HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2486 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 08. 15. 21:17

Üzenet megtekintéseIdézet: zagyi - Dátum: 2011. 08. 15. 12:44

Ha gond van jelentkezem úgyis! :D

De csak ha melléírod a megoldást is.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#2487 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 17. 19:10

Hogyan tudok traceroute-ot csinálni két távoli csomópont között (anélkül, hogy bejelentkeznék az egyik távoli gépre)?

#2488 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 19. 12:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Fresi - Dátum: 2011. 09. 17. 20:10

Hogyan tudok traceroute-ot csinálni két távoli csomópont között (anélkül, hogy bejelentkeznék az egyik távoli gépre)?

Szerintem nehezen, valamelyiket rá kell venned, hogy kezdje el 1-től növekvő ttl-el pingetni a másikat.
Aztán jön a mutatvány következő része, hogy az output-hoz hozzáférj, mert gondolom azt is látni szeretnéd, nem just for fun akarsz trace-elni :)

#2489 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 19. 19:16

binget nem lehetne használni?
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#2490 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 09. 19. 19:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Fresi - Dátum: 2011. 09. 17. 20:10

Sehogy.
Make love not Wor.

#2491 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 21. 19:17

Ííí az nem jó.

#2492 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 23. 00:23

Sziasztok, hát jó rég írtam a szakmai részbe, de most már muszáj vagyok feltenni egy kérdést. : )

Szóval rendelkezem egy tplink1043nd routerrel, a típus talán most itt lényegtelen, amin ddwrt fut, erre a routerre csatlakozik egy nyomtató wifin keresztül, ami a belső hálóból remekül működik, tehát lehet vele nyomtatni. A routeren már fut a dyndns kliens, csak azért, hogy a routerre csatlakoztatott vinyót eltudjam érni távolról is az internet keresztül, kérdés, a nyomtatót hogyan tudnám elérni távolról, tehát nem a belső hálózatból az interneten keresztül?

Köszönöm a segítséget. : )
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#2493 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 23. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Socket - Dátum: 2011. 09. 23. 01:23

Sziasztok, hát jó rég írtam a szakmai részbe, de most már muszáj vagyok feltenni egy kérdést. : )

Szóval rendelkezem egy tplink1043nd routerrel, a típus talán most itt lényegtelen, amin ddwrt fut, erre a routerre csatlakozik egy nyomtató wifin keresztül, ami a belső hálóból remekül működik, tehát lehet vele nyomtatni. A routeren már fut a dyndns kliens, csak azért, hogy a routerre csatlakoztatott vinyót eltudjam érni távolról is az internet keresztül, kérdés, a nyomtatót hogyan tudnám elérni távolról, tehát nem a belső hálózatból az interneten keresztül?

Köszönöm a segítséget. : )

Első körben ki kellene találni, hogy a nyomtatóvan milyen porton kommunikálsz (pl. 9100), aztán azt a portot kintről betolni a nyomtatóra. Én legalább egy ssl-en keresztülhúznám a forgalmat, mert ha valaki elkezd kintről basztatni akkor szétnyomtatod a világot is :)
Nyomtatónak természetesen fix ip.

#2494 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 26. 21:12

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 09. 23. 14:20

Első körben ki kellene találni, hogy a nyomtatóvan milyen porton kommunikálsz (pl. 9100), aztán azt a portot kintről betolni a nyomtatóra. Én legalább egy ssl-en keresztülhúznám a forgalmat, mert ha valaki elkezd kintről basztatni akkor szétnyomtatod a világot is :)
Nyomtatónak természetesen fix ip.

Én is erre gondoltam, csak nem tudtam a port számát. Aztán inkább beállítottam egy vpn szervert a routeren, és azon keresztül elértem a nyomtatót egy fix ip-vel. : )

#2495 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 27. 12:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Socket - Dátum: 2011. 09. 26. 22:12

Én is erre gondoltam, csak nem tudtam a port számát. Aztán inkább beállítottam egy vpn szervert a routeren, és azon keresztül elértem a nyomtatót egy fix ip-vel. : )

Korrekt megoldás :)

#2496 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 30. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 09. 27. 13:19

Korrekt megoldás :)

Köszi, de az előző tippedet is. :)

#2497 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 06. 13:54

Hali!

A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):

Tesómmal szeretnénk összepakolni egy otthoni hálózatot, sem ő, sem én nem vagyunk nagy szaktekintélyek ezen a téren, de azért nem is visszük szervizbe a gépet egy Windows újratelepítésért, már ha értitek, hogy mire gondolok. Magyarul azért van valamennyi affinitásunk az ilyesmihez. A dolog még kicsit képlékeny, inkább igények, mintsem konkrét elképzelések vannak, viszont nem határidős vagy ilyenek, úgyhogy inkább szeretnénk (már anyagi megfontolásból is) megfelelően rákészülni a dologra.

A helyzet a következő:
Van 2 db asztali PC és 2 db laptop, amit egy NAS-ra kéne rákötni. Van továbbá egy nyomtató, amit minden gépről jó lenne elérni. A NAS-on lévő adatokat jó lenne látni egy media playerrel is, hogy a NAS-on lévő filmeket, képeket, zenéket, TV-n meg lehessen jeleníteni. Jelenleg nincs WIFI hálózat, tehát a laptopok is és az asztali PC-k is UTP kábelen csatlakoznak egy switch-hez, majd arról a modemhez. Jó lenne ezt a rengeteg kábelt megszüntetni, így kellene majd egy WIFI hálózat is (érzésem szerint itt fogunk elvérezni, ebben a témában nagyon nem vagyunk otthon). A laptopokban van WIFI, ha minden igaz, de a PC-k mezei hálókártyával vannak ellátva.

A kérdések a következőek lennének: (láma kérdések ON, bocsi érte)
1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne.
- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)
- A NAS-t ehhez a WIFI routerhez kell/lehet csatlakoztatni, vagy inkább közvetlenül a modembe?
- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?
- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt.
- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?
- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni. A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség) Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?

2) A NAS-nál nem lenne rossz, ha halk lenne, ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy 2,5-es HDD-ket érdemes használni, mert kisebb a fogyasztásuk, így a NAS hűtésének talán nem is kell bekapcsolni, plusz ugye ezek is az alacsonyabb fordulatszám miatt halkabbak (konkréten a D-Link DNS-320-assal kapcsolatban olvastam ezt). Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)
A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda? Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?

3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve.

Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni.

Köszönöm mindenkinek aki végigolvasta a hozzászólásomat, és előre köszönöm azoknak akik válaszolnak is. Elnézést mindenkitől, hogy ilyen hosszú voltam. Szívesen fogadok jó tanácsokat, tapasztalatokat, megjegyzéseket, hogy mire érdemes figyelni. Guglit köszönöm ismerem, nekem is jó barátom, jó pár napja diskurálunk elég sokat, viszont még (vagy éppen emiatt) van bennem jó sok kérdőjel.

#2498 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 06. 14:00

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 06. 14:54

Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni.

Router: TPLink
médiaplayer: WD
NAS: legkisebb Netgear, de ha sok tárhely kell, akkor HP Microserver (ha még kapható)

Többi meg automatikus, vagy sem, én a NASnak fixIP-t szoktam adni, mert az a biztos. Wifis nyomtató csak szopás és lassú. Asztali PC az úgyis fix, az legyen kábeles, mert az jó, de mai filmeknél a wireless még egy combos HD tartalomhoz is lassú lehet, így a WD-t is mazzaggal illik bedugni a routerbe. Itt sem a vinyó sebessége lesz meghatározó, legfeljebb ha 2.5-est szeretnél bele, az relatív drágább, no meg barkácsolni kell, hogy belemenjen. NASt meg nyilván kötelező mazzaggal kötni a routerbe.
Make love not Wor.

#2499 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 08:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 06. 15:00

Router: TPLink
médiaplayer: WD
NAS: legkisebb Netgear, de ha sok tárhely kell, akkor HP Microserver (ha még kapható)

Többi meg automatikus, vagy sem, én a NASnak fixIP-t szoktam adni, mert az a biztos. Wifis nyomtató csak szopás és lassú. Asztali PC az úgyis fix, az legyen kábeles, mert az jó, de mai filmeknél a wireless még egy combos HD tartalomhoz is lassú lehet, így a WD-t is mazzaggal illik bedugni a routerbe. Itt sem a vinyó sebessége lesz meghatározó, legfeljebb ha 2.5-est szeretnél bele, az relatív drágább, no meg barkácsolni kell, hogy belemenjen. NASt meg nyilván kötelező mazzaggal kötni a routerbe.

Köszönöm a választ.
A NASnak fixIP-t szoktam adni azt gondolom úgy kell érteni, hogy a routerben kell megadni neki egy IP címet.
OK, a nyomtató akkor marad valahol a NAS közelében :)
Ha jól értelmezem, amit írsz, akkor egy HD tartalom lejátszásánál elképzelhető, hogy a 2.5-es vinyó lesz a szűk keresztmetszet?

Még egy kérdés(kör):
Megoldható a media player kiiktatása? Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a NASon tárolt adatokat a TV-re lehessen küldeni? A TVnek is kell valami extrát tudnia? Magyarul van olyan NAS, amit akár médialejátszóként is lehetne működtetni, valamilyen azon futó alkalmazással, akár utólagos "barkácsolással"? Ha az előbbiek megoldhatóak és a PC-ről vagy laptopról szerenénk valamit a TVre küldeni, akkor az megoldható közvetlenül anélkül, hogy a PC és a TV között közvetlen kapcsolat lenne, vagy előtte mindent fel kell tenni a NASra és onnan futtatni?

#2500 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 10:30

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 07. 09:18

A NASnak fixIP-t szoktam adni azt gondolom úgy kell érteni, hogy a routerben kell megadni neki egy IP címet.

Megoldható a media player kiiktatása? Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a NASon tárolt adatokat a TV-re lehessen küldeni? A TVnek is kell valami extrát tudnia? Magyarul van olyan NAS, amit akár médialejátszóként is lehetne működtetni, valamilyen azon futó alkalmazással, akár utólagos "barkácsolással"? Ha az előbbiek megoldhatóak és a PC-ről vagy laptopról szerenénk valamit a TVre küldeni, akkor az megoldható közvetlenül anélkül, hogy a PC és a TV között közvetlen kapcsolat lenne, vagy előtte mindent fel kell tenni a NASra és onnan futtatni?

Jesszom. Naszóval. FixIP-t a NASnak kell megadni. Router is tud neki kiosztani mindig ugyanazt, de ezt a verziót most hagyjuk.

Van olyan NAS, amiDLNA neveztű okosságot tud, ez kvázi médiaszerver, TV ide csatlakozik, aztán kész. Feltéve ha TV-n van hálózat. Ha PCről szeretnél lejátszani, akkor PCről HDMI/VGA kábel a TVbe, attól függ mid van.

Ezért emlegetem a médialejátszókat, special a WD-t. Az direkt erre való, NAS-t eléri hálózaton, össze van kötve a TVvel és mint egy DVDlejátszót lehet távirányítóval nyomkodni, szépen kitallózod a menüket, megnyomod mit szeretnél, felirat, szín, méret, satöbbi, aztán had szóljon.
Make love not Wor.

#2501 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 15:59

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 06. 14:54

Hali!

A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):

Abszolút on :)

"1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne."

modem -> router, router-en madzagon a 2 pc+nas+médialejátszó, nóták wifi-n

"- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)"

Valami router-nek most is kéne lenni nálatok, mert egy modemen egyszerre egy eszköz (pc, noti, router) tud működni.
Szép szájbarágós manual van mindegyikhez. Router WAN portjára megy a modem, a wan portot úgy kell beállítani, ahogy az ISP mondja. LAN-on madzagos kapcsolat "automatikus", azaz dhcp-n kapnak IP-t és minden sallangot a rákötött gépek. WIFI mindenképpen WPA2 jó hosszú random jelszóval (30+ karakter, pendrive-on lehet hordozni és ctrl-c + ctrl-v), ehhez csatlakoznak majd a notik. Mielőtt belövöd érdemes utánanézni, hogy milyen titkosítást ismernek a notik, főleg ha régebbiek. SSID rejtés és mac filter opcionális, én nem javaslom, szerintem csak arra jó, hogy szopasd magad.

"- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?"

Dunno, nem ártana ha a nas támogatná a nyomtatót. Van wifi-s is, müxik nálunk cégnél pl. kis hp photosmart, sok tapasztalat nincs.

"- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt."

Menü egyszerű, de én madzagon kötném be, a wifi szerintem erre (még) nem alkalmas, illetve csak ideális környezetben. A G wifi 54 megabit/s elméleti sebességre képes, gyakorlatban ez olyan 20, ha közel van az eszköz és nem kell levenni a sávszélt, és csak egy eszköz van. Ha van rajta 4 eszközöd ami forgalmaz, akkor ezt nyugodtan oszthatod egy 4-el. A 300 megabitet is így kell értelmezni.

"- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?"

Megoldható, de én madzagoznék. Illetve jó tudni, hogyha akár 1 G-s eszköz csatlakozik rá, akkor mindenhol ugrott a 300 megabit-ed, minden "csak" G-s eszközként fog működni max. 54 elméleti megabittel.

"- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni."

Erre nincs általános válasz. Nem mindegy, milyen vastag a fal, miből van, stb. Egy rossz mikró is képes zavarni, ha egy csatornán van a szomszédok wifi-jével az is árt neki sebességben, szóval...

" A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség)"

Általában van 4 LAN port, 1 WAN, +wifi

"Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?"

Külső antennát általában lehet cserélni. Magasság nem számít (illetve mint távolság igen), a távolság igen: minél közelebb az eszközökhöz, amivel használnák. Szóval célszerű "középre" tenni.

"Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)"

500-as 5400-as notivinyó sata-pata átalakítóval ír 50 megabyte/s-el a notimban.

"A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda?"

Vagy veszel egy másik eszközt (pl terás usb hdd), amin a fontos dolgokról full backup-ot tartasz, vagy a mirror raid. Esetleg felleg :)

"Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?"

Web-es gui, semmi nehézség.

"3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve."

Szokott lenni optikai spdif kimenetük, nekem is úgy van erőlködőre kötve.

"Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni."

wifi router: tplink 1043nd, olvasnivaló itt.
Mediaplayer: ac ryan-t nagyon dícsérik, nekem asus van, Jahno WD-t javasolt, igazából ez vallási kérdés. Nagyjából ugyanarra a SoC-re épülnek, ugyanazzal a devkittel készült firmware van rajtuk, szóval kb. ugyanazt tudják, csak a support és kényelmi dolgok térnek el. Wifi-t fölöslegesnek tartom.
NAS: 2 vinyós imho kevés, 4 vinyós drága. Én HP microserver-t vettem, ebbe 4 db 3,5-es vinyót lehet bekötni. Ha raksz bele HD-s VGA-t, akkor akár a mediaplayer-t is kiválthatod vele, tolhatod egyből a TV-re, így már max 80k mozgástered van, ennyiből talán még a távirányíthatóság is megoldható.

#2502 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 16:10

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 07. 09:18

Nem, az a DHCP reservation :)
Mondjuk azt se árt belőni a nas-ra, akkor másnak véletlen se osztja ki. Igazából én minden állandó eszközömet reservation-be tettem.

Idézet

Ha jól értelmezem, amit írsz, akkor egy HD tartalom lejátszásánál elképzelhető, hogy a 2.5-es vinyó lesz a szűk keresztmetszet?

Nem. Illetve igen, de nem úgy. :)
Szóval ha komolyabb terhelést kap a cucc (pl. másolsz rá 3 gépről + torrent + kitömörítés + lejátszás), akkor lehet, hogy a lassabb 2,5-es HDD-vel már nem fog menni, míg egy gyorsabb 7200-essel simán menne. Persze ha jön a bottleneck akkor jön, csak nem mindegy, hogy hol. Ezekben a furulyákban 100-as háló és G wifi szokott lenni, szóval ha nem ölöd agyon akkor nem fog a vinyó korlátozni.

Idézet

Még egy kérdés(kör):

1. Amit az előbb írtam
2. DLNA-t TV-nek és nas-nak is tudni kellene, és kezelni mindent, amit lejátszanál. Én erre nem építenék.
3. Lehet bármiből lejátszót faragni, van kulcsrakészen is pl itt.

#2503 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 16:19

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 07. 16:59

Mediaplayer: ac ryan-t nagyon dícsérik, nekem asus van, Jahno WD-t javasolt, igazából ez vallási kérdés. Nagyjából ugyanarra a SoC-re épülnek, ugyanazzal a devkittel készült firmware van rajtuk, szóval kb. ugyanazt tudják, csak a support és kényelmi dolgok térnek el. Wifi-t fölöslegesnek tartom.

Ja, wifi nekem is faszság. Asusnál már nem tudom mi volt, de valami faszságba belefutottam vele. WDnél pld. ha DVD-t játszok le, akkor nincs főmenü. Funkciók működnek, de mikor médialejátszót válogattam, akkor éppen a WD jött ki jól. Legtöbb nem játszott le .iso-ból, vagy kijelöltem 1ezer .mp3-at tartalmazó foldert, akkor megmakkant (bár erre nem használom, de akkor is), vagy éppen ékezetekkel volt baja, vagy mit is tudom én már.

Sok embernek műxik a DLNA, én meg attól is lábrángást kapok. Médialejátszó, rajta vinyó+lan. Az kúl.
Make love not Wor.

#2504 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 15:57

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Nagy dilemmák előtt állok most, mondjuk mindig sokat szoktam szenvedni, mielőtt megveszek valamit :)

Az első dilemmám a HP microserver.
Ami kérdés felmerült bennem az az, hogy valahol azt olvastam, hogy 15W-ot eszik, ezt gondolom a vinyók nélkül. 4db pl. WD 2000GB Green Power WD20EARS vinyó 5,3W/db energiát eszik írás olvasás alatt, idle üzemmódban 3,3-at. Mivel szeretném a sebességet minél nagyobbra tolni ezért Raid0-ban gondolkodom viszont, akkor ha egész nap megy pl a torrent, akkor nagyon nem pihen egyik sem (a Raid0 miatt nem nagyon tudom meghatározni, hogy csak az egyiken legyenek a feltöltendő cuccok, vagy igen?), de ha mégis, akkor 4W/db -al számolva összesen 31W-ot kajál be óránként, ami egy hónapban kb 22kW, tehát kb. 1000Ft-tal nő így a villanyszámla havonta (ha minden igaz nálunk most kb. bruttó 47Ft 1kWh áram). Persze nyilván ha kevesebb HDD van, akkor a fogyasztás is kevesebb, de ha már nem használom ki, hogy 4-ig bővíthető, akkor nincs értelme megvenni. Másik kérdés, hogy érdemes-e 8GB-ig bővíteni a memóriát? Ahogy nézegettem 30-32.000-ért már adnak 1GB rammal, elég az valamire, vagy az rögtön kuka? Persze jön hozzá még egy vinyó is, de persze az is csak 250GB... Van valami tipp, hogy hol érdemes nézelődni? Jöhet priviben is, hogy ne legyen reklám :)
A NASokkal kapcsolatban egyelőre még bizonytalan vagyok, így még a hasonlítgatásokig nem jutottam el.

A második dilemma a médialejátszó.
A WD médiaplayerrel az az egy bajom, hogy a LIVE HD nem tudja az iso kiterjesztést (legalábbis a gyártó honlapján nincs feltüntetve, hogy tudja) az elementsben meg van HDD, ami nem lenne baj, csak emiatt drágább. Ha már lesz egy NAS, akkor talán egy ASUS O!Play mini is elegendő lehetne a maga 19.000Ftjával, szinte mindent lejátszik és azt írják róla, hogy a feliratokkal is jól bánik. Az A.C. Ryan is jónak látszik, de az is 29.000,-Ft. Ezen még agyalok, hogy megéri-e kiadni +10.000,-Ftot. A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)? Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat.

A wifi routerre köszönöm a tippet, elég jónak látszik. A meglévő routerünket meg majd kicsit megpiszkálom, hátha okosodok egy kicsit, igaz az csak mezei "kábeles" :)

#2505 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 16:06

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 10. 16:57

Az első dilemmám a HP microserver.
Ami kérdés felmerült bennem az az, hogy valahol azt olvastam, hogy 15W-ot eszik, ezt gondolom a vinyók nélkül. 4db pl. WD 2000GB Green Power WD20EARS vinyó 5,3W/db energiát

Ha még lehet venni. Csúcson kb. 65 wattot zabál, de lemérhetem rendesen. Napokban éppen kezembe került a mérőm. Én 1 giga RAMmal használom, ha torrent, akkor tolsz mellé még, kérdés milyen OS-t szeretnél rá.

Videókártyával most kísérletezem, vettem bele passzívat, de akadnak a HD filmek. Ellenben be kell lépni rá, de sógornál pld. távirányítóval is megy ágyból, de ha torrentezel, akkor nyilván nem érdemes lekapcsolni.

Én sajátomat kb. NASra használom, de mivel Win van rajt, így jó munkállomás archiválni, USB-t használni, kicsomagolni, távolról elérni. WD meg erről olvassa a filmeket, aztán kész is.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.