27. 19:54
Idézet: llamada - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 20:23
Ez nem igaz, ugyanis ha a visszanezhetoseg funkciot nezzuk, akkor a box helyettesiti a videot, ha pedig az archivalast, akkor utolag atjatszhato a videora (gondolom nem akarsz folyamatosan tevezni), szoval tobbre hasznalhatod a videot mintha nem lenne pvr-es dobozod.
Elküldve: 2008. 04. 27. 21:01
Idézet: malvin - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 19:24
Bocs, ezt nem tudtam.
Idézet: malvin - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 19:54
Azokat is jobb Scarton vagy SVHS-en kötni, ezért valószínű ezeket is kevesen használják.
A videomagnók (még a digitálisan rögzítősek is) az analóg korszak gyermekei, mint ahogy az analóg SAT receiverek is. Digitális SAT receiveren már szerintem nem nagyon van.
(Az SVHS egy rögzítési szabvány - nem véletlenül írtam én is s-video-t.)
Idézet
Én is ezt írtam... "a Scart kompozitban kétirányú, és általában ezt ki is használják, ha nincs különösebb akadálya."
Idézet
RGB-t és s-videot ennél is egyszerre csak egy irányban lehet átvinni. (De egyébként miért a múlt idő? Most is van ilyen.)
Idézet
Hogy érted, hogy szerencsére?
Idézet
Valóban akkor feltétlezhetően az lenne, ha ez nem téves információ lenne. A UPC-s boxokon, és a manualjukban sem szerepel sehol az "IN". Csak az, hogy oda videot/DVD-t lehet kötni. Legalábbis valószínűsítened kellett volna, hogy nem csak lejátszásra használható, hanem felvételre is - lévén a Scart kétirányú lehet, és ilyen esetekben az is szokott lenni...
Idézet
Az utóbbi egy téves értelmezésből levont, értelemszerűen téves következtetés volt a részedről. Nem azt írtam, hogy a Scart mindenképpen kétirányú, hanem kétirányú is lehet, és ezt általában ki is használják, ahol érdemes (hacsak nem akarnak erősen spórolni).
Idézet
Nekem sajnos mindkét TV-m (Sony ill. Panasonic, és nem is olyan régiek) csak egy scarton adnak ki jelet.
Szintén nem arról volt szó, hogy minden esetben így van, hanem általában. Esetleg nézd meg ezt a szót a szótárban.

Szerkesztette: dezz 2008. 04. 27. 21:27 -kor
Elküldve: 2008. 04. 27. 21:16
Idézet: couguar - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 20:54
Ne mondd már, a videódat nem tudod tovább úgy használni, mint ahogy az analóg adás idejében: valamennyi csatoránt, tv-től függetlenül, kazettára rakni, és elrakni későbbi megnézésre.
A PVR doboz ugyanazt tudja, mintha lenne egy hdd-s felvevőd az analóghoz, de lehet hgoy hogy eddig sem volt, ezután sem akarnál, és főleg nem havidíjas konstrukcióban, vételi helyenként fizetve.
Ha nem csak videóról beszélünk, hanem vinyós dvd felvevőről, akkor konkrétan sok tízezer forint kidobásáról beszélünk.
Elküldve: 2008. 04. 27. 21:58
Elküldve: 2008. 04. 28. 03:38
Idézet
Nézd meg a pénteki első hozzászólásomat (vagy akár csak az abból idézett részt abban a hozzászólásban, amire ezt válaszoltad) és ha figyelmesebben elolvasod, akkor láthatod,hogy én valószínűsítettem - oly annyira, hogy meg is rendeltem. Azután - egyébb okok miatt - beleolvastam ebbe a fórumba, és talaltam néhány olyan bejegyzést, hogy nem tudok videora felvenni ..., meg hogy csak űgy tudok felvenni, ha úgy kötöm, hogy mediabox - video - tv .... (ezeket a hozzászőlásokat most hagy ne keressem viszza)
Ezután konkrétan rákérdeztem: Lehet felvenni?
És kaptam is konkrét választ: NEM LEHET.
Digitális SAT receiver tekintetében meg úgy látszik "nekem van szerencsém", mert az enyémben (Nokia) van RF modulátor. Igaz én sem használom. (Bár volt egy időszak, amikor használtam!).
Szerkesztette: malvin 2008. 04. 28. 03:52 -kor
Elküldve: 2008. 04. 28. 08:16

"Minden probléma megoldására több módszer létezik. Van amelyik elegáns, és van amelyik működik - ha nem is tökéletesen."
Elküldve: 2008. 04. 28. 12:01
Egyébként még én sem próbáltam (mert az eddig a videó és a tévé közötti Scart kábelt [ami véletlenül fullos bekötésű, így megy vele az RGB] most a box és a tévé között használom, és még nem vettem másikat a helyére), de egy másik, kimondottan AV-s fórumon már korábban kiderítették, hogy az alsó Scart kétirányú.
Én azt nem értem, hogy a T-s boxon milyen megfontosásból egyirányú (csak bemenet) a 2. Scart... Ez eléggé pofátlanság.
Elküldve: 2008. 04. 28. 13:29
Idézet: dezz - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 11:01
Hát az tényleg eszembe se jutott, hogy valaki "teljes mellszélességgel" állít valamit, aminek az igazságáról nem győződött meg.
Idézet
Na de van helyette S-video.
És bár a gépkönyvben lévő ábrán világosan látszik az IN felirat, és persze többen is állítják, hogy csak bemenet, ezek után azért nem árt ki is próbálni. (pl. a SAT receiver 2. scartjára is az van írva, hogy Decoder IN, de persze - már csak a dekódolás mechanizmusából következően is - van azon "hasznosítható" OUTPUT is)
Elküldve: 2008. 04. 29. 20:46
Idézet: dzsiboy - Dátum: 2008. ápr. 29., kedd - 20:35
Mert elvileg kábelmodemként is működhetne, internetszolgáltatás céljából.
Elküldve: 2008. 05. 03. 09:27
Az igazság az, hogy én remekül megvagyok pillanat megállitás , meg felvétel azonnal nélkül, no nem vagyok maradi , csak nem szeretnék számomra felesleges dolgokért pénzt kiadni. Már ha csak nem muszály. A segitséget, jöjjön bárhonnan is előre is köszönöm.