HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#481 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 20. 13:01

Én nem szeretem a "helyes expo" kifejezést.
Mert két dolgot takar. Az egyik a középszürke, a másik hogy Te, aki a gombot lenyomod, mit szeretnél látni. Sokszor mondják, hogy alulexponáltak a képeim. Nem. Csak sötétek.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#482 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 20. 13:12

És hepibörszdéj donphobos:birthday2:
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#483 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 13:19

azért a mai gépek 99%ánál ha a helyes expóval foglalkozol, ott vagy baj van a firmwarrel vagy full manuális módot használsz folyamatosan szélsőségesen váltakozó fényviszonyok közt, pl ki-be rohangálsz a templomból-templomba...

vagy ha a fényviszonyok olyanok, akkor nem tudsz dönteni kiégjen-e az ég vagy sötét legyen-e a többi rész.

mert ma az expot bizony NAGYON eltalálják a fénymérők.

egyébként itt egy hatalmas elkövetett hiba: lehet, hogy lemaradsz egy képről, ha arra figyelsz, hogy korrekt expo legyen. inkább rontsd el az expot picit (+/- 1 EV digiten nem vészes, megoldható noizninjával ha zajos vagy mással ha kiégett), de legyen meg az a kép!!!

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 20. 13:21 -kor

#484 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 13:55

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 13:04

harmadrészt, a képminőség = érzékelő és objektív. nem fontos, tud-e -5EVt korrigálni. tényleg nem. olyan kompaktot veszel, ami tud 8 és 1/1000 másodpercet exponálni és van benne F3 és F11 közti blende. tökéletes lesz szinte minden célra, HA ügyesen használják (és nem kell majd A2 nyomat a képből)!!!

nem -5ev hanem +- 0.5 -öt se tud ami pl egy fekete öltönyös-fehér ruhás (esküvői) képen lehet nem lenne rossz ugye-ugye....

...

Persez f11, 8 sec igazán részlet gazdag fotó :DD akkro nem is tudom miért használ az ember, 30- 40 vagy nagyobb blendét , biztos csak azért mert ráér több időt várni a képre :DD

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 13:04

szóval, a lényeg, hogy jó fotó készítéséhez egyetlenegy dolog szükséges: a jó érzéke az embernek, hogy meglásson valamit, ami szerinte érdekes, különleges, és megörökítse azt. ezt pedig se megvenni, se megtanulni nem lehet.

Van igazság is de nem ez a teljes sajna :(, így van érzék és tehetség nélkül csak átlag fotókat fog készíteni az emberke max lesz 1-2 szerencsés jobb képe de ennyi. CSak a technika azért gátolja az embert sokszor jobb képek készítésébe, pl lehetsz te nagyon jó fotós ha nincs pénzed megvenni az adott felszerelést (pl Kegyes Attila (csoro) ), ugyan olyan érzéke volt akkor is amikor a pentaxxal nyomta és mióta megvettem a nikon és a bitang obikat még is vettek már meg tőle képet, előtte meg...

Szerintem tehetség az első, és mellé egy minimum közép szintű felszerelés ( 1 milla  ) amivel "egyenlő" eséllyel nyílhatsz ki, lehet neked 20 -30 millsá cuccod is ha nincs érzéked ez is igaz ..

Helyesírás: ha most elkezdjuk a kiskbető nagybetű , mellék mondat, és a vessző pont-el szenvedni , akkor rögtön t**ön  szúrom magam erről szól a világ??

ui: CA igazad van nem CRA, csak mi haveri körben egy bizonyos bolt miatt nem hívjuk ca-nak enyni a története.

Szerkesztette: haliho82 2007. 01. 20. 14:04 -kor

Jó bort szeretem ,meg a jó nőt, együtt mindent ütnek ...

#485 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:03

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 13:55

Persez f11, 8 sec igazán részlet gazdag fotó :DD akkro nem is tudom miért használ az ember, 30- 40 vagy nagyobb blendét , biztos csak azért mert ráér több időt várni a képre :DD

30-40-es blende és jóminőségű kép egy lapon? Nem hinném. :) Másfelől a kompakt 11-es blendéje sokkal nagyobb mélységélességet ad, mint egy DSLR ugyanazon a beállításon.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#486 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:07

Idézet: bbence - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:03

30-40-es blende és jóminőségű kép egy lapon? Nem hinném. :) Másfelől a kompakt 11-es blendéje sokkal nagyobb mélységélességet ad, mint egy DSLR ugyanazon a beállításon.

:think:  jó minőségű kifejezés hogy jött ide?, amire válaszoltom ott ez volt: "tökéletes lesz szinte minden célra, HA ügyesen használják (és nem kell majd A2 nyomat a képből)!!!"

#487 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:09

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 13:55

nem -5ev hanem +- 0.5 -öt se tud ami pl egy fekete öltönyös-fehér ruhás (esküvői) képen lehet nem lenne rossz ugye-ugye....[...]

először is, nem a helyesírásoddal volt bajom, hanem a betűk sorrendje, vagy ottléte nem stimmelt. ez arra utal, hogy nem nézet mit csinálsz, és nem veszed a fáradságot, hogy ellenőrizd (pl "kiskbető").

és most elkezdem az igazi választ :)

igenis létezik kompakt gép, ami képes +/- 2 (néha 3 is) expo bracketingre, és szinte mind képes expo kompenzációra +/- 3 EV értékben.

"Persez f11, 8 sec igazán részlet gazdag fotó. akkro nem is tudom miért használ az ember, 30- 40 vagy nagyobb blendét , biztos csak azért mert ráér több időt várni a képre"

MIVAN???? most esett le, lehet hogy fogalmad sincs, miért nem engedik F/11 alá rekeszelni a kompakt gépeket (egyébként diffrakció miatt, képinőség-romlást eredményezne.) cropos D-SLRen se érdemes F13nél szűkebbre venni a blendét az obik többségénél, mivel ÉLETLEN lesz a kép. utána lehet nézni, tiszta fizika. és miért ne lehetne egy F/11re rekeszelt 8másodperces expós kép részletgazdag? állványról vagy babzsákról már hallottál?

most kb ennyi. majd még visszatérek, most tanulnom kell. addig olvass utána a diffrakciónak :)

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 20. 14:10 -kor

#488 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:19

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 14:07

:think:  jó minőségű kifejezés hogy jött ide?, amire válaszoltom ott ez volt: "tökéletes lesz szinte minden célra, HA ügyesen használják (és nem kell majd A2 nyomat a képből)!!!"

Ok, én csak továbbgondoltam a részletgazdag szót. Részletgazdag sem lesz ilyen szűk rekesznél.

még egy dolog: bár nem tudom bizonyítani kisérletekkel, de még talán 8-as blendével is lehet olyan képet készíteni, ami a leképezett tér teljes egészében megfelelően éles lesz (nem fókuszban, de éles lesz), a hiperfokális távolság használatával

Szerkesztette: bbence 2007. 01. 20. 14:22 -kor

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#489 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:30

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:09

igenis létezik kompakt gép, ami képes +/- 2 (néha 3 is) expo bracketingre, és szinte mind képes expo kompenzációra +/- 3 EV értékben.

"Persez f11, 8 sec igazán részlet gazdag fotó. akkro nem is tudom miért használ az ember, 30- 40 vagy nagyobb blendét , biztos csak azért mert ráér több időt várni a képre"

MIVAN???? most esett le, lehet hogy fogalmad sincs, miért nem engedik F/11 alá rekeszelni a kompakt gépeket (egyébként diffrakció miatt, képinőség-romlást eredményezne.) cropos D-SLRen se érdemes F13nél szűkebbre venni a blendét az obik többségénél, mivel ÉLETLEN lesz a kép. utána lehet nézni, tiszta fizika. és miért ne lehetne egy F/11re rekeszelt 8másodperces expós kép részletgazdag? állványról vagy babzsákról már hallottál?

most kb ennyi. majd még visszatérek, most tanulnom kell. addig olvass utána a diffrakciónak :)

LEhet nem találkoztam vele, de mire kikeersed akkora már úgyse lényeges, az esemény réges régen elment:DD

Akkro lehet én egész életembe, mióta fotózok , a te gondolataid szerint életlenül :D , mivel esti fotok f22-től kezdődnek nálam..., és még mindíg croppos DSlr -em van :) Kitobi+300D-el is éles volt :) ,  ÉS lehet amikor tanultam akkor is átvertek  sőőt még az NG könyvek is ezt teszik ? , mert ott mintha nem ilyen hangzana el.
sőőt:A digitális fotozás műhelytitkai II : Digitális Fényképezés II - Tájfotók 93 . oldal 300D+ f/16 1/30. Biztos ők se tudják hogy nem szabad és életlen :)

Szerkesztette: haliho82 2007. 01. 20. 14:36 -kor

#490 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:33

Idézet: bbence - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:19

Ok, én csak továbbgondoltam a részletgazdag szót. Részletgazdag sem lesz ilyen szűk rekesznél.

Akkor ma menj el fotózni válassz egy helyet ahol van villany lámpa ( itt a legegyszerűbb megnézni )  csinálj  f/11  majd csinál f/22 -el és nézd meg miről beszélek.. Pontbol csillag , és nézd meg nagyítva ezután az épületet is milyen lesz a képe

Legegyszerűbb pl hősök tere , ha Bp-i vagy, de a Színház se rossz.. ;)

Szerkesztette: haliho82 2007. 01. 20. 14:37 -kor

#491 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 14:47

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 14:33

Akkor ma menj el fotózni válassz egy helyet ahol van villany lámpa ( itt a legegyszerűbb megnézni )  csinálj  f/11  majd csinál f/22 -el és nézd meg miről beszélek.. Pontbol csillag , és nézd meg nagyítva ezután az épületet is milyen lesz a képe

Legegyszerűbb pl hősök tere , ha Bp-i vagy, de a Színház se rossz.. ;)

Ezt most sajnos nem értem, mit kéne látnom?

Szerkesztette: bbence 2007. 01. 20. 15:31 -kor

#492 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:00

Idézet: bbence - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:47

Ezt nem most sajnos nem értem, mit kéne látnom?

LEg egyszerűbb menj el és csináld meg ezt a 2 képet amit mondam, vagy ha tudod akkor ezeket:  f/8 , f/11 ,f/2X , és meglátod a különbséget te magad is. , ez a legegyszerűbb szerintem.

#493 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:04

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 14:30

LEhet nem találkoztam vele, de mire kikeersed akkora már úgyse lényeges, az esemény réges régen elment:DD

Megint nem értelek. Mit keresek ki és miért?? és milyen esemény ment el? Miről beszélsz??

Idézet

Akkro lehet én egész életembe, mióta fotózok , a te gondolataid szerint életlenül :D , mivel esti fotok f22-től kezdődnek nálam..., és még mindíg croppos DSlr -em van :) Kitobi+300D-el is éles volt :) ,[...]

Lehet, hogy élesnek tűnt neked, de én a canon kitobit nem nevezném élesnek...Bár valakinek az is elég.

Idézet

[...]ÉS lehet amikor tanultam akkor is átvertek  sőőt még az NG könyvek is ezt teszik ? , mert ott mintha nem ilyen hangzana el. sőőt:A digitális fotozás műhelytitkai II : Digitális Fényképezés II - Tájfotók 93 . oldal 300D+ f/16 1/30. Biztos ők se tudják hogy nem szabad és életlen :)

F/16 nem vészes, de kicsi az esélye, hogy az objektív legjobban teljesítő rekeszállása (lehet hogy tévedek, de az obik általában 2 FÉ-vel rekeszelve érik el ezt a rekeszt).

És igen, bizony lehetséges, hogy nekik fingjuk sincs a diffrakcióról.

Ha érdekel, miért hajtogatjuk bencével, ezt olvasd el:

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials...photography.htm

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 20. 15:06 -kor

#494 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:30

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:00

LEg egyszerűbb menj el és csináld meg ezt a 2 képet amit mondam, vagy ha tudod akkor ezeket:  f/8 , f/11 ,f/2X , és meglátod a különbséget te magad is. , ez a legegyszerűbb szerintem.

Jó, majd hétfőn esetleg, ma nem terveztem a kimozdulást (mondjuk a Hősök tere itt van 10 percre). De azért elárulhatnád, hogy mire gondolsz, kíváncsivá tettél. :)

#495 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:31

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 16:04

Megint nem értelek. Mit keresek ki és miért?? és milyen esemény ment el? Miről beszélsz??

Lehet, hogy élesnek tűnt neked, de én a canon kitobit nem nevezném élesnek...Bár valakinek az is elég.

F/16 nem vészes, de kicsi az esélye, hogy az objektív legjobban teljesítő rekeszállása (lehet hogy tévedek, de az obik általában 2 FÉ-vel rekeszelve érik el ezt a rekeszt).

És igen, bizony lehetséges, hogy nekik fingjuk sincs a diffrakcióról.

Ha érdekel, miért hajtogatjuk bencével, ezt olvasd el:

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials...photography.htm

"Megint nem értelek. Mit keresek ki és miért?? és milyen esemény ment el? Miről beszélsz??"

Mivel az expo korrekciórol beszélünk a 10D-20D-30D... stb egy tekerés a tárcsán addig a kompakton mennyi idő a menük tömegéből kibányászi ? 3-4 sec min.akkro meg már amit láttál nincs is meg mert az egy pillanat, a fotózásnak az értelme a Pillanat megörökítése, ezért árul el egy kép több dolgot az adott eseményről akár mint 100-200 db tömeg kép..

"Lehet, hogy élesnek tűnt neked, de én a canon kitobit nem nevezném élesnek...Bár valakinek az is elég."

Valami vagy éles ,vagy nem olyan ,hogy élesnek tünik ilyen nincs :)[ Az IS obikat ezért nem használom csak a 2.8-at mert az IS -nél ez tapasztolható mint amit mondasz szerintem.. ] ( az nG-s kép is 18-55 canon kitobival készült lehet ők se látják mi éles.. ) Van olyan érzésem több képet láttam, és készítettem életem során mint te, tehát az ilyen megjegyzést ne nekem tedd köszi.

"F/16 nem vészes, de kicsi az esélye, hogy az objektív legjobban teljesítő rekeszállása (lehet hogy tévedek, de az obik általában 2 FÉ-vel rekeszelve érik el ezt a rekeszt)."

TEhát az Ng a saját könyvébe életlen  képet és nem megfelelő minőségűt ad ki ? , na ezt te se hiszed el  ugye :) ?

Szerkesztette: haliho82 2007. 01. 20. 15:32 -kor

#496 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:34

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 13:12

És hepibörszdéj donphobos:birthday2:

:kocc:  :birthday2:
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#497 Felhasználó inaktív   haliho82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:35

Idézet: bbence - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 16:30

Jó, majd hétfőn esetleg, ma nem terveztem a kimozdulást (mondjuk a Hősök tere itt van 10 percre). De azért elárulhatnád, hogy mire gondolsz, kíváncsivá tettél. :)

Ha elfogadz egy jó tanácsot balrol állj neki amikor csak a középső villany oszlopot "látod" és akkor meg látod :) , szerintem , mert amúgy elfogk*rni a képed a másik kettő , erre vigyázz :), mert akkor engem fogsz szidni hogy nincs igaza , pedig azellen én tuti nem tehetnék :)

#498 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:40

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:31

Mivel az expo korrekciórol beszélünk a 10D-20D-30D... stb egy tekerés a tárcsán addig a kompakton mennyi idő a menük tömegéből kibányászi ? 3-4 sec min.akkro meg már amit láttál nincs is meg mert az egy pillanat, a fotózásnak az értelme a Pillanat megörökítése, ezért árul el egy kép több dolgot az adott eseményről akár mint 100-200 db tömeg kép..

Igen,tudom, hogy picit lassabb menüben szarakodni, de ott a lehetősége...Na mindegy, ebben mindketten tudjuk, hogy a DSLR jobb, szóval ezt a pontot lezártam.

Idézet

Valami vagy éles ,vagy nem olyan ,hogy élesnek tünik ilyen nincs :)[ Az IS obikat ezért nem használom csak a 2.8-at mert az IS -nél ez tapasztolható mint amit mondasz szerintem.. ] ( az nG-s kép is 18-55 canon kitobival készült lehet ők se látják mi éles.. ) Van olyan érzésem több képet láttam, és készítettem életem során mint te, tehát az ilyen megjegyzést ne nekem tedd köszi.

Igazad van, optimumra lerekeszelt kitobi tényleg éles, ezt elfelejtettem. De optimumról beszélek, és NEM F22ről meg akármikről!

Idézet

TEhát az Ng a saját könyvébe életlen  képet és nem megfelelő minőségűt ad ki ? , na ezt te se hiszed el  ugye :) ?

Ezt sose állítottam, ne próbáld meg elterelni a leírt dolgokat, kérlek. NEM a képekről beszéltem. Én azt mondtam, hogy LEHETSÉGES (azaz van rá esély), hogy nem tudják páran ott engénél, hogy mi az a diffrakció.

Amúgy érdekes, hogy szembeállítasz nem-tudományos könyveket fizikai törvényekkel.

#499 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:41

A diffrakció létezésében és annak a kép élességére kifejtett (negatív) hatásában lehet ugyan kételkedni...  csak nem túl okos dolog.

http://luminous-landscape.com/tutorials/un...ffraction.shtml

#500 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 20. 15:42

Idézet: haliho82 - Dátum: 2007. jan. 20., szombat - 15:35

Ha elfogadz egy jó tanácsot balrol állj neki amikor csak a középső villany oszlopot "látod" és akkor meg látod :) , szerintem , mert amúgy elfogk*rni a képed a másik kettő , erre vigyázz :), mert akkor engem fogsz szidni hogy nincs igaza , pedig azellen én tuti nem tehetnék :)

KÖNYÖRGÖM tanulj már meg gépelni, vagy csinálj magaddal valamit, hogy lehessen tisztán érteni, amit leírsz!!!!! Mit jelent az, hogy "mert amúgy elfogk*rni a képed a másik kettő , erre vigyázz :)" ????

És olvasd el azt a cuccot is amit szeder linkelt. Ha akkor se hiszel nekünk..akkor egészségedre, fotózz csak F22 felett :)

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 20. 15:43 -kor

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.