HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik IV.

#301 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 15. 21:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 21:28

a 4-es fenyero portrera gyengus am!

200-as végén nemhinném:)

#302 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 21:59

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 21:17

utána pedig valszeg a Sigma 10-20.

erről jut eszembe, mutatna nekem valaki olyan képet, ahol ez a sigma (vagy a 12-24) jól teljesít? mert eddig csak ocsmányul életlen képeket láttam amit ezzel csináltak és kíváncsi vagyok, tényleg ilyen szarok-e vagy csak nagyon nagy különbség van az egyes darabok között, de van nagyon jó is.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 15. 22:00 -kor

#303 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:12

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 21:59

erről jut eszembe, mutatna nekem valaki olyan képet, ahol ez a sigma (vagy a 12-24) jól teljesít? mert eddig csak ocsmányul életlen képeket láttam amit ezzel csináltak és kíváncsi vagyok, tényleg ilyen szarok-e vagy csak nagyon nagy különbség van az egyes darabok között, de van nagyon jó is.

Dolfernek van, neki jobban tetszett a Sigma 10-20, mint a Canon 10-22, nomeg a Sigma olcsóbb is.
A Sigmaról azt olvastam, hogy tényleg gondok vannak a minőségirányítási rendszerével, mert elég sok hibás darab kerül ki.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#304 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:21

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:12

A Sigmaról azt olvastam, hogy tényleg gondok vannak a minőségirányítási rendszerével, mert elég sok hibás darab kerül ki.

ez sajnos nem mítosz, tényleg nagyon katasztrofálisak ebből a szempontból. én ezért félek, mert akarok venni egy 30as F/1,4est majd valamikor (más alternatíva nekem a 28as F/1,4 nikkor lenne, de az kb 700e Ft újonnan...)

#305 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:22

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 21:46

200-as végén nemhinném:)

pedig de! a dof a blendetol es a lekepzes merteketol fugg. a fej, amit be kell a kepbe zsufolni ugyanakkora, ergo a lekepzes is ugyanakkora. tehat a dof 50/4, 135/4 es 200/4 eseten (ugyanazzal a portreval) ugyanakkora is lesz. azaz ha 135-on a 4-es keves, az ugyanugy keves lesz 200-on is. nincs mese.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#306 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:24

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:22

pedig de! a dof a blendetol es a lekepzes merteketol fugg. a fej, amit be kell a kepbe zsufolni ugyanakkora, ergo a lekepzes is ugyanakkora. tehat a dof 50/4, 135/4 es 200/4 eseten (ugyanazzal a portreval) ugyanakkora is lesz. azaz ha 135-on a 4-es keves, az ugyanugy keves lesz 200-on is. nincs mese.

ez függ ám a tárgytávolságtól is...

#307 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:25

en kozel masfel eve jarok ide a forumra, es azota ez a kerdes 3x merult mar fel. es hidd el, mar elotte is volt rola szo. a valasz: nem, nem fugg tole! ;)
akarmilyen meglepo is. csak es kizarolag a _lekepzestol_ fugg.
a forum ma:

#308 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:31

teljesen mindegy, hogy mi mitől függ, az tuti, hogy portrét szerintem F/1,2 és F/4 között érdemes fotózni. hacsak nem akarsz pengeélességet minden szőrszálon :)

#309 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:35

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:25

en kozel masfel eve jarok ide a forumra, es azota ez a kerdes 3x merult mar fel. es hidd el, mar elotte is volt rola szo. a valasz: nem, nem fugg tole! ;)

Oké, igazad van:)

Ma ugyanezt már bebuktam 2-3 órája:)
Ez van, mikor reggel 4-től dolgozik valaki...

#310 Felhasználó inaktív   G_ArchAngel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 22:38

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:31

teljesen mindegy, hogy mi mitől függ, az tuti, hogy portrét szerintem F/1,2 és F/4 között érdemes fotózni. hacsak nem akarsz pengeélességet minden szőrszálon :)

Tévedés...:)
Ez elművészieskedett portrénál igaz, de ha egy koszos cigánygyerekről csinálok szocióportrét és csak a szeme éles, akkor engem tökönrúg a tanárbácsi:)
Vagy Havas Henrikről kell egy attributált portré és nem látszik mögötte a dolgozószobája, akkor azért is feketepontot kapok...

#311 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:03

Továbbá az is bejátszik még, hogyha "csak" annyit akarsz, hogy az alany kiemelkedjen a lehetőleg homogén háttérből, akkor nem elég csak a mélységélességet figyelembe venni.
Ha a téma leképezési aránya és a rekesz ugyanakkora, akkor a nagyobb fókusztávolságú objektív térösszenyomó perspektívája miatt a háttér nagyobb lesz, homogénebbnek fog tűnni, mint a kisebb fókusztávolságú objektív esetén.

Szerkesztette: szeder 2007. 01. 15. 23:04 -kor

#312 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:17

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:38

Tévedés...:)
Ez elművészieskedett portrénál igaz, de ha egy koszos cigánygyerekről csinálok szocióportrét és csak a szeme éles, akkor engem tökönrúg a tanárbácsi:)
Vagy Havas Henrikről kell egy attributált portré és nem látszik mögötte a dolgozószobája, akkor azért is feketepontot kapok...

igaz, hogy nem mindig jó, jogos. valahogy én meg csak arra gondoltam ami műteremben meg kocsmában készül :)

#313 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 23:38

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:22

pedig de! a dof a blendetol es a lekepzes merteketol fugg.

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 22:25

Azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz ám (;

A mélységélesség több tényezőtől is függ, amik közül bizonyos körülmények közül néhányat el lehet hanyagolni.  A fenti kijelentés is ilyen elhanyagolások eredménye, és nem minden körülmények között igaz.  Nevezetesen a mélységélesség akkor független jó közelítéssel a tárgytávolságtól, ha a leképezési arány ugyanakkora, és a tárgytávolság "jóval kisebb" az adott paraméterek esetén érvényes hiperfokális távolságtól, tehát makró és portré esetén.  Nagy tárgytávolságok esetén már bejátszik majd a fókusztávolságtól függés is, és ott tényleg az lesz, hogy rövidebb fókusztávolság esetén nagyobb a mélységélesség.

Aztán ott vannak még az olyan misztikus dolgok, mint az elég nehezen kézbentartható szóródási kör, meg a gyártók által többnyire nem megadott pupilla nagyítás...

#314 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 07:58

Idézet: G_ArchAngel - Dátum: 2007. jan. 13., szombat - 18:45

Egy dolgot elsőre megtanítottak nekünk riportersuliban: soha ne tegyél fel ilyet, ha többen is fotóztok egymás mellett, mert egy mindig lesz aki vagy ezt tépi le vagy a vakut töri le...

Nekem a cserélhető (ezüst/arany/fehér) betétest Lumi-quest-et úgy tépték le, hogy a softbox előtét elszakadt...
Egy komolyabb eseményen - pl. Kossuth-díj átadás - a vakudat tőből törnék le...

Ettől függetlenül jó dolog, de tényleg csak szólóban használd, mert ha megfeledkezel magadról és portréállásba egy barom elé behajtod, akkor imádkozhatsz, hogy csak a fényterelő szakadjon...
Persze olyan is volt, mikor a mögöttem lévőt zavarta - Ő legalább szólt:)

Korábban nem reagáltam de erről egy dolog jut eszembe: Igyekszem megmaradni hobbifotósnak, azonfelül aki a nehezen megkeresett felszerelésem rongálja azt megvárom a parkolóban az autózás alapvető eszközeivel és úgy elverem hogy az anyja sem ismer rá. Tudom, falusi suttyó paraszt vagyok. ;)

Szerkesztette: RiCS 2007. 01. 16. 08:06 -kor

#315 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 08:00

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 23:12

Dolfernek van, neki jobban tetszett a Sigma 10-20, mint a Canon 10-22, nomeg a Sigma olcsóbb is.

Én éppen mostanában határoztam el, hogy tavasszal 10-22 lesz. Ez a legdrágább, de rengeteg böngészés, információgyűjtés után erre még azt merem mondani, hogy általában nagy megelégedéssel használják. Néztem a Tokinát, Sigmát, nem merem egyiket sem megkockáztatni.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#316 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 10:00

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 21:59

erről jut eszembe, mutatna nekem valaki olyan képet, ahol ez a sigma (vagy a 12-24) jól teljesít?

Sigma 12-24 teszt
.
.
.

#317 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 10:49

Idézet: Thrawn - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 8:00

Néztem a Tokinát, Sigmát, nem merem egyiket sem megkockáztatni.

Nekem is, egyik jóbarátomnak is Tokina van. Meg kell mondanom, hogy én tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Alig csillan be még ha a napot fotózom is (összesen 1 kis zöld foltot produkál, ennyiért az elhanyagolható), nyitva még nem tökéletesen éles  (de már így is elég szép), de lerekeszelve már F6,3nál nagyonnagyon jó. Vignettálás szintén elhagyagolható. És amennyiért megkapod, olyan felépítéssel (a nikonét láttam csak eddig személyesben, az ehhez képest levélnehezék kategória), hát, szerintem nincs jobb ár/érték arányú szupernagylátó a piacon.

csinálhatok egy tesztet vele, kipróbálni egyrészt magamat tesztelőként, másrészt hogy ne netes, megbízhatatlan eredményt láss, harmadrészt, hogy rájöjjünk, mit tud igazán :D. holnapután délután megcsinálom, de addig még van vizsgám. annyi lehet esetleg gond, hogy nekem Nikon D70sem van, és fogalmam sincs, mennyire különbözik ez a canon CMOStól, illetve az azelőtti szűrőtől becsillanás és kromatikus aberráció szempontból. de talán annyira nem számít.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2007. 01. 16. 11:01 -kor

#318 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 11:04

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 10:00

egyre jobban ugy erzem, hogy a pasas cikkei nagyon jok am! nem technokratak (epp csak amennyire szukseges), rengeteg emocioval es ertekes(!) szubjektivitassal.

errol a mondatrol:
"The HSM is a nice touch, although in my opinion a luxury rather than a necessity at this focal length: FTM isn't really useful as you have to take the camera off the eye to zone focus anyway."
viszont rajottem, hogy mennyire benak a mai dslr-ek. mi a busert nem lehet a keresoben ezeket a dolgokat (hiperfokalis tavolsag, dof) jelezni? mintha a mai szamitastechnika nem tudna ezeket siman kiszamolni a masodperc tort resze alatt!!
a forum ma:

#319 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 11:23

Petteri tesztjei szerintem is tök jók. Egyrészt nagyon jó nyervgyakorlás, igen választékos a stílusa. Másrészt pedig szépen leír olyan dolgokat, amik a hagyományos tesztekben nem szerepelnek. És van benne szubjektivitás is, de inkább olyan jellegű, ami gondolkodásra késztet. Szerintem mindenképpen érdemes elolvasni a cikkeit. Ami engem nagyon érdekel, az a how to use wide-angle lenses például, tanulságos.

És hogy egy kis value add is legyen:

Tokina vs Sigma

Itt lehet látni a Tokina 12-24 és a Sigma 15-30 képeit, összehasonlítás. Hátha segít valakinek a döntésben.

Üdv!

:respect:
.
.
.

#320 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 11:32

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 11:23

És hogy egy kis value add is legyen:

Tokina vs Sigma

Itt lehet látni a Tokina 12-24 és a Sigma 15-30 képeit, összehasonlítás. Hátha segít valakinek a döntésben.

Üdv!

:respect:

ez valószínűleg nem lesz releváns, mivel 15-30as sigma nem alternatívája a tokinának. az a 3 mm nagyon nagy különbség.

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.