HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#1901 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 05. 17:42

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 13:07

Ha EOS-1D Mk II vázam lenne, akkor látva az új Mk III-at anyáznék alighanem a nehéz és "buta" akku miatt, pedig a Nikon hasonló paripáin már régen van lithium akksi. Miért lehetett ott évekkel ezelőtt? Persze lehet kéjelegni a 45-pontos szuperior AF-en, de akkor is ott a tüske az akksi miatt.

miért olyan nagy gond az akku? vakuban is nimh-t használunk, ott se zavar.
engem legalábbis sose zavart. persze elgondolkoztam rajta, hogy ideje lenne már hogy picit előrébb lépjen canon az akku tekintetében, de ez közel se az a "gond" amiért anyázok :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1902 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 17:53

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 18:38

csak én emléxem rosszul, vagy ezekhez tényleg nem volt külön markolat? (kivétel d80)

canon mintha minden dslrhez kínálna...

Ő nem a portrémarkolatról beszélt, hanem arról amit minden fényképezőhöz alapban adnak :)

#1903 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 18:04

Idézet: saen - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 18:53

Ő nem a portrémarkolatról beszélt, hanem arról amit minden fényképezőhöz alapban adnak :)

sejtettem, de ha már jó fogásról van szó, nikon nem is árult ezekhez portrémarkolatot... :)
csúnya gonosz canon persze igen :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1904 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 18:51

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 19:04

sejtettem, de ha már jó fogásról van szó, nikon nem is árult ezekhez portrémarkolatot... :)

Mégis kényelmes fogni anélkül is :)

#1905 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:25

Idézet: saen - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 18:51

Mégis kényelmes fogni anélkül is :)

Leszámítva az xxxD szériát a Canon gépeket is jó fogni ;)
Egyébként meg D40 ;) (bár nem fogtam még a kezembe, gyanítom, hogy kb. 350D szinten van)
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1906 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:32

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 20:25

Egyébként meg D40 ;) (bár nem fogtam még a kezembe, gyanítom, hogy kb. 350D szinten van)

Azért javaslom fogd meg :)

#1907 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:37

Azért javaslom a portrémarkolatos 350d hosszasabb használata után fogj meg egy akármilyen gépet és rájössz, hogy minden markolat nélküli váz maximum félkarú óriás, bármekkora is neki. ;)

Szerkesztette: RiCS 2007. 04. 05. 19:38 -kor

#1908 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:40

Az egyik döntő tényező, hogy nem D80-at, hanem 30D-t vettem, hogy a 30D markolata kicsit nagyobb volt, nem hiszem, hogy a D40 markolata nem rosszabb, mint a D80-é.
Portrémarkolat meg akkor jönne jól, ha forgatnám a gépet (akkor viszont nagyon jól jönne, majd ha lesz rá pénz, veszek is), de normál pozícióban nekem tökéletes a 30D fogása.

#1909 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:41

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 11:07

Aztán szolgája lesz a túlvilágon is a gyártónak.

Ez nagyon tetszett!  :up: :D

Egyébként Rics írta, hogy az M42 obik a nikon vázakon problémásak, mert nem olyan széles maga a bajonett, mint a canonon. Ez egész idáig abban nyilvánult meg, hogy vagy nem volt végtelen állás az obin, mert nagyobb lett a bajonett-filmsík távolság, vagy volt végtelen, mert romlott a képminőség a beépített korrekciós lencse miatt (ilyen lencsésből személyesen eddig csak Hama "márkához" volt szerencsém, ez részemról a no comment kategória).
A napokban viszont a prohardver fórumán írta az egyik srác, hogy van valami (ott úgy hívtuk) "váll nélküli) M42-F konverter, vagyis nem lóg ki a vázból, hanem csak egy belső gyűrű. Fizikailag ugyanis az F bajonettbe is belefér az M42 obi. Láttam a neten ilyen konvertert, 12e ft volt és épp nem lehetett kapni. Igazság szerint van itthon bőven M42 obi, nem is a legrosszabbak, de nem nagyon érdekel hogy konverterrel használjam a digit vázon. Annyira egyik se jó, vagy nélkülözhetetlen, hogy amiatt kéne egy konverter. Ha lenne egy jó M42-m, akkor meggondolnám egy konverter beszerzését, de eddig ami nagyon kellett, vagy szerettem volna manuálisban, azt megvettem AI-S-ben, így azt hiszem a konverteres megoldás nekem már kiesik.

Érdekes egyébként ez a canon-nikon vita. Most nem erre gondolok, amiket itt leírtatok, mert ezeket mind pro és kontra már többször, többféle tálalásban olvastam, és x-edszerre már nem érdekel. Azt találtam érdekesnek, hogy tudjátok-e hogy azt tapasztaltam, hogy ez csak a neten létezik, a való életben valahogy nem. Van egy nagyon jó kis fotós társaságunk, van benne akinek nikon, canon, olympus és pentax dslr-je van, meg persze filmes, középformátumos emberkék is, de vita még sose volt, se olyan hogy melyik a jobb. A magam részéről - mint nikonos - inkább azt állapítottam meg, mikor az egyik canonos kolléga kölcsönadta a 350D-jét, hogy a tesztek, leírások (fikázások) szerintem túlértékelték a fogás, markolat méretét. Számomra teljesen használható volt, és jó kis gépnek tartottam. Azt pedig már többször is írtam, hogy legnagyobb plátói megbecsülésnek részemről az olympus E-system örvend.
Azonban mindaddig, amíg valamilyen elháríthatatlan akadályba nem ütközök a márkán belül, nem váltok semmilyen más márkára. Ennek az én részemről az az oka, hogy mivel már a filmes időkben is nikont használtam, annyira megszoktam a kezelését, annyira kézenfekvő minden, annyira kézreáll, hogy biztos hogy idegennek találnék minden mást, és zavarna hogy nem tudok ezt-azt megcsinálni, mert a kezelés más. Persze minden megszokható, meg biztos meg tudnám a másikat is tanulni, de én tényleg fontosnak tartom, hogy a márkán belüli váltásnál nagy meglepetések és szokatlanságok nem érik az embert, nem kell gondolkodásmódot és logikát váltani. De én lusta vagyok, ezt tudom magamról, lehet hogy más másképp van ezzel.

Még a flém kedvéért beírom, hogy a nikon dslr mellett a nagyon szeretett és rendszeresen használt kompakt gépem az Canon (S60), és a nyomtatóm meg a szkennerem is canon, és teljesen meg vagyok velük elégedve. Tudom, hogy mind a két gyártó jó cuccokat csinál. Más a szemlélet, meg ez-az, apróságok mások. Ami itt van, az ott nincs, és fordítva. És szerintem ezt a lelke mélyén mind a két tábor tudja.

#1910 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:42

RiCS: ez is egy velemeny.. de azert ne higyjuk azt, hogy mindenkire ervenyes is. en peldaul nem szeretem a portremarkolatot, inkabb szeretem keresztbe fogni a gepet, ha portrezok (es igen gyakran portrezok.) tovabba az FM2 sem arrol hires, hogy hu-de-szuper markolatot csinaltak volna neki (most a normalrol beszelek), nekem megis kenyelmes, mert en nem a gepet, hanem az objektivet fogom.

szoval kinek ez, kinek az! (a szerkesztetlen valtozat egyebkent nekem jobban tetszett...! :) )

ami szamomra a kenyelmetlen: az az a gep, ahol nem tudom alulrol megfogni az objektivet bal kezzel, mert a jobb kezem elfoglalja az osszes helyet. azaz ahol nagyon szuk a hely a markolat kiugro resze es az objektiv kozott.

persze veletlenul sem allitanam, hogy az en hozzaallasom altalanos vagy atlagos, de az biztos, hogy ilyen is letezik (legalabbis Descartes szerint.. ;) )

Szerkesztette: bogdan 2007. 04. 05. 19:43 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1911 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:43

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 18:40

Az egyik döntő tényező, hogy nem D80-at, hanem 30D-t vettem, hogy a 30D markolata kicsit nagyobb volt, nem hiszem, hogy a D40 markolata nem rosszabb, mint a D80-é.
Portrémarkolat meg akkor jönne jól, ha forgatnám a gépet (akkor viszont nagyon jól jönne, majd ha lesz rá pénz, veszek is), de normál pozícióban nekem tökéletes a 30D fogása.

A D40-t ma néztem meg közelebbről, nos szerintem valóban kicsi, de jópofa gép. Viszont "sajnos" volt a kezemben D200 is, és érzem a tsábítást... :)

#1912 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:47

Idézet: lugosi - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 19:41

a nyomtatóm meg a szkennerem is canon, és teljesen meg vagyok velük elégedve.

:offtopic: arulo!! :D

nyomtatot a Nikon nem gyart, sem sikagyas scannert, igy azok HP. de a diascennerem az biza Nikon! :p (igaz ma mar nagyobb formatumot is tamogato Epsopnt vennek..)

Szerkesztette: bogdan 2007. 04. 05. 19:47 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1913 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 19:57

Amúgy ma fogtam a fukarosnál egy 6500 afd-s fujit, egészen tetszetős és használható cuccnak tűnt. Fogása is stimmelt. Megfogdostam a D200-ast, az is tetszett. Kollégám vásárolt magának egy 5600-ast, mondogattam mellé mi kell (táska, eneloop szett töltővel, 512-es xd) Hát a 6500 és a d200 után amolyan karikatúrás hatása volt szerencsétlen 5600-asnak. 6500-ason és a d200-on meg a 30D-n is egészen jól használható a batárnagy kijelző.

#1914 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 11:50

Idézet: WiZARD - Dátum: 2007. ápr. 5., csütörtök - 17:42

miért olyan nagy gond az akku? vakuban is nimh-t használunk, ott se zavar.

a vicces az, hogy bár nekem (EOS-10D) lithium-ion az akksi, de mégis úgy használom, mint egy Ni-MH-et. ugyanis nem töltök rá nyakra-főre, szépen lemerítem használatban addig, hogy már egy ideig csak a rövid csík látszik, aztán utána csere. ekkor kap egy egész éjszakás töltést és megy vissza a táskába. így használom 2003 nyara óta és drasztikusan nem csökkent a teljesítménye.

amit bánok az az akksi maradék kapacitásának nem kijelzése. mert leginkább csak becsülni lehet, hogy még mennyi van benne. mivel elég keveset használom a kijelzőt, ezért már volt olyan, hogy kábé 400 kép jött ki egy menetben belőle, de az utolsó 70 már a rövid csíkkal. teljesen még soha nem merítettem le igazából.

az 1D Mk III már ügyesen tudja becsülni a maradékot, szerintem ez hasznos. de az is igaz, hogy ha valaki tényleg használja a gépet, akkor meg tudja becsülni, hogy mennyit bír még. ráadásul úgy tudom, hogy az 1D töltője tudja meríteni (gondozni) is az akksit, nem tölt rá buta módon. meg ha valaki tudja fejben becsülni, hogy kábé 1200 kockát bír az akksi, akkor lehet IQ-ból tudni, hogy még mehet egy séta a géppel nyugodtan.

de hát el van kényeztetve a felhasználó és mindig többet akar :)

üdv!
.
.
.

#1915 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 12:31

Én úgy tudtam, de nem vagyok szagtekintély a témában, hogy a li-ion akksit kifejezetten nem ajánlott lemeríteni. Egyébként ha jól veszem ki a fentiekből, akkor a canonnak nem minden dslr-e li-ion aksis?
Egy pentaxos ismerősöm mondta, hogy nagyon szereti azt, hogy az ő dslr-ében cerkaelem működik, pontosabban persze nimh cerkaakksi, de ha merül, akkor gyakorlatilag akárhol lehet hozzá venni utánpótlást. Ugye van itt pentaxos is? Ott ezek hogy működnek? Minden pentax cerkás, vagy van köztük sajátakksis?

#1916 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 12:47

Idézet: lugosi - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 13:31

Én úgy tudtam, de nem vagyok szagtekintély a témában, hogy a li-ion akksit kifejezetten nem ajánlott lemeríteni.

Én is így tudom, saját tapasztalat is alátámasztja, illetve annyit tennék még hozzá, hogy az akksi kora is befolyásolja a teljesítményt.

#1917 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 13:04

teljesen lemeríteni nem is szabad. akkor átmehet mélymerülésbe a cella és akkor készen is van. de ha úgy meríted le, hogy a készülék kijelzi az alacsony töltést és kikapcsol, akkor semmi baj nincs még. akkor ugyanis a védelmi áramkör adja ki a shutdown parancsot, nem merül le teljesen a cella.

ezután viszont illik záros határidőn belül (pár nap) feltölteni. ha valaki megpróbálja ízzóval és hasonló kínzó módszerekkel "kisütni", akkor az akksi haza is megy hamar.

olvastam azt is, hogy a gyakran utántöltött Li-Ion akksik esetén a töltés kijelzőt újra lehet kalibrálni azzal, ha az ember a készülékben meríti le az akksit teljesen és utána ad neki egy full töltést. legalábbis az IBM notik leírása ezt tartalmazza. kipróbáltam a mobilomon és utána pár rátöltésig pontosabb a kijelzése. de persze idővel "elmászik". havonta egyszer javasolták az ilyen kalibrációt.

én ezeket próbálom betartani és meg is hálálja az akksi. a vakuban is használt Ni-MH akksikat pedig jól lemerítem a vakuval és utána töltöm fel. azok is bírják. de most már kezdünk nagyon  :offtopic: lenni, van külön akksis téma, ott lehet tovább kupálódnunk, mielőtt még a moderátor jól kupán nem vág itt minket... :)

üdv!
.
.
.

#1918 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 13:35

Nem olyan rosszak azok a nimhek egyébként.

A li-ion ha sikerült mélykisülésbe taszítani akkor jó eséllyel feléleszthető egy izmos, picit nagyobb feszültségű tápegységgel párszor tíz másodpercig megtöltve, persze azt az esetet feltételezve hogy a gyári töltőjéről nem veszi a töltést. Picit megbikázod valamiről mondjuk egy labortápról vagy a háztartásban levő valamiről azt belepróbálod a töltőbe. Érdemes megpróbálni mielőtt kidobod, számos akkut sikerült megmentenem így (inkább nem használt mobiltelefonokról van szó, de az elv ugyanaz)

Ha valakinek volt már szerencséje gyári dobozos canon gripet vásárolni akkor meglepve tapasztalhatja hogy egy, 6 darab  AA akksit befogadó kis tár is jár hozzá arra az esetre ha benne levő két bp-511 vagy nb2-lh lemerül (ami azért nem gyenge teljesítmény mert 1200+ felvétel eldurrantható a kettőről). Amúgy úgy vélem hogy pl a mai eneloopokkal a kereskedelemben nem feltétlen hátrány nimh AA akkut hasznosító készülék. Más kérdés, hogy annyira filléres áron beszerezhetőek netről a megfelelő, akár gyárinál nagyobb kapacitású li-ion cellák hogy én sosem kényszerültem az AA tár használatára.

A tömör véleményem hogy a mai jóképességű és pofátlanul olcsó akkukínálattal el vagyunk kényeztetve mint akkuhasználók.

#1919 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 16:57

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 13:35

A tömör véleményem hogy a mai jóképességű és pofátlanul olcsó akkukínálattal el vagyunk kényeztetve mint akkuhasználók.

1-et értek  :)
.
.
.

#1920 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 17:57

Mai kis hűvösvölgyi séta után rájöttem, hogy nagyon kéne makroznom :)
Mivel a források szűkösek, az 50/1.8-cal kéne közgyűrűvel.
A kérdésem az, hogy milyen közgyűrű kéne (nem feltétlenül kellene most nekem közgyűrű sor, a szűkös források miatt).
Ugyebár 50mm-es obiról van szó, melynek min. fókusza 45cm. Így a max nagyítás 0.15x. Mekkora közgyűrű kéne nekem, hogy 1:2, ill. 1:1 nagyítást kapják?

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 04. 06. 17:57 -kor

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.