Idézet: mozesapo - Dátum: 2006. nov. 20., hétfő - 16:50
Hi NSD!
Tényleg mennyi az un.: HC downloaderek aránya? Nem a mérőre hivatkozva, hanem valójában mennyi lehet?
Szerintem több mint 1-2%.
A másik, a korlátnak igazából már semmi létjogosultsága nincs. Jóformán mindenhol kiépült az optikai gerinc, node-onként max 2000-3000 lakással, amiből ugyebár nincs az összesnek nete, + beraktátok a bix-re a 2 db 10Gbitet, amik max 15-20%-os kihasználtsággal üzemelnek összesen, de akkor már sokat mondok. Tuti nem nőne meg hatványozottan az adatforgalom, ha növelnétek v. eltörölnétek a korlátot. Még mindig maradna tartalék a rendszerben.
Tudom, valamiből finanszírozni kell az erőltetett terjeszkedést amit most csináltok, drága a viacolor járdaburkolat, erősítők, aktív elemek, házhálózat kiépíttetése, stb, de max 1 év alatt megtérül.
Az általad leírt lenne igaz ha a vidéki telephelyek felé is lenne saját optikai gerinchálózat UPC-nek és tényleg csak rajta múlna azon milyen kapacitást épít ki. De tudtommal a vidéki fejállomásokig bérelt vonali kapacitások vannak, ott pedig az ár meghatározza a mennyiséget és nem áll rendelkezésre kvázi korlátlan kapacitás.
Max akkor lehetne az amit írsz ha nem bérelt vonalat venne UPC, hanem sötétszálat bérelne vagy venne és azon saját aktív eszközökkel építene ki kapacitást NxGE vagy 10GE méretben. Úgy tudom Bp-en belül ez utóbbi van ott azért kevésbé gond a kapacitás gond, de vidék felé már más az ábra.
Ha viszont a gerincen nem lenne kapacitás gond és e miatt nőhetne a nagy totál adatforgalom, akkor meg a headendekre helyeződne át a kapacitás probléma. A 2000-es node szerintem magas, netfelé amikor olvasgattam legalább oda sorolják. Az új modernebb, nagy sávszélességre törekvő hálózatok kialakításánál csökkenteni kell a nodera kötött lakások számát 500-ra de akár 125-re is.
Szerkesztette: shabba 2006. 11. 20. 17:23 -kor