HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2506 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 17:48

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 10. 16:57

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Nagy dilemmák előtt állok most, mondjuk mindig sokat szoktam szenvedni, mielőtt megveszek valamit :)

Én is szoktam sokat faszkodni, aztán hirtelen megveszem.

"Mivel szeretném a sebességet minél nagyobbra tolni ezért Raid0-ban gondolkodom viszont"

És van is, ami ezt kihasználja? Ha gigabites LAN-ra kötöd, akkor olyan 120 MByte/s környékén tudsz rá/róla másolni, képesek-e ezt kihasználni az eszközeid? Egyáltalán gigabites LAN van-e rajtuk? Azt már meg se kérdezem, hogy torrentre van-e gigabites neted :)
Azt pedig remélem tudod, hogy a RAID0-ban a 0 azt az adatmennyiséget jelzi, amennyit tetszőleges hiba után vissza tudsz nyerni...

"a Raid0 miatt nem nagyon tudom meghatározni, hogy csak az egyiken legyenek a feltöltendő cuccok, vagy igen?"

Nem, a tömb mindegyik tagja menni fog folyamatosan

"tehát kb. 1000Ft-tal nő így a villanyszámla havonta"

persze, ha 7/24-ben nyomatod akkor igen.

"Másik kérdés, hogy érdemes-e 8GB-ig bővíteni a memóriát? Ahogy nézegettem 30-32.000-ért már adnak 1GB rammal, elég az valamire, vagy az rögtön kuka?"

Attól függ, mire használnád. A 8 GB overkill, az szerintem egyértelmű.
Nekem NAS+torrent feladatra elég az 1g, cégnél is van olyan fileserver, ami kiszolgál vagy 100 embert 2 giga RAM-mal. Mondjuk túl nagy terhelést nem kap, meg nem is 15W-ot fogyasztó CPU van benne (BBWC-s kontroller, 10k-s SAS vinyók apámfasza bármi), de összehasonlítási alapnak jó az.

"Van valami tipp, hogy hol érdemes nézelődni? Jöhet priviben is, hogy ne legyen reklám :)"

Passz, ahol lehet kapni. Eléggé kifutottnak tűnik, én hpshop-ban vettem (hpshop.hu), azt írták, hogy raktáron, másnap hozták is.

"Ha már lesz egy NAS, akkor talán egy ASUS O!Play mini is elegendő lehetne a maga 19.000Ftjával, szinte mindent lejátszik és azt írják róla, hogy a feliratokkal is jól bánik."

Ugyan a kezemben nem volt, de itt ezt írják: "Az O!Play Mini-től nem szabad sokat várni, hiszen egy kifejezetten olcsó megoldásról van szó, amely csak USB 2.0-s porton keresztül, külső adattárolóról vagy memóriakártyáról képes multimédiás tartalmak lejátszására, helyi hálózatra Ethernet port és WiFi adapter hiányában nem tudjuk csatlakoztatni."

Tehát akkor ez NAS-ról nem játszik. (Ezek az ócsított olcsó lejátszók vagy hálót vagy hdmi-t nem tudnak, én legalábbis eddig így láttam)
Viszont úgy tűnik még van az az asus, ami nekem is van, ha jól emlékszem játszik iso-t (bd-t nem próbáltam, DVD-t archiváltam), van rajta lan, hdmi, csak régi konstrukció már, de (kompromisszumokkal) rámegy a hd2 és (ha jól tudom) az ac ryan fw is. Azért küzdenek, mert az asus support nem túl fürge. Játékos sarki kiskerben van is raktáron 21 alatt...

"A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)?"

És kis fogyasztású (nem tud túl sok wattot adni a vga-nak).

"Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat."

Nem értem, ezt hogy érted. HDMI-n rátolod TV-re, rákötsz egy madzagmentes bill+egér kombót és öröm bódottá...

Szerkesztette: xclusiv 2011. 10. 10. 17:50 -kor

#2507 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 22:18

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 10. 18:48

Nem értem, ezt hogy érted. HDMI-n rátolod TV-re, rákötsz egy madzagmentes bill+egér kombót és öröm bódottá...

Erre írtam, hogy ami VGA-t tudtam bele lőni, azzal akadoznak a filmek. Igaz passzív volt a követelmény, nekem itt ne zajongjon.
Make love not Wor.

#2508 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 22:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 23:18

Erre írtam, hogy ami VGA-t tudtam bele lőni, azzal akadoznak a filmek. Igaz passzív volt a követelmény, nekem itt ne zajongjon.

Vagy mert félpinges trójai volt rajta valami kalóz vga driverrel :D
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#2509 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 23:18

De én meg nem erre írtam, hanem a kollegának arra a mondatára, hogy: "A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)? Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat."

Ezt nem értem még most se. A te bajodat átérzem, de szerintem tuti van olyan videokályha, ami szípen jácca a hádét, passzív meg mittudomén.

#2510 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 14. 07:33

Köszönöm újra a válaszokat!

Raid0 akkor felejtős, marad a normál használat. JBOD? Vagy fölösleges ezzel foglalkozni, legyen több meghajtó? Ezeket gondolom nem kell partícionálni... A média playerrel kapcsolatban köszi a felvilágosítást, pont ilyen "összeférhetetlenségbe" nem akartam belefutni. A HP Microserverrel kapcsolatban annyit, hogy a tájékozatlanságom miatt én erre nem gondoltam, de most már ezt is tudom :)

Igazából egyelőre két verzió maradt a NAS-ra. A D-LINK DNS-320 és a HP Microserver.
Ami a D-LINK mellett szól:
Olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, mindent tud, ami kellhet, halkabb (bár ebben nem vagyok biztos).

Ami a HP Microserver mellett szól:
Nagyobb tárhely, több lehetőség.

Amúgy összességében úgy látom, hogy ha már költ rá annyit az ember, mint amennyibe a HP kerül, akkor már érdemes azt venni, hiszen ezért az árért max 2 lemezest lehet kapni a "jobbakból".

A D-LINK-kel kapcsolatban két kérdés merült még fel bennem:
1. Ez az Ext3 fájlrendszer okoz valami nehézséget általános használat esetén vagy csak akkor, ha esetleg kikerül a vinyó a NASból és egy gépbe akarom betenni? Erre az esetre, van valami megbízható megoldás? (ha minden igaz a TCMD-nek van valami pluginje, amivel láthatóak ezek a meghajtók, de ez sem 100%-os megoldás)
2. Ez talán nem is kérdés, inkább csak kíváncsiság. A leírásban azt írja, hogy „A beépített UPnP média szerverrel a SharecenterTM Pulse bármely média tartalma streamelhető bármely kompatibilis médialejátszóra – így PlayStation 3-ra, Microsoft Xbox 360-ra vagy egy D-Link Boxee Box-ra a helyi hálózaton keresztül.” A PS3 és az Xbox360 működik médialejátszóként, azaz elvileg azon keresztül is lehetne pl. HD filmeket nézni egy NASról vagy számítógépről? Nem mintha lenne, csak kíváncsi vagyok.

#2511 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 17:06

Én 1 giga RAMmal használom, ha torrent, akkor tolsz mellé még, kérdés milyen OS-t szeretnél rá.

Nem kell bele még 1? HUP-on többen jelezték, hogy van nekik elfekvő...

#2512 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:27

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 14. 12:25

Nem kell bele még 1? HUP-on többen jelezték, hogy van nekik elfekvő...

Nekem is van vagy 10 darab, csak ahhoz le kell kapcsolni, kinyitni, miazmás. Majd legközelebb :-)
Make love not Wor.

#2513 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:38

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 14. 08:33

Raid0 akkor felejtős, marad a normál használat.

Nekem van mirror és stripe raid-em is, nem kell félni a stripe-tól, de csak olyan anyagot szabad rátenni, amiről vagy van backup, vagy simán leszeded még egyszer, ha borul :)

Idézet

JBOD? Vagy fölösleges ezzel foglalkozni, legyen több meghajtó?

A JBOD semmivel se jobb, mint a stripe raid. Illetve ha nem használsz mirror-t, akkor is bukod az adatot, ha bukik a vinyó...

Idézet

Ezeket gondolom nem kell partícionálni...

De kell

Idézet

1. Ez az Ext3 fájlrendszer okoz valami nehézséget általános használat esetén vagy csak akkor, ha esetleg kikerül a vinyó a NASból és egy gépbe akarom betenni? Erre az esetre, van valami megbízható megoldás? (ha minden igaz a TCMD-nek van valami pluginje, amivel láthatóak ezek a meghajtók, de ez sem 100%-os megoldás)

Van Ilyen is, használtam már. Egyébként butulsz egy linux liveCD-vel (ubuntu, knoppix) és simán kezeled az ext3-at. Ez egy normális linux fs, vannak hátrányai, de stabil.

Idézet

2. Ez talán nem is kérdés, inkább csak kíváncsiság. A leírásban azt írja, hogy „A beépített UPnP média szerverrel a SharecenterTM Pulse bármely média tartalma streamelhető bármely kompatibilis médialejátszóra – így PlayStation 3-ra, Microsoft Xbox 360-ra vagy egy D-Link Boxee Box-ra a helyi hálózaton keresztül.” A PS3 és az Xbox360 működik médialejátszóként, azaz elvileg azon keresztül is lehetne pl. HD filmeket nézni egy NASról vagy számítógépről? Nem mintha lenne, csak kíváncsi vagyok.

Én nem nagyon hiszek ezekben az upnp csodákban (dlna-ban se), asus o!play is tud ilyet, toltam rá videót telefonról (teszt miatt), működött, de nem pöcsöltem vele tovább

#2514 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 16. 16:06

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 14. 12:38

A JBOD semmivel se jobb, mint a stripe raid. Illetve ha nem használsz mirror-t, akkor is bukod az adatot, ha bukik a vinyó...

Nincs sok gyakorlati tapasztalatom a nagy mennyiségű adatvisszaállítások terén, de a a visszaállítás szempontjából szerintem a JBOD és a RAID0 ég és föld.
Míg RAID0 esetén egyetlen disk sérülése esetén is garantált a teljes adatmennyiség elvesztése, az egyszerűen csak összefűzött kötetek esetén, jó eséllyel az összes többi lemezen található adatok megmenthetőek, ha csak nem volt annyira töredezett a rajta található adat, hogy már minden fájl szét volt darabolódva minden lemezre.

#2515 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 17. 13:13

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2011. 10. 16. 17:06

Nincs sok gyakorlati tapasztalatom a nagy mennyiségű adatvisszaállítások terén, de a a visszaállítás szempontjából szerintem a JBOD és a RAID0 ég és föld.
Míg RAID0 esetén egyetlen disk sérülése esetén is garantált a teljes adatmennyiség elvesztése, az egyszerűen csak összefűzött kötetek esetén, jó eséllyel az összes többi lemezen található adatok megmenthetőek, ha csak nem volt annyira töredezett a rajta található adat, hogy már minden fájl szét volt darabolódva minden lemezre.

Ez igaz. De onnan is szopó visszahozni, és lutri, hogy sikerül-e, én így értettem.

#2516 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:23

Szép napot!

Árnyékolatlan CAT5 UTP kábelt folytatnék FTP kábellel, ami ugye árnyékolt. Melyik csíkozott érből illik ilyenkor felhasználni az árnyékolást a továbbmenő FTP kábelhez?
Egyáltalán szoktak ilyet csinálni?

A kábelem adott, nem tudok helyette UTP-t használni.

Előre is köszönöm!
A raktárbázis a raktárbázison van. Ja-ja-ja. Kiküldtük tegnap, ma délelőtt.

#2517 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:29

Semelyiket. Ne kösd be az árnyékolást, mert így csak többet árt mint használ.

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#2518 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:37

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2011. 10. 24. 14:29

Semelyiket. Ne kösd be az árnyékolást, mert így csak többet árt mint használ.

Köszi a gyors választ!

Esetleg a gépház föld pontját vagy egyéb föld pontot érdemes rákötni?

#2519 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:43

Vagy rendesen, a szabványok betartásával építs ki egy hálózatot, vagy sehogy, mert nagy problémáid lesznek. Hidd el, semmi változást nem fog jelenteni, hogy a kábel fele árnyékolt.

#2520 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:44

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2011. 10. 24. 14:43

Vagy rendesen, a szabványok betartásával építs ki egy hálózatot, vagy sehogy, mert nagy problémáid lesznek. Hidd el, semmi változást nem fog jelenteni, hogy a kábel fele árnyékolt.

Oké!

Értettem, úgy teszek :)

Köszönöm a választ.

#2521 Felhasználó inaktív   gtzion 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Facebook tag

Elküldve: 2011. 11. 08. 21:52

Helló!

Hogy lehetne átvágni a UPC-t? Nem korlátoz semmit, minden faja, de hogyan lehetne a jelenlegi 50/5-ös netből mondjuk egy 50/50-eset csinálni? Lehetséges egyáltalán? :D :D

Előre is köszi a válaszokat.

#2522 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 08. 22:03

Üzenet megtekintéseIdézet: gtzion - Dátum: 2011. 11. 08. 21:52

Hogy lehetne átvágni a UPC-t? Nem korlátoz semmit, minden faja, de hogyan lehetne a jelenlegi 50/5-ös netből mondjuk egy 50/50-eset csinálni? Lehetséges egyáltalán? :D :D

Végy nagyobbat. Nem lehet. Még konténerrel sem. Takarodjál.
Make love not Wor.

#2523 Felhasználó inaktív   gtzion 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 09. 08:35

Takarodjál te az anyádba!

#2524 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 09. 10:02

Üzenet megtekintéseIdézet: gtzion - Dátum: 2011. 11. 09. 08:35

Takarodjál te az anyádba!

Húzzál innen a vérbe amíg nem jön egy admin és ki nem vág a büdös picsába... mi a faszt képzelsz magadról te pondró?
Még ahhoz is buta vagy, hogy lopni tudjál...

#2525 Felhasználó inaktív   gtzion 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2011. 11. 09. 12:35

Inkább ti mit képzeltek magatokról? Mondjuk ilyen degenerált barmokkal nem lehet vitatkozni se. ^^

Szerkesztette: gtzion 2011. 11. 09. 12:35 -kor

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.