HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#1921 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:00

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. júl. 22., vasárnap - 7:29

nem is olyan vicces: a Corpse Bride (Halott menyasszony) c. film minden képkockáját pl Canon 1D MkII-vel lőtték - igaz, 27 darabbal...
(érdekesség kedvéért: Nikkor optikával. Részben mert eredetileg Nikon vázat akartak használni, de az akkoriban elérhető D2H végül nem vált be, részben pedig a kézzel fixálható rekesz miatt. Azt írta egy forgatásban résztvevő, h ha csak expozíciónál történik a rekeszbeugratás - ami a rekeszgyűrű nélküli EOS rendszernél kikapcsolhatatlan - akkor az egyébként képenként észrevehetetlenül kis rekeszpontatlanságok egy filmen már zavaróak lettek volna)

És miért volt jó fényképezőgéppel felvenni, miért nem volt jó hozzá "egy" profi kamera?  :confused:
Ezt a rekeszbeugrásos dolgot nem értem. EOS rendszer alatt az obit érted? EOS obikon nem lehet beugrasztani a rekeszt?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1922 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:11

Olvass figyelmesebben. A beugrasztást nem lehet megtiltani és az egyes expozíciók közötti parányi rekeszpontatlanságok a folyamatos filmnél már képkockánkét érzékelhetően eltérő világosságot eredményezhetnek.

#1923 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:24

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:11

képkockánkét érzékelhetően eltérő világosságot eredményezhetnek.

Ahha, ezt már értem.
Csak azt nem, hogy: "rekeszgyűrű nélküli EOS rendszernél kikapcsolhatatlan"
Akkor miért nem használnak rekeszgyűrűs EOS rendszert?
Most vagy én nem értem a mondatot teljesen, vagy kétértelmű.
1. az EOS rendszer rekeszgyűrű nélküli
2. vagy szó szerint: rekeszgyűrű nélküli EOS rendszernél kikapcsolhatatlan a blendebeugrasztás

Kezdek belebonyolódni...  :Đ
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1924 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:25

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:00

És miért volt jó fényképezőgéppel felvenni, miért nem volt jó hozzá "egy" profi kamera?  :confused:

Olvass utána a stop-motion animációs technikának. Itt nem folyamatosan rögzítik a jelenetet, hanem képkockáról képkockára, és két képkocka között kézzel "hajlítják át" a figurákat a következő fázisba. Nem kell egyből a nagy szuperprodukciókra gondolni, stop-motion technikával készültek a régi magyar gyurmafilmek, bábfilmek is.

A profi kamerák nem csinálnak olyan jóminőségű állóképet, mint egy profi fényképezőgép, hiszen mégiscsak mozgókép rögzítésére van tervezve. És mivel rengeteg utómunka kell ahhoz, hogy a rengeteg állóképből mozifilm lehessen (ugye a digitális világban minden beavatkozás több-kevesebb minőségromlással jár), elengedhetetlen, hogy a nyersanyag a "tudomány jelenlegi állása szerint" elérhető legjobb minőségű legyen.

#1925 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:34

Idézet: debaj - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:25

Olvass utána a stop-motion animációs technikának. Itt nem folyamatosan rögzítik a jelenetet, hanem képkockáról képkockára, és két képkocka között kézzel "hajlítják át" a figurákat a következő fázisba. Nem kell egyből a nagy szuperprodukciókra gondolni, stop-motion technikával készültek a régi magyar gyurmafilmek, bábfilmek is.

A profi kamerák nem csinálnak olyan jóminőségű állóképet, mint egy profi fényképezőgép, hiszen mégiscsak mozgókép rögzítésére van tervezve. És mivel rengeteg utómunka kell ahhoz, hogy a rengeteg állóképből mozifilm lehessen (ugye a digitális világban minden beavatkozás több-kevesebb minőségromlással jár), elengedhetetlen, hogy a nyersanyag a "tudomány jelenlegi állása szerint" elérhető legjobb minőségű legyen.

Aham, holnap mindenféleképp megnézem a filmet :)
Nem gondoltam volna, hogy kamerával ne lehetne felvenni olyan minőségű anyagot, ami DVD minőséghez ne lenne elég, hiszen szvsz nem egy nagy durranás minőségileg ez a formátum. Bár moziban vszínűleg jóval nagyobb a minőségi elvárás egy anyagnál. Így már érthető a DSLR szüksége ;)
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1926 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:36

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:24

1. az EOS rendszer rekeszgyűrű nélküli

Ő lesz a befutó. Ennek szerintem az a magyarázata, hogy az olcsóbb Canon gépek F5.6 fölött letiltják az autofókuszt, viszont a Canon "hitvallása" az EOS rendszerrel kapcsolatban az, hogy egy EF bajonettes objektív a legszutykabb négyszámjegyes analóg EOS vázon ugyanolyan jól működik, mint a legprofibb egyszámjegyes digitális vázon, így mindegyik obi először élességet állít nyitott rekesszel, aztán ugraszt. Másrészt ez "rendeltetésszerűen" használt fényképezőgép esetén soha nem fog problémát jelenteni.

#1927 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:46

Idézet: Melorin - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:34

Nem gondoltam volna, hogy kamerával ne lehetne felvenni olyan minőségű anyagot, ami DVD minőséghez ne lenne elég, hiszen szvsz nem egy nagy durranás minőségileg ez a formátum.

Ad 1.: Kameránál nincs olyan jó minőségú szenzor és optika, mint egy drágább fényképezőgépnél. A mozgókép jellegéből adódóan kevésbé igényes ezekre, ha kockánként megnézel egy filmet, láthatod, hogy mindegyik kissé elmosódott, képkockánként majdnem értékelhetetlen (ezt hívják motion blur-nek). A mozgókép mégis gyönyörűszép. De egy stop-motion filmet képkockánként vesznek föl, a motion blur az utómunka eredménye. (Szükség van rá, nélküle még egy 30 fps sebességű videó is "darabosnak" látszhat "pörgősebb" jeleneteknél.)
Ad 2.: 27 darab Canon EOS MkII objektívvel együtt jóval olcsóbb (becsléseim szerint tizedannyi, de lehet, hogy még keveset is mondok), mint 27 darab vérprofi kamera.
Ad 3.: A fényképezőgépek jóval kisebbek és könnyebbek, így kezelhetőbbek, mint a kamerák.

#1928 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 14:58

Idézet: debaj - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:46

ha kockánként megnézel egy filmet, láthatod, hogy mindegyik kissé elmosódott, képkockánként majdnem értékelhetetlen (ezt hívják motion blur-nek).

Ezt tudom. De van elég sok olyan film, amiben állóképet látni, pl. amikor azt szemléltetik, hogy lefényképeznek valakit, és a mozgóképből hirtelen állókép lesz, nagyon jó minőségben.
Akkor az hogy van?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1929 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 15:07

Idézet: debaj - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 15:46

Ad 2.: 27 darab Canon EOS MkII objektívvel együtt jóval olcsóbb (becsléseim szerint tizedannyi, de lehet, hogy még keveset is mondok), mint 27 darab vérprofi kamera.

keveset mondasz :)

nem utolsósorban az illető eosokról lejön 8 mpix, moziban azért illik legalább 2k bontást használni (2k durván megfelel az 1080p felbontásnak), 4k videókamerából még csak néhány kósza példány létezik, ráadásul mozgóképre kihegyezve, csillagászati összegekért, ezeket állóképre használni teljesen felesleges.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1930 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 15:30

debaj! szerintem szo nincs autofokuszrol se fenymeresrol. ezeket vegig manualis modban, egy adott beallitassal hasznaljak. a beugrasztas problemaja abbol adodik szerintem, hogy a nikkort beugrasztom manualisban, es az OTT IS MARAD. az EOS izig verig elektronyikus, igy nem tudom beugrasztani, csak kepkockankent, ez viszont expozicios egyenletlensegeket okozhat.

tovabba a motion blur az nem a mozi sajatja, az a mozgas fenykepezesee! ha 1/30-addal fenykepezel mozgo autot pontosan ugyanazt kapod. (hogy a stop-motion-ra utolag kell motion blurt rakni, az persze igaz, de nem ennek a kovetkezmenye, hanem annak, hogy ott nem mozgott a tema!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1931 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 15:58

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 16:30

a beugrasztas problemaja abbol adodik szerintem, hogy a nikkort beugrasztom manualisban, es az OTT IS MARAD. az EOS izig verig elektronyikus, igy nem tudom beugrasztani, csak kepkockankent, ez viszont expozicios egyenletlensegeket okozhat

igen, erről van szó
egyébként azt írta a srác, h így is kicsit módosítaniuk kellett a "hardveren" (nem tudom, h magán az obikon, vagy a Canonra-Nikkort adaptereken), mert persze nem régi, full-manuális obikat használtak, így a "csak exponálás pillanatában beugratott rekesz" így is fönnállt volna

#1932 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 16:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 16:30

debaj! szerintem szo nincs autofokuszrol se fenymeresrol. ezeket vegig manualis modban, egy adott beallitassal hasznaljak. a beugrasztas problemaja abbol adodik szerintem, hogy a nikkort beugrasztom manualisban, es az OTT IS MARAD. az EOS izig verig elektronyikus, igy nem tudom beugrasztani, csak kepkockankent, ez viszont expozicios egyenletlensegeket okozhat.

Igen, értem, én az autofókusz problémáját és az oda-vissza kompatibilitás igényét arra hoztam fel példaként, hogy miért nincs EF bajonettes, munkablendés objektív.

#1933 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:41

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 8:45

A másik egy bridge jelleget követő tubusos.

Ezt magyarul is leirnád?
Kun Pál

Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.

#1934 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:43

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 13:18

nagyobb a száma  :omg:
:)

Nem, a száma - azaz ára - nagyjából ugyan annyi, de szerintem az optikája jobb.

Persze, egyikhez se megy külsö vaku, és .. stb. ... stb.  ;)
Kun Pál

#1935 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:45

Idézet: kun - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 19:41

Ezt magyarul is leirnád?

Nagy és nehéz. :)

#1936 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:47

Idézet: donphobos - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 13:18

sajnos nagyon ritkán tesznek fel úgy kérdést az emberek, hogy előtte átgondolnák azt, hogy mit is várnak.

Azért reagáltam, mert én - nem is olyan régen - pontos kérdést tettem fel, tojtatok rá válaszolni.
Bezzeg, amikor valaki "beszól", akkor rögtön jönnek a válaszok. :confused:
Elég érdekes, hogy mindig csak a másik a hibás. :rolleyes:
Kun Pál

#1937 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 18:51

igazad van, de valojaban a helyzet sokkal rosszabb: akkor sem lehet jo tanacsot adni legtobbszor, ha jol van definialva a cel. egy eve tettem fel nagyon preciz kerdest, de nem jott ra valasz: egyszeruen nem volt olyan gep. meg kellett varni, mig megjelenik. ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1938 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 07:20

Idézet: eszpe - Dátum: 2007. júl. 22., vasárnap - 16:07

Csak az én fantáziámat mozgatta meg? :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1939 Felhasználó inaktív   kun 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 07:50

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 19:51

akkor sem lehet jo tanacsot adni legtobbszor, ha jol van definialva a cel.

Mindent lehet, csak akarni kell. ;)
Kezdem magam úgy érezni, mintha egy bizonyos western film jelenetében lennék, amikor a hös bemegy egy fegyverboltba, és 4-5 különbözö kézifegyverböl rak össze egy jót.
Hiába próbálom megérteni a különbözö digi gépeket, nem jövök rá a logikára. Vannak olcsó kompakt gépek jó optikával, mig háromszoros árú géphez csapnivaló optikát adnak. Ugyanakkor bármelyik eladót kérdezem, olyan dolgokat sorol fel az elönyök között,amiröl fogalmam sincs, hogy mire jó.  :reklamacio:

Szóval, továbbra is keresek egy digi gépek technikáit bemutató magyar nyelvü kiadványt, ami leirja, hogy mi mire jó.
Gondolom, ez az egy mondat elég jól definiálja a célt.  :respect:
Kun Pál

#1940 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 08:28

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a Nova5-ös táskának (szériának) merevítettek-e az oldalali?  :think:
We're getting faster !
This, is the real, Hardcore !
Alright !
FASTER !

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98