Akkor gyakorlatilag ott tartunk, hogy amig nem megfelelő a szolgáltatás, felmenthető a bliccelő, vagy legalábbis "érthető",hogy miért nem áldoz a szolgáltatásra. Viszont amig sok a bliccelő, képtelenség egy ponton túl javítani a szolgáltatáson [nincs pénz erre-arra, stb.]
Nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy "ha a vezetőség lop/csal, akkor én miért legyek becsületes".
Hogy agyonhasznált frázissal éljek: ezért tartunk itt, ahol. Mert ha a másik lophat, akkor én sem veszem olyan komolyan a szabályokat.
Eszembe jutott pár dolog a bérletes sorbanállás kapcsán:
- ma már a legkisebb SZTKban is van egy szutyok péegyes valami mátrixnyomtatóval. Miért nem tud a BKV számlát [ad absurdum bérletet: mondjuk spécibb nyomtatóval az érvényességet] nyomtatni? Lenne egy "adatbázis", és ha számlát kérek, csak rábök a néni, és kész. Szerintem ehhez pénztáranként 100k-ra lenne szükség. Hány pénztár van Bp-en? Mondjuk legyen 100, akkor a project 12 millából [100*100 + 2 millió egyéb költség] meg is van. Nem tétel, egy végkielégités.... [Bár ha azt nézem, hogy kb 2 hónapja lehet kártyával fizetni, és ezt is csak pár helyen,akkor sose lesz nyomtatott számla.]
- Olyat nem lehetne, hogy egy BKV-s néni hó elején kijönne a nagyobb cégekhez [hirtelen 2 hely jut eszembe: Infopark és valamelyik irodaépület az Üllői környékén [Nokia, IBM, UPC]], mondjuk 1 vagy 2 napra, lenne nála egy bélyegző a cég címével, és legyártaná a számlákat, árulná a bérletet. Nem hiszem, hogy nagy meló lenne. Ok, a BKVnak ebből sok előnye nem lenne [max picit kisebb sorok], de pozitiv reklám lehetne... És valszeg van pár nyugdíjközeli pénztáros néni,akit ki lehetne küldeni... [OK, a begyűjtött pénzt valszeg össze kéne szedni, ne a néni vigye busszal, de erre is van megoldás: tuti van céges autó,ami körbejárhatna...]
- Elektronikus jegy: mennyire jó lenne, ha mondjuk neten, banki átutalással fel lehetne tölteni egy kártyát,így lehetne venni jegyet, napi jegyet, bérletet, stb... Teszem azt ülök bent munkába, és kiderül, hogy ki kell ugranom valahova. Belépek a bankom oldalára/BKV oldalára, átutalok kemény 300 Ft, és 1 órán keresztül van jegyem. Vagy hó elején megveszem a bérletet, és nem kell sorban állni egy cetliért.
Persze lenne egy chip/RFID/vonalkód kártyám, amit ha jön az ellenőr, meg kell mutatnom, ő lehúzza egy kütyün, stb... Nyilván ez elég sok pénz, de ez a jövő...
Hosszú lett.
Üdv
g