HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2501 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 07. 15:59

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 06. 14:54

Hali!

A következő problémában kérném a segítségeteket (remélem nem vagyok túlságosan offtopic):

Abszolút on :)

"1) Hogyan érdemes felépíteni ezt a hálózatot? A UPC által adott modem megvan, ahhoz kéne (gondolom én) csatlakoztatni egy WIFI routert, amit, ha minden igaz a laptopoknak látni kéne."

modem -> router, router-en madzagon a 2 pc+nas+médialejátszó, nóták wifi-n

"- Mennyire automatikus ez? Felismeri, ha rákeresek a hálózatra, vagy kell még egy csomó mindent állítgatni? (bocs ezért a nagyon béna kérdésért, de a wireless hálózatok eléggé sötét foltok számomra, pár szóban, ha valaki össze tudná foglalni, hogy hogy megy ez akkor rettentő boldog lennék)"

Valami router-nek most is kéne lenni nálatok, mert egy modemen egyszerre egy eszköz (pc, noti, router) tud működni.
Szép szájbarágós manual van mindegyikhez. Router WAN portjára megy a modem, a wan portot úgy kell beállítani, ahogy az ISP mondja. LAN-on madzagos kapcsolat "automatikus", azaz dhcp-n kapnak IP-t és minden sallangot a rákötött gépek. WIFI mindenképpen WPA2 jó hosszú random jelszóval (30+ karakter, pendrive-on lehet hordozni és ctrl-c + ctrl-v), ehhez csatlakoznak majd a notik. Mielőtt belövöd érdemes utánanézni, hogy milyen titkosítást ismernek a notik, főleg ha régebbiek. SSID rejtés és mac filter opcionális, én nem javaslom, szerintem csak arra jó, hogy szopasd magad.

"- A nyomtatót a NAS-ra lenne érdemes rákötni gondolom, tekintve, hogy az mindig be van kapcsolva. Ha esetleg a nyomtatót a NAS-tól távolra szeretnénk elhelyezni, akkor van valami trükk, hogy az is mehessen WIFI-ről, vagy ahhoz nagyon spéci eszköz kell?"

Dunno, nem ártana ha a nas támogatná a nyomtatót. Van wifi-s is, müxik nálunk cégnél pl. kis hp photosmart, sok tapasztalat nincs.

"- A media playereknek, ahogy olvasgattam róluk, meglehetősen felhasználóbarát menürendszerük van, és nem olyan horror áron már lehet kapni olyat, ami tud WIFI-t és HD-t, pl. Asus O!Play HDP-R3 kb. 24.000 Ft-ért. Gondolom, ha él a wireless hálózat, akkor valahogy ez is látni fogja majd azt."

Menü egyszerű, de én madzagon kötném be, a wifi szerintem erre (még) nem alkalmas, illetve csak ideális környezetben. A G wifi 54 megabit/s elméleti sebességre képes, gyakorlatban ez olyan 20, ha közel van az eszköz és nem kell levenni a sávszélt, és csak egy eszköz van. Ha van rajta 4 eszközöd ami forgalmaz, akkor ezt nyugodtan oszthatod egy 4-el. A 300 megabitet is így kell értelmezni.

"- Az asztali PC-khez egy Wireless PCI adapterrel gondolom szintén megoldható, hogy a vezeték nélküli hálózaton legyenek. Mennyiben korlátozza ez a sávszélességet? 5-6000 Ft-ért már láttam 300Mbps-os kártyát. Mennyire jók ezek? Érdemes inkább meghagyni ezeknél a kábeles csatlakozást?"

Megoldható, de én madzagoznék. Illetve jó tudni, hogyha akár 1 G-s eszköz csatlakozik rá, akkor mindenhol ugrott a 300 megabit-ed, minden "csak" G-s eszközként fog működni max. 54 elméleti megabittel.

"- Mekkora ezeknek a WIFI rendszereknek a hatótávolsága, milyen távolságig hatékony, mennyire nagy akadály a fal, födém stb.? Mennyire vagy inkább milyen távolságtól kezdve romlik jelentősen a sávszélesség? Sajnos ezekkel kapcsolatban nem nagyon tudtam érdemben okosodni a netről, mindenfélét lehet olvasni."

Erre nincs általános válasz. Nem mindegy, milyen vastag a fal, miből van, stb. Egy rossz mikró is képes zavarni, ha egy csatornán van a szomszédok wifi-jével az is árt neki sebességben, szóval...

" A nagyobb sávszélességet igénylő fájlmegosztást (torrent) a NASról lenne jó megoldani, az meg úgyis kábellel csatlakozik. (Már ha ez megoldható, de gondolom a WIFI routereken van normál csatlakozásra is lehetőség)"

Általában van 4 LAN port, 1 WAN, +wifi

"Van esetleg valami tipp a WIFI router elhelyezésre? Olvastam arról, hogy minél magasabbra jó elhelyezni, pl. tetőtérbe, mennyire igaz ez? Van valami nem túl drága, de relatíve erős antenna? Ha jól olvastam a routerek antennáit lehet cserélni. Mire kell egyáltalán ezeknél figyelni?"

Külső antennát általában lehet cserélni. Magasság nem számít (illetve mint távolság igen), a távolság igen: minél közelebb az eszközökhöz, amivel használnák. Szóval célszerű "középre" tenni.

"Viszont gondolom a lassabb fordulatszám lassabb írási-olvasási sebességet eredményez. Mennyire meghatározó ez általános használat esetében, gondolok itt akár egy HD film nézésére a NASról a media player segítségével a TV-n. (A NAS és a media player között Wireless kapcsolatot feltételezve)"

500-as 5400-as notivinyó sata-pata átalakítóval ír 50 megabyte/s-el a notimban.

"A NASnál mennyire érdemes Raid 1-ben gondolkodni (ha jól tudom ez az adattükrözés két winchesterre)? Van-e valami jobb módja az adatbiztonságnak, hogy a fele tárhely ne vesszen oda?"

Vagy veszel egy másik eszközt (pl terás usb hdd), amin a fontos dolgokról full backup-ot tartasz, vagy a mirror raid. Esetleg felleg :)

"Sok NAS linux rendszerű, mennyire bonyolult ezeket beállítani egy Windowson felnőtt felhasználónak? Sima webes Windowsos böngészőből ezeket is lehet állítgatni?"

Web-es gui, semmi nehézség.

"3) Ha esetleg később bővítenénk a rendszert egy házimozi rendszerrel, megoldható-e az, hogy azt ne a TV-re, hanem a media playerre csatlakoztassuk, esetleg akár egy erősítő közbeiktatásával? Arra az esetre gondolok, hogy ha szimplán zenét akarnánk hallgatni a NASról, számítógéppel vagy esetleg a media playerrel vezérelve."

Szokott lenni optikai spdif kimenetük, nekem is úgy van erőlködőre kötve.

"Bónusz kérdés, amit senki sem szeret) Tudtok-e a fentiek alapján esetleg konkrét eszközöket ajánlani. WIFI routerre max. 10-15.000-et, Media Playerre max. 30.000-et, NAS-ra max. 30-50.000-et (HDD-vel együtt) tervezünk szánni."

wifi router: tplink 1043nd, olvasnivaló itt.
Mediaplayer: ac ryan-t nagyon dícsérik, nekem asus van, Jahno WD-t javasolt, igazából ez vallási kérdés. Nagyjából ugyanarra a SoC-re épülnek, ugyanazzal a devkittel készült firmware van rajtuk, szóval kb. ugyanazt tudják, csak a support és kényelmi dolgok térnek el. Wifi-t fölöslegesnek tartom.
NAS: 2 vinyós imho kevés, 4 vinyós drága. Én HP microserver-t vettem, ebbe 4 db 3,5-es vinyót lehet bekötni. Ha raksz bele HD-s VGA-t, akkor akár a mediaplayer-t is kiválthatod vele, tolhatod egyből a TV-re, így már max 80k mozgástered van, ennyiből talán még a távirányíthatóság is megoldható.

#2502 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 07. 16:10

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 07. 09:18

A NASnak fixIP-t szoktam adni azt gondolom úgy kell érteni, hogy a routerben kell megadni neki egy IP címet.

Nem, az a DHCP reservation :)
Mondjuk azt se árt belőni a nas-ra, akkor másnak véletlen se osztja ki. Igazából én minden állandó eszközömet reservation-be tettem.

Idézet

Ha jól értelmezem, amit írsz, akkor egy HD tartalom lejátszásánál elképzelhető, hogy a 2.5-es vinyó lesz a szűk keresztmetszet?

Nem. Illetve igen, de nem úgy. :)
Szóval ha komolyabb terhelést kap a cucc (pl. másolsz rá 3 gépről + torrent + kitömörítés + lejátszás), akkor lehet, hogy a lassabb 2,5-es HDD-vel már nem fog menni, míg egy gyorsabb 7200-essel simán menne. Persze ha jön a bottleneck akkor jön, csak nem mindegy, hogy hol. Ezekben a furulyákban 100-as háló és G wifi szokott lenni, szóval ha nem ölöd agyon akkor nem fog a vinyó korlátozni.

Idézet

Még egy kérdés(kör):
Megoldható a media player kiiktatása? Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a NASon tárolt adatokat a TV-re lehessen küldeni? A TVnek is kell valami extrát tudnia? Magyarul van olyan NAS, amit akár médialejátszóként is lehetne működtetni, valamilyen azon futó alkalmazással, akár utólagos "barkácsolással"? Ha az előbbiek megoldhatóak és a PC-ről vagy laptopról szerenénk valamit a TVre küldeni, akkor az megoldható közvetlenül anélkül, hogy a PC és a TV között közvetlen kapcsolat lenne, vagy előtte mindent fel kell tenni a NASra és onnan futtatni?

1. Amit az előbb írtam
2. DLNA-t TV-nek és nas-nak is tudni kellene, és kezelni mindent, amit lejátszanál. Én erre nem építenék.
3. Lehet bármiből lejátszót faragni, van kulcsrakészen is pl itt.

#2503 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 07. 16:19

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 07. 16:59

Mediaplayer: ac ryan-t nagyon dícsérik, nekem asus van, Jahno WD-t javasolt, igazából ez vallási kérdés. Nagyjából ugyanarra a SoC-re épülnek, ugyanazzal a devkittel készült firmware van rajtuk, szóval kb. ugyanazt tudják, csak a support és kényelmi dolgok térnek el. Wifi-t fölöslegesnek tartom.

Ja, wifi nekem is faszság. Asusnál már nem tudom mi volt, de valami faszságba belefutottam vele. WDnél pld. ha DVD-t játszok le, akkor nincs főmenü. Funkciók működnek, de mikor médialejátszót válogattam, akkor éppen a WD jött ki jól. Legtöbb nem játszott le .iso-ból, vagy kijelöltem 1ezer .mp3-at tartalmazó foldert, akkor megmakkant (bár erre nem használom, de akkor is), vagy éppen ékezetekkel volt baja, vagy mit is tudom én már.

Sok embernek műxik a DLNA, én meg attól is lábrángást kapok. Médialejátszó, rajta vinyó+lan. Az kúl.
Make love not Wor.

#2504 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 15:57

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Nagy dilemmák előtt állok most, mondjuk mindig sokat szoktam szenvedni, mielőtt megveszek valamit :)

Az első dilemmám a HP microserver.
Ami kérdés felmerült bennem az az, hogy valahol azt olvastam, hogy 15W-ot eszik, ezt gondolom a vinyók nélkül. 4db pl. WD 2000GB Green Power WD20EARS vinyó 5,3W/db energiát eszik írás olvasás alatt, idle üzemmódban 3,3-at. Mivel szeretném a sebességet minél nagyobbra tolni ezért Raid0-ban gondolkodom viszont, akkor ha egész nap megy pl a torrent, akkor nagyon nem pihen egyik sem (a Raid0 miatt nem nagyon tudom meghatározni, hogy csak az egyiken legyenek a feltöltendő cuccok, vagy igen?), de ha mégis, akkor 4W/db -al számolva összesen 31W-ot kajál be óránként, ami egy hónapban kb 22kW, tehát kb. 1000Ft-tal nő így a villanyszámla havonta (ha minden igaz nálunk most kb. bruttó 47Ft 1kWh áram). Persze nyilván ha kevesebb HDD van, akkor a fogyasztás is kevesebb, de ha már nem használom ki, hogy 4-ig bővíthető, akkor nincs értelme megvenni. Másik kérdés, hogy érdemes-e 8GB-ig bővíteni a memóriát? Ahogy nézegettem 30-32.000-ért már adnak 1GB rammal, elég az valamire, vagy az rögtön kuka? Persze jön hozzá még egy vinyó is, de persze az is csak 250GB... Van valami tipp, hogy hol érdemes nézelődni? Jöhet priviben is, hogy ne legyen reklám :)
A NASokkal kapcsolatban egyelőre még bizonytalan vagyok, így még a hasonlítgatásokig nem jutottam el.

A második dilemma a médialejátszó.
A WD médiaplayerrel az az egy bajom, hogy a LIVE HD nem tudja az iso kiterjesztést (legalábbis a gyártó honlapján nincs feltüntetve, hogy tudja) az elementsben meg van HDD, ami nem lenne baj, csak emiatt drágább. Ha már lesz egy NAS, akkor talán egy ASUS O!Play mini is elegendő lehetne a maga 19.000Ftjával, szinte mindent lejátszik és azt írják róla, hogy a feliratokkal is jól bánik. Az A.C. Ryan is jónak látszik, de az is 29.000,-Ft. Ezen még agyalok, hogy megéri-e kiadni +10.000,-Ftot. A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)? Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat.

A wifi routerre köszönöm a tippet, elég jónak látszik. A meglévő routerünket meg majd kicsit megpiszkálom, hátha okosodok egy kicsit, igaz az csak mezei "kábeles" :)

#2505 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 16:06

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 10. 16:57

Az első dilemmám a HP microserver.
Ami kérdés felmerült bennem az az, hogy valahol azt olvastam, hogy 15W-ot eszik, ezt gondolom a vinyók nélkül. 4db pl. WD 2000GB Green Power WD20EARS vinyó 5,3W/db energiát

Ha még lehet venni. Csúcson kb. 65 wattot zabál, de lemérhetem rendesen. Napokban éppen kezembe került a mérőm. Én 1 giga RAMmal használom, ha torrent, akkor tolsz mellé még, kérdés milyen OS-t szeretnél rá.

Videókártyával most kísérletezem, vettem bele passzívat, de akadnak a HD filmek. Ellenben be kell lépni rá, de sógornál pld. távirányítóval is megy ágyból, de ha torrentezel, akkor nyilván nem érdemes lekapcsolni.

Én sajátomat kb. NASra használom, de mivel Win van rajt, így jó munkállomás archiválni, USB-t használni, kicsomagolni, távolról elérni. WD meg erről olvassa a filmeket, aztán kész is.
Make love not Wor.

#2506 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 17:48

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 10. 16:57

Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek. Nagy dilemmák előtt állok most, mondjuk mindig sokat szoktam szenvedni, mielőtt megveszek valamit :)

Én is szoktam sokat faszkodni, aztán hirtelen megveszem.

"Mivel szeretném a sebességet minél nagyobbra tolni ezért Raid0-ban gondolkodom viszont"

És van is, ami ezt kihasználja? Ha gigabites LAN-ra kötöd, akkor olyan 120 MByte/s környékén tudsz rá/róla másolni, képesek-e ezt kihasználni az eszközeid? Egyáltalán gigabites LAN van-e rajtuk? Azt már meg se kérdezem, hogy torrentre van-e gigabites neted :)
Azt pedig remélem tudod, hogy a RAID0-ban a 0 azt az adatmennyiséget jelzi, amennyit tetszőleges hiba után vissza tudsz nyerni...

"a Raid0 miatt nem nagyon tudom meghatározni, hogy csak az egyiken legyenek a feltöltendő cuccok, vagy igen?"

Nem, a tömb mindegyik tagja menni fog folyamatosan

"tehát kb. 1000Ft-tal nő így a villanyszámla havonta"

persze, ha 7/24-ben nyomatod akkor igen.

"Másik kérdés, hogy érdemes-e 8GB-ig bővíteni a memóriát? Ahogy nézegettem 30-32.000-ért már adnak 1GB rammal, elég az valamire, vagy az rögtön kuka?"

Attól függ, mire használnád. A 8 GB overkill, az szerintem egyértelmű.
Nekem NAS+torrent feladatra elég az 1g, cégnél is van olyan fileserver, ami kiszolgál vagy 100 embert 2 giga RAM-mal. Mondjuk túl nagy terhelést nem kap, meg nem is 15W-ot fogyasztó CPU van benne (BBWC-s kontroller, 10k-s SAS vinyók apámfasza bármi), de összehasonlítási alapnak jó az.

"Van valami tipp, hogy hol érdemes nézelődni? Jöhet priviben is, hogy ne legyen reklám :)"

Passz, ahol lehet kapni. Eléggé kifutottnak tűnik, én hpshop-ban vettem (hpshop.hu), azt írták, hogy raktáron, másnap hozták is.

"Ha már lesz egy NAS, akkor talán egy ASUS O!Play mini is elegendő lehetne a maga 19.000Ftjával, szinte mindent lejátszik és azt írják róla, hogy a feliratokkal is jól bánik."

Ugyan a kezemben nem volt, de itt ezt írják: "Az O!Play Mini-től nem szabad sokat várni, hiszen egy kifejezetten olcsó megoldásról van szó, amely csak USB 2.0-s porton keresztül, külső adattárolóról vagy memóriakártyáról képes multimédiás tartalmak lejátszására, helyi hálózatra Ethernet port és WiFi adapter hiányában nem tudjuk csatlakoztatni."

Tehát akkor ez NAS-ról nem játszik. (Ezek az ócsított olcsó lejátszók vagy hálót vagy hdmi-t nem tudnak, én legalábbis eddig így láttam)
Viszont úgy tűnik még van az az asus, ami nekem is van, ha jól emlékszem játszik iso-t (bd-t nem próbáltam, DVD-t archiváltam), van rajta lan, hdmi, csak régi konstrukció már, de (kompromisszumokkal) rámegy a hd2 és (ha jól tudom) az ac ryan fw is. Azért küzdenek, mert az asus support nem túl fürge. Játékos sarki kiskerben van is raktáron 21 alatt...

"A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)?"

És kis fogyasztású (nem tud túl sok wattot adni a vga-nak).

"Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat."

Nem értem, ezt hogy érted. HDMI-n rátolod TV-re, rákötsz egy madzagmentes bill+egér kombót és öröm bódottá...

Szerkesztette: xclusiv 2011. 10. 10. 17:50 -kor

#2507 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 22:18

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 10. 18:48

Nem értem, ezt hogy érted. HDMI-n rátolod TV-re, rákötsz egy madzagmentes bill+egér kombót és öröm bódottá...

Erre írtam, hogy ami VGA-t tudtam bele lőni, azzal akadoznak a filmek. Igaz passzív volt a követelmény, nekem itt ne zajongjon.
Make love not Wor.

#2508 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 22:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 23:18

Erre írtam, hogy ami VGA-t tudtam bele lőni, azzal akadoznak a filmek. Igaz passzív volt a követelmény, nekem itt ne zajongjon.

Vagy mert félpinges trójai volt rajta valami kalóz vga driverrel :D
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#2509 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 11. 14:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 23:18

De én meg nem erre írtam, hanem a kollegának arra a mondatára, hogy: "A HP microserver felbővítése egy videókártyával az mennyire járható, drágák a bele való kártyák (félhosszú, félmagas kell bele azt olvastam)? Ami nagy hiányossága lenne ennek a verziónak, hogy ez egy számítógép nélkül nem működne, mert gondolom csak azon keresztül tudnám elindítani a dolgokat."

Ezt nem értem még most se. A te bajodat átérzem, de szerintem tuti van olyan videokályha, ami szípen jácca a hádét, passzív meg mittudomén.

#2510 Felhasználó inaktív   tbela 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 14. 07:33

Köszönöm újra a válaszokat!

Raid0 akkor felejtős, marad a normál használat. JBOD? Vagy fölösleges ezzel foglalkozni, legyen több meghajtó? Ezeket gondolom nem kell partícionálni... A média playerrel kapcsolatban köszi a felvilágosítást, pont ilyen "összeférhetetlenségbe" nem akartam belefutni. A HP Microserverrel kapcsolatban annyit, hogy a tájékozatlanságom miatt én erre nem gondoltam, de most már ezt is tudom :)

Igazából egyelőre két verzió maradt a NAS-ra. A D-LINK DNS-320 és a HP Microserver.
Ami a D-LINK mellett szól:
Olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, mindent tud, ami kellhet, halkabb (bár ebben nem vagyok biztos).

Ami a HP Microserver mellett szól:
Nagyobb tárhely, több lehetőség.

Amúgy összességében úgy látom, hogy ha már költ rá annyit az ember, mint amennyibe a HP kerül, akkor már érdemes azt venni, hiszen ezért az árért max 2 lemezest lehet kapni a "jobbakból".

A D-LINK-kel kapcsolatban két kérdés merült még fel bennem:
1. Ez az Ext3 fájlrendszer okoz valami nehézséget általános használat esetén vagy csak akkor, ha esetleg kikerül a vinyó a NASból és egy gépbe akarom betenni? Erre az esetre, van valami megbízható megoldás? (ha minden igaz a TCMD-nek van valami pluginje, amivel láthatóak ezek a meghajtók, de ez sem 100%-os megoldás)
2. Ez talán nem is kérdés, inkább csak kíváncsiság. A leírásban azt írja, hogy „A beépített UPnP média szerverrel a SharecenterTM Pulse bármely média tartalma streamelhető bármely kompatibilis médialejátszóra – így PlayStation 3-ra, Microsoft Xbox 360-ra vagy egy D-Link Boxee Box-ra a helyi hálózaton keresztül.” A PS3 és az Xbox360 működik médialejátszóként, azaz elvileg azon keresztül is lehetne pl. HD filmeket nézni egy NASról vagy számítógépről? Nem mintha lenne, csak kíváncsi vagyok.

#2511 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 10. 10. 17:06

Én 1 giga RAMmal használom, ha torrent, akkor tolsz mellé még, kérdés milyen OS-t szeretnél rá.

Nem kell bele még 1? HUP-on többen jelezték, hogy van nekik elfekvő...

#2512 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:27

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 14. 12:25

Nem kell bele még 1? HUP-on többen jelezték, hogy van nekik elfekvő...

Nekem is van vagy 10 darab, csak ahhoz le kell kapcsolni, kinyitni, miazmás. Majd legközelebb :-)
Make love not Wor.

#2513 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 14. 11:38

Üzenet megtekintéseIdézet: tbela - Dátum: 2011. 10. 14. 08:33

Raid0 akkor felejtős, marad a normál használat.

Nekem van mirror és stripe raid-em is, nem kell félni a stripe-tól, de csak olyan anyagot szabad rátenni, amiről vagy van backup, vagy simán leszeded még egyszer, ha borul :)

Idézet

JBOD? Vagy fölösleges ezzel foglalkozni, legyen több meghajtó?

A JBOD semmivel se jobb, mint a stripe raid. Illetve ha nem használsz mirror-t, akkor is bukod az adatot, ha bukik a vinyó...

Idézet

Ezeket gondolom nem kell partícionálni...

De kell

Idézet

1. Ez az Ext3 fájlrendszer okoz valami nehézséget általános használat esetén vagy csak akkor, ha esetleg kikerül a vinyó a NASból és egy gépbe akarom betenni? Erre az esetre, van valami megbízható megoldás? (ha minden igaz a TCMD-nek van valami pluginje, amivel láthatóak ezek a meghajtók, de ez sem 100%-os megoldás)

Van Ilyen is, használtam már. Egyébként butulsz egy linux liveCD-vel (ubuntu, knoppix) és simán kezeled az ext3-at. Ez egy normális linux fs, vannak hátrányai, de stabil.

Idézet

2. Ez talán nem is kérdés, inkább csak kíváncsiság. A leírásban azt írja, hogy „A beépített UPnP média szerverrel a SharecenterTM Pulse bármely média tartalma streamelhető bármely kompatibilis médialejátszóra – így PlayStation 3-ra, Microsoft Xbox 360-ra vagy egy D-Link Boxee Box-ra a helyi hálózaton keresztül.” A PS3 és az Xbox360 működik médialejátszóként, azaz elvileg azon keresztül is lehetne pl. HD filmeket nézni egy NASról vagy számítógépről? Nem mintha lenne, csak kíváncsi vagyok.

Én nem nagyon hiszek ezekben az upnp csodákban (dlna-ban se), asus o!play is tud ilyet, toltam rá videót telefonról (teszt miatt), működött, de nem pöcsöltem vele tovább

#2514 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 16. 16:06

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2011. 10. 14. 12:38

A JBOD semmivel se jobb, mint a stripe raid. Illetve ha nem használsz mirror-t, akkor is bukod az adatot, ha bukik a vinyó...

Nincs sok gyakorlati tapasztalatom a nagy mennyiségű adatvisszaállítások terén, de a a visszaállítás szempontjából szerintem a JBOD és a RAID0 ég és föld.
Míg RAID0 esetén egyetlen disk sérülése esetén is garantált a teljes adatmennyiség elvesztése, az egyszerűen csak összefűzött kötetek esetén, jó eséllyel az összes többi lemezen található adatok megmenthetőek, ha csak nem volt annyira töredezett a rajta található adat, hogy már minden fájl szét volt darabolódva minden lemezre.

#2515 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 17. 13:13

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2011. 10. 16. 17:06

Nincs sok gyakorlati tapasztalatom a nagy mennyiségű adatvisszaállítások terén, de a a visszaállítás szempontjából szerintem a JBOD és a RAID0 ég és föld.
Míg RAID0 esetén egyetlen disk sérülése esetén is garantált a teljes adatmennyiség elvesztése, az egyszerűen csak összefűzött kötetek esetén, jó eséllyel az összes többi lemezen található adatok megmenthetőek, ha csak nem volt annyira töredezett a rajta található adat, hogy már minden fájl szét volt darabolódva minden lemezre.

Ez igaz. De onnan is szopó visszahozni, és lutri, hogy sikerül-e, én így értettem.

#2516 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:23

Szép napot!

Árnyékolatlan CAT5 UTP kábelt folytatnék FTP kábellel, ami ugye árnyékolt. Melyik csíkozott érből illik ilyenkor felhasználni az árnyékolást a továbbmenő FTP kábelhez?
Egyáltalán szoktak ilyet csinálni?

A kábelem adott, nem tudok helyette UTP-t használni.

Előre is köszönöm!
A raktárbázis a raktárbázison van. Ja-ja-ja. Kiküldtük tegnap, ma délelőtt.

#2517 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:29

Semelyiket. Ne kösd be az árnyékolást, mert így csak többet árt mint használ.

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#2518 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:37

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2011. 10. 24. 14:29

Semelyiket. Ne kösd be az árnyékolást, mert így csak többet árt mint használ.

Köszi a gyors választ!

Esetleg a gépház föld pontját vagy egyéb föld pontot érdemes rákötni?

#2519 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:43

Vagy rendesen, a szabványok betartásával építs ki egy hálózatot, vagy sehogy, mert nagy problémáid lesznek. Hidd el, semmi változást nem fog jelenteni, hogy a kábel fele árnyékolt.

#2520 Felhasználó inaktív   nikola tesla 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 24. 13:44

Üzenet megtekintéseIdézet: VKP - Dátum: 2011. 10. 24. 14:43

Vagy rendesen, a szabványok betartásával építs ki egy hálózatot, vagy sehogy, mert nagy problémáid lesznek. Hidd el, semmi változást nem fog jelenteni, hogy a kábel fele árnyékolt.

Oké!

Értettem, úgy teszek :)

Köszönöm a választ.

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.