Idézet: _DooM_ - Dátum: 2009. dec. 20., vasárnap - 22:39
Én is elkezdtem egy kicsit gyurmázni (nyárra jó lenne egy pár kilo plusz izom, és jól leszálkásodni; hülyén is nézett a család, amikor mondtam, hogy a karácsonyi menü salát + csirkemell legyen a megszokott töltött káposzta, töltött csirke, rétes kombó helyett

), idő (és perpill edzőpartner) hiányában egyelőre csak itthon, de nekem sincs izomlázam. :confused:
Vagy ha van is, akkor is csak 1-2 nappal később... Én is csak olyasmit érzek, mintha kicsit megkeményedtek volna az izmaim. Amennyire csak lehet, szabályosan végzem a gyakorlatokat.
Látni és mérni is lehet valamit (pl a bicepszem ~1 centit nőtt két hét alatt, és lényegesen szálkásabb(nak tűnik)), de az erőnlét az nem fejlődött.

Minden széria között szoktam emelni 1-5 kg-ot, (gyakorlattól függően), de hiába. Pl. biceprsze egykezes súlyzóval 11 kiloval kezdek, majd +1 minden szériánál, egy széria 10 ismétlés és 4 szériát tolok egy gyakorlatból, az utolsó már ugye 14 kiloval megy. Következő alkalommal (~1 héttel később) kezdenék 12 kiloval, de az utolsó széria így már csak nagyon-nagyon nyögve megy...
Lassan két hónap alatt azért többre számítottam volna.
Ha növekedni, izmosodni akarsz, akkor próbálj rövidebb szériákat.
3-szor 8, vagy hasonlók, ez sok embernek használ.
Ha meg szériák között emeled a súlyt, akkor az előző széria hosszabb, ugye?
Különben nem fárasztod ki magadat, ha csinálsz mondjuk 4*10-et, és az utolsó 10-es széria megy 14 kg-val, akkor az első 10-es széria a 11 kg-val "könnyű" nagyon, mivel a súly is kisebb és kevésbé is vagy fáradt, még simán menne több a 10 ismétlésnél.
Bemelegítésképpen érdemes előtte kisebb súllyal egy kezdő széria, de utána olyan súlyt kell venni, amivel éppen megy az adott sorozat.
A legnagyobb fejlődésnek az első pár hónapban kellene lennie.
Olyankor még szemmel látható az eredmény. Aztán később (a legtöbb embernél) jó, ha egy év alatt jön 1 cm ide, 1.5 cm oda.
A másik, hogy türelmesnek kell lenni.
Olyan motivációt kell keresni, ami "gyorsan van", pl. hogy a mai edzésen nem 70 kg-val nyomsz fekve 10-et, hanem 75-tel. Ez azonnali sikerélmény, ha sikerül. Míg az, hogy szebben akarok kinézni, vagy óriási súlyt elbírni, az egy távoli dolog és nem motivál annyira.
Fontos a kajázás is nagyon.
Ha túl sok salátát eszel, akkor messze nem fogsz olyan mértékben izmosodni, mintha megadod a szervezetednek a szükséges fehérjéket, amikből építkezni tud.
Izmot leginkább vörös húsokból lehet építeni. A csirkemell + saláta kombináció szálkásító időszakra való.
Persze ez is embertől függ: van aki szikár alkat, nem kell túl sokat tennie, hogy szálkás legyen. Van aki meg zsírosabb alkat, ha le akarja pucolni magáról a bőre alól is az utolsó réteg zsírt, akkor sok izmot is elveszít.
A tél tömegelésre jó, a szervezet arra van beállva inkább. A nyár szálkásításra.
Persze lehet fordítva csinálni, de rosszabb hatékonysággal. Ha már a természetnek ez a rendje, akkor érdemes nem ellene dolgozni, hanem inkább kihasználni a lehetőséget.
Másik baj, hogy túlzásba viszik, ezért nem nő a tömegük és az erejük.
Eleinte bőven elegendőek a heti 3 esetleg 4 alkalommal, 40-60 perces edzések.