HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... II. ...NiMH, NiCd, foto Litium Értékeld a témát: -----

#1661 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 26. 09:06

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 25. 23:34

Az addig oké, csak egy 4-es bliszter AAA elem kb. egy ezres, ugyanez eneloopból meg 2500. Már a harmadik garnitúránál megéri, és az időjárás állomásban merül a leglassabban, a lámpákban viszonylag gyakran kell cserélni.
Lítium elem létezik AAA méretben? AA-ban találtam csak.

Én már láttam, arra emlékszek hogy kék színű volt az elem :D Kettőt is találtam:
Energizer Ultimate Lithium
Varta Professional Lithium
2db 1000Ft, 4db 1800Ft ilyen áron árulják öket...
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#1662 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 26. 09:15

Az biz' elég drága...
"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1663 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 26. 11:00

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 26. 10:15

Az biz' elég drága...

A lítiumos elemek 3V-osak. A ceruza kivitelnél iker ceruza kialakítást láttam.
Az olcsóbbság miatt, jó áthidaló megoldás a külön (vízmentes) elemtartó használata.

#1664 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 26. 19:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 26. 12:00

A lítiumos elemek 3V-osak. A ceruza kivitelnél iker ceruza kialakítást láttam.
Az olcsóbbság miatt, jó áthidaló megoldás a külön (vízmentes) elemtartó használata.

http://www.shopmania...91-bp8-13773599
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1665 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 26. 21:11

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2011. 10. 26. 20:09

Ezexerint, már nem csupán három voltosak. Vagy a másik elektródát kicserélték egy olyanra, h a lítium fegyverzethez képest másfél volt legyen az elektromotoros potenciálkülönbség, vagy tartalmaz egy belső feszültségejtő valamit.

#1666 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 27. 06:28

Az addig oké, csak egy 4-es bliszter AAA elem kb. egy ezres, ugyanez eneloopból meg 2500. Már a harmadik garnitúránál megéri, és az időjárás állomásban merül a leglassabban, a lámpákban viszonylag gyakran kell cserélni.

Az eneloopoknak is van önkisülése, ilyen alkalmazásban lehet, hogy 500mAh-t (ja, AAA) sem tudsz kiszedni belőlük hasznos célra. A lítiumos meg ennek három-négyszeresét nevetve tudja és nem kell aggódni miatta, hogy tönkremegy egyszercsak. Ez az AA-s elem: http://data.energizer.com/PDFs/l91.pdf
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1667 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 30. 13:46

Viszont az egyiket újratölthetem és használhatom máshová is később, a másikat meg eldobom. Környezettudatosságból sem mindegy.
Amúgy ha már lítium elem, akkor ez.

Szerkesztette: McLaca 2011. 10. 30. 13:47 -kor

"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd!"

#1668 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 30. 14:14

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 30. 13:46

Viszont az egyiket újratölthetem és használhatom máshová is később, a másikat meg eldobom. Környezettudatosságból sem mindegy.
Amúgy ha már lítium elem, akkor ez.

Hát..Nézd. Ha a belevitt energia nagyobb része megy el önkisülés miatt pocsékba, és a hőmérsékleti szélsőségek miatt a karbantartási igény nagyobb lesz (ki kell menni, utazni, bontani, cserélni, stb), illetve az akkuk idő előtt tönkremennek, akkor az nem biztos, hogy rendszerben gondolkozva környezettudatosabb. A két lámpába akkut érdemes lehet tenni, de a harmadik eszközbe a lítiumelem egyszerűen jobb választás.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1669 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 30. 18:06

Nekem időjárás állomás rádiós kültérijében TDK (:D) alkáli AAA-k vannak, most decemberben lesz 3 éve hogy beleraktam őket. Milyen állomásban bír fél-1 évet az elem? :think:

Ilyenbe egyébként szerintem is felesleges akkut tenni.

#1670 Felhasználó inaktív   blpub 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 01:33

Még nem tudom, mennyit bír. :) Fél éve van használatban. Egy pici kijelző van rajta, ami hőmérsékletet és páratartalmat mutat, meg egy LED, ami akkor villan, ha épp leadja a jelet, ez 35 másodpercenként történik meg.
A beltéri az, amiben jobban merülnek az elemek, mert majdnem tenyérnyi a kijelzője és az azért fogyaszt szépen. Szóval a kültéri lehet, hogy bírja a gyűrődést, akkor abba mehet lítium. A beltéribe viszont kell az akku, mert a fél éve benne lévő elemekkel már kezd halványodni. Mondjuk adott márka szériáján belül nem csúcskategóriás elemek, de nem is a leggagyibb kifolyósok.

#1671 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 08:36

Üzenet megtekintéseIdézet: McLaca - Dátum: 2011. 10. 31. 01:33

Még nem tudom, mennyit bír. :) Fél éve van használatban. Egy pici kijelző van rajta, ami hőmérsékletet és páratartalmat mutat, meg egy LED, ami akkor villan, ha épp leadja a jelet, ez 35 másodpercenként történik meg.
A beltéri az, amiben jobban merülnek az elemek, mert majdnem tenyérnyi a kijelzője és az azért fogyaszt szépen. Szóval a kültéri lehet, hogy bírja a gyűrődést, akkor abba mehet lítium. A beltéribe viszont kell az akku, mert a fél éve benne lévő elemekkel már kezd halványodni. Mondjuk adott márka szériáján belül nem csúcskategóriás elemek, de nem is a leggagyibb kifolyósok.

Az fura, mert az LCD tenyérnyi méretben sem fogyaszt jelentékeny áramot, mondhatni elhanyagolható a fogyasztása. A vevő meg szintén-az adóhoz képest, bár itt halmozati tényező, hogy az adó csak 35 másodpercenként pittyen egyet, a vevő meg folyamatosan ébren van.

#1672 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 11:35

Visszatérve a kályhához:
Ilyen kis fogyasztású készülékhez egyszerűbb olcsóbb alacsony önkisülésű aksit venni, mint bármi mással kísérletezgetni.
Nekem is van egy külső-belső hőmérséklet és páratartalom mérőm, bár az akkor is hónapokig elvan egy aksival, ha csak "sima", nem alacsony önkisülésűt teszek bele.

#1673 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 14:59

Üzenet megtekintéseIdézet: MisterY - Dátum: 2011. 10. 31. 11:35

Visszatérve a kályhához:
Ilyen kis fogyasztású készülékhez egyszerűbb olcsóbb alacsony önkisülésű aksit venni, mint bármi mással kísérletezgetni.
Nekem is van egy külső-belső hőmérséklet és páratartalom mérőm, bár az akkor is hónapokig elvan egy aksival, ha csak "sima", nem alacsony önkisülésűt teszek bele.

Aztán ha fent van ki tudja, minek a tetején, vagy mibe elrakva, akkor meg nem. A lítiumelem nem kísérletezgetés, hanem hosszú évekre megoldás.

#1674 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 17:18

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 10. 31. 15:59

Aztán ha fent van ki tudja, minek a tetején, vagy mibe elrakva, akkor meg nem. A lítiumelem nem kísérletezgetés, hanem hosszú évekre megoldás.

Valamivel összekevertem, meg mertem volna esküdni, hogy töltésről is volt szó. Így persze már mindjárt más...

#1675 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 17:31

2500-as Ni-MH AA akkukról kérdwznék..
még 2006-ban vettünk 4 sony stamina cyber-shot akksikat, abból most halt meg 1 db. Még jó, hogy a töltő darabonként is tud tölteni.
2 éve vettünk energizer-t és duracell-t, bár ez utóbbi 2650-es.
Mindegyiket ua. töltövel töltöttük és előtte ua. lámpával sütögettük.
A dura. és az ener. mára elpusztultak, pedig miután megvettük onnantól ugyanannyiszor töltöttük, mint a sony-t, mert fotózáskor nem akartam beégni, hoyg kifogyok az akksikból..

Csak annyi lenne a kérdés, hogy csak kifogtam a sonykat, vagy tényleg nagyságrenddel jobbak társainál?

Szerkesztette: stephan_derrick 2011. 10. 31. 17:43 -kor

"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#1676 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 31. 17:47

Üzenet megtekintéseIdézet: stephan_derrick - Dátum: 2011. 10. 31. 17:31

2500-as Ni-MH AA akkukról kérdwznék..
még 2006-ban vettünk 4 sony stamina cyber-shot akksikat, abból most halt meg 1 db. Még jó, hogy a töltő darabonként is tud tölteni.
2 éve vettünk energizer-t és duracell-t, bár ez utóbbi 2650-es.
Mindegyiket ua. töltövel töltöttük és előtte ua. lámpával sütögettük.
A dura. és az ener. mára elpusztultak, pedig miután megvettük onnantól ugyanannyiszor töltöttük, mint a sony-t, mert fotózáskor nem akartam beégni, hoyg kifogyok az akksikból..

Csak annyi lenne a kérdés, hogy csak kifogtam a sonykat, vagy tényleg nagyságrenddel jobbak társainál?
Sajnos, minél nagyobb a kapacitás, annál hajlamosabbak a cellák önkisülni ésvagy cellazárlatossá válni. Most töltök pár 96 körüli nimh akkut, majd beszámolok róluk. 1300mAh-s ceruzaakkuk, az első az 1000mAh körül hagyta abba a kisülést, a másik kettő még kisül. Első töltés kb. egy év szünet után. Eredetileg egy Ericsson GH3xx telefon akkui voltak, aztán 99 körül bontottuk, azóta walkman és minden egyébre vannak használva. Fogalmam sincs, mennyi töltést éltek már meg..

#1677 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 01. 07:51

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 10. 31. 17:47

Most töltök pár 96 körüli nimh akkut, majd beszámolok róluk. 1300mAh-s ceruzaakku..

No, megvolt a teszt. 3 cella van még meg abból a pakkból. A dologhoz tartozik, hogy egy éve pihentek kisülve, kettőt úgy kellett megbikázni, mert 100mV alatt voltak már (ekkor többnyire tönkre is mennek már az akkuk, ezek nem). Mivel ezek nem hagyományos AA cellák, a fejükre kellett forrasztani egy fejet (a forrasztást utálják a cellák). Ma reggelre megvolt a töltés is, amihez hozzátartozik, hogy az IPC1L képtelen volt lekapcsolni velük, de a 200mA-es töltőáram (nem akartam elsőre nagyon hajtani őket) miatt hagytam, hagy dolgozzon vele, majd manuálisan kisütésre tettem. A kényszerpihenő utáni első nekifutásra az egyik cella 750mAh kapacitást préselt ki magából, a másik kettő pedig hajszálpontosan 1100mAh-nál állt meg. A töltés érdekesebb volt, itt a gyengébb az megállt 780mAh körül, míg a két jobb most már rendesen lekapcsolt, 1730mAh-nál (mindkettő pontosan itt). Majd még két nap múlva egy kisütést megnézek. Mindenesetre egészen megdöbbentő, hogy egy mobiltelefonban használt, majd utána szétszedett, ütött-vágott, kb. 14-15 éves akkuk mire képesek még mindig! Mértem rövidzárási áramot: A gyengébb darab 3A-ről indult, a két erősebb pontosan 3,8A-ről, ami egy Eneloop hasonló induló értéke mellett egyszerűen kiváló!

#1678 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 01. 11:42

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 11. 01. 07:51

kettőt úgy kellett megbikázni,

Ez azt jelenti, hogy ha nem indul meg a töltés, akkor nagyobb töltőáram kell neki?

Régi nokia 5110-es eredeti akksim csinálja, hogy ha pár évente előveszem, akkor a töltés csak 20-30 min. után indul el.
Ez mit jelent?
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#1679 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 01. 12:35

Üzenet megtekintéseIdézet: stephan_derrick - Dátum: 2011. 11. 01. 11:42

Ez azt jelenti, hogy ha nem indul meg a töltés, akkor nagyobb töltőáram kell neki?

Régi nokia 5110-es eredeti akksim csinálja, hogy ha pár évente előveszem, akkor a töltés csak 20-30 min. után indul el.
Ez mit jelent?

Csak annyit, hogy az akkukat valami áramforrásra kell rakni pár másodpercig. Ha túl alacsony a cellafesz, az IPC nem áll szóba velük és a szivárgási árama is nagyon-nagyon kicsi. A nokia töltőben ugyanez van,d e ott a szivárgási áram egyezhet a csepptöltő árammal, így ott kis szuszakolás után magára talál a cella.

#1680 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 01. 13:10

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 10. 31. 08:36

Az fura, mert az LCD tenyérnyi méretben sem fogyaszt jelentékeny áramot, mondhatni elhanyagolható a fogyasztása. A vevő meg szintén-az adóhoz képest, bár itt halmozati tényező, hogy az adó csak 35 másodpercenként pittyen egyet, a vevő meg folyamatosan ébren van.

Pedig a beltériben nekem is hamarabb kimennek az elemek,kb. 1 év. (már 6 éve megvan, tehát van tapasztalat), míg a kültéri 3 éve bírja. Az ok részben az is lehet, hogy az ilyenek nagy része rádiótávirányítású órát tartalmaz, illetve van bennük háttérvilágítás is, ha nyomjuk

Szerkesztette: Kory 2011. 11. 01. 13:10 -kor

Téma megosztása:

• (91 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.