HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#3081 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 11. 30. 13:22

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 13:20

Folyamatosan van net és nem torlódva jönnek a levelek.
Van amikor egymás után két levelet kapunk ugyan attól a személytől, de a később íródott hamarabb megérkezik...

Elsőre visszadobja és amikor próbálkozik a küldő, akkor kapod meg? Robotok ellen a spamszűrés egyik bevett formája, mert kicsi buta trójai nem próbálkozik újra, ellentétben egy igazi smtp-vel.
Make love not Wor.

#3082 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2013. 11. 30. 13:26

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2013. 11. 30. 10:55

Ha már a hálózatos topikban kérdezed, rövidebb hálókábellel próbáltad? :)

De komolyra fordítva a szót:
- Befele, kifele, vagy már a belső hálózaton is késnek a levelek?
- Ha csak kifele, akkor ott ülnek a kimenő sorban?
- Ha befele, akkor mindenhonnan késnek
- Egyáltalán, az exchange logjaiban mi van?

Befele jövő levelek késnek, a belső hálózaton egyből megérkezik a levél.
Hol tudom megnézni az Exchange logot?

Nincs nálunk kimondott rendszergazda, csak én. Pesti cég rendezte az új szervert, de Ő nem tudja megoldani a problémát már egy hete
(nem látja hol van a gond, mert mindent rendben talál és az elején azt mondta hogy ez a késés normális dolog...)
Szerverhez hozzáférek teljesen. Ha megadod hol kell megnézni, megnézem.
A régi az SBS 2003 volt és angol, ez magyar, az exchange angol nyelvű és minden másképp / máshol van mint a régin. Szóval pár hete ismerkedek csak a dologgal.

Szerkesztette: bedina3 2013. 11. 30. 13:29 -kor

#3083 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 13:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 13:22

Elsőre visszadobja és amikor próbálkozik a küldő, akkor kapod meg? Robotok ellen a spamszűrés egyik bevett formája, mert kicsi buta trójai nem próbálkozik újra, ellentétben egy igazi smtp-vel.

Nem, a küldőnél elmegy a levél és semmi gondot nem lát. Hozzánk való érkezés a gond.
NOD mint spam szűrő ki lett kapcsolva, de a probléma továbbra is fenn áll.

Szerkesztette: bedina3 2013. 11. 30. 13:28 -kor

#3084 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 14:24

Megsértődsz ha azt mondom, inkább ne nyúlj hozzá? Ha a logot nem találod, akkor mi mást kezdenél egy szerverből? Ilyen figurát a szerverre sem engednék be, kap egy konzolt amivel usereket alap szintén nyomkodja és kész. Segíteni is lehetne, de ezek szerint alapok sem mennek, így kicsit nehezebb.
Make love not Wor.

#3085 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 14:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 14:24

Megsértődsz ha azt mondom, inkább ne nyúlj hozzá? Ha a logot nem találod, akkor mi mást kezdenél egy szerverből? Ilyen figurát a szerverre sem engednék be, kap egy konzolt amivel usereket alap szintén nyomkodja és kész. Segíteni is lehetne, de ezek szerint alapok sem mennek, így kicsit nehezebb.

Nem sértődök meg.
Amúgy a régi szerveren volt amit a "rendszergazdai" srác nem tudott megoldani, s én igen a net segítségével. Ott spam leveleket küldözgettünk kifele.
Csak ott megtaláltam, hogy mások hogy oldották meg a problémát, ennél ilyent nem találtam, ezért írtam ide.
Mivel nem tanultam a suliban szerveres dolgokat, így csak annyit tudok amennyire magamtól rájövök.
Új szerver beállításánál én is részt vettem és csináltam mindent. Ezenkívül van 22 év számítógépes tapasztalatom, szerveren kívül nem volt olyan amit ne tudtam volna megoldani.
Kostoltam pár linux rendszert - kerner fordítást is csináltam régebben - szóval nem ijedek meg ha valami új nekem.
Szerverrel csak itt találkoztam - 7 éve - de nem ez a munkaköröm, csak ha valami probléma van, vagy bármi egyéb akkor az hozzám tartozik és elég kevés időt vesz el a megoldása, így nem látják értelmét külön rendszergazdát alkalmazni azért a pár óráért.
Utánanézni, nézegetni stb. csak ilyenkor van időm, amikor nem dolgozom.

Szóval olyan ötletnek örülnék, amit meg tudnék nézni, hogy mit lehetne másképp beállítani. Ha túl bonyolult, akkor tudjam közvetíteni a srácnak, hogy nézd meg ezt is... stb.

#3086 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 15:45

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 14:59

így nem látják értelmét külön rendszergazdát alkalmazni azért a pár óráért.
Utánanézni, nézegetni stb. csak ilyenkor van időm, amikor nem dolgozom.

Jó cuccok ezek, mi meg szopolunk a sok spam miatt és a munkánkat sem tudjuk eladni. Ennyi erővel minek Exchange? Az nem olcsó cucc, főleg félig üzemeltetve. Ennyi erővel Googléhoz ki lehetne tenni a levelezést vagy MSehez, aztán kész is, majd más üzemelteti fillérekért. No mindegy. Félig megértem, ha nyomkodni szeretnéd meg valamennyire tanulni akkor lehet nincs más választásod, de azért alapban olyan kérdést, hogy merre lehet logot olvasni, az elég kemény volt. Éles szerver kvázi üzemeltetése így mindenképpen erős, csak ugye a szokásos garázscég, egyszer megnézted és feladatod lett. Cég részéről is baromság, mert lehet pár óra melóval rendbe is lehetne tenni, utána jó darbig el menne saját lábán, nem mindig igényel nagy és rendszeres kiadást ha rendesen meg van oldva az elején.
Make love not Wor.

#3087 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 16:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 15:45

Jó cuccok ezek, mi meg szopolunk a sok spam miatt és a munkánkat sem tudjuk eladni. Ennyi erővel minek Exchange? Az nem olcsó cucc, főleg félig üzemeltetve. Ennyi erővel Googléhoz ki lehetne tenni a levelezést vagy MSehez, aztán kész is, majd más üzemelteti fillérekért. No mindegy. Félig megértem, ha nyomkodni szeretnéd meg valamennyire tanulni akkor lehet nincs más választásod, de azért alapban olyan kérdést, hogy merre lehet logot olvasni, az elég kemény volt. Éles szerver kvázi üzemeltetése így mindenképpen erős, csak ugye a szokásos garázscég, egyszer megnézted és feladatod lett. Cég részéről is baromság, mert lehet pár óra melóval rendbe is lehetne tenni, utána jó darbig el menne saját lábán, nem mindig igényel nagy és rendszeres kiadást ha rendesen meg van oldva az elején.

Tudsz ajánlani olyan céget ahol meg is tudják oldani a problémát pár óra alatt?
Akiktől vettük az új szervert az is egy komoly cég és még se boldogul...

#3088 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 17:03

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 16:32

Tudsz ajánlani olyan céget ahol meg is tudják oldani a problémát pár óra alatt?

Írj egy mailt, meg egyáltalán merre van az a cucc és megfejtjük.
Make love not Wor.

#3089 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 17:04

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 16:32

Bár ebben a formában érdekes. Kifizetni nem szabad, inkább majd másnak aki akár elejéről rendesen megcsinálja. Vagy A, esetleg B verziók :-)
Make love not Wor.

#3090 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 17:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 17:04

Bár ebben a formában érdekes. Kifizetni nem szabad, inkább majd másnak aki akár elejéről rendesen megcsinálja. Vagy A, esetleg B verziók :-)

Ha pár napon belül nem tudják megoldani akkor mást kell megbíznunk és nekik kell fizetni akkor a javítást.
Közben azért keresgélek a neten. Ami különbség volt a két szerver között az, hogy most tartomány van és találtam olyan oldalt ahol az egyéni tartomány okozhat gondot.
Szóval, lehet, hogy e körül kell majd keresgélni a hibát.
+ Címjegyzék szinkronizálási hibaüzit ad, kapcsolat nélküli módban nem tudja letölteni.

Alternatív cég jöhet csak szóba, aki számlát ad és nem az lenne a fő, hogy újrarakja az egészet és hátha akkor OK lesz, hanem kiküszöböli a hibát.

#3091 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2013. 11. 30. 17:59

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 17:53

Ha pár napon belül nem tudják megoldani akkor mást kell megbíznunk és nekik kell fizetni akkor a javítást.
Közben azért keresgélek a neten. Ami különbség volt a két szerver között az, hogy most tartomány van és találtam olyan oldalt ahol az egyéni tartomány okozhat gondot.
+ Címjegyzék szinkronizálási hibaüzit ad, kapcsolat nélküli módban nem tudja letölteni.

Alternatív cég jöhet csak szóba, aki számlát ad és nem az lenne a fő, hogy újrarakja az egészet és hátha akkor OK lesz, hanem kiküszöböli a hibát.

Az, hogy van tartomány meg nincs tartomány az egy elég jelentős különbség. A tartomány nagyon összetett dolog, sok mindennek jól kell konfigurálva legyen. Az e körül való keresgélés az elég tág fogalom.

Szerkesztette: pgyafi 2013. 11. 30. 18:01 -kor

#3092 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 18:18

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2013. 11. 30. 17:59

Az, hogy van tartomány meg nincs tartomány az egy elég jelentős különbség. A tartomány nagyon összetett dolog, sok mindennek jól kell konfigurálva legyen. Az e körül való keresgélés az elég tág fogalom.

Véleményed szerint, hol lehet a probléma?
Ezen kívül minden működik rendesen. Hálózatra dolgozik mindenki és nincs probléma.
Az általános beállítások valószínű, hogy jók lehetnek, mert átnézte többször is és nem talált semmi gondot, ezért nem találja a hiba okát.

Nincs senki aki tudna érdemben ötletet adni?

#3093 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 18:25

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 17:53

Ami különbség volt a két szerver között az, hogy most tartomány van és találtam olyan oldalt ahol az egyéni tartomány okozhat gondot.

Inkább ne rontsd el. Tartomány lehet eddig is volt, bár a konfigról sem tudunk semmit. Privátban írd meg nekem a szerver IPcímét és a domain nevét, meglesek valamit.
Make love not Wor.

#3094 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 18:29

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 18:18

Véleményed szerint, hol lehet a probléma?
Ezen kívül minden működik rendesen. Hálózatra dolgozik mindenki és nincs probléma.
Az általános beállítások valószínű, hogy jók lehetnek, mert átnézte többször is és nem talált semmi gondot, ezért nem találja a hiba okát.

Nehéz, mert kb. semmit nem tudunk a rendszerről, használt megoldásról.

Nagyon egyszerű (-nek tűnő) kérdés: Hogyan jön be a levél?
Az MX rekord az exchange szerverre van küldve közvetlenül? Vagy szolgáltatótól van esetleg pop3ként leszedve?
Vagy szolgáltatói relay szerver van előtte?
Vagy van esetleg előtte bármi tűzfal, smarthost, linuxos tűzfal, spamszűrő szoftver/hardver, appliance doboz, akármi?

Egy bejövő levél feljécéből ezek egyrésze kiderül. De smtp loggolást kell magasabb szintre állítani ill. egy olyan szerverről küldeni levelet,
aminél az smtp "beszélgetéshez" szintén hozzáférünk. Két oldalt megnézve látható hol jár a levél.

#3095 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 18:35

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 18:18

De, csak akkor lerúgod a vesém, ha mondom a tutit :-) Így igazából kérdezni is nehéz, míg ez a "hol van a log" problémakör előjön.
Make love not Wor.

#3096 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 18:39

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2013. 11. 30. 18:29

Egy bejövő levél feljécéből ezek egyrésze kiderül. De smtp loggolást kell magasabb szintre állítani ill. egy olyan szerverről küldeni levelet,
aminél az smtp "beszélgetéshez" szintén hozzáférünk. Két oldalt megnézve látható hol jár a levél.

Elrontottad, én akartam meglesni :-) Fentebb írta, hogy "Nem, a küldőnél elmegy a levél és semmi gondot nem lát." Kérdés csak levelezőből megy ki, vagy SMTPből is? Ha levelezőből "kimegy", attól még logban viríthat bármi, ami "X-Greylist: delayed X seconds by ...". Lehet ezért mondta a túloldali gazda, hogy akár normális is lehet. Csak akkor magyarázza meg, és szintén látszana a logban. Bár 1 napos késés elég szar, de a később írt levél előbb megkapva erősen ilyenekre hajaz.
Make love not Wor.

#3097 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 22:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 18:39

Elrontottad, én akartam meglesni :-) Fentebb írta, hogy "Nem, a küldőnél elmegy a levél és semmi gondot nem lát." Kérdés csak levelezőből megy ki, vagy SMTPből is? Ha levelezőből "kimegy", attól még logban viríthat bármi, ami "X-Greylist: delayed X seconds by ...". Lehet ezért mondta a túloldali gazda, hogy akár normális is lehet. Csak akkor magyarázza meg, és szintén látszana a logban. Bár 1 napos késés elég szar, de a később írt levél előbb megkapva erősen ilyenekre hajaz.

Túloldali gazda írta: Pirossal az én hozzászólásom
"6 levelet kapott ma a "rendszer-admin" a "xxxx"-ból, ebből 1 késett egy órát, a többi 2 percen belül volt. Felvette a kapcsolatot az "xxxx" cég rendszergazdájával.

Közben közel 200 levelet küldtem 2 percenként egy BME-s gépről B-Tel-estovábbítással egy automata scripttel, ezek egyike sem késett.

...Amúgy is ez csak akkor lennemérvadó, ha ebben az időszakban a "xxxx"-on kívüli levelekkel is lett volnakésés, de ilyet nem találtam, az új szerver óta sem, az általam 4szolgáltatótól küldött több száz levél egyike sem késett, tehát csak arra tudokgondolni, hogy a "xxxx"-ral lesz valami.
Ezt nem hiszem, mert régen az "xxxx"-től jövő levelek sem késtek és mindegyik lokációjuktól késik a levél, ami több Európai országból és két Magyarországi cégből áll. (@ utáni rész mindegyik lokációnál azonos)
Szeretném kérni, hogy ha van nem"xxxx"-os késős levél (nem egy és nem egy napon, mert a késésnek bármikor ezeroka lehet, ezért kell sok, hogy lehessen tendenciát nézni), akkor azt mielőbbjelezd, hogy ne járjunk körbe.
Mástól jövő leveleknél is találtunk késést, 20 percen belül, persze ezek száma elenyésző és nem probléma ha netán késnek. Az "xxxxx" fontos levelek és sokszor fél óra is problémás lehet.
Olyan mintha valami megfogná a leveleket és ha fennakad akkor pl. pár percen belül újraküldi addig míg meg nem érkezik.
A srác arra gondol, hogy az exchange előtt fogja meg valami, mert ha jól emlékszem azt említette - levelet nem találtam meg, mert rengeteget ír, hogy mit csináljak stb. - hogy ha már beér akkor azt egyből küldi.

Szerkesztette: bedina3 2013. 11. 30. 22:12 -kor

#3098 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 11. 30. 22:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2013. 11. 30. 18:35

De, csak akkor lerúgod a vesém, ha mondom a tutit :-) Így igazából kérdezni is nehéz, míg ez a "hol van a log" problémakör előjön.

Ááá, ilyent nem tennék.
Nem érthetek mindenhez. Elég ha abban tök jó vagyok amiért megfizetnek:-))

#3099 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 12. 01. 09:14

Üzenet megtekintéseIdézet: bedina3 - Dátum: 2013. 11. 30. 22:09

Olyan mintha valami megfogná a leveleket és ha fennakad akkor pl. pár percen belül újraküldi addig míg meg nem érkezik.

Szép színes az írás :)

Az ún. greylisting spam szűrés pont ezt csinálja. Ezért utána kellene járni, van-e valami eszköz/szoftver/doboz az exchange előtt.

Az SMTP beszélgetést kell mindkét (feladó/címzett) oldalon elemezni és akkor ez ill. az esetleges egyéb hibák kiderülnek.
Utána lehet megoldani a dolgot.

#3100 Felhasználó inaktív   bedina3 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2013. 12. 01. 09:46

Üzenet megtekintéseIdézet: pgyafi - Dátum: 2013. 12. 01. 09:14

Szép színes az írás :)

Az ún. greylisting spam szűrés pont ezt csinálja. Ezért utána kellene járni, van-e valami eszköz/szoftver/doboz az exchange előtt.

Az SMTP beszélgetést kell mindkét (feladó/címzett) oldalon elemezni és akkor ez ill. az esetleges egyéb hibák kiderülnek.
Utána lehet megoldani a dolgot.

Nagyon szépen köszönöm!

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • 157
  • Utolsó »