Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 11:07
Aztán szolgája lesz a túlvilágon is a gyártónak.
Ez nagyon tetszett!
Egyébként Rics írta, hogy az M42 obik a nikon vázakon problémásak, mert nem olyan széles maga a bajonett, mint a canonon. Ez egész idáig abban nyilvánult meg, hogy vagy nem volt végtelen állás az obin, mert nagyobb lett a bajonett-filmsík távolság, vagy volt végtelen, mert romlott a képminőség a beépített korrekciós lencse miatt (ilyen lencsésből személyesen eddig csak Hama "márkához" volt szerencsém, ez részemról a no comment kategória).
A napokban viszont a prohardver fórumán írta az egyik srác, hogy van valami (ott úgy hívtuk) "váll nélküli) M42-F konverter, vagyis nem lóg ki a vázból, hanem csak egy belső gyűrű. Fizikailag ugyanis az F bajonettbe is belefér az M42 obi. Láttam a neten ilyen konvertert, 12e ft volt és épp nem lehetett kapni. Igazság szerint van itthon bőven M42 obi, nem is a legrosszabbak, de nem nagyon érdekel hogy konverterrel használjam a digit vázon. Annyira egyik se jó, vagy nélkülözhetetlen, hogy amiatt kéne egy konverter. Ha lenne egy jó M42-m, akkor meggondolnám egy konverter beszerzését, de eddig ami nagyon kellett, vagy szerettem volna manuálisban, azt megvettem AI-S-ben, így azt hiszem a konverteres megoldás nekem már kiesik.
Érdekes egyébként ez a canon-nikon vita. Most nem erre gondolok, amiket itt leírtatok, mert ezeket mind pro és kontra már többször, többféle tálalásban olvastam, és x-edszerre már nem érdekel. Azt találtam érdekesnek, hogy tudjátok-e hogy azt tapasztaltam, hogy ez csak a neten létezik, a való életben valahogy nem. Van egy nagyon jó kis fotós társaságunk, van benne akinek nikon, canon, olympus és pentax dslr-je van, meg persze filmes, középformátumos emberkék is, de vita még sose volt, se olyan hogy melyik a jobb. A magam részéről - mint nikonos - inkább azt állapítottam meg, mikor az egyik canonos kolléga kölcsönadta a 350D-jét, hogy a tesztek, leírások (fikázások) szerintem túlértékelték a fogás, markolat méretét. Számomra teljesen használható volt, és jó kis gépnek tartottam. Azt pedig már többször is írtam, hogy legnagyobb plátói megbecsülésnek részemről az olympus E-system örvend.
Azonban mindaddig, amíg valamilyen elháríthatatlan akadályba nem ütközök a márkán belül, nem váltok semmilyen más márkára. Ennek az én részemről az az oka, hogy mivel már a filmes időkben is nikont használtam, annyira megszoktam a kezelését, annyira kézenfekvő minden, annyira kézreáll, hogy biztos hogy idegennek találnék minden mást, és zavarna hogy nem tudok ezt-azt megcsinálni, mert a kezelés más. Persze minden megszokható, meg biztos meg tudnám a másikat is tanulni, de én tényleg fontosnak tartom, hogy a márkán belüli váltásnál nagy meglepetések és szokatlanságok nem érik az embert, nem kell gondolkodásmódot és logikát váltani. De én lusta vagyok, ezt tudom magamról, lehet hogy más másképp van ezzel.
Még a flém kedvéért beírom, hogy a nikon dslr mellett a nagyon szeretett és rendszeresen használt kompakt gépem az Canon (S60), és a nyomtatóm meg a szkennerem is canon, és teljesen meg vagyok velük elégedve. Tudom, hogy mind a két gyártó jó cuccokat csinál. Más a szemlélet, meg ez-az, apróságok mások. Ami itt van, az ott nincs, és fordítva. És szerintem ezt a lelke mélyén mind a két tábor tudja.