HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#3061 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 11. 03. 18:10

Üzenet megtekintéseIdézet: bmadarasz - Dátum: 2013. 11. 03. 17:54

Úgy használom a gépemet, hogy egy céges LAN-kábel van bedugva, és használok még mobil netet is.
A céges LAN a Hyper-V-n futtatott Windows 7-hez kell, a mobilnetet pedig a fizikai gépemen használnám. A mobilnet telenor, és minden csatlakozáskor más ip oszt ki.
Valami olyan beállítást keresnék, hogyha a fizikai gépemről szeretném az internetet elérni, akkor a mobilnetre menjen a kérés, az összes többi esetben a céges LAN-ra.

Lehet ilyet csinálni?

Ennak alapban így kellene mennie, főleg ha a cégesen elér cucc egy subnetben van. Ha nincs, akkor ott is van átjáró ami kezeli, ide kell megadni a route táblát, pld. ha céges átjáró 10.0.0.1, géped 10.0.0.2, ellenben a HyperV nem 10.0.0.x hanem valami tök más, pld. 192.168.1.1, akkor ilyen kell:

route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 10.0.0.1 IF1

Az IF1 értelemszerűen az interfész, így ami a 192.168.1.0 címzi célnek, az nem a mobilnetes alapértelmezett átjáró felé fog elindulni, hanem a céges, 10.0.0.1 felé. Így az interfész sem fontos, de előfordul, hogy több interfészed van ugyanazzal az átjáróval.
Make love not Wor.

#3062 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 11. 04. 12:23

Üzenet megtekintéseIdézet: bmadarasz - Dátum: 2013. 11. 03. 18:54

Valami olyan beállítást keresnék, hogyha a fizikai gépemről szeretném az internetet elérni, akkor a mobilnetre menjen a kérés, az összes többi esetben a céges LAN-ra.
Lehet ilyet csinálni? Ha igen, akkor valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan kell?

Van a "metric" vagy metrika nevű téma hálózatnál, elvileg az adott iface "prioritását" állítja. Én wlan + lan témában játszottam ezzel, hogy a LAN IP tartomány felé menő kérdések madzagon mennek ki, minden más pedig wifi-n, ami a default gw is.
Elvileg hasonlót kell mobilnetnél is csinázni.

Idézet

Eddig azt csináltam, hogy a NetRouteView-ben mindig töröltem a 0.0.0.0 bejegyzést ami a céges gateway felé irányított, de ennek ellenére veszedelmesen lassú a mobilnetem. Ha a céges lan kábel nincs bedugva, akkor nagyságrendekkel gyorsabb.

Ha csak törölted a default gw-t és nem állítottad át a mobilnetre, az akár okozhat ilyet is, bár "nemmegy" típusú gondot is okozhatna. Próbáld meg default gw-nek beállítani a mobilneten kapott gw-t, egy próbát megér. Ha nem segít akkor neki áll állni nézegetni, hogy merre mennek a csomagok...

Szerkesztette: xclusiv 2013. 11. 04. 12:23 -kor

#3063 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 04. 12:28

Üzenet megtekintéseIdézet: xclusiv - Dátum: 2013. 11. 04. 12:23

Ha csak törölted a default gw-t és nem állítottad át a mobilnetre, az akár okozhat ilyet is, bár "nemmegy" típusú gondot is okozhatna. Próbáld meg default gw-nek beállítani a mobilneten kapott gw-t, egy próbát megér. Ha nem segít akkor neki áll állni nézegetni, hogy merre mennek a csomagok...

Ha másik kártya fixen van, akkor jó lehet, de írtam a másik szopószorzót, hogy ha vállalat és HyperV cucc, akkor jó eséllyel valami gateway mögött kell elérni (sokszor DNS, minden bizbasz layer3on van routolva, no meg dinamikusan is kaphatja az IP-t), ahhoz jók lesznek a route szabályok, amit fent írtam.
Make love not Wor.

#3064 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 04. 12:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 04. 13:28

Ha másik kártya fixen van, akkor jó lehet, de írtam a másik szopószorzót, hogy ha vállalat és HyperV cucc, akkor jó eséllyel valami gateway mögött kell elérni (sokszor DNS, minden bizbasz layer3on van routolva, no meg dinamikusan is kaphatja az IP-t), ahhoz jók lesznek a route szabályok, amit fent írtam.

Az valóban bekavarhat

#3065 Felhasználó inaktív   feherhusky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2013. 11. 12. 17:58

Üdv mindenkinek!

Először is örülök nektek, hogy léteztek akik értenek a számítástechnika varázslatához, respect.

Volna egy sürgős és fontos kérdésem, elhangzott egy olyan szó a környezetemben, hogy "hálozat imidzselés". Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent, és körítés nélkül, nagyon fontos lenne tudom. Tudnátok segíteni?

tisztelettel,
feherhusky

#3066 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 18:05

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 17:58

Volna egy sürgős és fontos kérdésem, elhangzott egy olyan szó a környezetemben, hogy "hálozat imidzselés". Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent, és körítés nélkül, nagyon fontos lenne tudom. Tudnátok segíteni?

Gondolom gépek hálózatról telepítése, PXE boot, aztán telepedik, ahogy előkészítették syspreppel. Feltéve ha win :-)
Make love not Wor.

#3067 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 18:15

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 17:58

Üdv mindenkinek!

Először is örülök nektek, hogy léteztek akik értenek a számítástechnika varázslatához, respect.

tisztelettel,
feherhusky

Van olyan is hogy hálózat menedzselés. Nem tudom, hogy mi hangzott el, nem elértetted-e véletlenül.

Pl: Link vagy Link

Szerkesztette: StSanya 2013. 11. 12. 18:17 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#3068 Felhasználó inaktív   feherhusky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 18:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 12. 18:05

Gondolom gépek hálózatról telepítése, PXE boot, aztán telepedik, ahogy előkészítették syspreppel. Feltéve ha win :-)

Köszönöm, legalább mostmár tudom, miről van szó! :)

Ha nem túl nagy kérés, még kérdeznék róla.

A gyakorlatban ez hogyan működik? Van mondjuk 10 asztali gép, meg az én laptopom, amik hálózatba vannak kötve mondjuk wifin (a pontosság kedvéért) és amikor nekem szegezik a kérést, hogy az a feladat, hogy imidzseljek egy hálózatot, akkor milyen kérések lehetnek, mit várnak el tőlem? Csupán annyit, hogy telepítsem az op-rendszert a gépekre, vagy más programokat is ilyen módon telepítsek? És még annyi, hogy az említett progik mennyire automatikusak illetve kell e különösebb ismeret a kezelésükhöz, amit egy átlag juzer nem biztos hogy tud.

Télleg amatör vagyok a dologban, azért a zöldfülű kérdések. :)

#3069 Felhasználó inaktív   feherhusky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 18:25

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2013. 11. 12. 18:15

Van olyan is hogy hálózat menedzselés. Nem tudom, hogy mi hangzott el, nem elértetted-e véletlenül.

Pl: Link vagy Link

Egészen pontosan "hálózat imidzselés" hangzott el, és sajnos nem sokat találni erről a kifejezésről a neten.

Köszönöm a linkeket elolvasom, hátha tanulok valamit! ;)

#3070 Felhasználó inaktív   feherhusky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 19:17

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 18:22

Köszönöm, legalább mostmár tudom, miről van szó! :)

Ha nem túl nagy kérés, még kérdeznék róla.

A gyakorlatban ez hogyan működik? Van mondjuk 10 asztali gép, meg az én laptopom, amik hálózatba vannak kötve mondjuk wifin (a pontosság kedvéért) és amikor nekem szegezik a kérést, hogy az a feladat, hogy imidzseljek egy hálózatot, akkor milyen kérések lehetnek, mit várnak el tőlem? Csupán annyit, hogy telepítsem az op-rendszert a gépekre, vagy más programokat is ilyen módon telepítsek? És még annyi, hogy az említett progik mennyire automatikusak illetve kell e különösebb ismeret a kezelésükhöz, amit egy átlag juzer nem biztos hogy tud.

Fontos lenne: HELP! PLS

#3071 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 19:23

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 18:25

Egészen pontosan "hálózat imidzselés" hangzott el, és sajnos nem sokat találni erről a kifejezésről a neten.

Köszönöm a linkeket elolvasom, hátha tanulok valamit! ;)

Aham, akkor arról van szó, amit Jahno írt...

Lényegében van egy lemezkép, egy image, amit egy működő gépről készítünk, vagy erre készült programmal hozunk létre. Ha pedig csinálunk egy PXE-boot szervert a hálózatunkban, megadjuk neki ezt az image-t, akkor arra alkalmas gépekkel (hálózati kártyákkal) ha ebbe a hálózatba bekötjük őket s elindítjuk, akkor tudnak bootolni, s az image-nket magukra másolják, s így szépen "feltelepednek", anélkül, hogy korábban volt rajtuk oprendszer, vagy az megsérült, nem is indul...

Pl:

Link 1 rész

Link 2 rész

Link 3
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#3072 Felhasználó inaktív   feherhusky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 12. 19:25

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2013. 11. 12. 19:23

Aham, akkor arról van szó, amit Jahno írt...

Lényegében van egy lemezkép, egy image, amit egy működő gépről készítünk, vagy erre készült programmal hozunk létre. Ha pedig csinálunk egy PXE-boot szervert a hálózatunkban, megadjuk neki ezt az image-t, akkor arra alkalmas gépekkel (hálózati kártyákkal) ha ebbe a hálózatba bekötjük őket s elindítjuk, akkor tudnak bootolni, s az image-nket magukra másolják, s így szépen "feltelepednek", anélkül, hogy korábban volt rajtuk oprendszer, vagy az megsérült, nem is indul...

Pl:

Link 1 rész

Link 2 rész

Link 3

Köszönöm!

Windows alatt is ugyan az a metódus, mint amiket linkeltél linuxosakról?

#3073 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 13. 00:14

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 19:25

Köszönöm!

Windows alatt is ugyan az a metódus, mint amiket linkeltél linuxosakról?

Maga a metódus OS független. Bár így kemény dió lesz. Igazából mikor CloneZilla hálóról állít vissza, az is ugyanez, bár PXE boot profibb, meg persze összerakni bonyásabb. Attól függ összerakni kell-e, vagy csak telepíteni róla.
Make love not Wor.

#3074 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 13. 01:15

Üzenet megtekintéseIdézet: feherhusky - Dátum: 2013. 11. 12. 18:22

Ehhez szerintem nagyot nőlj, mert kicsit hosszabb a történet. Wifin amúgy a bootolás pont nem működik. Van többféle előtelepített cucc, vagy félbehagyott, vagy rögtön programokkal tele rakott, vagy bootolás közben van egy képernyőd és alapértelmezett proggikat felrakja, többit bepipálod, az megy hálózatról, vagy netről. Elvégre nagyobb cégnél ha sok gépet cserélünk, vagy jön egy komplett új divízió, akkor szokásos, chrom/adobe reader/flash/satöbbi alap dolgokat nem egyenként kattintgatjuk. Nálam pld. egy Ninite nevezetű cucc van, lanról feltolja az alapokat, vagy netről és egyből frissít is.

Az előtelepített olyan, mint amikor egy frissen OSel együtt vett laptopot bekapcsolsz. Add meg a nevet, billentyűt, nyelvet, időzónát. Hálózati ugyanez. Felhúzza az alapokat, ezt meg vagy script alapján, vagy kérdez. Így lesznek céges egyben gépek.

Clonezilla/PING/Paragon/miazmás meg a többi, ami már meglévő gépből készít egy nagy filét, ezt megosztott könyvtárba teszed, USBről/CDről bootolsz, könyvtár kitallóz, akkor matekozik 20 percet míg másolja/telepíti, innentől csak a gép nevét kell átírni és domainba berakni. Aztán ha fél éves az image, akkor alkalmazásokat egyenként frissíteni.

Amúgy miért kérdezed?
Make love not Wor.

#3075 Felhasználó inaktív   Fantom 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 18. 19:04

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni két router Wifin való összekötésében.
Adott egy Tp-Link_459 router, ezen jön be az Internet, és van egy MSI-RG54SE router, amivel Wifin kellene venni a Tp-link Wifi jelét. Innét menne dróton tovább a net még 3 gépre.
Vagy WDS, vagy Clinet Bridge módban.
A segítség ahhoz kellene, hogy pontosan hogyan konfiguráljam a routereket.
Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv Zoli
Fantom

#3076 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 18. 23:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Fantom - Dátum: 2013. 11. 18. 19:04

Segítséget szeretnék kérni két router Wifin való összekötésében.
Adott egy Tp-Link_459 router, ezen jön be az Internet, és van egy MSI-RG54SE router, amivel Wifin kellene venni a Tp-link Wifi jelét. Innét menne dróton tovább a net még 3 gépre.
Vagy WDS, vagy Clinet Bridge módban.

Tedd kliens módba, ha tud olyat. Konfigni sokat nem kell, kitallózod, vagy beírod a hálózatot, jelszót és csatlakozik. Én most leírást nem fogok olvasni, logikája ugyanaz, elmúlt sok oldalt ha visszaolvasod, akkor szerintem legalább 4 embernek megírtam ugyanezt. Innentől az MSI wifin vesz, és dróton fogja tovább adni. Ha tudja. Bár ha előbb kérdezel, akkor MSI routertől messzire szaladsz és veszel helyette mondjuk TPLinket.
Make love not Wor.

#3077 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 08:15

Sziasztok,

Segítséget kérnék.
Szerver csere után a levelek késnek és nem találjuk az okot. (van amikor 1 napot)
Szerver: SBS 2011 Standard
NOD: kikapcsolás után is ugyan úgy késnek a levelek.
Exchange: 30 kliens

Van valami ötletetek mit lehetne megnézni, beállítani?

Üdv. Edina

#3078 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 10:55

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 09:15

Sziasztok,

Segítséget kérnék.
Szerver csere után a levelek késnek és nem találjuk az okot. (van amikor 1 napot)
Szerver: SBS 2011 Standard
NOD: kikapcsolás után is ugyan úgy késnek a levelek.
Exchange: 30 kliens

Van valami ötletetek mit lehetne megnézni, beállítani?

Üdv. Edina

Ha már a hálózatos topikban kérdezed, rövidebb hálókábellel próbáltad? :)

De komolyra fordítva a szót:
- Befele, kifele, vagy már a belső hálózaton is késnek a levelek?
- Ha csak kifele, akkor ott ülnek a kimenő sorban?
- Ha befele, akkor mindenhonnan késnek
- Egyáltalán, az exchange logjaiban mi van?

#3079 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 11:29

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 08:15

Folyamatosan van net? ADSLnél páran beszopták (loadbalanceres tűzfal, ilyesmi ugyanaz), hogy csak akkor lesz kifelé kapcsolat, mikor éppenb küldene a szerver, vagy ott valami más forgalmaz. Persze ha éppen akkor nem jön befelé SMTP, akkor nem jön, ha jön, akkor megkapod a torlódott leveleket.
Make love not Wor.

#3080 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 11:29

Folyamatosan van net? ADSLnél páran beszopták (loadbalanceres tűzfal, ilyesmi ugyanaz), hogy csak akkor lesz kifelé kapcsolat, mikor éppenb küldene a szerver, vagy ott valami más forgalmaz. Persze ha éppen akkor nem jön befelé SMTP, akkor nem jön, ha jön, akkor megkapod a torlódott leveleket.

Folyamatosan van net és nem torlódva jönnek a levelek.
Van amikor egymás után két levelet kapunk ugyan attól a személytől, de a később íródott hamarabb megérkezik...

Szerkesztette: bedina3 2013. 11. 30. 13:21 -kor

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.