Idézet: Valdy - Dátum: 2011. 07. 26. 22:35
Köszi, rendeltünk egy LG-t

Remélem, nem baj, ha én is hozzászólok a témához!
A Tigger által leírt dolgokat annyival egészíteném ki, hogy hozzátok hasonlóan mi is ebben a "cipőben jártunk" két éve. Hosszú idő után le kellett cserélnünk a hagyományos, papírporzsákos porszívónkat.
Akkor alaposan körbejártam a témát, s amikor vásároltam (a Media Markt-ban), akkor a Miele egyik területi képviselője segített a vásárlásban. Nagyon értett a témához. Először én is a sokat reklámozott vizes, vagy porzsák nélküli tartállyal szerelt gépeket néztem ki. Azt mondta, hogy a porzsák nélküli porszívók "komolytalanok". Még a drágább (40.000-50.000 forintos) modellek is. A legnagyobb hibájuk, hogy nem nyújtják azt a "portalan" működést, amit a reklámok alapján ígérnek. Nem tartósak, s a hatékonyságuk nem közelíti meg a HEPA szűrős, jobb minőségű, hagyományos porszívók szintjét.
A víz alapú szűréssel dolgozó gépek jók, de ott az elfogadható minőség a kb. 80.000-100.000 forintos profi takarítógépeknél kezdődik. A "sima", háztatrási porszívók kategóriájában a víz alapú szűrés, tisztitás a készülék alacsony árából adódóan az elvárhatótól messze elmaradó teljesítményt nyújt.
Szóval otthonra még mindig hagyományos, porzsákos gépet érdemes vásárolni.
A Miele az abszolút csúcskategória. Ez már látszik a felhasznált műanyagok minőségén is. (A megbízhatósága, a garanciális feltételek is jók.) Az ára miatt viszont nem az "átlagos" családok otthonába való. Inkább a milliomosok tudják megfizetni ezt a minőséget.
Az AEG és a Philips egyes termékei számítanak még jónak ebben a kategóriában, de az Electrolux és az LG is rendelkezik komolyabb modellekkel.
A szakértő egyébként korrekt volt. Nem próbált rábeszélni a Miele gépekre, ezért a hagyományos gépek közül ajánlotta az akkor legjobbat. Egy Philips modell volt, s szerencsére éppen karácsony előtt voltunk, korrekt akciónak köszönhetően majd' féláron sikerült megvásárolni az egyébként nem olcsó, 42.000 forintos gépet.
Ebben többszörös HEPA szűrés van (a porzsákban is), a felhasznált anyagok, a kiépítés elég jó minőségű, s nagy méretű, praktikus a szívófej. Olyan nagy teljesítményű, hogy maximális fokozaton rászívja magát a padlóra, de még a szőnyegre is. Ehhez képest nem is túl hangos.
A legnagyobb változás, amit a régi géphez képest tapasztaltam, a takarítást követő rendkívül firss levegő a szobában. A régi gép is felszívta a port, de nyilván annak egy részét vissza is juttatta a lakásba. (Pedig annak is volt hátul - ha nem is HEPA, de - aktív szén szűrője.)
Ezzel a géppel ilyen nem fordul elő.
Summa summarum: aki teheti, annak még mindig egy hagyományos, de jól felszerelt, többszörös HEPA szűrős rendszerű porszívót érdemes vásárolnia.