Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium
#161 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 06. 03. 13:10
Csak nem gondoltad komolyan hogy más gyártmányú és más kapacitású akkut teszel közéjük? Minden manuál ezt írja hogy ne csináljuk.
Elküldve: 2007. 06. 03. 13:39
Elküldve: 2007. 06. 03. 14:13
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 14:39
Ja. Tök eltérő karakterisztika, tök más kapacitás és használtság, más belső impedancia. Tartós használatban aztán majd átpolarizálódik, megfolyik, robban, ki tudja... Jobb nem kísérletezni ilyen megoldásokkal. Tegyél el két sanyo-t a walkman-be, egyet meg az asztali órába és használj négy egyforma akkut ezekből.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2007. 06. 03. 14:54
Elküldve: 2007. 06. 03. 15:54
(Javasolni viszont fordítva szokás: gyengébb 3 akku mellé nem gond, ha erősebbet teszünk.)
RiCS, nem szednéd le a képeket, vagy méreteznéd át mondjuk 640x480-ra? Most a kettő majdnem 5 megát tesz ki, semmi értelme ekkorát belinkelni. Még az ADSL is elgondolkozik, mire bejön a lap. :Đ
Elküldve: 2007. 06. 03. 19:10
Három jónak tűnik, egy kuka.
Szerkesztette: RiCS 2007. 06. 03. 19:10 -kor
Elküldve: 2007. 06. 04. 08:56
Új belépő vagyok, kérdezni szeretnék Tőletek. (Több részletben, de végig olvastam a topicot. A régit is.)
Ansmann Energy4 után álltam át IPC-1L-re. Panasonic 2600mAh-s akkukat használok FUJI S9500 géphez.
1. Az akkuk 5-6 hét állás után már gyakorlatilag csak 20-50 képet bírnak, míg frissen töltve +200-at (vakuzva is, vegyesen). Ez normális önkisülésnek tekinthető? Az IPC szerint a 2.6Ah-s cellákba 1.9...2.2Ah megy bele... ez nem kevés?
2. Vettem 1 garnitúra (2x2) eneloop-ot a másod-gépbe (FUJI A500), hogy mindig "ready" legyen. ( nemcsak én használom :Đ ). Mivel írtátok, hogy az eneloop "nem szereti" a csepptöltést, arra gondoltam, h az IPC tápegységet időkapcsolóval leállítom, mondjuk 6 v. 7 óra elteltével. Ennyi idő alatt biztosan kisüti és újratölti a 2Ah-s eneloop-okat. Így ha elfelejtem reggel kikapcsolni az este elindított töltést, vmennyire védve vannak az akkuk. Mi a véleményetek?
Thx!
Elküldve: 2007. 06. 04. 09:35
Elküldve: 2007. 06. 04. 09:47
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 10:35
aha, az idő nekem dolgozik...
Elküldve: 2007. 06. 04. 10:31
Az 5-6 hét állás elég soknak számít, egy használt hagyományos akku ilyenkor már kevésbé terhelhető, és a kapacitása is kevesebb. Az 1900-2200 mAh-s töltést kisütés után mérte az IPC? Azaz discharge-ra raktad? Ha igen, akkor az egy kicsit kevés, de néhány kisütés-töltés ciklussal lehet, hogy fel lehet rázni. Kíváncsiságból csinálj egy tesztet rajta, akkor megtudod, hogy a betötött energiából mennyi, amit ténylegesen felvesznek. Néhány hét után discharge refresh-sel meg megnézheted, hogy állás után mennyi a kapacitásuk (ekkor a kisütést követő töltés közben is az előző kisütés értékét mutatja, ha leolvastad, akkor átállíthatod charge refresh-ről sima charge-ra; ezt az értéket egészen a következő kisütés végéig mutatja).
#171 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2007. 06. 04. 11:18
Hát ezt ne csináld, mert előfordul hogy egy akku 2-3 órával később lehet kész mint a többi. Inkább kapjon 2-3 óra csepptöltést mert attól nem fog károsodni az akku.Ne essünk át a paci túlfelére, itt arról van szó hogy az eneloopot ne hagyjuk napokig csepptöltésen.
Szerkesztette: ottokar 2007. 06. 04. 11:20 -kor
Elküldve: 2007. 06. 04. 11:36
Idézet: netmanus - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 11:31
Az 5-6 hét állás elég soknak számít, egy használt hagyományos akku ilyenkor már kevésbé terhelhető, és a kapacitása is kevesebb. Az 1900-2200 mAh-s töltést kisütés után mérte az IPC? Azaz discharge-ra raktad? Ha igen, akkor az egy kicsit kevés, de néhány kisütés-töltés ciklussal lehet, hogy fel lehet rázni. Kíváncsiságból csinálj egy tesztet rajta, akkor megtudod, hogy a betötött energiából mennyi, amit ténylegesen felvesznek. Néhány hét után discharge refresh-sel meg megnézheted, hogy állás után mennyi a kapacitásuk (ekkor a kisütést követő töltés közben is az előző kisütés értékét mutatja, ha leolvastad, akkor átállíthatod charge refresh-ről sima charge-ra; ezt az értéket egészen a következő kisütés végéig mutatja).
Igen, 500mA-rel töltöm. Sztem 6-7 óra alatt a kisütés-->töltés ciklus is véget ér, de ha ilyen kis áram nem árt (jelentősen), akkor nem bonyolítom a dolgot. Egyébként a külső timer-rel való lekapcsolás után az IPC-ben maradó akkukból nem folyhat (kisütő-)áram az IPC felé?
Igen, dischg. után mérte az IPC.
Köszi a tippet, megpróbálom!
Elküldve: 2007. 06. 04. 11:37
Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 12:18
ok, köszi!
Elküldve: 2007. 06. 04. 13:28
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 15:54
Ja. Biztosan passzióból teszem és paranoid vagyok, meg a szakma hüléje. Végülis nem javítottam elég savfolyt gépet ahhoz, hogy merjem állítani, hiába van automatikus lekapcsolás, meg cellánként töltés és nem láttam néhány robbant akkut felhasználói hozzá nem értés okán és biztosan nem neked akarok jót, amikor tanácsolni merem, hogy négy új akku pláne ennyiért több hasznot hoz, mint kockáztatni egy többezres javítást, vagy sav okozta másodlagos sérülést. Máskor odafigyelek, hogy ha írok valamit, véletlenül se érezd úgy, hogy neked címeztem.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2007. 06. 04. 15:39
Idézet: didyman - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 13:28
Azonnal szólok, ha véletlenül igazad lenne és netán felrobbanna valamelyik 3000 forintos vakumban a kidobásra ítélt sanyo szettben az egyik csóró micpower szutyok. (Hadd kérdezzek már rá hány fogyasztó készülékben durrant el eddig metálhidrid akkumulátor amit javítottál ?)
Szerkesztette: RiCS 2007. 06. 04. 15:45 -kor
Elküldve: 2007. 06. 05. 08:20
Idézet: RiCS - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 16:39
Ha most azt mondom, hogy 23, akkor szerintem semmivel sem leszel közelebb a dolog lényegéhez... Tőlem használd, ahogy akarod, nem kell megfogadni a jótanácsot, de a "kurvára nincs jelentősége" kicsit erős valakitől, aki csak a kapacitást veszi alapul párosításkor és annak tükrében, hogy a különféle márkák, típusok kevergetése alapvetően kerülendő dolog, annyira, hogy minden elem, akku csomagolásán feltüntetik.
Téma részemről lezárva.
Elküldve: 2007. 06. 05. 08:55
Másrészről ha van egy bizonyos időtartam, legyen az egy év pl, mi a garancia arra, hogy azonosnak látszó csomagolás alatt ugyanazt a terméket kapod ? Megint csak kevered őket és észre sem veszed - gond nélkül használod, tudatlanul, boldogan. De még egy sorozatban megvásárolt termékek között is akad olyan, egyszerűen mérhető-látható szórás, hogy simán semmissé teszi ezt az elméletet. Aztán ott van az idővel nem egyformán fáradó akkuk esete, pl a négyből egy az azonos terhelésekre jelentősen eltérő kapocs feszültség eséseket mutat. Ha jól tévedek ezt mondjuk kiszúrod az IPC-kkel, vagy ha kifejezetten ezt nézed, de mi a helyzet a milliós nagyságrendben eladott buta töltők mellé értékesített akkumilliárdokkal ? Tudatlanul, boldogan használják milliók, eltérő karakterisztikákkal rendelkező akkumulátorokat használnak nap mint nap !
Nehogymár én legyek a húnyó, a rossz meg a csúf, mert felmerült bennem, hogy az elfáradt, kidobásra szánt celláim egyikét, amely jelentősen roszabbul teljesít mint a többi és eltérő karakterisztikát mutat kicserélem egy jelentősen jobb tulajdonságokat mutató darabbal ? Mindezt úgy, hogy egyébként a cellánként töltő, processzorvezérelt töltőm van és odafigyelek minden apróságra amire egy tudatlan ember nem ! Ezek után nem értem ezt a már-már hisztibe torkolló sértődős hangnemű hozzászólást.
Amúgy Refresh szintre hozta a csóró akkuk közül a negyediket is így nem fogom keverni hanem szimplán ezt a szettet fogom használni a sanyok helyett, amiket öcsémnak ajándékozok.
Elküldve: 2007. 06. 05. 09:30
Idézet
Így van, csak gyanú. Nem véletlenül írtam, amit. Hogy mire vezethető vissza, sem te, sem én nem fogjuk megmondani, mert nem vagyunk médiumok.
Idézet
Idézet
Elküldve: 2007. 06. 05. 09:31
Elküldve: 2007. 06. 05. 09:41
Idézet: didyman - Dátum: 2007. jún. 5., kedd - 9:30
Mondjuk ki kerek perec, messze eltúlzott jelentőséget tulajdonítasz ennek a tanácsnak, főleg az emlegetett dolgok ismeretében. Főleg hogy olyan dolgokkal dobálózol, amiket nem tudsz tényekkel alátámasztani. Maradjunk annyiban hogy a tanácsodnak van egy kis reális alapja a többit meg felejtsük el.

Súgó
A téma zárva.