HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 09. 30. 20:58

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 13:44

Így-így. Fűtőértékre számolva.

Itt a teljes cikk:LINK

Meszlényi Zoltán a szerző többek között a Magyar Épületgépészet egyik szerzője is.

Szvsz. nem ér annyival többet, mint amennyivel többe kerül. Nálunk -jórészt- az anyagiak jelentik a szűk kersztmetszetet. Ám ha valaki környezettudatos állampolgár és fölös píze is van... ;)

jóvanmá. ne gyere már ezzel az ezeréves cikkel, meg szemlélettel.

...amúgy már tudnék neked 200 ezerért 29KW-os márkás kondenzációs kazánt mondani. nem kell messzire menni, pl. gyöngyösön is gyártanak, márkát nem szeretnék mondani.
egy hagyományos (turbós/29KW-os) átlagosan cirka 150 ezerért kapható, na ez már nem nagy különbség.

#102 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 30. 21:46

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 21:52

baromság :omg:

Kicsit bővebben?

#103 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 23:06

Idézet: gxa - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 21:46

Kicsit bővebben?

figyi! Faterom mesélte hogy valami kollégiumban nyertek valami felujítási munkát, és qrvára meglepődtek a 25 éve szerelt fűtésen, hogy gyakorlatilag még a mai napig is (nem gazdaságosan, de) működik! 25-30 éves öntvény radiátorok 3 tag (!) legalább 50 kiló. az nem semmi...
ennek fényében ne meséld már be nekem, hogy ez a hiper-szuper technológia 5-10 évig jó! ? baromság.  :omg:

#104 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 23:09

Idézet: TroppauerHümér - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 18:55

Íme az első magyar (méretre-gyártott-fa-ablak) vállalkozó. Hétfön hívtam, szerdán jött, megállt a ház előtt, közölte, hogy nincs ideje, annyi a melója,, majd jön szombaton délután.
Mondom neki: "annyi ideje sincs, hogy lemérje az ablakot? "
A válasz: "sajnos, nincs, jövök szombaton"
Nem jött. Nem is hívott.
......
Ezt a topicot konkrét javaslatoknak szántam, fa vagy műanyag-ki-mennyiért-hogyan, mennyi volt/-most mennyi-a-számla- meddig tartott--jött ki a projectből?
Nem ez történt, de azért tanulok.
:)

Újabban ez megy a HWSW-en. Nyit az ember egy topikot, majd jön valaki aki beleköt a töketlen fecske repülési sebességébe. Ami nem is 4, hanem 7 és nem is mérföld, hanem kilométer, mert az benne van az SI-ben, és különben is Ő tudja, mert a szomszédja madarász. Innen eljutunk a felemás csőrű gödény tálálkozási szokásáig. A témához hozzászól 4 horgász, 3 vadász (közüllük 1 rabsic) és a biztonság kedvéért megszólal egy tengerbiológus is. Elég hamar elfogynak az észérvek (meg az egyábként sem érdekel senkit), ekkor valaki beleköt abba, hogy a "csör" az hosszú ő, és nem rövid, így aki ezt sem tudja, az milyen jogon száll vitába vele...et cetera, majd egy-kettőre jelzőkkel és határozókkal tarkított személyeskedésbe torkollik. Később megjelenik lamex valamelyik klónja, aki idevágó gugli találatokkal fokozza a kedélyeket. Amikor a hangulat a tetőfokára hág, megjelenik egy mod, aki kioszt vagy 30 hét büntit és zárja az egyébként szép reményekkel indult topikot.

Bocs az  :offtopic: -ért.

Egyébként én is hasonló cipőben járok, mint te. A mi házunk a '70-es évek legvégén épült B30-téglából, nedves-fenyő tüzépes ablakokkal, az akkoriban szokásos jóindulatú slendriánsággal kivitelezve.  Faterék elég sok dolgot a lehető legolcsóbb (és ezért legszarabb) ipari iskolában fél évet abszolvált "mesterekkel" csináltattak meg. Mindíg jött valakinek a valakije, aki haveri alapon olcsóé megszámítja, faterék meg voltak olyan balekok, hogy belementek. Az ablakok eléggé el vannak vetemedve, mert pl. akkor lett normálisan lekezelve, amikor én tizenvalahány évesen megcsináltam. (Régi festék leéget, csiszolás, tapaszolás, csiszolás, lenolaj, alapozó, zománc) Így még most is elég esztétikus, csak még mindíg át lehet köpni a rések között.

"Fejben" én is most rakom össze a részleteket.  Az asztalos csinálta fa ajtókkal nincs jó tapasztalatom. A helyi asztalos csinált majd' 200k-ért egy kb 2x3 m-es fa teraszajtót. Ám ezt állandóan veri az eső, így már elég szépen el van vetemedve.
Ezért az északi oldalra (ahonnan a szél is gyakran fúj) mindenképpen műanyag ablakokat fogok tenni, valamilyen fokozott hőszigetelésű üveggel. Konrétan a német profilokból dolgozó lengyel DAKO cég Prestige+ termékcsaládját néztem ki. Dupla gumitömítés, az üveg 1,1-es k értékű. A északi oldalon egyébként is csak a vizesblokok és néhány kiszolgáló helyiség ablakai vannak.

Az utcafrontra néző nagy ablakokat én is fából szeretném, ez még nyitott kérdés nálam is.

A homlokzat hőszigetelésére a nikecell.hu-n találtam egy pdf-et A hatodik oldalán van egy táblázat. Ebből ki lehet mazsolázni, hogy melyik faltipushoz milyen vastagságot javasol a cég. Nekem pl. a B30-as téglának a hőátbocsátási tényezője 1,46 W/m2K. 8 cm-es cuccal ezt le lehet vinni 0,37-re, bár ez picit túlzás.
Ez alapján már lehet számolgatni.

Hagyományos, nem beépített padlásnál rengeteg meleg távozik a födémen keresztül. Ide ált. üveggyapotot szoktak teríteni. Ez nem éghető anyag, én szvsz szívesebben raknám ezt a padlásra. Ebben az a jó, hogy egy tekercs nem túl drága, meg lehet venni egyesével is, majd ha az ember összeszedte  minden lelkierejét, akkor leteríti. (Undorító, viszketős munka)
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#105 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 23:13

Idézet: Basic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 0:06

figyi! Faterom mesélte hogy valami kollégiumban nyertek valami felujítási munkát, és qrvára meglepődtek a 25 éve szerelt fűtésen, hogy gyakorlatilag még a mai napig is (nem gazdaságosan, de) működik! 25-30 éves öntvény radiátorok 3 tag (!) legalább 50 kiló. az nem semmi...
ennek fényében ne meséld már be nekem, hogy ez a hiper-szuper technológia 5-10 évig jó! ? baromság.  :omg:

:D Egy öntvény radiátor kicsit más műfaj.
Akkor szerintem most gyorsan nézz utána, hogy hogyan is épül fel egy napelem. Ha megtetted, akkor neked is világos lesz, hogy miért erősen korlátozott az élettartama. Addig is leírom dióhéjban: a lényegében félvezető szendvicsszerkezetekről van szó, aminek rétegei szépen átdiffundálnak egymásba néhány éves időskálán. Arról nem is beszélve, hogy mint minden félvezető alapú dolognak, ennek is borzasztó energiaigényes a gyártása, így gyakorlatilag esélytelen, hogy megtermelje azt az energiát, amibe az előállítása került. Az élettartama végén pedig veszélyes hulladék. Ennyit a napelemről.

#106 Felhasználó inaktív   L 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 23:18

Idézet: Basic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 0:06

Ha tudsz jobb radiátort az öntöttvasnál, szólj, kérlek. Akkor cserélünk itt a lakásban is.
Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik

#107 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 01:11

Üdv!

Hű itt mindenféle okosságot olvasni :) nemrossz :p
Leírom nálunk mi, hogyan alakult.

Adott egy családi ház, kb 1920as épités, aztán toldozva-foltozva lett.. 7éve belül ujravakolva. néhány fal átrakva stb. Ablakok maradtak duplaszárnyas ősrégi fakeretes ablakok.
Telt,múlt az idő, a fa ablak elfáradt, jött a huzat meg minden földi jó.pl penész. Szóval muszáj volt valamit kezdeni. De ha már belül vakolunk, és ablakcsere van, akkor egyúttal szigeteljünk is.
A választás nem a jólismert dryvitra esett, mert azt az akkori családfő (apám) nem tartotta jónak. (fűtésszerelő lévén tudta mekkora különbség van azzal-és nélküle a fűtés-számlák között). Szóval felkerestünk egy céget, akik még a 2000es BNVn voltak kint. A ház falára (kivül) 2komponensű PUR_habot fujtak, kb 4-7cm vastagságban. Ez helyettesiti a nikecellt. Erre jött a szokásos felületkiegyenités (a hab nem lehet egyenes sosem) rá a dryvitháló majd vakolat. Még vakolás előtt egyik éjjel volt egy hosszabb telefonbeszélgetésem. Az egyik sarokba a házfalának dőlve telefonáltam, ~1,5órán keresztül.A saját testem hőjét szinte teljes mértékben "visszaverte". Azóta ezerszer jobb a helyzet. Nem mellesleg hangszigetel is.
Hja, és a párát szinten kifele vezeti, bár a friss vakolás miatt egyelőre sűrűn kell szellőztetni.

Ja! A szigetelés nemcsak! a hőszigetelést jelenti. (talaj)víz ellen is kell védekezni. Szintén nem a legszokványosabb megoldást választva kerestünk egy másik céget, akik a fal vastagságánál 1cm-el hosszabb saválló acél lemezeket lőttek be a falba,a belső padló magasságában. Ez nem engedi a falba felszivárogni a vizet.Idén már kiderül mennyivel lesz kevesebb a fűtésdíj.

Szó volt homlokzatról. Befújták azt is a habbal, de oda vakolat nem került, csak festve lett. Védi a gerendákat takaró léceket, ereszdeszkákat. Van ahol a tetőtérben, a cserepek "alját" fújják be. Mondhatni örökéletű.

--

És ha már van itt ennyi dolgos emberke, akkor segítséget is kérnék. Sajnos a kocsibejárót édesapám már  nemtudta befejezni... keresek egy megbízható csapatot aki vállalja a betonozást. kb 20nm és van ahol 70cm mély az árok.. (persze kavicságy stb, szoval a beton csak 15cm körül lenne). Holnap jön még egy emberke megnézni, de inkább legyen több csapat mint egysem...

#108 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 10. 01. 02:33

Idézet: Basic - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 10:17

bővebben: a napkollektor () raktározni is tud

Nyari napenergiat eltarolja a huvosebb napokra?

:legyint:

Szerkesztette: nyunyu 2006. 10. 01. 02:34 -kor

#109 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 08:09

Idézet: TroppauerHümér - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 18:55

Ezt a topicot konkrét javaslatoknak szántam, fa vagy műanyag-ki-mennyiért-hogyan, mennyi volt/-most mennyi-a-számla- meddig tartott--jött ki a projectből?
Nem ez történt, de azért tanulok.
:)

Erről szóltam az előbb, teljesen felesleges itt a napkollektorokról vitatkozni. ;)
A házról tudsz képet felrakni?Lehet MSN is.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#110 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 08:19

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 0:09

"Fejben" én is most rakom össze a részleteket.  Az asztalos csinálta fa ajtókkal nincs jó tapasztalatom. A helyi asztalos csinált majd' 200k-ért egy kb 2x3 m-es fa teraszajtót. Ám ezt állandóan veri az eső, így már elég szépen el van vetemedve.

Pedig az asztalos csinálta fa ajtókkal nincs gond.Nekünk kettőt is csináltak, már 5 éve, hogy megvannak és a világon semmi gond nincs vele.Először lenolajjal kentüük le aztán kültéri vastaglazúrral kétszer és kalap.
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#111 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 08:54

Idézet: L - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 23:18

Ha tudsz jobb radiátort az öntöttvasnál, szólj, kérlek. Akkor cserélünk itt a lakásban is.

Egy radiátor teljesítménye nem a radiátor súlyától/nagyságától függ, hanem a fűtőfelület nagyságától!
A mai modern radiátorokkal szemben egy öntvény 30%-al le van maradva.

#112 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 09:49

Idézet: carcass - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 9:19

Pedig az asztalos csinálta fa ajtókkal nincs gond.Nekünk kettőt is csináltak, már 5 éve, hogy megvannak és a világon semmi gond nincs vele.Először lenolajjal kentüük le aztán kültéri vastaglazúrral kétszer és kalap.

Akkor csak nekem nem volt szerencsém... ;)
Annak idején én is csináltam asztalos minőségű szárított skandináv fenyőből egy polcot. A szoba száraz levegőjében még tovább száradt és sajna némelyik egy kicsit tekeredett is. Nem nagyon látható, csak ha hosszában néz végig az ember a deszkán. De egy ajtónál ez a kis tekeredés is sok.

A beton lábazatot hogy érdemes utólag szigetelni? (Aránylag kevés földmunkával :) )
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#113 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 09:59

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 9:49

Akkor csak nekem nem volt szerencsém... ;)
Annak idején én is csináltam asztalos minőségű szárított skandináv fenyőből egy polcot. A szoba száraz levegőjében még tovább száradt és sajna némelyik egy kicsit tekeredett is. Nem nagyon látható, csak ha hosszában néz végig az ember a deszkán. De egy ajtónál ez a kis tekeredés is sok.

A beton lábazatot hogy érdemes utólag szigetelni? (Aránylag kevés földmunkával :) )

profi asztalos köztudottan sok fát összeragaszt és abból munkálja ki az ajtót, mert ez természetes ha egy db fából van, akkor száradáskor csavarodik.

egy kicsit legalább 50 cm-re körbe kell ásni az alapot, persze mindig csak szakaszokat -statikus- koordinálásával (!) és vannak erre speciális lábazati szigetelők. hasonlít a nikeccelre, kicsit másabb az anyaga, de ezt pl. egy tüzépen pontosan tudják milyet kell venni.

#114 Felhasználó inaktív   TroppauerHümér 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 10:04

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Erről van szó
Business as usual. We fucked up everything.

#115 Felhasználó inaktív   TroppauerHümér 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 10:08

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Business as usual. We fucked up everything.

#116 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 10:23

Idézet: Basic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 10:59

profi asztalos köztudottan sok fát összeragaszt és abból munkálja ki az ajtót, mert ez természetes ha egy db fából van, akkor száradáskor csavarodik.

egy kicsit legalább 50 cm-re körbe kell ásni az alapot, persze mindig csak szakaszokat -statikus- koordinálásával (!) és vannak erre speciális lábazati szigetelők. hasonlít a nikeccelre, kicsit másabb az anyaga, de ezt pl. egy tüzépen pontosan tudják milyet kell venni.

Tudom, hogy készül egy ajtó. Ez is több eltérő szálirányú fából van összeragasztva. Mégis tekeredett. Az elmélet nem mindíg találkozik a gyakorlattal. ;) Ez a baj a valósággal...

Ha Austrothermben gondolkodik az ember, akkor ez az Austrother expert, amiről beszélsz. 
Az a baj, hogy a lábazat mellett járda van. Ezt egyébként is fel akarom törni és térkőre cserélni. A térkövezés is egy "kis" földmunkával jár, valószínűleg összekötöm a kettőt. Engem konkrétan a felrakás módja érdekel. (vizszigetelés, geotextil, mit-hogyan) Elég sok utólag hőszigetelt háznál látom, hogy a lábazatot nem szigetelték le, csak leszínezték. Így egyrészt elég bénán is néz ki (a "fal" túllóg vagy 5 centivel az alapon), másrész szerintem nem is jó, mert pont  jó hővezető betonlábazat nincs leszigetelve.
Bár azt elhiszem, hogy senki sem szeret lapátolni... ;)

#117 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 10:31

10x10-es sátortetős tipusterv :D
Az ablakaink és az első ajtónk is dettó ugyan ilyen. Az ajtó ultraszar. Nekünk az ablakok is.

#118 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 10:42

Idézet: bexxter - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 2:11

Üdv!

Hű itt mindenféle okosságot olvasni :) nemrossz :p
Leírom nálunk mi, hogyan alakult.

(...)

m2 árat nem tudsz? Nagyon jól hangzik, nekem teccik is, de szerintem -így első blikre - vagy 1,5x-2x drágább a dryvitnál.
Gyakorlatilag újra kell vakolni az épületet. Ez kisebb házaknál még elmegy, de a mi 9x12-es, kétszintes házunknál elég horror lenne.

#119 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 13:37

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 10:23

Tudom, hogy készül egy ajtó. Ez is több eltérő szálirányú fából van összeragasztva. Mégis tekeredett. Az elmélet nem mindíg találkozik a gyakorlattal. ;) Ez a baj a valósággal...

Ha Austrothermben gondolkodik az ember, akkor ez az Austrother expert, amiről beszélsz. 
Az a baj, hogy a lábazat mellett járda van. Ezt egyébként is fel akarom törni és térkőre cserélni. A térkövezés is egy "kis" földmunkával jár, valószínűleg összekötöm a kettőt. Engem konkrétan a felrakás módja érdekel. (vizszigetelés, geotextil, mit-hogyan) Elég sok utólag hőszigetelt háznál látom, hogy a lábazatot nem szigetelték le, csak leszínezték. Így egyrészt elég bénán is néz ki (a "fal" túllóg vagy 5 centivel az alapon), másrész szerintem nem is jó, mert pont  jó hővezető betonlábazat nincs leszigetelve.
Bár azt elhiszem, hogy senki sem szeret lapátolni... ;)

hát őszintén én ennyire nem értek hozzá, csak amiket hallok fatertól. szerintem kőművesnek tudnia kell, hogy kivitelezhető.

#120 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 14:50

Idézet: Basic - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 8:54

Egy radiátor teljesítménye nem a radiátor súlyától/nagyságától függ, hanem a fűtőfelület nagyságától!
A mai modern radiátorokkal szemben egy öntvény 30%-al le van maradva.

Öntvénynek az az előnye, h piszok sokáig tárolja a hőt, vmint elég vastag, sosem fog kilukadni.
A legjobb, amit valaha is csináltak, de ma már nem gyártják, mert amiben anyag van, az drága, és ami dára, az nem kell...
Az nevet utoljára, aki először üt.

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.