Csak azt nem tudom, hogy az USB 2.0-val is kompatibilis-e? :confused:

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2003. 05. 07. 21:26
Elküldve: 2003. 05. 08. 07:27
idézet:
Ezt írta FakeJack:
Ha nem tudsz elszakadni a géptől...
Csak azt nem tudom, hogy az USB 2.0-val is kompatibilis-e? :confused:[/quote]
LOLDe vajon az USB-n keresztül adatot is szolgáltat a gép felé? Pl. megmérhetné a számban a PH értéket, majd a megfelelő fogkefe driveren keresztül beküldené a gépbe és egy feldolgozó program segítségével grafikont képezhetne az adatokból.
Szvsz a Nehalem processzor már kibővített utasításkészlettel fogja támogatni a fogkefe hatékonyabb vezérlését.
[ 2003. május 08.: Thrawn szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 08. 15:49
idézet:
Ezt írta Thrawn:
LOLDe vajon az USB-n keresztül adatot is szolgáltat a gép felé? Pl. megmérhetné a számban a PH értéket, majd a megfelelő fogkefe driveren keresztül beküldené a gépbe és egy feldolgozó program segítségével grafikont képezhetne az adatokból.
Szvsz a Nehalem processzor már kibővített utasításkészlettel fogja támogatni a fogkefe hatékonyabb vezérlését.
[ 2003. május 08.: Thrawn szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
![]()
Én inkább, vmi force-feedbackre gondoltam. Pl. NFS közben, ha fogat mosol, akkor minél jobban nyomod a gázt, annál gyorsabban pörög, vagy ha Mohaa-ban eltalálnak, akkor hirtelen megáll 1 pillanatra, stb...![]()
Elküldve: 2003. 05. 08. 20:42
idézet:
Ezt írta FakeJack:
...vagy ha Mohaa-ban eltalálnak, akkor hirtelen megáll 1 pillanatra, stb...[/quote]
vagy kiveri egy fogad.![]()
Elküldve: 2003. 05. 08. 20:47
Elküldve: 2003. 05. 08. 21:15
idézet:
Ezt írta DzsiAr:
Huszonakárhány ? Egy felnőttnek 32 foga van
Na jó a bölcsességfogak nem nőnek ki mindenkinek. Nekem is csak kettő nőtt a 4-ből. (Szoktak is féleszűnek titulálni)[/quote]
Ezt meg honnan vetted ? Ez elmélet. Nekem pl. nem nőttek ki a bölcsességfogaim és emellett 26 fogam van !
Elküldve: 2003. 05. 08. 21:18
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Ezt meg honnan vetted ? Ez elmélet. Nekem pl. nem nőttek ki a bölcsességfogaim és emellett 26 fogam van ![/quote]
Kezd egyre érdekesebb lenni. Eddig én is 32-ről tudtam.
Elküldve: 2003. 05. 09. 00:36
idézet:
Ezt írta Max Payne:
Kezd egyre érdekesebb lenni. Eddig én is 32-ről tudtam.[/quote]
Mondom ELMÉLETBEN !!! (nagyon értetlenek vagytok).
Szerintem meglepődnétek, ha megtudnátok, hogy hány embernek van (avagy nincs) 32 foga !
Elküldve: 2003. 05. 09. 11:32
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Ezt meg honnan vetted ? Ez elmélet. Nekem pl. nem nőttek ki a bölcsességfogaim és emellett 26 fogam van ![/quote]
Ok. Elméletben
Nekem is van olyan ismerősöm akinek 22 !! van. (Csak ennyi nőtt nem húztak belőle) Mondjuk nem is kell neki fogselyem a fogak közét kitisztítani, befér a fogkefe is![]()
Elküldve: 2003. 05. 10. 00:02
idézet:
Fogak
(dentes), csontszerü, elmeszesedett szervek, melyek a száj nyákhártyájával összeköttetésben fejlődnek. Az emlősök fogain boncolástanilag megkülönböztetendők a következő részek: a korona, fogkorona, vagyis a szabadon a szájba nyuló rész, mely alatt az inyszegély által borított rész, a fognyak és ezentul a fogmederbe erősített rész foggyök nevet visel, utóbbi egyes vagy többszörös lehet (egy gyökü vagy többgyökü fogak). A fogkoronának öt felülete van, melyek megjelölése a következő: mellső, hátsó, külső, belső, rágó vagy metsző-felület; vagy (fogászati) mesial, distal, labial, lingual, masticatorius felület. A korona müködő része az él (metszők) és csücsök (őrlőfogak). Utóbbiak 1-5-ig tertjedő számban vannak az ember fogainál. A csücskök között hosszanti és haránt-árkok futnak. Mellékcsücskök és mellékárkok rendesen nagy számban és fejletten rendellenesen fordulnak elő. A gyökök önállók, szétágazók vagy összeforrt (iker-) gyökök. Utóbbiaknál az összeforradás helyén hosszanti barázda. Ahány a csücsök, annyi a gyök, ha összeforrt is. Ez emlékeztet az ősi fogra, melynek egy magános csücske és egy ilyen gyöke van (kup-fog). A fog belsejét üreg képezi, mely a gyökerekben mint csatorna folytatódik a gyök végéig, ez a fogbélüreg és a gyökcsatorna. Ezen üregben fekszik a fogbél a fogfejlődési korszakból visszamaradt fogcsirrész, mely a fogat élet ideje alatt nedvességgel ellátva táplálja, önmaga véredényekkel és idegekkel el van látva, de azokból a fog szilárd állományainak nem ád (kivétel a vasodentin).
Minden fog három állományból áll. 1. A fogzománc, ez a koronának külső kérgét képezi, legvastagabb a metsző- és rágó felületeken, kivált a csücskökön és megszünik a fog nyaki részén; összetétele hullámzatos, finom, kemény, ásványi anyagokból álló rudacskákból (prizmák) áll, melyek alig tartalmaznak szervi anyagokat és innen van a zománc roppant keménysége (az edzetlen acélnál keményebb). 2. A dentin a fog zömét képezi, igen finom csatornácska-rendszerrel van ellátva, melyben még finomabb, tápláló-szöveti szálak futnak és határán szétágazódnak, v. visszahajló kacsokat képeznek; utóbbiak magasabb rendü gerinceseknél a zománcba nem, vagy csak nagyon kevéssé terjednek át a gyök kérgi rétegébe, de némely halnál és némely hüllőnél inkább beterjeszkednek a cementbe. A dentincsatornácskákban futó szálak dentinfibrillák-nak neveztetnek, a csatornácskák közötti rész a dentin szövetközti állománya; ezt az előtt homogen-állománynak tartották, legujabban azonban felfedezték szerkezete rostos voltát. Erős savak által a fogállományból a mészsók kivonhatók, a visszamaradó anyag a fog alapanyagát (fogporc) képezi. 3. A gyökcsont v. gyökkéreg körülveszi a gyököt egész hosszában, különféle vastagságu rétegekben, legvastagabb a gyökcsúcson, legvékonyabb a fog nyaki részén, lényegileg csontszövetet képvisel. Ezen állományok hiány nélkül megvannak az ember fogaiban, azonban némely állatfajnál majd azoknak elosztódása hiányos v. aránytalan, majd azoknak egyike vagy másika hiányzik, p. a rágcsálók metsző fogainál csak az ajaki felületen van zománc. Oly fogak, melyeknek zömét dentin képezi és melyeknél a zománc talán teljesen hiányzik, dentinfogaknak neveztetnek; ezeknél p. a zománc csak fogjelődés idejében létezik, v. a fog megjelenésekor csakhamar lehámlik (elefánt-agyar). A dentinfogak megkülönböztetendők a szarulemezes állcsontoktól, hol kemény szaruréteg helyettesíti a fogakat (madarak, teknyősök, chelonia) és még inkább a szaruból álló fogakból, milyenek p. a bálna fogai, az u. n. halcsont. A kifejlődött dentinfogak zománc-, dentin- és cementből állanak, mely utóbbi nemcsak a gyököt borítja vastag rétegben, hanem a koronát is.
Összehasonlító boncolástana.
A gerincesek fogai és a halpikkelyek analog bőrképletek, amelyek a bőrpapillák elmeszesedéséből keletkeznek, és ennélfogva a halaknál a szájnak, szájpadlásnak és állcsontoknak nagy részét elfoglalják, mintegy sürü kibélelését képezik; ellenben a magasabb gerinceseknél az állcsontok széleit borító rágó-készüléksort képeznek.
A fogak alakja (morphologia). A gerincesek alsó osztályaiban a fogak jobbára egyszerü, kupalaku, egygyökü alakkal birnak, melyeknek felülete némi rovátkolást, árkolást mutat. Ilyen folyton növő, jobbára nagyszámu kupfogak találhatók a halak-, kétéltüek-, hüllők- valamint az őslénytani madarak s emlősök egész soránál a szájban és garatban, anélkül, hogy a fogak között alaki különbség mutatkoznék. A különféle életmód, táplálkozás, illetőleg fogmunka folytán a fogak p. az emlősöknél már különböző alakot öltöttek. Igy megkülönböztetünk az emlősöknél mellső vagy metsző, egygyökü, és hátsó, többgyökü, egyszersmind összetett koronaképződéssel ellátott fogakat, melyek külön-külön alakuak, korlátolt növekedésüek és két izben nőnek (tejfogak és állandó fogak). Tejfog oly fog, mely valamely időpontban gyöki részén felszivódást szenved és utód által pótoltatik. Állandó fog oly fog, mely szabály szerint nem bir utóddal. Általánosságban a fogak alakjának magasabb differencirozódása következtében beállott számbeli csökkenésük. Az eocen emlősök jobbára sokkal fogdusabb fogazattal birtak, mint a későbbiek. A halak, kétéltüek és hüllők fogazata, mint említettük, egyforma fogakból áll, az ily fogazat neve homodont (isodont); ezzel ellentétben a többféle alakból álló fogazat heterodont (anisodont) fogazat nevet visel. A heterodont fogazatban az egyes fogcsoportokra (fogféleség) a következő megjelölések állanak fenn: metsző-, szem- vagy szeglet-, kisőrlő- és nagyőrlő fogak. Minthogy a metsző- és szemfogak az egygyöküség és a korona egyszerü alakja mellett megmaradtak, ennélfogva csupán a tovább fejlődött, differencirozottabb őrlőfogak osztályozására volt szükség. A jelenlegi őrlőfogak keletkezését illetőleg a buvárok tulnyomó része (Cope, Osborn, Wortman, Schlosser, Fleischmann) megegyezik abban, miszerint azok a kupalaku, reptilia-fogból fokozatos átalakulás folytán jöttek létre. Ezen felfogással ellentétben áll egy uj elmélet, mely szerint az összes őrlőfogak két v. több egyszerü kupfog összeolvadásából fejlődtek a mai magas organizáltságu fogképletekké. (V. ö. Röse, Anat. Anzeiger, 1892. XV. sz. 13-14.)
Filogenetikus szempontból az emberi fogazat legközelebb áll az antropoid-majmokéhoz és ezek közül leginkább hasonlít a jelenleg élő madagaskari Hylobates fogazatához (fosszil-majmok ez ideig még nem ismeretesek). Azonban a különbség még itt is elég nagy, mert ugy a metsző-, mint az őrlőfogak sokkal határozottabb alakkal birnak, és a szegletfog sokkal hosszabb és hajlottabb mint az embernél, továbbá a majmoknál is az egyes fogcsoportok között köz (diastema) van, mi az emberi fogazatnál hiányzik. A neandervölgyi és nauletti állítólagos ősemberlelet, eltekintve attól, hogy nem ismertetnek el ilyennek, sem hozta közelebb a majomfogazatot az emberéhez; az összekötő láncszemet képező fosszil-állatok pedig hiányzanak. Az egyes emberi race-ok fogazata között nagyon csekély különbségek forognak fenn. Az ausztráliai őslakók (Tasmania, Uj-Kaledonia) és a középafrikai vad négerek fogazatán csak az tünik fel, hogy a fehér racehoz viszonyítva, fogaik erősebb alakfejlettséget mutatnak, nevezetesen leginkább a III. molaris (bölcseségi fog) bir tökéletesebb alakkal, és hogy az I. molaristól kezdve a III-ikig nagyság és csücsökszám tekintetében progressio mutatkozik, mig ellenben a fehér race-nál e viszonyok a bölcseségi fog felé regresszivek. A nagyon civilizált népeknél a III. molaris fog állítólag már kiveszőben van (reductio), mit az inkább puha táplálékkel való élésre vezetnek vissza.
A fogak száma igen változó; vannak állatok, melyek igen nagy számban tüntetik fel azokat, ugy hogy az állcsontokon kivül még a garat és a szájpadlás is el vannak általuk borítva (halak, kétéltüek, hüllők); viszont másoknál a fogazat nagyon hézagos vagy teljesen hiányzik (edentata, madarak). A fogak számának meghatározására minden állatfaj számára egy formula létezik, milyen p. az embernél az állandó fogazatra és a tejfogazatra az angol irásmód szerint a következő:
vagyis szóval kifejezve, az embernek 32 állandó és 20 tejfoga van. Ezt egy másik irásmód szerint a következő formula fejezi ki: i 2/2, c 1/1, pm 2/2, m 3/3×2 = 32, és d, i 2/2, c 1/1, m 2/2 ×2 = 20.................[/quote]
Elküldve: 2003. 05. 10. 00:10
idézet:
Ezt írta elefmaci:
a ciki az, ha pont a metszofogak kozul hianyzik valamelyik[/quote]
Ciki az, ha hiányzik bármelyik ! Nekem pl. azért nem 28, mert ez egyik hátsó ferdén nőtt és nem nőtt ki a helyére az alatta lévő. Szerencsések azok, akiknek teljesen szabályos a fogsora (ebből kifolyólag 28; ill. azoknak, akiknek alkatuktól függően nem rohad szét azonnal a bölcsesség foga 32 foguk van) !
Mindazonáltal hangsúlyozom, hogy ez nagyon ritka.
De azóta LameX belinkelt egy meglehetősen részletes írásrészletet a fogról.
Én a cápákat irígylem. Kitörik a foga ? Nem baj. VAN MÁÁÁSIIIIIIIIIK !![]()
Elküldve: 2003. 05. 10. 01:54
idézet:
Ezt írta Piftuka:
...azoknak, akiknek alkatuktól függően nem rohad szét azonnal a bölcsesség foga 32 foguk van) !
Mindazonáltal hangsúlyozom, hogy ez nagyon ritka.
[/quote]
Ejj, ritkaság vagyok...
Ismerek egy lányt, akinek 10egynéhány évesen kiesett a bal felső metszőfoga (eltört a csont, ami tartotta, szerencsétlen baleset), de úgy alakult a többi, hogy nem látszik a helye, a másik metszőfog beállt középre egyenesen, teljesen szimmetrikus a fogsora, szabályosnak látszik. Érdekes eset.
Elküldve: 2003. 05. 10. 12:54
idézet:
Ezt írta -NoVa-:
Ejj, ritkaság vagyok...
Ismerek egy lányt, akinek 10egynéhány évesen kiesett a bal felső metszőfoga (eltört a csont, ami tartotta, szerencsétlen baleset), de úgy alakult a többi, hogy nem látszik a helye, a másik metszőfog beállt középre egyenesen, teljesen szimmetrikus a fogsora, szabályosnak látszik. Érdekes eset.[/quote]
Nekem is elég szép fogsorom van. Amit említettem esztétikai hiba (hogy 1 fog "foglalja el" 2 helyét) nem látszik. Meg hát sajnos ugyebár a tömések, mert nekem a hátsók mind kilyukadtak.
Ha már itt tartunk: kinek melyik a kedvenc fogkeféje ?
Nekem a REACH zseniális "kisfejű" fogkeféje, HARD keménységben. Nem tudom a pontos típúsát.
Egyszínű (átlátszó -kék, -"vízszínű", -lila, -rózsaszín), vékony nyele van és a fej előtt teljesen elvékonyított (a legvékonyabb, amit ismerek), mint egy fogorvosi műszer.
A legrövidebb sörtesorral rendelkezik és "és profilból a sörtesor két oldala hosszabb szálakkal rendelkezik, mint a középső rész.
Ebből talán már ráismertek.
Elküldve: 2003. 05. 10. 17:26
idézet:
Ezt írta Piftuka:
Ha már itt tartunk: kinek melyik a kedvenc fogkeféje ?
[/quote]
Oral-B P35 (Medium) legyen akármelyik fajta, ennek a két feltételnek (Oral-B legyen és P35-ös) kell, hogy megfeleljen. Oral-B-re esküszöm, mert nagyon bejött, a P35 pedig a fogsoromból adódik. Ez a "méretem"Pont úgy, mint a 42-es cipő
![]()
Fogkrémből már más a helyzet, ott nem vagyok ennyire márkahű, de egy fogkrém nem jöhet számításba: az pedig a Signal. Egyszerű oka van, a fogmosás után a Signal fogkrémtől "lepedékesnek" érzem a fogam. Amúgy Blend-A-Med az a márka, amelyiket előnyben részesítem (lévén a fogorvosom "elég jól" ismeri ezt a márkát...)
SF
Elküldve: 2003. 05. 10. 21:04
Elküldve: 2003. 05. 10. 21:31
Elküldve: 2003. 05. 10. 21:55
idézet:
Ezt írta eszpe:
"Milyen fogkefét használjunk?
A fogorvosok szerint közepes vagy lágy szálerősségű, lehetőleg kis fejű fogkefét ajánlott használni. A modern fogkefék különböző hosszúságú szálai a nehezen elérhető helyeket - ilyenek a fogközök - is megtisztítják.
Soha ne használjon erős szálú fogkefét, mert az károsíthatja a fogakat és az ínyt. Cserélje a fogkeféjét legalább három-négy havonta, mikor a szálai már szétállnak."[/quote]
Kamu. Semmi kárt nem okozott a fogamban és az ínyemben.
Elküldve: 2003. 05. 13. 07:51
idézet:
Ezt írta eszpe:
Nem ilyen székek voltak a MATRIX-ban?![]()
[/quote]
Háj!
Nem, azok nőgyógyász székek voltak!!!
[ 2003. május 13.: miNimAL szerkesztette a hozzászólást ]