HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#321 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 27. 11:23

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 10:09

Sziasztok!

Most veszünk egy lakást, amiben gipszkarton falak vannak a vályok előtt. És a konyhát ki kell festenem, mert felrobbantottak egy kávéfőzőt. Olvastam itt, hogy mész alapú festékkel érdemes, hogy szellőzzön a fal rendesen. A kérdésem, hogy mivel halványzöld a fal, és fehérre festenénk, hogy le kell e kaparni az előzőt, és hogy gipszkartonról miképp kel ezt csinálni, hogy ne sérüljön a gipszkarton. Tudom, hgoy offtopic, csak gondoltam még hátha belefér, ha nem irányítsatok el nyugodtan. Köszi!

Egzakt technológiát nem tudok mondani.  A klasszikus "beáztatom a falat és letolom spaklival" gipszkartonon szerintem nem működik jól, mert eláztatja és a papír is lejön a gipszről.

Amikor Angliában dolgoztam (mint festő bm) mi egy speckó tejföl sűrűségű  nem vízalapú oldószeres festékmaró anyagot használtunk, ami nem áztatta el a gipszkartont viszont minden festéket gyönyörűen lemart a gipszkartonről, ajtókeretről stb. (Olyan erős oldószer volt, hogy a bakancsom talpát 2 hónap alatt megette, a recézés teljesen elolvadt/kisimult)

Érdeklődj nagyobb festékboltokban (nem barkácsáruházakban), hogy van-e esetleg ennek az anyagnak valami magyar megfelelője.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#322 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 11:33

Esetleg fűrészporos tapéta?
Az nevet utoljára, aki először üt.

#323 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 14:06

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 11:09

Sziasztok!

Most veszünk egy lakást, amiben gipszkarton falak vannak a vályok előtt. És a konyhát ki kell festenem, mert felrobbantottak egy kávéfőzőt. Olvastam itt, hogy mész alapú festékkel érdemes, hogy szellőzzön a fal rendesen. A kérdésem, hogy mivel halványzöld a fal, és fehérre festenénk, hogy le kell e kaparni az előzőt, és hogy gipszkartonról miképp kel ezt csinálni, hogy ne sérüljön a gipszkarton. Tudom, hgoy offtopic, csak gondoltam még hátha belefér, ha nem irányítsatok el nyugodtan. Köszi!

Szeva!
A mi házunk is több ütemben épült és egy része vályog.Azt a szobát mi is begipszkartonoztuk.Nem azért mert penészes volt vagy valami - simán csak azért mert olyan hullámos volt a fal, hogy a vakolattal nem lehetett szépen kihozni.Szépen beszinteztük a lécvázat és ment is rá a gipszkarton.Frankón Tilatex-szel
lekentük hengerrel - nem kell feltétel nélkül fosni a penésztől, már rajta van 4 éve és semmi penész - azóta is frankón üzemel.3 hónapja festettem át, mert meguntuk a színét. ;)
Szóval ne ragasztkodj a meszeshez mnden áron.
A mészfesték alkalmazása olyan, hogy meg kell nézni egészében a házat - ha nem penészes, akkor no problem, nem kell hozzá ragaszkodni.

Mellesleg, ha penészes a fal, akkor a fűrészporos tapéta is kizárva, hacsak nem páraáteresztő a ragasztó, amivel felrakod. ;)

Szerkesztette: carcass 2006. 11. 27. 14:06 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#324 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 27. 16:45

Idézet: carcass - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 14:06

Szeva!
A mi házunk is több ütemben épült és egy része vályog.Azt a szobát mi is begipszkartonoztuk.Nem azért mert penészes volt vagy valami - simán csak azért mert olyan hullámos volt a fal, hogy a vakolattal nem lehetett szépen kihozni.Szépen beszinteztük a lécvázat és ment is rá a gipszkarton.Frankón Tilatex-szel
lekentük hengerrel - nem kell feltétel nélkül fosni a penésztől, már rajta van 4 éve és semmi penész - azóta is frankón üzemel.3 hónapja festettem át, mert meguntuk a színét. ;)
Szóval ne ragasztkodj a meszeshez mnden áron.
A mészfesték alkalmazása olyan, hogy meg kell nézni egészében a házat - ha nem penészes, akkor no problem, nem kell hozzá ragaszkodni.

Mellesleg, ha penészes a fal, akkor a fűrészporos tapéta is kizárva, hacsak nem páraáteresztő a ragasztó, amivel felrakod. ;)

Igaz.  A vályogfal nem jelenti feltétlenül azt, hogy penész és rohadás.
Viszont nehéz normálisan vakolni, mert hepe-hupás, hajlamos ledobni a vakolatot, rabicolni kell, szakember kell hozzá stb.

A giszkarton falat pedig egy vízmérték, egy függőón, egy kölcsönkért űtvefúró meg egy csavarbehajró segítségével bárki megcsinálja, akinek egy kicsit ügyesebb a  keze.

E-lias!
Ha rossz a konyha szellőzése - és nincs szagelszívó - akkor könnyen meg tudod segíteni egy ilyen kis ventilátorral.. Van időkacsolós változat is. Bekötheted egy használaton kívüli kéménybe, falátöréssel meg egy darab PVC csővel egyenest a szabadba (bár ez vályog+gipszkartonnál nem egyszerű), vagy a mennyezeten át a padlásra. (Gondolom a vályogháznak nem monolit vasbeton födémszerkezete van  :D )
Rákötöd a konyha világítására vagy egy külön kapcsolóra a helyi viszonyoktól függően.
Ez kiszívja a fölös párát a főzésnél.
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#325 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 28. 08:24

Idézet: leslie - Dátum: 2006. nov. 27., hétfő - 10:32

Intelligens megoldás, amikor a rohadó-penészedő-gombásodó fal elé húznak egy adag gipszkartont, és ezzel meg van oldva...

Én tuti nem kaparnék gipszkartont...

A fal nincs elrohadva, csak nem lehet szépen egyenesre vakolni. Nem feltétlenül akartam kaparni, csak a lehetőségek érdekeltek. Tapétázni meg főleg nem szeretnék, főleg konyhában.

Idézet: Fanatic

Érdeklődj nagyobb festékboltokban (nem barkácsáruházakban), hogy van-e esetleg ennek az anyagnak valami magyar megfelelője.

Köszi! Érdeklődni fogok! szagelszívó van, szerencsére.

#326 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 20:40

Hali!

Új lakásba költözöm. Ez egy kb 2 éves lakóparki lakás.
Van egy-két képszög, meg 1-2 folt ahol az előző lakó képei voltak.

Nosza felhívtam 1-2 festőt, köztük az egyik szinte családtag (volt a gané)(több gépet telepítettem neki mert én olyan jó fej vagyok, sőt én vettem meg a gépet is és összeraktam, házhoz vittem és be is tanítottam, persze tök ingyen).

Szerintetek egy 50m2-es lakás tisztasági festése (max 15 luk glettelése és az egyszeri festés) mibe kerül annyaggal?  Nekem 600 illetve 850 Ft-ot mondtak per négyzetméter. Ez a festő által számolt 150m2 falra kb 125e Ft. Szerintem ez kurvasok! Hol élnek ezek a festők? Én persze megkérdeztem hogy mennyi az anyag, mire szemrebbenés nélkül azt mondta kb 30e.

(Most attól is tekintsünk el hogy az egész lakást fóliázni kell, mert szegélyek, ajtókeretek és függöny-tatók vannak)(tudom, hogy genya munka, de nyilván nem fizetek 10e körüli órabért fóliázásért.....)

Csak én sokallok 95e munkadíjat egy egy-másfél napos melóért, vagy valóban ennyibe kerülnek a jó festők? (egy festőről van szó, nem egy brigádról). A 600ft/m2 is majdnem 100e, azt is sokallom.
Valahol az általam elfogadható ár az anyagár duplája körül lenne (ha 30e az anyagár, akkor 60e, ami kb 400ft/m2)

Nyilván kivettem 2 nap szabit és festek ezerrel (meg 4 másik rokonnal)....

Ha jár itt festő, akkor pár kérdést feltennék:

1: mivel érdemes a sik (tehát nem fűrészporos tapéta) falat festeni? (én Hérára gondoltam)
2: hengerrel vagy ecsettel? (azt hallottam lehet hengerrel is (mondjuk úgy, hogy már 2x kifestettem a mostani lakást, de itt fűrészporos tapéta van).
3: nyilván szépen alá fogok fóliázni, a szegélyeket és ajtókereteket meg körbe ragasztom a festők által használt öntapadós papír csíkkal.
4: mire figyeljek még?

Köszi!

#327 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 20:47

En nyaron csempeztettem ki a furdot, de ugy, hogy nem teljes magassagig...a menyezetig kb 45cm hianyzik...ezt akartam kifestetni+a menyezetet...50eFt-ert akartak vallalni. Szoval nem elkepzelhetetlen, hogy ennyiert vallaljak.
Vegul en magam csinaltam (almenyezet, beepitett halogenlampakkal...stb.), aggodtam a foltosodas miatt (sokan tartanak tole, nem is alaptalanul), de sok utanajaras utan szereztem annyi tapasztalatot :D , hogy hibatlan lett. Nekem tobb helyen is azt mondtak, hogy a Dulux-ot keruljem, Herara is azt mondtak, hogy regebben jo volt, mostanaban gyengebb minoseg. En tikkurila-t hasznaltam, nem volt olcso. 2.7l kerult majd 10e-be, de nagyon jo minosegu.

#328 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 20:59

Idézet: foxyr - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 20:47

En nyaron csempeztettem ki a furdot, de ugy, hogy nem teljes magassagig...a menyezetig kb 45cm hianyzik...ezt akartam kifestetni+a menyezetet...50eFt-ert akartak vallalni. Szoval nem elkepzelhetetlen, hogy ennyiert vallaljak.
Vegul en magam csinaltam (almenyezet, beepitett halogenlampakkal...stb.), aggodtam a foltosodas miatt (sokan tartanak tole, nem is alaptalanul), de sok utanajaras utan szereztem annyi tapasztalatot :D , hogy hibatlan lett. Nekem tobb helyen is azt mondtak, hogy a Dulux-ot keruljem, Herara is azt mondtak, hogy regebben jo volt, mostanaban gyengebb minoseg. En tikkurila-t hasznaltam, nem volt olcso. 2.7l kerult majd 10e-be, de nagyon jo minosegu.

Duluxból létezik a vödrös. Az valóban gáz lehet. Viszont anyáméknál festettünk az olaj festékhez hasonló (csakis csavarhúzóval felnyitható) hengerben lévő verzióval. Hibátlan. Olyan sűrű, hogy merőkanállal kell kiszedni. Nem fröcsög....egyrétegben fed...

Sajnos kevés szinben kapható és utólag nem színezhető (az állaga miatt)!

#329 Felhasználó inaktív   tothbe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:08

Idézet: FőDudu - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 21:40

Hali!

Új lakásba költözöm. Ez egy kb 2 éves lakóparki lakás.
Van egy-két képszög, meg 1-2 folt ahol az előző lakó képei voltak.

Nosza felhívtam 1-2 festőt, köztük az egyik szinte családtag (volt a gané)(több gépet telepítettem neki mert én olyan jó fej vagyok, sőt én vettem meg a gépet is és összeraktam, házhoz vittem és be is tanítottam, persze tök ingyen).

Szerintetek egy 50m2-es lakás tisztasági festése (max 15 luk glettelése és az egyszeri festés) mibe kerül annyaggal?  Nekem 600 illetve 850 Ft-ot mondtak per négyzetméter. Ez a festő által számolt 150m2 falra kb 125e Ft. Szerintem ez kurvasok! Hol élnek ezek a festők? Én persze megkérdeztem hogy mennyi az anyag, mire szemrebbenés nélkül azt mondta kb 30e.

(Most attól is tekintsünk el hogy az egész lakást fóliázni kell, mert szegélyek, ajtókeretek és függöny-tatók vannak)(tudom, hogy genya munka, de nyilván nem fizetek 10e körüli órabért fóliázásért.....)

Csak én sokallok 95e munkadíjat egy egy-másfél napos melóért, vagy valóban ennyibe kerülnek a jó festők? (egy festőről van szó, nem egy brigádról). A 600ft/m2 is majdnem 100e, azt is sokallom.
Valahol az általam elfogadható ár az anyagár duplája körül lenne (ha 30e az anyagár, akkor 60e, ami kb 400ft/m2)

Nyilván kivettem 2 nap szabit és festek ezerrel (meg 4 másik rokonnal)....

Ha jár itt festő, akkor pár kérdést feltennék:

1: mivel érdemes a sik (tehát nem fűrészporos tapéta) falat festeni? (én Hérára gondoltam)
2: hengerrel vagy ecsettel? (azt hallottam lehet hengerrel is (mondjuk úgy, hogy már 2x kifestettem a mostani lakást, de itt fűrészporos tapéta van).
3: nyilván szépen alá fogok fóliázni, a szegélyeket és ajtókereteket meg körbe ragasztom a festők által használt öntapadós papír csíkkal.
4: mire figyeljek még?

Köszi!

Nos, a 800 Ft az már jó árnak számit, elhiheted, nagybátyám is annyiért dolgozik.

Viszont ha már nekikezdtél, a válaszok a kérdéseidre:

1. Héra tökéletes. Egyik legjobb cucc a piacon, bárki bármit is mondjon.
2. Hengerrel nyugodtan dolgozhatsz, de akár ilyen euro2000 meg hasonló szivacspárnás cuccokkal is, laikusnak az talán még egyszerübb és vannak speckó élfetö meg sarokfestö párnák is.
3. Igazából ez a lényeg, meg az odafigyelés és a türelem. Két réteget nyomj fel, az a tuti, és legalább egy napot hagy száradni, bár ilyen nedves idöben 2-3 nap az igazi és szellözzön is közben a lakás.
4. kb. ennyi, nem olyan egetrengetö a dolog. Én is megcsináltam már párszor itthon meg haveroknál.
By(e) Tothbe

#330 Felhasználó inaktív   Lev001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:10

anyagár kábé reáis lehet. hérával, én csak ezt tennék fel

ha nincs glettelés, akkor irreálisan magas a munkadíj

ps. nem vagyok festő :)
az ész a fontos ...

#331 Felhasználó inaktív   NoFear 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:10

Idézet: FőDudu - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 20:59

Duluxból létezik a vödrös. Az valóban gáz lehet...

Gondolom az Once-ra gondolsz. Egyáltalán nem gáz, sőt, szerintem nagyon jó. Igaz drága és nehéz beszerezni (legalábbis tiszta fehérben), de sűrű, jól fed és ami nekem a legfontosabb volt, hogy nem csöpög semennyire sem így a takarítást is megúsztam...

#332 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:14

Mi köze ennek a Bolhához?  :confused:
->Sziget

#333 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:17

Ha már itt tartunk. Diszlecet (nikecel, hungarocel..ki hogy nevezi) mivel lehet festeni? Vagy mivel nem szabad?

#334 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:19

Idézet: FakeJack - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 21:14

Mi köze ennek a Bolhához?  :confused:
->Sziget

Látom pikkelsz rám :)

Na nem baj...
Nyilván a bolhán indítottam, mert ha valamelyik festő fórumtárs ajánlott volna egy reális árat, akkor elfogadtam volna.....

Én sem minden áron akarok festeni, de úgy vagyok vele, hogy ha elrontom, akkor még mindig hívhatok egy festőt....  Valószínűleg 1 nap alatt kész leszünk 4 rokonnal....

#335 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:20

Utána gondoltam kollega.

Szóval, akkor reális, ha:
-lekaparja az előző festéket
-glettel minimum 3x (fullra)
-minden glettelés után csiszol, utolsó glettelés után 2 féle papírral is
-minimum 2x kifest, esetleg vmi lightosabb színnel

Mert ha csak odarongyol a Hérával, meg a hengerével, és keresztülmegy rajta, hát ezt már mondtam telcsiben, vérlázító. Én meg ha vkihez kimegyek, 5 órát copok a gépével, utána elkérek 10-et, akkor meg néznek kerek szemekkel, h szinte semmit sem csináltam, ez a fura.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#336 Felhasználó inaktív   Lev001 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:22

én várnék tavaszig :)

viszont a lyukaknál glettelni kell, azután meg csiszolni, úgyhogy többnapos melóra készülj, mivel a falak száradása is lassú

hiába fűtesz, a fal hideg, sz'al wait for the summer :)
az ész a fontos ...

#337 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:40

Idézet: Lev001 - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 21:22

én várnék tavaszig :)

viszont a lyukaknál glettelni kell, azután meg csiszolni, úgyhogy többnapos melóra készülj, mivel a falak száradása is lassú

hiába fűtesz, a fal hideg, sz'al wait for the summer :)

Nem lehet. Szerdán költözöm.

5mm-es lukak miatt nem várok.Max kinyomom sziloplaszttal és másnap ráfestek.. vagy uyge az már eleve lehet fehér..

Szerkesztette: FőDudu 2007. 01. 21. 21:43 -kor

#338 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 21:50

Idézet: FőDudu - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 21:19

Látom pikkelsz rám :)

Én ugyan nem. :)

#339 Felhasználó inaktív   galileo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 22:14

5mm-es lukak miatt nem várok.Max kinyomom sziloplaszttal és másnap ráfestek.. vagy uyge az már eleve lehet fehér..

Nem csinálnék nagy ügyet a lyukakból. Használj rigipsz-et, vagy mi a túró, olyan gyorsan kötő anyag, ami egy óra múlva csiszolható. Attól, hogy nincs teljesen kiszáradva, lehet rá festeni, később nem fog meglátszani. Amúgy meg nem vagyok szakértő, csak én is sokallottam a "picasso" ajánlatát, jobbanmondva szóba sem jöhetett.  :)

#340 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 22:42

A DIY érzés a második legjobb érzés a világon... :)

Szilóval ne... Bár létezik festhető sziló rések tömítésére, de nem kötődik teljesen jól a falhoz.

A lyukakat gyönyörűen el tudod tüntetni valamilyen glettgipszel (R*gips stb.) Ez a bekeverés után kb 1 óráig kenhető állapotban marad, majd gyorsan kikeményedik. A nagyobb lyukakat két menetben töltsd ki. Glettel ráhúz-megvár még megköt-felesleg éles spaklival lehúz--újra glettel ráhúz), majd, ha teljesen megkötött, akkor finom csiszolópapirral óvatosan síkba kell csiszolni.
Tegyél egy erős fényű asztali lámpát a falhoz, úgy, hogy kb. 20-30 fokban essenek a falra a fénysugarak, így nagyon jól előjönnek a falhibák, amiket ki tudsz javítani.

Festés hengerrel jó és gyors. Az optimális a 3 henger + 1 teleszkópos nyél (esetleg felmosónyél) a mennyezethez. 1 széles henger a nagy felületekre, 1 vékony kis henger a fűtéscsövek (ha vannak) radiátorok stb. mögé, egy sarokhenger (korong alakú "henger") a sarkokra. (A kis hengerek el is hagyhatók, egy sima ecsettel is ki lehet húzni a sarkokat.
Amíg nincs kellő rutinod 1 mártásból át kell húzni 1-1,5 m2-es darabot úgy, h  először függőlegesen, majd vízszintesen és újra függőlegesen, így nagyon egyenletesen eloszlatod rajta a festéket. Célszerű a WC-n, fürdőszobán kezdeni, és ha ráéreztél, akkor menni a lakószobákba.

Általában 2x át kell húzni, de a két réteg között várd meg a teljes száradást.

Siess vele mert csütörtöktől itt a rossz idő... :)

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.