HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek VI.

#2001 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 27. 09:40

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 9:51

nem túl sok haszna: UV-re a digit gépek nem érzékenyek, annak filmen volt jelentősége, effektezni pedig szinte mindig a PC-n jó

Lehetséges hogy nem sok értelme van, bár annó hallottam olyat is hogy erős napsütésben azért jó lehet - mondjuk olyan erős fényben meg már fel  lehet tenni szinte minden körülmény között a polárt is.
Viszont ha kevés a fény és nem igazán van szökség a polárra akkor azért az UV szokott felkerülni hogy védje a front lencsét. 4eFt ot megért hogy legyen egy állandó "védelem" az obejktíven illetve a warm filterrel is próbálkozom néha (tény hogy nem ad olyat amit PS nem tudna később).
Mindenesetre mivel az UV nem igazán csökkent fényerőt ezért arra jó hogy fenn legyen ha a polár nem kell.
Persze lehet hogy hibázott az elmélet :) újonc vagyok DSLR-ben és a felszerelést is még csak kalkulálom :D

#2002 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 09:42

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 8:46

minden kompakthoz jó!
(digitális világban a "bridge" csak a külsőre utal - belül ugyanolyan kompakt rendszerű az is, mint egy zsebgép)

A polároknál én személyesen nem tapasztaltam hogy az AF rovására dolgozott volna a lineáris - az 50 1.8-ason pl hama lineár volt, most van egy 77-es hoyám. AF mindegyikkel működött, és pl 50 1.8 elég szűk éles tartománnyal is tud dolgozni, hogy azonnal látszódjék a pontatlanság de szvsz nem volt pontatlanabb polárral sem mint anélkül. 350d és 20d vázakon egyaránt rendesen működött mindkettő. Pikopról vagy egyéb márkáról nem tudok nyilatkozni.

#2003 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 09:51

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 10:42

A polároknál én személyesen nem tapasztaltam hogy az AF rovására dolgozott volna a lineáris

AF-re mondom, nem is
olyat viszont már többen is írtak Nikon fórumokon, h a fénymérő néha teljesen mellémért, mindenütt fehérré égette a képet (érthető, ha a két polarizáció gyakorlatilag besötétített a fénymérőnek)
de ott is ritkán, viszont egyértelműen lineáris polárhoz köthetően (tehát picit állított rajta, és már jó volt)

#2004 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 09:52

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?...03943&t=9151684

Érdekes, véletlen futottam bele.

Amúgy igen ritkán használok polárt. :)

#2005 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 10:00

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 10:40

Lehetséges hogy nem sok értelme van, bár annó hallottam olyat is hogy erős napsütésben azért jó lehet - mondjuk olyan erős fényben meg már fel  lehet tenni szinte minden körülmény között a polárt is.
Viszont ha kevés a fény és nem igazán van szökség a polárra akkor azért az UV szokott felkerülni hogy védje a front lencsét. 4eFt ot megért hogy legyen egy állandó "védelem" az obejktíven

erős napsütésben és több ezer méter magasan
egyébként elég az a szűrés, amit az optika ad: míg a film érzékeny volt UV tartományban, a CCD már nem, annak az érzékenysége az infra tartomány felé növekszik

nekem nagyon nem tetszik a "védő szűrő": szükség nincs rá, mert (túl azon, h a frontlencse bevonata sem túl sérülékeny) védelemre ott az obisapka és a napellenző is, arra viszont jó, h becsillanást, esetleg CA-t generáljon
persze extrém körülmények, mint fröcskölő víz, hó, homok esetén hasznos lehet - de olyankor a vázat is védeni kell, annak méginkább megárt

#2006 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 10:34

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 10:52

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?...03943&t=9151684

Érdekes, véletlen futottam bele.

Amúgy igen ritkán használok polárt. :)

"A fentiekből kiviláglik, hogy DSLR esetén gondot okozHAT a lineáris szűrő, míg ilyen különség digitális kompakton (és bridge-en) működési elvükből kifolyólag NEM LEHETSÉGES.

Ha valakit a boltban meg akarnak győzni arról, hogy neki csakis a cirkuláris lesz jó a gépén, kössön fogadást az eladóval, hány féligáteresztő tükör is van abban a gépben." :Đ :lol:

Köszi hogy rendet raktál! :respect:

Van ahol azt írják (fórum) hogy 28-30ig a normál látószöges szűrők vignettálnak :(

Szerkesztette: MC Pite 2007. 07. 27. 11:05 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2007 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 14:47

Idézet: Degeczi - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 11:00

erős napsütésben és több ezer méter magasan
egyébként elég az a szűrés, amit az optika ad: míg a film érzékeny volt UV tartományban, a CCD már nem, annak az érzékenysége az infra tartomány felé növekszik

nekem nagyon nem tetszik a "védő szűrő": szükség nincs rá, mert (túl azon, h a frontlencse bevonata sem túl sérülékeny) védelemre ott az obisapka és a napellenző is, arra viszont jó, h becsillanást, esetleg CA-t generáljon
persze extrém körülmények, mint fröcskölő víz, hó, homok esetén hasznos lehet - de olyankor a vázat is védeni kell, annak méginkább megárt

Akkor marad a repcsiről felhő fényképezéshez. :)
Bár amikor csak kisebb megszakitásokkal fényképezek akkor nem szoktam visszarakosgatni a sapkát az obira igy nem baj az ha ott van. Sokszor szoktam természetfotókat csinálni, járkálok erdőben vagy vmi nem patyolat helyen, nem baj ha nem a frontlencse lesz poros amit aztán persze csak lencsetisztitó "ronggyal" tudom megtörölni szárazon. A homok meg azért gondolom megkezdi egy idő után az ellenállób front lencsét is.
De mint mondtam most kezdtem csak ezzel a kategóriával, a kompaktomat én sem védtem azért a széltől. Egy idő után biztos ezt a felszerelést is kevésbé féltem. :D

#2008 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 27. 15:21

Idézet: Picassu - Dátum: 2007. júl. 27., péntek - 15:47

a kompaktomat én sem védtem azért a széltől

és az megkarcolódott?
(bár ha megkarcolódna, még az sem látszódna a képeken, mert a frontlencse nincs fókuszban...)
nekem még sosem sikerült, pedig nem hímes tojásként kezelem
igaz, a sapkát visszateszem rá, ha mozgok - ez azért alap kellene legyen. Ha jó szűrőt használsz, azért is kár, ha pl mászkálás közben a nyakadban lógó gépet sikerül vmi keménynek nekivágni

ellenben orbitális CA-t már sikerült az első kompaktomra fölrakott UV szűrővel generálni - gyorsan le is szoktam róla...

(repülőn szerintem az ablaküveg+plexi kiszűr annyit, h ott se legyen rá szükség. Ott inkább a párás levegő miatti kontraszthiány a gond)

#2009 Felhasználó inaktív   JBJ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 28. 18:17

Erősen foglalkozom a gondolattal, hogy a Pana FZ-30-at le kellene cserélni valamilyen DSLR-re. Elsősorban amagasabb érzékenységek alacson zajszinttel, és a nagyobb dinamikatartomány a fő érvek. Az ellenérvek pedig a szuper Leica lencse, a kihajtható LCD, amivel talajközelből is lehet pl. gombát fényképezni, és fej fölül boxutcát.
A 30D-vel szemezgettem (zaj+dinamika a legjobb), viszont jó objektívekkel (Canon EF-S 17-55 és 70-300) rohadt drága. A feléből kijön egy D80 + Nikon 18-200 VR, és akkor elég ez az egy objektív is. Szóval most a Nikon szemelt ki áldozatnak.

Elég sok kérdés kavarog bennem:
Feltételezem, hogy a dpreviewen közölt dinamikat tart. adatok a JPEG-re vontakoznak. Ha nem így van szóljatok!!!
A D80 0,4 fényértékkel rosszab ebben, mint a 30D (8,0 - 8,4). Észre lehet ezt venni, ha szemmel nézem a képet és nem műszerekkel?
Néztem az új D40x adatait. Az viszont 0,5 fényértékkel jobb mint a D80 (8,5 -8,0). Ez hogy lehet? Nem a D80 szenzorát kapta, vagy csak a képfeldolgozó proram más, vagy mindkettő?
Mennyivel jobb a D80 dinamika tartománya az FZ-30-énál? A Pana FZ-30-ról a neten sehol nem találok mért dinamika tartomány adatokat (sőt egyetlen kompaktról sem), pedig ez lenne a legdöntőbb érv a DSLR mellett. Ha valakinek van ilyen infója, szeretném, ha megosztaná.
Ja, és Gyöngyösön hol lehet Nikont kapni?

#2010 Felhasználó inaktív   JBJ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 28. 18:19

A polárszűrő támához annyit, hogy a dinamika tartomány csökkentéséhez is hasznos lehet.
A bridge kamerákon ez így néz ki:
1. Észreveszed, hogy a háttérben a világos égbolt ki fog égni
2. Felteszed a polárszűrőt, és látod, hogy 2 fényértékkel csökkent a fényerő
3. Felnyomod az ISO-t 400-ra, és fényképezel
4. Otthon a PC-n megnézed, hogy mit csináltál
5. Letörlöd a képet.

(Egyébként tájfotóknál nem csak az égbolt miatt előnyös. A tükröződő, csillogó "fehér" levelekből is zöld leveleket csinál)

#2011 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 18:25

nem jobb a dinamikatartomanya a Nikonnak a Pana-nal. ez az egesz dinamika felkapas elegge fura. valojaban a dinamika nem fugg a szenzor meretetol, maximum nagyon pici mertekben, hanem a technologiatol. gyanitom, hogy a Fuji ujabban alkalmazott szenzora (F30, f6500) jobb dinamikatartomanyt produkal, mint barmelyik dslr a Fuji 5-ost kiveve persze.

ezekbol mar vilagos, hogy miert mas a Nikon dinamikaja, es miert lehet a D40x, ami egy ujabb szenzort kapott, jobb dinamikaju, mint a D80.

a raw es a jpg dinamikatartomanya viszont valoban kulonbozhet, de valoszinuleg inkabb azert, mert esetleg a raw adobeRGB, mig a jpg sRGB szintartomanyba kodol, mely utobbi sokkal szukebb dinamitatartomanyt fog at.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2012 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 18:28

a polarszuro meg nem befolyasolja a dinamikat, henem az egbolt kekjet melyiti el, igy az a dinamika mar belefer a gep altal abrazolni kepesbe. de mas helyzetekben nem segit.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2013 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 28. 18:42

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 6:40

Windóz reinstall, de szerintem ez a probléma ismeretében mindenkinek triviális. ;)

Az eszköz illesztőprogramjának teljes eltávolítása és újratelepítése, de szerintem ez minden, informatikához némileg értő számára triviális egy hwsw nevű fórumon, aki el is olvassa a hiba okát :p
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2014 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 19:05

Idézet

valojaban a dinamika nem fugg a szenzor meretetol, maximum nagyon pici mertekben, hanem a technologiatol

de: a dinamika nem csak a középszürkéhez fölfelé eső tartományban érdekes, hanem lefelé is
márpedig nem kérdéses, h a nagyobb érzékelő-cellák jel/zaj viszonya sokkal jobb, vagyis az árnyékos részek több hasznos információt fognak tartalmazni
nagyob hasznos világosságtartomány = nagyobb dinamika

ez jól látható a gyakorlatban is: ha pl a régi kompaktom képein húzom föl a sötétebb részeket Shadow/Highlight-al, akkor nagyon hamar kiderül, h nincs bennük sok részlet, zajos és szinte fekete-fehérré fakult színű területek
DSLR-rel készült képeken már sokkal jobb a helyzet

Idézet

gyanitom, hogy a Fuji ujabban alkalmazott szenzora (F30, f6500) jobb dinamikatartomanyt produkal, mint barmelyik dslr a Fuji 5-ost kiveve persze

távolról sem, sajnos!
tesztekben v felhasználóktól rendre olvasni is panaszokat a szűk dinamikatartományra

Idézet

esetleg a raw adobeRGB, mig a jpg sRGB szintartomanyba kodol

RAW-ban még nincs színtér!
az csak az érzékelőcellák adathalmaza, külön R, G és B adatokkal, nincs belőlük összeállítva a képpontok valós színe

#2015 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 19:09

Idézet: JBJ - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 19:19

3. Felnyomod az ISO-t 400-ra, és fényképezel

az érzékenység növelés mindig csökkenti a dinamikatartományt!

#2016 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 19:33

Idézet: JBJ - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 19:17

Ja, és Gyöngyösön hol lehet Nikont kapni?

Egyetlen egy helyet tudok, és ez a Photo Hall. Viszont szerintem elég drága hely. :(
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2017 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 20:25

Asszem az érzékelőm nem egészen egészséges. Vagy ez természtes és csak parázok; majd mindjárt megmondjátok...  :respect:

Töltök fel jpg képet az objektív takaróról, meg rawot is. A kép bal felső részén rawba idáig is volt egy 4 pixelnyi bibi, de ritkán lövök rawba, ha abba lövök javítom. De most éjaszakai képeket lőttem 10+sec záridővel, és a képek olyanok mintha poros lenne az objektív lencsém, pedig nem az, nekiálltam meglesni hogy mit csinál tök fekete háttérrel.

Másik érdekes hogy ilyenkor a kijelzőn sok ... színes pont (hotpixel?) vagy nem tudom mi jelenik meg :confused: ...

A raw 400as isoval készült, 30seccel. (http://www.geocities...9919/s7raw.html ha nem nyitná meg vmi )
(Van 100as ISOval is, de még azon is akadnak)

ISO 400 30sec jpg: http://mcpite.uw.hu/kepek/DSCF2374.JPG
ISO 1600 30sec jpg: http://mcpite.uw.hu/kepek/DSCF2373.JPG
ISO 800 4sec után a kijelzőn amit látok: (persze 30sec után durvább: http://mcpite.uw.hu/...k/SSA55390_.jpg )
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ennyire nem bírná az érzékelő ha ennyi ideig kapja a feszültséget? :think:
Ennyire még egészséges, vagy ha megyek szerdán pestre ezt dobjam is be az edigitalba?

Köszönöm a véleményetek/segítségetek! :respect:

Szerkesztette: MC Pite 2007. 07. 28. 20:29 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2018 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 28. 20:39

Pite, ez teljesen normális. Ha valamennyi fény is bejut majd a ccd-re, akkor ezeknek a pixelhibákank a nagy része el fog tűnni, és esetleg marad egy-kettő. Ezeket pixel mapping-gal lehet eltávolítani.
szerk. a "hibák" nagy része viszont zaj, a kisebb képeken a fényesebb, és állandóan jelen lévő pixelekről beszéltem..

Szerkesztette: didyman 2007. 07. 28. 20:41 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2019 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 20:49

Idézet: MC Pite - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 21:25

ez természtes

teljesen természetes!
ezért van a legtöbb kamerában a hosszú (több mp-es) felvételekhez külön bekapcsolható zajszűrés, ami készít mégegy ugyanolyan ideig tartó expozíciót, de csukott zárral, és az azon megjelenő pöttyöket (vagyis a hotpixel zajt) kivonja az első képből
így jórészt el is tűnik mind

#2020 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 20:51

Okés, köszönöm!
Csak zavart hogy már képeken is eléggé látszott, ezért néztem meg szintetikusan mit mutat. Köszöntem! :respect:

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.