Krinyo:
"Nezd mar meg az Apple hivatalos arkepzeset, konyorgom. Ami kint 1300 dollar, az itt 1400 euro. Ami kint 299 dollaros szoftver, az itt (Europaban) 289 euro. 1 euro = 1,2 dollar per pillanat, ez 20% extra profit kapasbol az europai vasarlokon. Nem csak a hazaiakon. Csak ugy. Ne mondd, hogy ennyi a szallitasi koltseg miatt, mert korberohoglek."
Ha az jol esik, tedd azt, de ismet el vagy keveredve kisse. Pont ugy csinalsz, mintha ez minden esetben igy lenne, mikor ez nem igy van! Ne kerdezd minek fuggvenyeben valtozik a gepek kinti ara az ittenihez kepest, de tobbsegben vannak azok, amik (brutto) ara itt kb. 50%-al magasabb, mint kint (ellentetben az uj imac euroban megadott magas araval).
Az, hogy melyik sw mennyibe kerul, az nem tulzottan izgat, mert egyreszt nem kotelezo itt megvenni, masreszt lehet tobbfele vasarolni, senki nem kenyszerit arra, hogy a legdragabb helyen vedd meg (masreszt a gep mindenkepp kell, jogtiszta sw nem kell mindenkepp, csak bizonyos esetekben

).
A kedvedert osszevetettem nehany dolog kinti arat, az itteni brutto arral, marhara nem altalanos gepeknel az, amit fentebb irsz. Inkabb a fontosabb, es/vagy dragabb programokkal huzzak le a kedves vasarlokat, valszeg azert, mert ahol erre van szukseg, ott ennyi penz nem nagyon szamit.
eMac combo ELTERES: 34%
eMac superdrive 41%
iBook (1GHz/combo/256/30GB) 47%
Dual G5 1,8GHz 46%
Dual G5 2GHz 46%
Dual G5 2,5GHz 47%
Ipod mini 45%
iLife 53%
Panther 72%
(205-nek szamoltam a dollart)
Tehat tovabbra is fenntartom, hogy nem az apple araival van baj, hanem azzal, hogy nem amerikaban elunk...
>"az OS X kepessege nem a csiliviliben merul ki."
Naranek:
"Ezt nem is allitottam, de erre nincs szuksegem, es nem kapcsolhato ki egyszeruen.."
Nemtom pontosan mi is zavar olyan nagyon...az, ha belepsz 1 konyvtarba, es nem csak kib@sz 1 ablakot? Vagy ahogy lecsuszik a dock-ra 1 ablak? Vagy a dock zoom-ja? Pontosan mi?
>"Tudom, vannak emberek, akik abban lelik oromuket, hogy virust hajkurasznak, meg spyware cuccokat, >esetleg az eppen aktualis update-eket toljak fel, tuzfalat allitgatnak"
Naranek:
"Ez egy Mac-es mitosz, erdekes mod en szepen beallitottam egy tuzfalat es egy virusirtot immar 1.5 eve, ezek a hatterben a beavatkozasom nelkul frissitgetik magukat, az emlitett gepet hetfon reggel 9-kor bekapcsolom es penteken delutan zarom le, napi 8-12 ora folyamatos munka folyik rajta, nem fagy le, nincs kek kepernyo, nem lassul, nincs vele semmi problema, soha nem volt virusom, sem barmilyen kartekony szoftverem.. Es mindezek ellenere PC-nek hivjak es 10-ed annyiba kerult, mint egy G5-os Mac..."
Ez marhara nem mitosz, hanem a tapasztalat! Probaltam egyertelmuen kifejteni az elobb a velemenyemet, ugy nez ki nem mindenkinek jutott el...elhiszem, hogy sokaknak ez a beallitosdi legkevesbe sem jelent problemat, mint ahogy a jelek szerint Neked sem...1 ismerosomet tudom hozni peldanak, aki tortenetesen amerikaban lakik, es a jelek szerint - rengeteg ismerose alapjan - azt lehet allitani, hogy akinek nem munkaeszkoz a gep - kiba sokan vannak ilyen emberek, talan hihetetlen - az annyit ert csak hozza, amennyit muszaj. Es itt most nem arra gondolok, hogy hibatkeres, problemat old meg, hanem arra, hogy amit hasznal rendszeresen programot, azzal elboldogul, aztan ha valami gaz van, akkor lehet hivni az ismerosoket - tapasztalat, hogy kb. 5 juzerre jut 1 valamennyire hozzaerto ember.
A problema a kovetkezo, semmi tanfolyamot nem vegzett sem o, sem a csaladban valaki. Amit mutattak neki, azt sem konnyen jegyzi meg, en sem konnyen jegyzem meg azt, ami egyebkent rohadtul nem erdekel.
Nem is tudom hanyszor uszott el mindene, mire most vegre ugy ahogy vedve van a gepe, de o egyedul nem tudta megcsinalni...mint ahogy most sem tudja, hogy mi a halalt is kell csinalni, ha az ad aware talal sok sz@rt, mert persze talal...valaki elhadarta neki mit kell csinalni, aztan nem annyira ertette meg, mert semmi gyakorlata nincs ilyen allitgatosdi teren. Na most naluk 3-4 ember van, aki gepet hasznal, es 2-3 kozoluk semmi ilyet nem tud beallitani. Az ismeroseik kozott nem is tom hany pc-t nem hasznalnak most, mert szethalt, es azt sem tudjak, hogy akkor mi legyen vele, mit kell ezutan kezdeni, hogy ujra jo legyen. Gondolod, hogy ha fel is szenvedi a rendszert nagy nehezen, akkor az lesz az elso, hogy tuzfalat allitgat be, meg virusolot? Na persze, szep is lenne...
Szoval en kb. ezt veszem eszre magam korul, aki nem kifejezetten melora/game-re hasznalja a gepet, azoknak minimum a haromnegyede jobban jarna a mac-el, mert aki nem assa bele magat a temaba, azok kozul SZINTE MINDENKI ezekkel sziv, hogy szetb@sszak azt a hulladek fos rendszeret max felevente.
Ezzel szemben mi is veszelyeztetne mac-en?
Na mindegy, asszem ezt hiaba magyarazom, sokan azt kepzelik, hogy mindenki ugyanannyira ert ezekhez, es ha meg nem, akkor ugyanannyira erdekli, hogy a jovohetre ertsen hozza, es ne legyen kesobb ebbol gond...csak hat nem igy van.
(a gepe egyebkent elegge zizi, neha lefagy, neha ki kell lepni mindenbol, van valami oldal, ahol magyar tv-t szokott nezni, attol neha egyszeruen kikapcsol a gep...van amikor 5x kell megprobalni a gepet bekapcsolni, mert megfagy...ja, amugy brand gep, bar van mar vagy 3-4 eves, es xp van rajta...ja, es itunes, az valahogy bejott neki a winamp utan, hehe

)
>"Vannak rengetegen - es ez a tobbseg -, aki nem tolt naponta/hetente orakat azzal, hogy forumokat >olvasgat, mert esetleg marhara nem ugy mukodik a gepe, ahogyan kene."
Naranek:
"Ez egy erdekes kerdes, tekintve, hogy ha valakinek PC-n van gondja, akkor tutira lesz 100 meteres korzetben valaki, aki tud rajta segiteni, Mac eseteben tenyleg marad a ketsegbeesett forumozas, vagy szervizbejaras (olvasok Mac-es forumokat is, ugyhogy ezt bizton tudom).."
Ja, ez az elobbi peldaban is kb igy tortent, ott vagy mindossze eltevedve, hogy nem mindenkinek pattannak elso szora, es addig meg benne lehet az emberben a para, hogy na vajon most mindenem eluszott? Ha nem, akkor mikorra lesz rendben? Es ha rendben lesz, akkor meddig?
Na ez az ami mac-en kisse maskepp megy, persze vannak emberek, akik azt kepzelik, hogy ezek a dolgok hozzatartoznak a szamitastechnikahoz, hiszen pc-n tobbnyire ez megy...sajnalom is oket, mert sokak jobban jarnanak a mac-kel

(es itt most nem terites folyik, en sem ajanlanam sok embernek!)
>"Nem vitatom, hogy vannak fasza programok pc-re, de hiaba vannak, ha nem jar minden pc melle 1-2 >cd/dvd (minden gyartohoz ugyanazokkal a programokkal!)"
Naranek:
"Ezt felettebb viccesnek tartom, ha a Microsoft csomagol a rendszer melle valami plusz alkalmazast, akkor fujjolnak az emberek mert visszael a monopol helyzetevel, ha az Apple teszi ugyanezt, akkor megvaltja a vilagot

"
Veletlenul sem a gyakorlati megvalositasat hianyolom a dolognak, egesz egyszeruen nem igazan kivitelezheto a dolog, annyira nagy az erdekellentet, hogy ez letrejohessen...amugy eszembe sem jutott, hogy pont a hulye m$ alljon elo ezzel, inkabb valami kozos fejlesztesre gondoltam (volna).
Azt meg hozzatennem, hogy az nem gond, ha az apple adja a programjait, az apple programjai nem azert vannak elterjedve, mert az apple annyira visszaelne a monopol helyzetevel, hanem azert, mert logikus , egyszeru programokat keszit, sok hulye ceggel ellentetben, marhara nem mindegy.
Naranek:
"Ezeket a programokat is meg kell tanulni, es mivel OSX-bol nincs hasznalhato magyar verzio, magyar "i"-s programokkal, igy a kezdo felhasznalo, aki egy szot sem ert angolul, biza PC-n hamarabb el fog igazodni.."
Aki ennyit nem ert meg angolul, annak nem hogy pc elott semmi keresnivaloja, de meg mac elott sincs
Naranek:
"En csak azt kifogasolom, hogy az Apple veri a mellet a minoseg es megbizhatosag jelszavat hangoztatva, holott ugyanazt a vasat hasznalja fel, mint az altaluk megbizhatatlannak kikialtott PC..
Raadasnak 4-5x aron.."
Szerintem totalisan mindegy, hogy azt hasznalja, vagy nem, mivel az oprendszer nem ugyanaz, de ugy latom emellett az "apro" reszlet mellett Te elsiklottal
A 4-5X-os

ar total hulyeseg, es akkor meg rendkivul finom voltam.
>"EZ LEGALABB MUKODIK, ES KEVESEBBET KELL TOKOLNI VELE, HOGY IGY IS MARADJON!"
Naranek:
"Valo igaz, az XP es a hasznalt programok feltelepitese es behangolasa tobb idobe kerul, mint az OSX telepitese, de utanna mindket gepen ugyanugy lehet dolgozni, nem ertem milyen tokolesre lenne szuksegem meg PC-n.."
En itt a tuzfalra, virusirtora, meg kulonbozo frissitesekre gondolok.
Sajna sok ember akkor jon ra, hogy kellett volna ilyen is, mikor mar megtortent a baj.
Nem vitatom, hogy a belott rendszer - legyen az akar az xp - lehet olyan stabil, mint az X, a gond ott van, hogy az ehhez kello "szakertelem" nincs meg az atlag pc-juzernel.
>"A mondat elso reszevel kapcsolatban meg annyi lenne a reagalasom, hogy kicsit tobb mac-es valtott >pc-rol mac-re, mint forditva, javaslom ezen gondolkodj el kicsit."
Naranek:
"Egyreszrol legalabb 10x annyi PC-t hasznalo ember van a vilagon, mint Mac-es, igy ezek a szamok nem igazan jelentenek semmit..
Masreszrol az emberek szeretnek megismerni uj dolgokat, foleg ha a marketinggepezet (ami az Apple eseteben igen jol mukodik) szepen csillogtatja elottuk azokat.."
Termeszetesen nem a szamokra gondoltam, hanem az aranyokra.
Ha nekem nem jon be a pc, es mac-re valtok, de az megsz@rabb, akkor visszavaltok, nem?
Na ez az ami nem tul gyakran fordul elo, hogy mac utan valaki visszavaltson pc-re.
Tudom, semmit nem jelent az, ha en azt mondom, hogy lesz@rom az apple marketinggepezetet, csak az erdekel, amit latok, de azert ezt ugy erzem hozza kellett tennem.
Naranek:
"Pl.: nezzuk meg az uj iMac-et, ha hasonlo konfiguracioban megjelenne egy PC (1.8 GHz-es proci, 256 MB RAM, alaplapra integralt Geforce 5200) akkor meg a 17, vagy 20 colos kijelzo ellenere is oriasi bukas lenne, fokent, ha ilyen arat kernenek erte

Nem ertem egyebkent az Apple miert van ennyire elajulva ettol a designtol, TFT-be epitett PC, mar legalabb 3 eve letezik a piacon, raadasul nehany peldanyuk merfoldekkel szebb, mint ez a szappantarto design.. "
Ugy latom meg mindig nem erted, hogy inkabb az oprendszer, es a hozza tartozo - SW - korites fogja meg az embereket, tehat a hasonlat rendkivul rossz. Az persze mas kerdes, hogy a koritesbe beletartozik az, hogy a design sem 1 utolso szempont, na de mit kene gyartsanak, egy ezeregyedik pc-hazba tomott mac-et, ami egyaltalan nem log ki a sorbol? Igen, ez mar marketing...
Nezd meg ezt a sony-t is: Sony VAIO PCV-W20
Yahoo shop: $1085 (1,8GHz celeron(cs), 512MB, 60GB, combo, 15,3" TFT)
Ez akkor olcso, vagy ebbe belebukott a sony?
Szerkesztette: ANTIpc 2004. 09. 07. 05:43 -kor