HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#361 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 17. 14:12

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 14:05

semmi de szerintem nem erre gondolt hanem hogy "amúgy meg az obi még fényerős is"

Ja, értem. Az rendben van, dSLR minőségi elvárások mellett mindenki örülne egy 400/2.8-nak. Csak azt hittem hogy digizúmról meg Holdfotóról beszélünk, egyikhez sem kell f/2.8.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#362 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 14:25

Én arra gondoltam, hogy jobb optikával sem fogsz többet kinyerni digitális zoommal, mint ami valójában a szenzorra jut.
Hogy rossz optikánál még kevésbé érdemes digit zoomot használni, az más dolog, ugyanis ott már a digit zoom nélküli eredmény is rosszabb. Én itt most szigorúan a digit zoomra korlátoztam a véleményem.
Az alapképből digit zoommal kapott kép teljesen független az optikától. Az alapkép függ az optikától. Erre céloztam én.

Szvsz otthon, PC-n/notebookon, spec szoftverekkel jobb interpolációt lehet elérni, mint a beépítettel. De erről már számos vita volt korábban, nem akarok belemenni.

Szerkesztette: zomgwtf 2007. 02. 17. 14:26 -kor

Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#363 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 02. 17. 16:02

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 14:25

Én arra gondoltam, hogy jobb optikával sem fogsz többet kinyerni digitális zoommal, mint ami valójában a szenzorra jut.
Hogy rossz optikánál még kevésbé érdemes digit zoomot használni, az más dolog, ugyanis ott már a digit zoom nélküli eredmény is rosszabb. Én itt most szigorúan a digit zoomra korlátoztam a véleményem.
Az alapképből digit zoommal kapott kép teljesen független az optikától. Az alapkép függ az optikától. Erre céloztam én.

Szvsz otthon, PC-n/notebookon, spec szoftverekkel jobb interpolációt lehet elérni, mint a beépítettel. De erről már számos vita volt korábban, nem akarok belemenni.

Igazad van abban, hogy plusz információt (részleteket) nem fogsz kapni, és abban is, hogy a beépített algoritmusoknál jobbak léteznek célszoftverekben. De ha nagyítani kell (mert nagyban nyomtatnék, mert pici a téma a képen, bármilyen okból), akkor a jó optikával készült kép méretét nagyobb probléma nélkül kétszerezhetem, míg a gyenge optikával készült képet inkább eldobom.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#364 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 02. 17. 16:26

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 15:12

Ja, értem. Az rendben van, dSLR minőségi elvárások mellett mindenki örülne egy 400/2.8-nak. Csak azt hittem hogy digizúmról meg Holdfotóról beszélünk, egyikhez sem kell f/2.8.

Digitális rásegítéssel tudtam a legjobb holdképet csinálni. Nekem nincs olyan szoftverem hogy az optikai zoomot nagyítással ilyen szintre tudtam volna hozni. A 2.8-as fényerőt a Pana 20 végig tartja és a digitális zoom is tartja 1800mm-ig, mert a digitális zoom az optikai után csatlakozik-

Ha betüket lefényképezel apróban nem tudod elolvasni. Ha digitálissal megnagyítod nem lesz olyan éles esetleg de szétválnak a részletek és olvasható lesz. Hiába fényképezed le a holdat ha aprók a részletek, ha megnagyítod hiába lesz kicsit életlenebb de részleteket látsz. Minél rövidebb ideig exponálod a holdfotót annál nagyobb az esély hogy nem lesz bemozdult.Van még egy zavaró tényező a légáramlás amit én a keresőben 1000 mm fölött már láttam ám hogy tud vibrálni és az is tud ám életlenséget okozni. Nem is beszélve a bolygók mozgásáról pár mp alatt már jelentős bemozdulást okoz. A holdat 1/250-ed és gyorsabbnál érdemes fényképezni.

#365 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 16:29

[Büszkeség]

Ez tetszik :)

#366 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 17. 17:26

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 16:02

Igazad van abban, hogy plusz információt (részleteket) nem fogsz kapni, és abban is, hogy a beépített algoritmusoknál jobbak léteznek célszoftverekben. De ha nagyítani kell (mert nagyban nyomtatnék, mert pici a téma a képen, bármilyen okból), akkor a jó optikával készült kép méretét nagyobb probléma nélkül kétszerezhetem, míg a gyenge optikával készült képet inkább eldobom.

Ezzel teljesen egyetértek, ezt le is írtam fent ;)
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#367 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 18. 20:29

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. febr. 17., szombat - 16:26

Nekem nincs olyan szoftverem hogy az optikai zoomot nagyítással ilyen szintre tudtam volna hozni.

oszinte vallomas!

sok erdekes software letezik, de en rogton a legeslegerdekesebbet ajanlanam. ez fizetos ugyan, de a demoja letoltheto. a Lizardtech GeiueFraktal programja. pluginkent epul be a PS-ba, es fraktal elven nagyit. en egy webrol leszedett 100x150 pixeles (regi fotobol keszitett) jpg-t nagyitottam fel vele a4 mereture, ugy lett kinyomtatva, es igen jo erdemennyel: ha nem tudod, nem veszed eszre a "csalast".
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#368 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 08:51

Nikon bejelentett egy rakat új Coolpixet, a P5000 érdekes lenne, de sajnos ez is kevés. Unalmas zoom tartomány (nincs nagylátó), nincs RAW, 8sec max záridő, fehéregyensúly állítás is limitált. Kár érte, talán a köv verzió...

#369 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 02. 20. 11:47

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 9:51

Nikon bejelentett egy rakat új Coolpixet, a P5000 érdekes lenne, de sajnos ez is kevés. Unalmas zoom tartomány (nincs nagylátó), nincs RAW, 8sec max záridő, fehéregyensúly állítás is limitált. Kár érte, talán a köv verzió...

Na ez a baj mostmár rakatra tucatra mennyiségre törekszenek.

#370 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 12:38

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 8:51

az új Oly 550 uz viszont kapott nagylátót is: 28-504 (és végre stabilizátort, amit vmiért az egyik legrégebbi Oly óta hanyagolt a cég - pedig akkoriban ők voltak talán az elsők)
kérdés persze, hogyan fog teljesíteni a gyakorlatban, 18x optikai zoom már ritka nagy tartomány

#371 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 13:22

Biztos lesz akinek bejön az Oly, nekem nem. Én egy pici zsebgépet szeretnék, 28mm-es nagylátóval és jó sok manuális beállítási lehetőséggel. Ilyen gép jelenleg nincs a piacon...

#372 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 13:43

ja az valóban kár, h a Fuji F10 vonalat nem vitték a nagylátó felé, akkor én is vennék
utazáshoz, gyerekekkel biciklizéshez ideális lenne

#373 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 13:52

hm.. nem tunik azert annyira tulzonak amit irsz, a dpreview keresoje (28mm, manualis, raw, kompakt) ki is kop harmat: Canon PowerShot S60 es S70, illetve a Panasonic Lumix DMC-LX2. (no meg a Sigma DP1-et, de az kisse mas.)

ezek miert ne felelnenek meg a felteteleidnek?
a forum ma:

#374 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:03

Idézet: saen - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 13:22

Biztos lesz akinek bejön az Oly, nekem nem. Én egy pici zsebgépet szeretnék, 28mm-es nagylátóval és jó sok manuális beállítási lehetőséggel. Ilyen gép jelenleg nincs a piacon...

Sajnos a trend nem erre mutat. Én egy ideig nem nézegettem a zsebgépeket, csak mostanság vetettem pár pillantást a kínálatra. Már nincs is átnézős kereső sem, csak a "nyújtott kezes eltartós" stílust támogatják a gépek. Megjelenet a 28mm, de 24mm-t nehéz találni. Teljesen hanyagolják még a rekesz- és zársebesség-prioritást is, hát még a manuálisat. Az "advanced" gépeken vannak programok, de kábé ennyi. RAW? Hát, persze… Egyes gépeken van IS, de szerintem nem ez fogja megmenteni a helyzetet. Ráadásul elég sok susmus van az IS körül is, néha a marketing kegyesen odacsal valamit.

Az a baj, hogy valószínűleg teljesen halott ötlet lenne ma kijönni egy olyan géppel, ami tud extrákat (vagyis normálisan használható), mert a felvevő piac erre immunis. Ez olyan, mint egy monokróm, kamerátlan, csak GSM hálózatot támogató telcsivel kijönni, ami még mp3-at sem tud. Pedig van ilyen, a Motorola Motofone. Teljesen patent, lehet kapni valami 15e HUF függetlenül. Fantasztikusan sokáig bírja, organikus papír kijelzője van, karakteres kijelzést tud csak, tök vékony és nem tud semmit. Csak telefon. De valahogy nem látok minden második ember kezében ilyet, pedig logikusan csak telefonálni elég lenne egy ilyen is…

Egyébként én is vevő lennék egy olyan masinára, ami 35mm-re vetített fókusztávban valami 24-70mm között menne, f2.8 fényerővel. Lenne RAW, IS nem kell. Lenne Av, Tv, M és program mód. Lenne használható ISO50-400. lenne fém állványcsavar mini állványnak. Lenne "optikai kereső", akár 30 másodperces expó. És az egész akkora legyen, mint egy IXUS. És ne (!) adjon hangot expó közben, mert attól rám jön a sikítófrász.

Ez jó méret, ha a hordozhatóság a lényeg. Nem azt mondom, hogy ilyen gépre van most szükségem, de ha lenne ilyen, akkor talán érezném a szükségét :)
.
.
.

#375 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:05

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 13:52

.
.
.
Canon PowerShot S60 es S70
.
.

hát a nevében benne van, hogy miért nem felel meg... :)
én kérek elnézést :)  :respect:
.
.
.

#376 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:21

akkor ott a Leica uveg, ha mar igy fenn hordjuk az orrunkat! :D

de most tok komolyan: ezek minden felteteleteknek megfelelnek (a 24mm-et kiveve)!!! meg az f2.8-as (kezdo) fenyeronek is, es a Canonok 15sec-es, a Pana 60-seces hosszuidovel bir. a Canonoknak van atnezeti keresoje. mi a baj ezekkel?

Szerkesztette: bogdan 2007. 02. 20. 14:25 -kor

a forum ma:

#377 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 13:52

hm.. nem tunik azert annyira tulzonak amit irsz, a dpreview keresoje (28mm, manualis, raw, kompakt) ki is kop harmat: Canon PowerShot S60 es S70, illetve a Panasonic Lumix DMC-LX2. (no meg a Sigma DP1-et, de az kisse mas.)

LX-2 nem tud 28mm-t, csak a 16-9-es képméretben, már ez is kompromisszum, emellett a szenzora katasztrófa, alacsony kontraszt esetén el lehet felejteni a részleteket még alacsony isonál is. Egyébként ez a gép van a legközelebb ahhoz amit szeretnék.

A Canonokat most nem vágom fejből, de tudom, hogy valamiért kilőttem őket anno :)

#378 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:23

Nagy termékeny vagyok a hozzászólásokban most. Láttam olyan csoda Zeiss obikat, amiket Nikon gépre lehet csatlakoztatni. Nem fenyeget, hogy ilyet vegyek, mert nem kicsit drága, de nagyon jó minőségű üvegekről van szó. Ilyenkor kicsit bánom, hogy nem a másik táborban vagyok…

Kérdés: olyan adapterről tudtok, amivel régi Exakta VX500-ra való üvegeket fel lehet applikálni EOS vázra és megmarad a végtelen fókusz is?

Üdv!
.
.
.

#379 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:29

sot, a Sony-nak is gyartanak (ergo Minolta veggel)..
szerintem lesz ebbol EOS veg is.

saen: hat akkor nezd meg megint azokat a Canonokat, mert amit eddig irtatok, azokat mind tudja!
a forum ma:

#380 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 20. 14:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 20., kedd - 14:21

de most tok komolyan: ezek minden felteteleteknek megfelelnek (a 24mm-et kiveve)!!! meg az f2.8-as (kezdo) fenyeronek is, es a Canonok 15sec-es, a Pana 60-seces hosszuidovel bir. a Canonoknak van atnezeti keresoje. mi a baj ezekkel?

Canont megnéztem, azok 2004-es modellek, már nem lehet kapni őket.

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.