HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#3101 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 12. 01. 13:51

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2013. 12. 01. 09:14

Az ún. greylisting spam szűrés pont ezt csinálja.

"Ha levelezőből "kimegy", attól még logban viríthat bármi, ami "X-Greylist: delayed X seconds by ...". Lehet ezért mondta a túloldali gazda, hogy akár normális is lehet."
Make love not Wor.

#3102 Felhasználó inaktív   Jarvis 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 27. 20:11

Nemtudom jó helyre írok-e, de szükségem lenne egy programra amivel 2 ugyan abba a hálózatba kötött gép tud egymással kommunikálni. Úgy értem, hogy lehessen írni a másiknak ami rögtön megjelenik egy felvillanó ablakban.
És ez autómatán induljon windowsba lépéskor.
Próbáltam Netsupport Notify-t, de nem lehet beállítani mert szervert kér meg stb. Valami egyszerűbben beállítható program kéne.

#3103 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 27. 22:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Jarvis - Dátum: 2014. 03. 27. 20:11

Nemtudom jó helyre írok-e, de szükségem lenne egy programra amivel 2 ugyan abba a hálózatba kötött gép tud egymással kommunikálni. Úgy értem, hogy lehessen írni a másiknak ami rögtön megjelenik egy felvillanó ablakban.
Próbáltam Netsupport Notify-t, de nem lehet beállítani mert szervert kér meg stb. Valami egyszerűbben beállítható program kéne.

XP-nél ment a net send, de ha a gugliba beírod a windows send message kifejezést, akkor valszeg találsz megoldást.
Egyébként meg rossz helyre írtad, de segáz.

#3104 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 28. 10:38

Pidgin, Jabber, Google Talk, Skype az nem jó?

Szerkesztette: Raynes 2014. 03. 28. 10:41 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#3105 Felhasználó inaktív   Taranis 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 29. 11:12

Esetleg LAN Messenger?

#3106 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 31. 21:58

Win 7/8:
msg.exe /server:<computername> <username> Buzik vagytok! (Gabibácsi)

#3107 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 31. 22:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2014. 05. 31. 22:58

Win 7/8:
msg.exe /server:<computername> <username> Buzik vagytok! (Gabibácsi)

Ja, cégnél is ezen szopolok, mert domainból le van tiltva. Pedig helyi admin vagyok, elvileg mindent lehet, ezt a Gyula is megmondhassa :-) Van pár gépünk, amit nem tudunk merre van. Ki kellene deríteni és konfigni. Mondtam, hogy írunk így a júzernek, aztán reméljük megkeres. Erre tiltott. Én lassan letiltom az accountot, akkor tuti előkerülnek :-)

Lenne valami ötlet rá, hogy adott gépnév alapján az előtte ülő usert mivel tudnám értesíteni?
Make love not Wor.

#3108 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 03. 20:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 05. 31. 23:02

Ja, cégnél is ezen szopolok, mert domainból le van tiltva.

Akkor hát Group Policy Editorra fel! :)
http://blogs.technet...oup-policy.aspx

Mégis mekkora ez a czég? Csak megoldható hogy végigmész minden gépen és cmd.exe ipconfig /all? :)

Szerk.
Azt mondod nekik hogy karbantartás meg leltár megizé. És akkor boldogok hogy foglalkozol velük, meg csinálsz aida riportot, és azzal még kezdeni is lehet valamit.
Meg akkor már feldobod a logmeint / teamviewert is mert mérne.

It's a win/win situation :)

Szerkesztette: Bástya elvtárs 2014. 06. 03. 20:52 -kor

#3109 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 04. 01:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2014. 06. 03. 21:49

Mégis mekkora ez a czég? Csak megoldható hogy végigmész minden gépen és cmd.exe ipconfig /all? :)

Mondjuk itt vagyunk elsőre 5ezren, többit nem tudom. És GP szerkesztéshez én kevés vagyok. Logmein meg kifelé péntek óta elromlott, szomorú vagyok és B terv kell, mert a privát mail és cset onnan futott 4ezer kilométerről. Most gépet látom, csatlakozik, vezérlőpult is van, csak nem tudom vezérelni. Fákin. No, pakolok, mert most jöttem kocsmából a Maiden koncert után és reggelre Angliában kellene lennem :-)
Make love not Wor.

#3110 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 04. 15:03

Logmein meg kifelé péntek óta elromlott

Möh :)
Szólni kell adminnak, 'nyád csinájj valamit mer agyonütlek hö!

Vagy venni neki sört / cigit / csokit / füvet.
Azt szoktuk szeretni :)

#3111 Felhasználó inaktív   Gab25 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 13:35

A csatolt rajzon lévő hálózat kialakítást kell megcsinálnom,melynek lényege, hogy egy Ethernet végpontra csatlakoztatok egy IP telefont ésannak a PC portjára egy számítógépet (az IP telefon két Ethernet portja Switchfunkcióval rendelkezik, a telefon és a számítógép külön IP címen működik). A számítógépnek és a telefonnak két különbözőInternetszolgáltatót kell elérnie. (A Switch nem VLAN képes!)

Az alábbi IP cím kialakítás közül melyiknek mi lehet a buktatója?

1. lehetőség:
Minden eszközt a 192.168.1.xIP címtartományba állítom.
A kábel Router DHCP-vel osztja az IP címet, az alapértelmezettátjárót és a DNS kiszolgálót a számítógépnek.
Az ADSL Routert és az IP telefonokat ugyanebbe a címtartománybafix IP-re állítom, a telefonoknak alapértelmezett átjárónak az ADSL Router IPcímét adom

2. lehetőség:
A kábel Routert és a számítógépet 192.168.1.x IP címtartományba állítom, DHCP címkiosztással.
Az ADSL Routert és az IP telefonokat 192.168.2.x IP címtartományba állítom, DHCP címkiosztássa.

Cél, hogy bővítésnél továbbra is egy UTP kábelre fel tudjakfűzni IP telefont és számítógépet.

Csatolt fájl:

#3112 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 14:13

DHCP címkiosztást felejtsd el, hogy mindkettőn engedélyezed, mert nem tudod tartományba is állítani, meg DHCP-t is engedélyezni a gépeken/telefonokon tudtommal. Esetleg csak statikus DHCP-t beállítani mindkét routeren, és csak a megadott MAC címeknek adni IP-t, de ez elég tákolásnak tűnik.

Nekem az első verzió tűnik jobb megoldásnak így első ránézésre. Akkor mindkét router békén hagyja a helyi hálózaton menő forgalmat, nem próbálja meg natolni azt, amit nem kellene. A gépek/telefonok meg ahhoz a routerhez fordulnak, ami átjárónak be van nekik állítva.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#3113 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 14:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Gab25 - Dátum: 2014. 06. 05. 14:35

A csatolt rajzon lévő hálózat kialakítást kell megcsinálnom,melynek lényege, hogy egy Ethernet végpontra csatlakoztatok egy IP telefont ésannak a PC portjára egy számítógépet (az IP telefon két Ethernet portja Switchfunkcióval rendelkezik, a telefon és a számítógép külön IP címen működik). A számítógépnek és a telefonnak két különbözőInternetszolgáltatót kell elérnie. (A Switch nem VLAN képes!)

2 routeren nem jó a DHCP, mert alapértelmezettnek adja a gatewayt.

Router 1: 192.168.1.1
Router 2: 192.168.1.2

gépek, többi cucc: 192.168.1.x

Még alhálózattal lehetne variálni, de nem érdemes, azt sázmold, hogy azon engedélyezet a DHCP-t, amin több kliens lesz wifivel, ilyesmivel. Többinél fixIP, aztán majd amit átjárónak írsz, az eldönti melyik vonalon megy. Vagy switch elé még egy router a klienseknek, az viszont csak netet ad, lant nem éri el :-)
Make love not Wor.

#3114 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 15:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Gab25 - Dátum: 2014. 06. 05. 13:35

2. lehetőség:
A kábel Routert és a számítógépet 192.168.1.x IP címtartományba állítom, DHCP címkiosztással.
Az ADSL Routert és az IP telefonokat 192.168.2.x IP címtartományba állítom, DHCP címkiosztássa.

Én ezt csinálnám, de csak az egyik legyen a dhcp server (ip/mac reservation). Azt nem tudom, hogy egy dhcp server tud-e két külön gw-t kitolni az egyes tartományoknak, de ha nem az se para, akkor az egyik router tolná az adatot a másik felé. Külön VLAN-ba is lehetne (inkább kellene) tenni a telefóniát és az adatforgalmat.
Persze kérdés hogy hány gépről és milyen eszközökről van szó, néhány (<10) gép esetén a a statikus beállítás is jó lehet, de pár tucat gép esetén is már eléggé szopó lehet.

Arra azért figyelj, hogy a switch-en (ha van) kapcsold ki a port security-t :)

#3115 Felhasználó inaktív   Gab25 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 16:02

Köszönöm mindenkinek a válaszát, most már látom, hogy a két DHCP nem jóötlet, a MAC címes és az alhálózatos megoldás meg nekem magas.

Az egyik résznek (Pl.: IP telefon és ADSL Router) feltétlenül Fix IP címesnek kell lenni. Ezenesetekben, ha szükség lenne Port Forwardig-ra remélem, nem zavarna be?

#3116 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 16:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Gab25 - Dátum: 2014. 06. 05. 17:02

Az egyik résznek (Pl.: IP telefon és ADSL Router) feltétlenül Fix IP címesnek kell lenni. Ezenesetekben, ha szükség lenne Port Forwardig-ra remélem, nem zavarna be?

Amire forwardolsz, annak is fixnek kell lennie, ráadásul jó, ha az a gateway, amiről kapja a forwardot. Különben változik az IPje és nem találja meg, vagy hiába jön be a csomag, válaszolni már nem tud. Router meg nyilván fix IP-s, mert az olyan, furcsa is lenne, ha a lan oldala nem lenne fix :-)
Make love not Wor.

#3117 Felhasználó inaktív   Gab25 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 16:28

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2014. 06. 05. 16:33

Én ezt csinálnám, de csak az egyik legyen a dhcp server (ip/mac reservation). Azt nem tudom, hogy egy dhcp server tud-e két külön gw-t kitolni az egyes tartományoknak, de ha nem az se para, akkor az egyik router tolná az adatot a másik felé. Külön VLAN-ba is lehetne (inkább kellene) tenni a telefóniát és az adatforgalmat.
Persze kérdés hogy hány gépről és milyen eszközökről van szó, néhány (<10) gép esetén a a statikus beállítás is jó lehet, de pár tucat gép esetén is már eléggé szopó lehet.

Arra azért figyelj, hogy a switch-en (ha van) kapcsold ki a port security-t :)

Ezt a portsecurity-t csak sejtem, hogy mi, de ha nem működik valami, majd próbálomkikapcsolni.

Ez egy kishálózat kb. 10db számítógép és 8db IP telefon. Elméleti szinten érdekelne aVLAN is, de azzal nem vagyok teljesen tisztában. Ha jól tudom a VLAN-nal kétkülön IP címtartományba tudnám a Switch portjait (csatlakozásait) osztani, deakkor egy UTP kábelre, hogyan tudok két eszközt feltenni?

#3118 Felhasználó inaktív   Gab25 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 16:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 05. 17:20

Amire forwardolsz, annak is fixnek kell lennie, ráadásul jó, ha az a gateway, amiről kapja a forwardot. Különben változik az IPje és nem találja meg, vagy hiába jön be a csomag, válaszolni már nem tud. Router meg nyilván fix IP-s, mert az olyan, furcsa is lenne, ha a lan oldala nem lenne fix :-)

Köszi!
Remélem, boldogulok most már :rolleyes:

#3119 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 06. 05. 19:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Gab25 - Dátum: 2014. 06. 05. 17:28

Ezt a portsecurity-t csak sejtem, hogy mi, de ha nem működik valami, majd próbálomkikapcsolni.

Ez egy kishálózat kb. 10db számítógép és 8db IP telefon. Elméleti szinten érdekelne aVLAN is, de azzal nem vagyok teljesen tisztában. Ha jól tudom a VLAN-nal kétkülön IP címtartományba tudnám a Switch portjait (csatlakozásait) osztani, deakkor egy UTP kábelre, hogyan tudok két eszközt feltenni?

Attól függ milyen a switch, de ez jó eséllyel nem olyan lesz. VLAN mást jelent, nem két eszköz egy porton, hanem meg lehet jelölni, hogy 1es port az 3as VLAn, 2es port is 3as VLAn, és akkor kvázi csoportokba rendezed a cuccokat, aztán meg lehet fejleni, hogy VLANok közt mi mit lásson. Ellenben 1 port lehet több VLANnak is a tagja. Meg alapban szűri a hálózaton tekergős csomagokat, ami nagy hálózaton nem árt. 20 gépes helyen nem kell vele foglalkozni.
Make love not Wor.

#3120 Felhasználó inaktív   Gab25 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2014. 06. 06. 08:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 06. 05. 20:48

Attól függ milyen a switch, de ez jó eséllyel nem olyan lesz. VLAN mást jelent, nem két eszköz egy porton, hanem meg lehet jelölni, hogy 1es port az 3as VLAn, 2es port is 3as VLAn, és akkor kvázi csoportokba rendezed a cuccokat, aztán meg lehet fejleni, hogy VLANok közt mi mit lásson. Ellenben 1 port lehet több VLANnak is a tagja. Meg alapban szűri a hálózaton tekergős csomagokat, ami nagy hálózaton nem árt. 20 gépes helyen nem kell vele foglalkozni.

Köszönet! :)

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • 158
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.