HWSW Informatikai Kerekasztal: UPS II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPS II. Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   LTB 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 29. 07:54

Idézet: gabo007 - Dátum: 2007. máj. 25., péntek - 9:42

Üdv mindenkinek!

Mi a véleményetek erről?

http://www.vatera.hu...hp?cod=26547987

Kétségtelenül király ups.
Az ilyen 1500W-os cuccoknál én mindig azon gondolkodom, hogy vajon ezek fogyasztanak szignifikánsan?
Lehet, hogy ez már látszik a villanyszámlámon is?

#82 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 03. 14:25

Idézet: LTB - Dátum: 2007. máj. 29., kedd - 8:54

Kétségtelenül király ups.
Az ilyen 1500W-os cuccoknál én mindig azon gondolkodom, hogy vajon ezek fogyasztanak szignifikánsan?
Lehet, hogy ez már látszik a villanyszámlámon is?

Vonali üzemnél biztosan nem jelentékeny, és nem is teljesítményfüggő. Egy állandó, pár W-10W készenléti üzemük van, az alkalmazott akkuktól függően pedig egy valamekkora töltőáram (10-30W), ha tölt. A kettős konverziós gépeknek van egy állandó vesztesége és egy teljesítményfüggő vesztesége, ez lehet jelentősebb (10-15%-a a terhelésnek), plusz a fentiek.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#83 Felhasználó inaktív   LTB 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 06:15

Idézet: didyman - Dátum: 2007. jún. 3., vasárnap - 13:25

Vonali üzemnél biztosan nem jelentékeny, és nem is teljesítményfüggő. Egy állandó, pár W-10W készenléti üzemük van, az alkalmazott akkuktól függően pedig egy valamekkora töltőáram (10-30W), ha tölt. A kettős konverziós gépeknek van egy állandó vesztesége és egy teljesítményfüggő vesztesége, ez lehet jelentősebb (10-15%-a a terhelésnek), plusz a fentiek.

Egyszer majdnem hazahoztam egy 500W-os Silcont, de mivel állandóan megy a ventillátora, inkább nem foglalkoztam vele.
Szépen pörögnének a 20-40W-ok az órámba.

#84 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 04. 07:29

Nem biztos, hogy az állandó meleg miatt pörög, lehet, hogy spórolás okán nem tettek bele hőfokfüggő ventivezérlést. De a hangja miatt mindenképpen kiesik, meg persze elképzelhető, hogy a hűtése aktív levegőmozgatásra méretezett minden esetben, ahhoz meg egy pár W is elég, hogy sok legyen venti nélkül.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#85 Felhasználó inaktív   zserrbo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 12. 15:55

Helló!

Na nekem is probléma lett az aktív PFC vs kváziszinuszjeles UPS. Van egy 550W-os chieftec tápom (deltás elvileg), ehhez vettem kb 1-1,5 hónapja egy APC BACK ES 700VA-t. Azt hittem meg a szervizesek is, hogy nem bírja el a gépet ezért kapcsol le mindig, ha nem hálózatról akarom üzemeltetni a gépet, bár én mondtam hogy ez lehetetlen, mert üresjáratban sem bírta el. Jah közben volt akksicsere is benne a márkaszervízben. Utána is ez volt a gond, érdekes mégis cserélték az akksit, 3 hét alatt csak siekrült nekik. Végül visszaktaptam a pénzt és itt vagyok UPS nélkül az áramszüneteket asszem 1-2 kivételével ki tudtam kerülni, ha vihar volt power off gyorsan. Azért a szevízben illett volan tudni hogy mi az a szinuszjeles UPS. Én se tudtam, a napokban mondták hogy van ilyen, azóta gyűjtöm az infót róla.
Nemtom milyet vegyek, mert 25-30 között akarom megúszni, többet nem adok érte, most nem is tudnék.
Itt olvastam, hogy hatásos lehet, ha kváziszinuszos UPS-t veszek, de túlméretezem. A gépem a következő:
Gigabyte DS4, Core 2 Duo E6400, Asus GF 8800 GTS 640MB, 2GBram, most szevízben így csak 512 :(, 550W-os táp, 1 250Gb-os HDD, most 1, de majd 2 DVd író lesz.
Ehhez sztem a 700VA-s simán kell még ha szinuszos is. Nagyobbat meg APC-ből már drága, így néztem a Pannon Power termékeit. Holnap érdeklődök is náluk, vagyis az Alarm kft-nél (őket dobta ki elsőnek a google :) . Sztem kellene min egy 1200VA-es, ha jól látom nagyobb nincs is, vagyis több helyen ezt látom max. Lehet kicsi lenne :s

Szóval mit javasoltok? Esetleg más márkából? Az 1200VA-s ha nem szinuszos akkor elég lesz? az ár fontos, 30-nál többet nem adok.

Előre is köszi.

Szerkesztette: zserrbo 2007. 06. 12. 15:56 -kor

#86 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 06. 12. 16:32

http://sosups.hu/ind...page=felujitott
felújított apc 700va színuszos 40 + fa. szóval esélytelen, h 30-ért  kapj ilyet. és ennyiért 1200va-s kvázi színuszosat meg max olyat kapsz, aminek a papírján szerepel az adatként, de ki nem jön annyi belőle.
sztem olcsóbban megúszod, ha lecseréled a csífteket egy bluestormra és veszel mellé egy felújított kváziszinuszos ups-t. én ezt tettem. mind a 400w-os bs II, mind a green fsp simán megy kváziszínuszos apc-vel és belkinnel.

Szerkesztette: avman 2007. 06. 12. 16:35 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#87 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 16:54

Bolhan volt december-januar kornyeken hirdetes zsiruj OEM SmartUPS 1000-kre 32k-ert, felev garival.
Mindossze annyi volt a "bajuk", hogy ~2 evet alltak raktarban, neha meg van gyurve a kartondobozuk, illetve kocka IBM elolapjuk van kerekitett APC helyett. (IBM UPS1000THV a pontos tipuskodjuk, SUA1000I helyett)

Gondolom mar elfogytak. :D

Szerkesztette: nyunyu 2007. 06. 12. 17:06 -kor

#88 Felhasználó inaktív   zserrbo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 18:57

Idézet: avman - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 16:32

http://sosups.hu/ind...page=felujitott
felújított apc 700va színuszos 40 + fa. szóval esélytelen, h 30-ért  kapj ilyet. és ennyiért 1200va-s kvázi színuszosat meg max olyat kapsz, aminek a papírján szerepel az adatként, de ki nem jön annyi belőle.
sztem olcsóbban megúszod, ha lecseréled a csífteket egy bluestormra és veszel mellé egy felújított kváziszinuszos ups-t. én ezt tettem. mind a 400w-os bs II, mind a green fsp simán megy kváziszínuszos apc-vel és belkinnel.

A passzív PFC-s tápokhoz ugye mindegy milyen UPSt-t veszek? itt a szinusz, kvázi szinuszra gondolok.
Mert a tápom fura hangokat ad, már fel is vettem mikrofonnal, de majd élőben is bemutatom a boltban.

Idézek innen:

Idézet

"Teljesítmény faktor (power factor):

- a valódi teljesítmény osztva a látható teljesítménnyel,
- 0 és 1 közötti tizedes értékben mérik,
- nincs mértékegysége.

Ha a teljesítmény faktor értéke 1, akkor a teljesítmény tökéletes, mivel nincs meddő energia. Ha az érték 1 alatti szám, az azt jelenti, hogy a vezeték több áramot szállít, mint amennyire valójában szükség van.
A rossz teljesítmény faktor aktív vagy passzív módon korrigálható, ez a PFC (Power Factor Correction). A passzív megoldás esetében, ha egy készülék nagyon sok áramot fejleszt a meddő teljesítmény egy ellenállás beiktatásával csökkentik. Ez egyszerűen hangzik, de az eszköz összetettségétől függően nem működik elég hatékonyan, vagy mint ahogy szeretnék.

Az aktív PFC egy második kapcsoló áramkörként működik, amelyet az első kapcsoló áramkör elé helyeznek a tápegységben. Ez ellenállás beiktatása nélkül kapcsolja az energiát és sokkal állandóbb szolgáltatást nyújt az első kapcsoló áramkörnek, mint ami normálisan egy PFC nélküli tápegységnél történik.

Egy PFC nélküli tápegység teljesítmény faktora 0,6-0,7 közötti érték átlagos terhelés mellett. Passzív PFC esetében ez az érték 0,75-0,85 között van, míg az aktív PFC elérheti a 0,98 értéket is.

Ezek szerint egy aktív PFC-vel ellátott tápegység hatékonyabb? Nem! Technikailag ez egy második áramkör, aminek szintén energiára van szüksége a működéshez, ezáltal a tápegység kevésbé hatékonynak számít. Bár ez a mennyiség relatív nagyon kicsi, ezért az aktív PFC előnye ellensúlyozza a rossz tulajdonságát. De a teljesítmény faktor és a hatékonyság két teljesen eltérő dolog."

Szóval vajóbána mind1 hogy passzív vagy aktív a tápom? Mert ha igen én is FSP Blustorm-ot néztem (500W-os). Látom, hogy ennek 70-80%-os a hatékonyága. Ez azt jelenti hogy 500W helyett 20-30%-al kevesebb a teljesítménye?  :think:

"....és ennyiért 1200va-s kvázi színuszosat meg max olyat kapsz, aminek a papírján szerepel az adatként, de ki nem jön annyi belőle....."  - Az 1 dolog, hogy valami márkás, de nem igaz, hogy csak az APC, MGE meg ilyen nagy márkák a jók. Elhiszem, hogy jobb a terméktámogatásuk és minőségben is jobbak tudnak lenni, de az árát is megkérik értük. Itt a szinuszosokra értem. Egyik helyen a Powercom, Centralion UPS-ek jók, másütt meg helyettük Pannon Powert mondják jónak. Nem mellesleg a Pannon Powert asszem a PC world cikben is a nagyobb nevekkel hozták a felsorolásban.

Egy pesti bolt árai, csak irányadónak másoltam be.

Pannon Power - Pro2080 800VA 15750 Ft 18900 Ft
Pannon Power - Pro2120 1200VA 22440 Ft 26928 Ft

Szerkesztette: zserrbo 2007. 06. 12. 19:01 -kor

#89 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 19:13

Vigyazz, BlueStorm II mar aktiv PFC-s.

Power factor meg a hatekonysag az ket kulon fogalom:
-Hatekonysag: bejovo energia ennyi resze jon ki hasznosan a tapbol, tobbi a tap mukodesehez kell/elfuti.
Magyarul egy 70% hatekonysagu tap 500W terhelesnel 500/0.7=714W-ot vesz ki a konnektorbol.

Power factor/cosfi meg azt mutatja meg, hogy a tap mennyi plusz veszteseget okoz az aramszolgaltatonak azzal, hogy o nem idealis RLC korkent viselkedik a szep szabalyos szinuszos valtoarammal szemben, hanem ugy-ahogy.
Elobbi tapunk ha nagyonjo 0.98-as cosfivel van megaldva, akkor tenylegesen 714/0.98=728.57W-ot fog igenyelni Paksrol.
A kulonbozet 14.5W meddo teljesitmeny nem jelenik meg fogyasztaskent a villanyszamladon, hanem az elektromos rendszer vesztesege.
(Franciaknal ezt IS meri a villanyora.)

Szerkesztette: nyunyu 2007. 06. 12. 19:26 -kor

#90 Felhasználó inaktív   zserrbo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 19:22

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 19:13

Vigyazz, BlueStorm II mar aktiv PFC-s.

Igazad van. Tényleg. Írtad, hogy így is mennek kvázi szinuszos UPS-sel. milyen UPS ez konkrétan?
"és belkinnel. " ez mit jelent?

#91 Felhasználó inaktív   zserrbo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 19:40

Most látom nem te írtad, amire a legutolsó hsz.ben választ várok

#92 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 11:14

Idézet: zserrbo - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 20:22

Igazad van. Tényleg. Írtad, hogy így is mennek kvázi szinuszos UPS-sel. milyen UPS ez konkrétan?
"és belkinnel. " ez mit jelent?

namégeccer, h vliágos legyen:
adott: fsp 400w green (FSP400-60GLN), illetve 400w bluestorm II. mindkettő aktív pfc
adott: apc back es 700va, Belkin Superior 650VA (f6h650). mindkettő kváziszínuszos.
ezek keresztbe s kasul mennek egymással, mindenféle gond nélkül. bár a minta statisztikailag nem reprezentatív, de mivel itt adott alkatrészekről van szó, a deus ex machina elv, mint olyan talán kizárható.
tovább gondolva,  egy 500w-os bsII vagy egy  FSP 650W FSP650-GLN, esetleg egy Fsp550-80glc szintén jó eséllyel pályázik arra, h ne legyen gondja a kváziszínuszos ups-ekkel. de legalábbis arányaiban kb. ugyanaz lehet, mint a kellően felülméretezett kváziszínuszos esetén, mivel arra is csak egy talán a válasz. nem tudom, h a nagyobb teljesítményű fsp tápok miben különböznek a kisebbektől, de gyanítom a konstrukciók apfc része nem tér el. de majd az okosabbak, akik láttak ilyet belülről, meg úgy több közük van a belekhez, majd kijavítanak...

Szerkesztette: avman 2007. 06. 13. 11:18 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#93 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 11:24

Idézet: zserrbo - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 19:57

Egy pesti bolt árai, csak irányadónak másoltam be.

Pannon Power - Pro2120 1200VA    22440 Ft    26928 Ft

nézd, az is egy megoldás, h felülméretezed, és ha nem jön be, váltasz tápot. ez majd csak onnantól lesz nemvicces, ha már nagyot buktál a cserebizniceken.

Szerkesztette: avman 2007. 06. 13. 11:25 -kor

#94 Felhasználó inaktív   LTB 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 15:55

Megint a szokásos nóta:(

Jóminőségű tápra, vga-ra, alaplapra, procira futja, de ehhez kínai ups-t kell nézni.
Mert 30-ból meg kell úszni.
Egy rendes kváziszinuszos 1000VA-es készülék ~37+sarcért már sok.
Pannonpower, PowerCom, Centralion a megfelelő termék.
Minőség nem számít, csak occsó legyen!

LOÁL

#95 Felhasználó inaktív   zserrbo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 16:17

Idézet: LTB - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 15:55

Jóminőségű tápra, vga-ra, alaplapra, procira futja, de ehhez kínai ups-t kell nézni.

LOÁL

Tudod az egy dolog, hogy milyen gépem van. Nem mintha rád tartozna, de kaptam a gépet vagyis azt hogy miből álljon én, de nem én vettem. Most tényleg nincsen 30k-nál több pénzem. De számít a minőség, hát bakker írtm is, hogy egy APC 700VA-es Back UPS-t vettem, de mivel akkor még nem tudtam miért nem klappol, így vissza adták az árát.
Jah csak hogy mondjam mindent eredetiben, nem Phról egyesével embertől (nem bazárra értem) vettem. Minőségi cuccokat és szinte minden rossz, még most is oylan gondok vannak hogy csak NA. Igaz a szervizesek sem képesek rájönni mi a gond, na ez már az ő saruk.
Nem minden az ár. Sokszor keveseb gond van egy olcsóbb géppel, mint a drágával. Nem egy gépet láttam már ami fele annyiba se került, mint az enyém és NO hiba.
"Megint a szokásos nóta:(" - Menjél ki az írekhez lakni, ne M.O.n mondjál ilyet. Többek között a számítástechnikai árak és a M.O.-o keresetek -><-

Amúgy meg arra gondoltam veszek vagy egy Pannon Power 800/1200VA-st vagy megint egy Back UPS-t és amint írta valaki az első oldalon: egy Hg-li fojtótrafóval megoldható a PFC érzékenysége. Már csak azt tunám hol lehet ilyet kapni és milyen kellene belőle. Valaki tudta mondani ilyet hol lehet kapni, meg hogy tényéeg használna-e? Egy barátommal úgy gondoljuk sikerülhet egy akítv PFC-s tápot és egy kvázi szinuszos UPS-sel együtt használni.

A Pannon power meg magyar tudtommal. Hogy kínáól hozzák-e a belevalót azt nemtom. Nemrég vettem egy 4000Ft-os Varta elemlámpát, hoyg legyen már egy jó is itthon, az meg taiwani. Sok számtech cuccot kínában gyártanak.

Szerkesztette: zserrbo 2007. 06. 13. 16:27 -kor

#96 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 16:25

Visszatérve a aggregátoros témára. Egyik helyen az alföldön ilyen tanyvidéken ahol van ugyan hálózati áram de van hogy 1,5 napra elmegy és hiába jelentik be nem csinálják meg. Nah ott láttam egy igen böszme megoldást egy fémszerkezetre fel volt rögzítve egy 1300 as lada motor, annak főtengelye össze volt kötve egy kihajtáson keresztül, egy 3 fázisú szinkron generátorral ami 380 V ot tudott 4,2 KW folyamatos terhelés mellet. A hűtés az egy böszme nagy hűtö volt amit ha ment a szerkezet egy folyamatosan üzemelő venti fújta. A generátor kapcsai rá voltak kötve egy konditelepre ami olyasmi volt mint a fázisjavító telep. Az indítást egy teljesen házi elektronika végezte ami figyelte a hőmérsékletet és a terhelést. Egy panel volt egy dobozban amin jópár IC volt meg szilárdtest relé. A motrot egy 55 AH akksi indította és ez tápálta az indító elektronikát is. A teljesítménye olyan volt hogy gazda tartott egy bemutatót ráugrasztották a terhelést hát talán 100at eshetett vissza a fordulatszám (amit egy szervón keresztül szintén ez az elektronika vezérelt) És ami az egészben a slusszpoén az hogy az egész 60 ezerből lett kihozva mindenestűl és nem dzsunka mint a tescos amire rá van írva hogy 2,3 KW aztán jó ha tud stabilan 0,9 et. Ennek biza jól kiterhelve sem esett a fesze 8-10 % al jobban. A faszi aki építtette erősáramú technikus de igen böszme cuccai vannak még. De hát már így is igencsak  :offtopic:

#97 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 16:59

Idézet: zserrbo - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 17:17

Egy barátommal úgy gondoljuk sikerülhet egy akítv PFC-s tápot és egy kvázi szinuszos UPS-sel együtt használni.

A Pannon power meg magyar tudtommal. Hogy kínáól hozzák-e a belevalót azt nemtom. Nemrég vettem egy 4000Ft-os Varta elemlámpát, hoyg legyen már egy jó is itthon, az meg taiwani. Sok számtech cuccot kínában gyártanak.

Egy barátod villamosmérnök, vagy az úgy gondoljuknak mi az alapja? :)

A Pannon power attól, hogy magyar és támogassuk, még ugyanazt a kínai tömeggagyit hozza be. Kínában lehet jót és szart is gyártatni, sőt a kínaiak is tudnak jót és szart is tervezni. Általánosítás nincsen, de azért tessünk belegondolni, hogy ennyi pénzecskéért mit lehet vajon kapni. Mert alkatrészáron kiskerügyileg egy ilyesmi móka kijön mondjuk 3-6x ennyiből, ha az APC jellegű minőséget akarom otthon tudni, akkor ebben vajon mi lehet ennyiért még akkoris, ha nagytétel, ráadásul a Pp vélhetően nem akkora hal, hogy mennyiséggel tudjon olcsó árat hozni. Szóval ilyenkor az ember elkezd szkeptikus lenni.

Visszakanyarodva a témához: Gondolatból nem fog menni a dolog, mert ez nem az APC hibája, minden nem szinuszos UPS érintett. Ha nagyon szűk a gatyamadzag, akkor kell várni egy-két hetet, míg a bolhapiacon feltűnik egy APC Smartups, amiből csak mellesleg megjegyzem, akár a 400-as is elég lesz (de a kicsiknél utána kell járni a pontos típusnak, voltak kvázi szinuszosak is) bőven, azt meg kell venni bagóért, mert ennyi az ára, esetleg venni bele új akkukat és még mindig a Pp árának töredékéről, feléről-harmadáról beszélünk.

#98 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 17:00

Idézet: LTB - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 16:55

LOÁL

jahm, és roppant széles látókörre valamint nagyfokú tájékozottságra vall felhozni ezt a kínából jön, tehát gagyit vagy tecsóban vetted, tehát szar. azért kissé árnyaltabb a probléma.

zserrbo, továbbra is azt mondom, vagy vegyél egy felújított színuszos apc-t, vagy cserélj tápot fsp-re és vegyél vmi olcsóbb felújított kváziszínuszos apc-t. utóbbit, ha jó árban meg tudsz szabadulni a táptól, olcsóbban megúszod, de benne van a pakliban, h mégsem lesz működőképes.

Szerkesztette: avman 2007. 06. 13. 17:08 -kor

#99 Felhasználó inaktív   isti1968 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 18:04

Idézet: Robi19 - Dátum: 2007. jún. 13., szerda - 15:25

De hát már így is igencsak  :offtopic:

Szerintem annyira nem is offtopic, én legalábbis szivesen hallanék részleteket erröl.
Főleg hogy ilyen olcsón megoldható. Szerintem egyre nagyobb létjogosultsága lesz a házilagos másodlagos áramellátási rendszereknek.
Isti

#100 Felhasználó inaktív   LTB 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 13. 18:19

A pannonpower felcimkézett kínai UPS.
Mit gondolsz, hogy tud olyan olcsó lenni.
A Hg-Li trafót megkérdeztem a szervizesektől anno, ha eszükbe jut, valszeg még mindig fel-felnevetnek.
Nem kell ez az Írországos duma, észre kéne venni, mit kockáztatsz, egy hitvány minőségű elektromos berendezéssel, ami éjjel-nappal áram alatt, bekapcsolva van.

És nem az a lényeg, hogy kínában gyártják, hanem az, hogy ki gyártatja.

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.