Idézet: TroppauerHümér - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 18:55
Íme az első magyar (méretre-gyártott-fa-ablak) vállalkozó. Hétfön hívtam, szerdán jött, megállt a ház előtt, közölte, hogy nincs ideje, annyi a melója,, majd jön szombaton délután.
Mondom neki: "annyi ideje sincs, hogy lemérje az ablakot? "
A válasz: "sajnos, nincs, jövök szombaton"
Nem jött. Nem is hívott.
......
Ezt a topicot konkrét javaslatoknak szántam, fa vagy műanyag-ki-mennyiért-hogyan, mennyi volt/-most mennyi-a-számla- meddig tartott--jött ki a projectből?
Nem ez történt, de azért tanulok.

Újabban ez megy a HWSW-en. Nyit az ember egy topikot, majd jön valaki aki beleköt a töketlen fecske repülési sebességébe. Ami nem is 4, hanem 7 és nem is mérföld, hanem kilométer, mert az benne van az SI-ben, és különben is Ő tudja, mert a szomszédja madarász. Innen eljutunk a felemás csőrű gödény tálálkozási szokásáig. A témához hozzászól 4 horgász, 3 vadász (közüllük 1 rabsic) és a biztonság kedvéért megszólal egy tengerbiológus is. Elég hamar elfogynak az észérvek (meg az egyábként sem érdekel senkit), ekkor valaki beleköt abba, hogy a "csör" az hosszú ő, és nem rövid, így aki ezt sem tudja, az milyen jogon száll vitába vele...et cetera, majd egy-kettőre jelzőkkel és határozókkal tarkított személyeskedésbe torkollik. Később megjelenik lamex valamelyik klónja, aki idevágó gugli találatokkal fokozza a kedélyeket. Amikor a hangulat a tetőfokára hág, megjelenik egy mod, aki kioszt vagy 30 hét büntit és zárja az egyébként szép reményekkel indult topikot.
Bocs az

-ért.
Egyébként én is hasonló cipőben járok, mint te. A mi házunk a '70-es évek legvégén épült B30-téglából, nedves-fenyő tüzépes ablakokkal, az akkoriban szokásos jóindulatú slendriánsággal kivitelezve. Faterék elég sok dolgot a lehető legolcsóbb (és ezért legszarabb) ipari iskolában fél évet abszolvált "mesterekkel" csináltattak meg. Mindíg jött valakinek a valakije, aki haveri alapon olcsóé megszámítja, faterék meg voltak olyan balekok, hogy belementek. Az ablakok eléggé el vannak vetemedve, mert pl. akkor lett normálisan lekezelve, amikor én tizenvalahány évesen megcsináltam. (Régi festék leéget, csiszolás, tapaszolás, csiszolás, lenolaj, alapozó, zománc) Így még most is elég esztétikus, csak még mindíg át lehet köpni a rések között.
"Fejben" én is most rakom össze a részleteket. Az asztalos csinálta fa ajtókkal nincs jó tapasztalatom. A helyi asztalos csinált majd' 200k-ért egy kb 2x3 m-es fa teraszajtót. Ám ezt állandóan veri az eső, így már elég szépen el van vetemedve.
Ezért az északi oldalra (ahonnan a szél is gyakran fúj) mindenképpen műanyag ablakokat fogok tenni, valamilyen fokozott hőszigetelésű üveggel. Konrétan a német profilokból dolgozó lengyel DAKO cég Prestige+ termékcsaládját néztem ki. Dupla gumitömítés, az üveg 1,1-es k értékű. A északi oldalon egyébként is csak a vizesblokok és néhány kiszolgáló helyiség ablakai vannak.
Az utcafrontra néző nagy ablakokat én is fából szeretném, ez még nyitott kérdés nálam is.
A homlokzat hőszigetelésére a nikecell.hu-n találtam
egy pdf-et A hatodik oldalán van egy táblázat. Ebből ki lehet mazsolázni, hogy melyik faltipushoz milyen vastagságot javasol a cég. Nekem pl. a B30-as téglának a hőátbocsátási tényezője 1,46 W/m2K. 8 cm-es cuccal ezt le lehet vinni 0,37-re, bár ez picit túlzás.
Ez alapján már lehet számolgatni.
Hagyományos, nem beépített padlásnál rengeteg meleg távozik a födémen keresztül. Ide ált. üveggyapotot szoktak teríteni. Ez nem éghető anyag, én szvsz szívesebben raknám ezt a padlásra. Ebben az a jó, hogy egy tekercs nem túl drága, meg lehet venni egyesével is, majd ha az ember összeszedte minden lelkierejét, akkor leteríti. (Undorító, viszketős munka)
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."