Idézet: Simon Templar - Dátum: 2007. febr. 6., kedd - 19:04
Én is úgy hallottam, hogy mindennemű korlátozás ami nem szerepel az ÁSZF-ben törvénytelen. Jelenleg nincs mit ugrálni hiszen tesztidőszak van, hivatkozhatnak arra, hogy időlegesen van így (amit egyébként én is nagyon remélek), de ha a március hónapot is így kezdjük meg akkor szerintem van helye a reklamációnak.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként egy este alatt (amikor is nem él a korlát) átlagember számára horribilis mennyiséget lehet letölteni az új sebességekkel (akár 6-8 DVD lemeznyi adatot), de a dolog nem erről szól.
Szigorúan elméleti síkon vitába szállnék: az ISzT általá kibocsátott Acceptable Use Policy mindig is az ÁSzF elválaszthatatlan részét képezte (képezi), ebben van két kitétel:
- Tilos meggátolni más felhasználót abban, hogy használja és élvezze a szolgáltató által nyújtott szolgáltatásokat.
- Tilos a hálózatot szerzői jogvédelem alá eső alá eső anyagok átvitelére használni, ha az átvitel során mások szerzői joga sérül (pl. tilos kalóz szoftverek átvitele).
Ez utóbbit tudjuk, hogy a heavy userekre igaz (igen, tudom, hogy a film, zene, stb magáncélra szabadon letölthető, de vissza már nem osztható, szoftverek nem is tölthetők magáncélra sem, csak az ingyenesek), de nem vagyunk jogosultak/nem akarjuk/nem fogjuk bizonyítani.
Az előbbinél viszont a 24/7 csontra kiterhelt (nem fair use) használattal más előfizetőnél lassulást, pingnövekedést, halált okoz, amivel meggátolja, hogy normális (fair) módon használja/élvezze a szolgáltatást.
Ennek megfelelően ha korlátoznánk bármit is, jogilag védve lennénk szerintem. Bár én nem vagyok jogász és nem is jártam igazán körül a kérdést.
És az összeesküvés elméletek gyártóinak elárulom, a hallgatásom oka, hogy márciusig (vagy még tovább) annyi munkám van, hogy fingani sincs időm, és szimplán nem tudom egy felhígult topic napi sokoldalas termését követni/elolvasni/megválaszolni.
Majd emelünk, kicsit lecsillapodnak a kedélyek, aztán folytatjuk a párbeszédet, addig meg nincs miről beszélni.