HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#461 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 18. 16:42

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 16:38

NEm én utaltam rá már bocs..., nem én írtam ezeket a szövegeket  :D

nooffenz, de...  a szövegértelmezés ugye nem az erősséged?
szerk.:  mert a félreértelmezés az nagyon megy, azt látom (;

Szerkesztette: szeder 2007. 01. 18. 16:43 -kor

#462 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 16:44

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 17:42

nooffenz, de...  a szövegértelmezés ugye nem az erősséged?
szerk.:  mert a félreértelmezés az nagyon megy, azt látom (;

Ha egyértelműen fogalmazol nem lehet fére érteni. Akkor neked a fogalmazás nem megy ugye ? Érem 2 oldala  ;)
Jó bort szeretem ,meg a jó nőt, együtt mindent ütnek ...

#463 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 16:46

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 16:44

Ha egyértelműen fogalmazol nem lehet fére érteni. Akkor neked a fogalmazás nem megy ugye ? Érem 2 oldala  ;)

Egyrészt szándékos félreértelmezés ellen az sem segít, másrészt pedig rajtad kívül aligha értette félre akárki is...
Viszlát.

#464 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 16:51

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 17:46

Egyrészt szándékos félreértelmezés ellen az sem segít, másrészt pedig rajtad kívül aligha értette félre akárki is...
Viszlát.

Az akárkit ismét te határozod meg.  :D  HA egyértelműen meghatározol valamit akkor egyértelmű mindenki számára, ha meg nem egyértelmű (kiskapu), akkor ne csodálkozz ki hogy értelmezi az adott írásod  ;)

#465 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 19:02

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 16:39

Mindenesetre úgy gondolom, hogy ahogy a nagylátószögű objektívek nagyobb mélységélességében is van igazság, úgy alighanem a DSLR-ek nagyobb dinamikatartományában is van, és nem légbőlkapottak azok a kompaktok dinamikatartományára vonatkozó megjegyzések, amiket korábban a dpreview-ről linkeltem.

teljesen igazad van. sot, azt valoban en is ugy gondolom, hogy azert bizonyos meretbeli korlatja van a dinamikai atfogo kepessegnek. meg az is lehet, hogy a miniatur, de tizenmegapixeles kompaktok mar ez alatt vannak. de ezen felul mar lehet, hogy inkabb a technologia az, ami meghatarozo.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#466 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 18. 21:46

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 16:40

"hogy lősz lősz mint állat" -no commet, ha te állatnak hívnak szereted akkor nem volt semmi minősítés benne ÁLLAT
na igen ez a világ rendje , mivel minden darabokból rakunk össze ami újabb belerakjuk persze.

Az állatot átvitt értelemben használtam (lősz lősz mint állat -> egymás után gyorsan fényképezel, szinte szünet nélkül). Eszem ágában nincs bárkit is sértegetni.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#467 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 19. 09:34

Emberek, emberek, nem iszunk meg inkább egy sört?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#468 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 09:36

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 10:34

Inkább bort:) ;)

#469 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 10:28

Én közben tesztelgetem a GS-t, meg megjöttek az öreg vakuim és rendelgettem még egy szett kioldót +2 vevőt is, nemsokára készülgetnek mindenféle házi studiós vacak képek, mert az arany és sárga bouncerekből meg a diffúzorlapokból is legyártottam a megfelelő mennyiséget. ;)

#470 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 10:50

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 9:34

na, ez a megfelelő szellemiség!  :up:

szűretlen búzasör felőlem mehet. hozzá egy kis tejfölös-sajtos-fokhagymás lepény. vagy valami hús. és pozátív hozzállás!  :up:
.
.
.

#471 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 10:57

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 11:50

na, ez a megfelelő szellemiség!  :up:

szűretlen búzasör felőlem mehet. hozzá egy kis tejfölös-sajtos-fokhagymás lepény. vagy valami hús. és pozátív hozzállás!  :up:

Akkro inkább magyarosak legyünk bor +pálinka + magyar pizza :) vagy birka pörkölt : ;)

#472 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 19. 11:18

Jól van. Össze lehet vonni a szigetes találkozóval, de lehet külön mondjuk február második hétvégéjén.

#473 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 11:50

Ebből én valszeg kimaradok, mert addigra már igen közel lesz a gyermek érkezése.

#474 Felhasználó inaktív   RDaneel_hu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 14:42

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 18., csütörtök - 14:41

Na akkro kezdjek neki mi miatt röhelyes a kompakt?
csak vázlat pontok
-gyorsaság
-kép minőség
-objektiv
-felépítés

Tehát csak ami a lényeges a fotózásra  :D

Szerintem ezeket megelőzendő szükséges lenne definiálni, hogy mitől jó egy fotó. :)
Utána el lehet gondolkodni, hogy mi szükségeltetik egy "jó" képhez.
RDaneel_hu

#475 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 19. 15:37

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 11:18

Jól van. Össze lehet vonni a szigetes találkozóval, de lehet külön mondjuk február második hétvégéjén.

akkor lészen valami jó helyen offline találkozó? február második hétvégéje az olyan 10-11 környéke? hol van jó belga serital? és jó étek? mert jó étek nélkül vétek :)

esetleg lehet hozni valami nagyon nagylátó obit is, hogy lehessen megörökíteni a fórumtársakat. de fontos a jó bokeh :omg:

üdv!

:up:  :up:  :up:  és  :respect:
.
.
.

#476 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 19. 15:57

A szigetes épp egy ír kocsmának nevezett helyen alakul, ld. itt. És ez február kettő. Jó bokeh-ja meg legfeljebb a bornak lesz.

#477 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 10:46

Idézet: RDaneel_hu - Dátum: 2007. jan. 19., péntek - 15:42

Szerintem ezeket megelőzendő szükséges lenne definiálni, hogy mitől jó egy fotó. :)
Utána el lehet gondolkodni, hogy mi szükségeltetik egy "jó" képhez.

objektive:

A kép leképzés egyik legfontosabb része a ccd/cmos melett. Ha nincs jó minőségű obid igen nehéz lesz a fotózás ( pl ha 5.6-os és az adott eseményen 2.8 kellene (iso 800-al ) akkor 5.6-al iso 1600 al is bajba leszel és a 3200-t kell használnod : ezeken a részeken a zaj már horibilis), vagy a nappal szembeni fotózásnál a cra és a vignettálás vagy a gyorsaság / pontosság hogy az adott jelenetet le tudd fotózni és közben ne tévesszen fókuszt és érjen ide.
VAgy ha van Optikai zoom: 12x-es (36-432 mm) bridge géped , azzal ottt a korlát : még a minőségek felett is ezzel nem fogsz állatfotózásba menni ( 600-800 mm ) , nem lesz szép táj képed ( nagylátószögek ) , vagy fisheye.  És még sok-sok dolog.

FELÉPÍTÉS

Mivel nem mindegy hoagy pl egy expo korrekció 0,5 sec vagy 15 sec, mert akkor megint nem azt kapod. Víz álló a gép vagy nem ( csepereg az eső nem tudsz fotózni.. ). Mennyit és miben lehet a kép készítésbe a vázon belenyúlni ( b+w, expo korr, vaku korr). Vaku szerelhet-e rá egyáltalán vagy nincs is rá esély ( és soha enm tudsz vakuzni csak a beépített vakuval, az meg no comment. )

gyorsaság

Az adott jelenetet leakarod fotózni  ne agy úristen egy sorozeto szeretnél megmutatni és 2 db kép után állj van , tehát nem tudod megcsinálni. vagy az adott eseményt nem tudod megörökíteni mert nem tud megint képet csinálni egy pörgős eseményen

kép minőség

ez meg ugye felépítés (váz) +objektív együtti munkájának következménye

remélem kielégítettem a felmerült gondolataidat, ha nem akkro írhatok erről még vagy 20X ennyit  ;)

#478 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 20. 11:05

Ezek technikai részletek, amiktől jobb vagy rosszabb egy kép, de a fotó jóságát ez csak részben (és egyetértek RDaneel_hu ki nem mondott gondolatával, miszerint kisebb részben) határozza meg.

Szerkesztette: gazdi 2007. 01. 20. 11:06 -kor

#479 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 12:04

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 10:46

remélem kielégítettem a felmerült gondolataidat, ha nem akkro írhatok erről még vagy 20X ennyit  ;)

először is, kérlek, hogy ha ilyen hibaszórással gépelsz, legalább olvasd el még egyszer mielőtt postolod, és javítsd ki a hibákat.

másik, a kromatikus aberráció az CA, nem cra. én kitalálom, de aki nem ért hozzá, azt hiheti, ezt is elgépelted.

harmadrészt, a képminőség = érzékelő és objektív. nem fontos, tud-e -5EVt korrigálni. tényleg nem. olyan kompaktot veszel, ami tud 8 és 1/1000 másodpercet exponálni és van benne F3 és F11 közti blende. tökéletes lesz szinte minden célra, HA ügyesen használják (és nem kell majd A2 nyomat a képből)!!!

zárszóként pedig, amiket leírtál, valóban befolyásolhatják a fotót. de nem ezek a legfontosabbak. miért van az, hogy nekem igenis sikerült a 35 éves pentax spotmaticommal fantasztikus képeket csinálnom?

- csak egy fénymérő van benne, semmi más automatika , ezis csak azt mutatja, hogy al- vagy túlexpo
- teljesen manuális működés, nagy a hibalehetőség
- film valamennyire visszafog, mivel cserekor lemaradhatsz valamiről
- képtelenség 15 másodpercen belüli objektív cseréket csinálni (hacsak nem vagy robot)
- a zárat fel kell húzni, mielőtt fotózhatsz > lassúúúság!

+ olcsó és csúcsminőségű objektívek és nagyfelbontású film  :D

szóval, a lényeg, hogy jó fotó készítéséhez egyetlenegy dolog szükséges: a jó érzéke az embernek, hogy meglásson valamit, ami szerinte érdekes, különleges, és megörökítse azt. ezt pedig se megvenni, se megtanulni nem lehet.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 20. 12:06 -kor

#480 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 12:37

sziasztok!

látom kezditek szétválasztani a technikai feltételeket a művészi meglátástól. de még csak a tézis és az antitézis megfogalmazásánál tartotok. nemsokára jön a szintézis...

bölcs emberek biztosan meg tudnák mondani, hogy mennyi százalékban függ a géptől egy kép és mennyire a művészi meglátástól és a fényviszonyoktól. én azt látom, hogy a saját képeimen a fő igyekezet a helyes expozíción van, aztán jön csak a kompozíció. és ha nagyon nagy szerencsém van, akkor meg tudom fogni a pillanatot, amitől a kép (számomra!!!) művészivé válik. nos, ilyenből van nagyon kevés, szinte az összes képem olyan, hogy háttérképnek jó. az is igaz, hogy főleg ezzel a céllal lövöm őket, hogy aztán nézegessem. a művészi oldaltól nagyon messze vagyok. szerintem el sem fogom érni, arra születni kell.

nem szabad azonban összekeverni az újságírós fényképezési módot az amatőr vagy a lelkes amatőr módszereivel. az újságíró igenis igényli az 1-es vázat, a weather sealing-et, az L-obit, a sebességet és a robosztusságot. az amatőr pedig majd megvárja, amíg eláll az eső vagy eszkábál magának egy kis nylon védőburkot.

picit úgy tűnik, hogy hiányzik a vitázó felekből a rugalmasság, mindenki a magáét hajtogatja. everybody is folding his own :)
lám, én is ezt teszem. de azért abban meg tudtok egyezni talán, hogy szükséges határokon belül mindenki a helyes expozícióra törekszik. ha csak a művészi feltételek meg nem kérdőjelezik ezt is. mert az igazán művészi képek ritkán vannak igazán pontosan exponálva. pont ez a lényeg benne.

ebből is látszik, hogy mennyire nem művészi az én megközelítésem, ha állandóan a helyes expón küzdök. na mindegy, majd csak kiegyeztek valamiben...

riszpekt és písz!
üdv!
.
.
.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24