a 1st party és 3rd party vita mindig nehéz kérdés. nekem az "alap" obim egy Canon szigetobi, a tele pedig egy Sigma. az utóbbi EX, tehát nem fair hasonlítani a konszúmer obihoz. az biztos, hogy a HSM számomra egyenértékű az USM-el. ez alighanem azért is van, mert még nem próbáltam gyűrűs USM-et komoly vázon. de hobbi szinten számomra ugyanazt hozza.
az biztos, hogy eladni egy Canon és egy Sigma obit nem ugyanúgy lehet. és az is biztos, hogy ha egy 5D MkII vázra szeretnék tenni egy régi Sigma obit, akkor esetleg lepődnék meg jól. tehát vannak hátulütői a 3rd party obiknak. de sok esetben viszont jobbat hoznak olcsóbban. ilyenkor már csak azt kell kigondolni, hogy az olcsóság hosszú távon is bejön-e. ezt viszont nagyon nehéz, bölcsnek kell lenni és ismerni a trendeket. én sem nem bölcs nem vagyok, sem nem ismerem a trendeket, így vettem Sigmát még 2003-ban. működik azóta is, de "körülötte" semmi nem változott. lehet, hogy egy 1Ds Mk II vázon már probléma lenne.
az én esetemben például a nagylátó vadászatban a 1st party kiesik. mégpedig azon oknál fogva, hogy a Canon lőtt egy hatalmas öngólt az EF-S bajonettel. EF vázon hatalmas szopás az EF-S, mert nem megy rá. márpedig nagylátó csak ott van. és mivel tolni kell marketinges oldalon az EF-S bajonettet, ezért nem is lesz rá nagylátó. pedig lehetne, mert az összes konkurrens kijött EF bajonettes obikkal. és onnan lehet válogatni a mellőzött D30, D60 és 10D masinák tulajdonosainak.
bár biztos tetszene az EF-S 10-22, de egyrészt az ára miatt esik ki, másrészt a neve miatt. mert benne van az "-S"...
így vagy Tokina, vagy Sigma, vagy Tamron obikat lehet választani. ebben a tekintetben van létjogosultsága a 3rd party cuccoknak. de ha most kellene egy jó telét venni és lenne monétám, akkor tutira EF 70-200 f2. 8 L IS USM-et választanék. vagy nem IS-t, mert az is jó. de az ellőtt képek alapján talán eltenném az árkülönbözetet és újra megvenném a Sigma telét (atom jó képeket csinál a valós életben, nem tesztet lőve) és vennék még fixeket a többletből. azok pedig Canon régi fixek lennének. EF 24mm f2.8, EF 35mm f2 és EF 50mm f1.8 Mk I obik.
a fentiek szigorúan IMHO kezelendőek, de én erre jutottam
Üdv!
.
.
.