HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1081 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2009. 05. 07. 22:12

Az IPC-nek egyezményes az ára nem kapod olcsóbbért. A túl nagy kapacitású akkuk vétele lutri akármilyen márkát veszel. 0,1C alatti töltés abnormális. 1,2-1,4 a szorzó.

#1082 Felhasználó inaktív   sparta 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 07. 22:32

Köszi ottokar! Egy ideje ilyen töltővel töltöm az akkukat. Érzésre "elég jól" feltöltődnek, de nem tudom, pontosan mennyire. Az új töltővel - ha jól gondolom - meg lehet mérni a kapacitást; kíváncsi leszek az eredményre.

#1083 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 05. 08. 18:21

Idézet: sparta - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 23:32

Köszi ottokar! Egy ideje ilyen töltővel töltöm az akkukat. Érzésre "elég jól" feltöltődnek, de nem tudom, pontosan mennyire. Az új töltővel - ha jól gondolom - meg lehet mérni a kapacitást; kíváncsi leszek az eredményre.

Az IPC-kkel a töltés végén ki lehet íratni hogy az egyes csatornák mennyi töltést vettek fel.

#1084 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 11. 06:36

Sajnos úgy néz ki, hogy a nemrég akcióban vett Panasonic "infineum" akkuk nem bírják valami nagyon jól.
A 2db akkut befogadó Canon fényképezőben videózáskor elég hamar (3-4 perc) kijelzi az alacsony akku állapotot, míg a 2 éves eneloop esetében simán fél óránál tovább tudok videózni.
Mindkét garnitúra teljesen feltöltött állapotban indult, a felvétel ugyanott, ugyanaznap, ugyanolyan összetett képeket tartalmazott (tudom hogy még így se nagyon tudományos a mérés).
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1085 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 05. 11. 11:38

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 7:36

Sajnos úgy néz ki, hogy a nemrég akcióban vett Panasonic "infineum" akkuk nem bírják valami nagyon jól.
A 2db akkut befogadó Canon fényképezőben videózáskor elég hamar (3-4 perc) kijelzi az alacsony akku állapotot, míg a 2 éves eneloop esetében simán fél óránál tovább tudok videózni.
Mindkét garnitúra teljesen feltöltött állapotban indult, a felvétel ugyanott, ugyanaznap, ugyanolyan összetett képeket tartalmazott (tudom hogy még így se nagyon tudományos a mérés).

Mivel töltötted fel? Mert elég ha az egyik akku gyengébb már nem működik a garnitúra jól. Csak az IPC-nél lehet kiíratni a beletöltött értéket.

#1086 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 11. 18:41

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 6:36

Ha terhelés alatt meg tudod nézni a feszültségüket, akkor talán meglesz a válasz, hogy mi okozza. Szerintem az egyik (vagy mindkettő?) feszültsége terhelés hatására túlságosan leesik, és a folyamatos nagy terhelést nem jól viseli. Ez nem túl jó hír, mert ezen nem igazán segít a regeneráló töltés (néhány ciklus töltés-kisütés egymás után). Ha csak valami miatt nem vesz fel annyi töltést (mert mondjuk véletlenül túl korán kapcsol le az automata töltő), az lenne a kisebbik gond, onnan még fel lehet frissíteni.

#1087 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 12. 08:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. máj. 11., hétfő - 12:38

Mivel töltötted fel? Mert elég ha az egyik akku gyengébb már nem működik a garnitúra jól. Csak az IPC-nél lehet kiíratni a beletöltött értéket.

IPC1-em van, azzal töltöttem. Eddig kb 4 alkalommal lett töltve (előtte persze merítve) mióta megvettem, annyira nem éreztem még szükségét egy "refresh"-nek.

#1088 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 12. 16:19

IPC-1-gyel egyszerű megnézni: feltöltöd az Eneloopokat és az Infineumokat, majd kiveszed, újra visszatéve néhány másodpercre a legerősebb kisütésre állítod, és meglátod, melyiknek mekkorát esik a feszültsége. Ha van olyan, amelyiknél jelentősen többet esik (min. 0,3-0,5V különbség a többihez képest), akkor megvan az ok.

#1089 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 05. 12. 18:16

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. máj. 12., kedd - 9:37

IPC1-em van, azzal töltöttem. Eddig kb 4 alkalommal lett töltve (előtte persze merítve) mióta megvettem, annyira nem éreztem még szükségét egy "refresh"-nek.

Nem kell refreshet nyomni. Én mindíg kisütést nyomok és ha elég a töltés akkor kész. A kisütés egyenlő szintre süti az akkukat és arra kapja a töltést. A gépben soha nem merül ki egyenlően az akku.

#1090 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 12. 21:29

IPC1L-em van.
Most raktam bele 2700-as ceruzákat. Megpróbáltam átváltani nagyobb töltőáramra, nem sikerült.
Jól gondolom, h ha a töltőáram van a kijelzőn, akkor a current gomb nyomogatására váltania kellene?
Szerk. Közben rájöttem, azonnal a berakás után kell váltani, különben nem megy.
Mekkora kapacitású akkut mekkora árammal szoktatok tölteni?

Szerkesztette: Gyula2222 2009. 05. 12. 21:41 -kor

#1091 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 06:58

Gyula2222! Igen, 7-8 másodperced van a berakástól számítva megnyomni a módot, majd ismét ennyi az áramot beállítani.
Mégegy tipp: hogyha egyszerre raksz bele négy akkut (és egyformák, egyformán is akarod kezelni), és ha gyors vagy, elég megnyomni az 1-es gombot, és utána a MODE-ot nyomkodva mind a négy csatorna módja változik. Nem kell egyenként beállítgatni, hogy discharge-al induljon.

Én a 2100-asokat 200mA-val, de a 2400-ast már 500mA-val szoktam tölteni. Sokszor sajnálom, hogy nincsen benne 300 vagy 400mA-s töltési lehetőség.

#1092 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 13. 10:54

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 6:58

Én a 2100-asokat 200mA-val, de a 2400-ast már 500mA-val szoktam tölteni. Sokszor sajnálom, hogy nincsen benne 300 vagy 400mA-s töltési lehetőség.

Én is ésszerűtlennek látom. Túl durva a lépcsőzés.
Ha meg processzoros a rendszer (ezt írják róla), akkor pusztán vezérlőprogram kérdése (magyarul, nem lenne ez a tudás többlet gyártási költség).

#1093 Felhasználó inaktív   ohej 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 16:25

Szevasztok!

Van egy panasonic vezetéknélküli telefonom, a kézibeszélőbe 2db panasonic 750mAh NIMH akku van, a kézikönyv szerint a kézibeszélőt használat után nyugodtan vissza lehet tenni a báziskészülékre ami tartó és tőltő is egyben akár tartósan is az akkuk károsodása nélkül. Én úgy tudom, hogy a NIMH akkuk nem nagyon szeretik ha félig, háromnegyedig lemerült aksira rátőltünk mert könnyen memóriaeffektus jöhet létre és ezáltal kisebb lesz a kapacitásuk, vagy csak azt akarják, hogy minnél hamarabb vegyek új aksikat?

#1094 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 16:56

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 7:58

Gyula2222! Igen, 7-8 másodperced van a berakástól számítva megnyomni a módot, majd ismét ennyi az áramot beállítani.
Mégegy tipp: hogyha egyszerre raksz bele négy akkut (és egyformák, egyformán is akarod kezelni), és ha gyors vagy, elég megnyomni az 1-es gombot, és utána a MODE-ot nyomkodva mind a négy csatorna módja változik. Nem kell egyenként beállítgatni, hogy discharge-al induljon.

akksik be, utána ha hosszan nyomod a mode gombot, akkor is lehet váltogatni, utána a currenttel az áramot is, és akkor ezek mindegyikre vonatkoznak :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1095 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 14. 17:02

Idézet: sparta - Dátum: 2009. máj. 7., csütörtök - 22:09

Az előző hsz-t már nem akartam nyújtani - most jön a lényeg, ami teljesen elbizonytalanított:

Ni-Zn AA akkumulátor:
http://www.engadget.com/2008/12/16/powerge...e-aa-batteries/

Már kapható is:
http://www.ritzcamera.com/product/14166092...m_source=google

Remek dolognak tűnik: nagy kapacitás, alacsony önkisülés. Sajnos kevés még a felhasználói tapasztalat. Ráadásul valaki azt írta, hogy tönkretett két vakuját a Super-Z, ami lehet, hogy a magasabb, 1,6 Voltos feszültségnek köszönhető. Ez lehetséges? A nem tölthető elemek 1.5 Voltosak. Megmértem a lítiumos elememet, az 1,7 V (igaz, csak zseblámpába használom).

1,6 Volt párosulva a Ni-Zn alacsonyabb belsőellenállásával, pláne okozhatja. Alacsony belsőellenállás (ami egyébként minden feszültségforrás fontos minőségi jellemzője és minél kisebb, annál jobb) azzal jár, hogy a feszültséget még stabilabban tartja, vagyis kevésbé esik le, terhelés hatására.

Egyes vakuknál például állítólag előírja a gyártó, hogy Ni-Cd akkut nem szabad beletenni. Ezen elsőre én is meglepődtem, de belegondolva ez bizonyára a Ni-Cd alacsonyabb belsőellenállása miatt lehet. Úgy van tervezve, hogy a vakutöltéskor előálló tápáramba kényszerűen belekalkulálják a Ni-MH akku belsőellenállását is. A gyors töltési idő érdekében, az alkatrészek max. árambírása figyelembevételével, határértéket megközelítve, ilyenkor minden kis ellenállásnak jelentősége van. Ha viszont Ni-Cd-t teszünk bele, a kisebb soros ellenállás miatt valamivel nagyobb áram lép fel, agyonvághatja.

#1096 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 21. 10:32

Idézet: ohej - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 16:25

Szevasztok!

Van egy panasonic vezetéknélküli telefonom, a kézibeszélőbe 2db panasonic 750mAh NIMH akku van, a kézikönyv szerint a kézibeszélőt használat után nyugodtan vissza lehet tenni a báziskészülékre ami tartó és tőltő is egyben akár tartósan is az akkuk károsodása nélkül. Én úgy tudom, hogy a NIMH akkuk nem nagyon szeretik ha félig, háromnegyedig lemerült aksira rátőltünk mert könnyen memóriaeffektus jöhet létre és ezáltal kisebb lesz a kapacitásuk, vagy csak azt akarják, hogy minnél hamarabb vegyek új aksikat?

Nekem is ilyen készülékem van.
Én nem tettem rá a telefont a töltőre, csak amikor már lemerült, vagy merülőben volt.
Két év után most tartok ott, hogy a 750 mA-es akku már csak 250mA-t ad le.
Nem drága bele az akku, szerintem egy próbát megér.
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#1097 Felhasználó inaktív   aa2009 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 12:56

Sziasztok ,tegnap vettem egy ilyet:
http://www.aldi-hung...rs/58_12110.htm
Azt szeretném megkérdezni milyen ötlet volt ,mert nem nagyon értek hozzá.És ami még nagyon furcsa hogy van benne egy ventillátor ami folyamatosan megy.Ennek örüljek vagy ez a gagyi kategória?Mert zavarónak zavaró,persze gondolom jót tesz az elemeknek hogy nem forrósodik fel
Amúgy 6 csatornás,amit nem értek hogy miért mert egyszerre csak négy elemet tudok beletenni,univerzális több méretű elemhez jó.Most próbálgatom és annyit látok hogy az lcd-n kirajzolja az aktuális töltöttséget.Pl ez is tetszik ,de elég lassúnak tartom.Mondjuk nem nagyon érdekel a sebesség a lényeg hogy feltöltse a legjobban.

Előre is köszönöm

Szerkesztette: aa2009 2009. 05. 23. 13:06 -kor

#1098 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 15:06

Ez meglehetősen kevés információ.
Amit ír, az az időzítés, ami alapn egy adott töltésmennyiségnek az akkukba pumpálását jelenti.
Ha csak ennyit tud, az azt jelenti, egy bizonyos kapacitácú és legalább akkora töltőáram elviselésére képes akkuk töltésére szolgál.
Azokhoz is csak addig, ameddig a kapacitásuk le nem csökken, utána azokat is túltölti, fokozott károsodást okozva bennük.
Pontosabbat a gépkönyvéből tudhasz meg, már amennyit leír.
A komolyabb töltők a delta U és a hőfokra való kikapcsolást (is) tudják.

#1099 Felhasználó inaktív   aa2009 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 23. 15:21

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 15:06

Ez meglehetősen kevés információ.
Amit ír, az az időzítés, ami alapn egy adott töltésmennyiségnek az akkukba pumpálását jelenti.
Ha csak ennyit tud, az azt jelenti, egy bizonyos kapacitácú és legalább akkora töltőáram elviselésére képes akkuk töltésére szolgál.
Azokhoz is csak addig, ameddig a kapacitásuk le nem csökken, utána azokat is túltölti, fokozott károsodást okozva bennük.
Pontosabbat a gépkönyvéből tudhasz meg, már amennyit leír.
A komolyabb töltők a delta U és a hőfokra való kikapcsolást (is) tudják.

Szia!

azt írja hogy 6 csatornás, negativer Delta V(delta V Abschraltung)
Időkontroll,kisütés,töltés.
A Delta V is jó nekem ?,az mire szolgál ?hőfokra való kikapcsolást nem ír ,de az normális hogy van benne ventilátor?

Előre is köszönöm a választ.

Szerkesztette: aa2009 2009. 05. 23. 15:22 -kor

#1100 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2009. 05. 24. 10:09

Idézet: aa2009 - Dátum: 2009. máj. 23., szombat - 16:21

Szia!

azt írja hogy 6 csatornás, negativer Delta V(delta V Abschraltung)
Időkontroll,kisütés,töltés.
A Delta V is jó nekem ?,az mire szolgál ?hőfokra való kikapcsolást nem ír ,de az normális hogy van benne ventilátor?

Előre is köszönöm a választ.

Nagy tévedésben van az aki azt hiszi hogy a Delta U észlelés az biztosítja egy akku feltöltöttségét mert nem azt észleli. Hanem azt hogy a töltés ha valamilyen oknál fogva leáll a feszültség emelkedés átcsap egy süllyedésbe. Ezért mínusz Delta U. De akkor is ilyen van mikor egy akku valamilyen oknál fogva nem tud felvenni több töltést pedig lehet hogy csak 300mA van benne. Mi a fenének van lecsukva egy töltő ha hűteni kell? Amelyik töltőben túlmelegszik az akku az eldobandó. A melegedés mindíg káros az akkura. Ez egy látszólagos jó töltő de ha pld túl  nagy árammal tölt jobb hanyagolni. 500 mA-nél nagyobb töltőáram nem ajánlatos.

Szerkesztette: ottokar 2009. 05. 24. 10:14 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.