HWSW Informatikai Kerekasztal: Microsoft kontra linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Microsoft kontra linux Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 08. 08:32

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. júl. 7., szombat - 22:28

Ja, ez olyan. Télleg, ne használd, jobb lesz mindenkinek. De ha bejöszöl irodáimba, akkor megmutatom a 3-4 évvel ezelőtt telepített XPimet amit júzer rendszergazda jogokkal azóta is rendesen használ.

Aztán ne updateld a Linuxot is, tegyél ki lassan 6 éves disztribet, meg körítést a netre jól.

Az érv jogos, de ha csak arról van szó, hogy 'ki kell tenni a netre', akkor gond nélkül be lehet úgy állítani egy Linuxot, hogy kintről semmilyen port ne legyen nyitva (vagy legalábbis ne látsszon nyitottnak), ez esetben a rendszeres upgrade messze nem létkérdés. Persze ilyen esetben Windowsnál sem, más kérdés, hogy melyiknek mi a  tipikus használata.

Ahol mindenképpen figyelni kell az update-ekre (bármely oprendszer alatt) azok azon gépek, amelyek kifelé nyújtanak publikus szolgáltatást. Itt a minimum az, hogy azt a programot, amely kifelé nyitva van, rendszeresen upgrade-eld, de ilyenkor azért jobb az egész rendszert folyamatosan frissen tartani.

Az autoupdate-tel magában nincsen gond, de hallottam én már rémtörténeteket arról, hogy egy hibás update miatt az egész windowst újra lehetett telepíteni, mert elkefélte. Pont az egyszerűbb kezelhetőségre törekvés miatt (na meg a linux diszribúciókhoz hasonló csomagkezelés hiánya miatt) egy-egy hibásan felrakott program eltávolítása sokkal nehézkesebb Windows alatt, és általában az, hogy időnként a Windows belassul, és csak az újratelepítés segít, ilyen dolgok következménye.

Linux esetén a hibás update-ek 'downgrade-je' az esetek túlnyomó többségében gond nélkül megoldható, Windowsnál könnyebben lehet ilyen pofonba beleszaladni. Talán nem véletlen, hogy nagyobb cégeknél saját Windows Update Servert használnak, ami nem csak az internetes kapcsolat sávszélességére van jótékony hatással, hanem fájdalommentesen meg lehet akasztani update-eket addig, amíg ki nem tesztelik.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#442 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 09:52

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 26., kedd - 10:39

...Az, hogy komolytalan, meg folyton kékül, az néh anem egészen így van, de kár vitatkozni, úgysem bírom elmesélni, hogy működőképes.

Ugyanez elmondható linux oldalról is...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#443 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 10:32

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. júl. 8., vasárnap - 9:32

... Talán nem véletlen, hogy nagyobb cégeknél saját Windows Update Servert használnak, ami nem csak az internetes kapcsolat sávszélességére van jótékony hatással, hanem fájdalommentesen meg lehet akasztani update-eket addig, amíg ki nem tesztelik.

Nálunk is van SUS szerver, bár csak a netes forgalom "lenyomására".

Windows Update-tel kapcsolatban: tavaly volt 1 olyan update, ami után egyes HP termékek (nevezetesen pl. nyomtatók és szkennerek) "összeakadtak", az MS kénytelen volt beismerni, de addig hetekig szívtunk vele (na persze mi biztos mind komolytalanok vagyunk), kb. 10 kollégát érintett a dolog, a tervezőknek 1 csomó rajzot nem sikerült időre szállítaniuk, forintban nehéz összeírni az imázsveszteséget, amit a cég ezalatt szenvedett el, révén megrendelőink "külső" cégek. Főleg úgy, hogy mi tudtunk a hibáról (a hivatalos MS oldalról), de a külsők ezt nem nagyon tudták elhinni, nem tudták elképzelni a jelenséget, úgyhogy mi ismét komolytalanok lettünk.

Első link:
Problem with recent update, KB908351

Közel 1 évvel ezelőtt figyeltünk fel arra a jelenségre (szintén a cégben), hogy bizonyos hostok meglehetősen belassultak windows update közben, ill. rendszerindítás után kb. 2-10 percig, amíg futott a wuauclt.exe. Ha valaki nem hinné az 1 évet, sajnos nem tudom bizonyítani, de elég sokan panaszkodtak, s elég sok gépet (kb. 100) láttam saját szemmel ugyanezt a jelenséget "produkálni".
Sokáig nem tudtuk, miért van ez, bizonyos víruskeresőkre gyanakodtunk, stb. Rengeteget próbálkoztunk. Ez év március környékén olyan mértékűvé vált a dolog, hogy a Celeron-ok bekapcsolás után vagy 5-6 percre gyakorlatilag használhatatlanná váltak (céges gépek 95%-a), a régebbiek akár 15 (!) percre is. Persze a türelem megoldott mindent, a wuauclt.exe lefutott, akár volt update, akár nem (!), utána a teljesítmény normális lett.
Kerestük ám a probléma okát, főleg, hogy a fél cég eléggé panaszkodott (ebben elég sok vezető is benne volt, akiket nem érdekelt a programok hibája, ők csak dolgozni akartak), hogy tavaly ugyanaz a gép gond nélkül ment, most meg csak "vacakol", s gyakorlatilag nem sok változás volt rajta.
Hogy konkrét példát említsek: a lassulás oly méreteket öltött néha (pl. Celeron 1.7, 256M RAM), hogy indítás után a start menüre kellett várni 8-9 percet (!). Rengetegen kapkodtak, reseteltek (volt 1-2 fájlrendszer-sérülés, persze elvben nem kellett vola talán lennie), türelmetlenek voltak. Nem győztük őket győzködni, hogy várjanak.
Aztán váratlanul megjelent 1 windows update (második link): KB927891

Ahogy olvastam, hogy "Ez egy megbízhatóságot növelő frissítés...", tényleg komolytalannak tartottam, talán a megszokottan terjengős körmondatok, a rengeteg ROSSZ magyar fordítás, a nem szakértő szemek számára sokszor kusza, átláthatatlan dokumentációk miatt (is).
Elnézést kérek Tőletek, ha kissé kritikus szemmel figyelem ezen eseményeket, de sajnos a céges múltam miatt ez teljesen érthető, ennek jó részét pedig nem magamnak, hanem 1 (és több :) ) külső programnak köszönhetem, közte a szinte oroszlánrésszel bíró XP-nek s 2k3-nak. Nem azért írom le ezeket, hogy megmutassam, hogy mennyire rossz ez a rendszer (mert általánosságban nem is lehet ilyen kijelentést tenni), hanem hogy saját konkrét esetünkben az ilyen, egész céget "érintő" történések talán kivédhetőek lettek volna, ill. lehetnek a jövőben, csupán linux használatával. Azt sem mondom, hogy a linux jobb, de nálunk, ahol MI vagyunk a gazdái, MI foglalkozunk vele, MI értünk hozzá, akár MI adjuk a supportot is, esetleg fejlesztünk is rá, lényegesen jobb lehetne a statisztika, mert számunkra sokkal jobban kezelhető. Tehát NEKÜNK egyértelműen JOBB lenne. Más kérdés, hogy a vezetők mit látnak.  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#444 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 19:17

MS-t miért nem hívták meg?  :D
Jó, mondjuk a RedHatot sem...

https://www.hwsw.hu/hirek/33747/dunaferr_hp...sap_oracle.html

#445 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 20:10

me' RedHat vagy MS szallit gepet???

konyorgom, azert legalabb szakmai topicba kisse tobb odafigyelessel. ez hardware-es hir, semmi koze az op rendszerhez.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#446 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 20:16

Volt ott AIX->HP Unix migráció is.

#447 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 08. 23:33

OFF: gyanutlanul magyar fedora oldalt keresve rámentem a www.fedora.hu re  :p

#448 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 08:44

Zsugabubus2: hat ha az uj vasra nincs a regi unix, akkor mi mast tehetnenek?

de meg egyszer, mert ugy latszik nem sikerult meg mindig ertelmezni: uj GEPET vettek, nem oprendszert. a software-es kerdes nem az oprendszeren mult, hanem a hozza szallitott programokon!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#449 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:08

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. júl. 8., vasárnap - 9:32

Az autoupdate-tel magában nincsen gond, de hallottam én már rémtörténeteket arról, hogy egy hibás update miatt az egész windowst újra lehetett telepíteni, mert elkefélte.

Soproni ügyfél, win update után saccra 1 órát vergődtünk, mire távolról megoldottuk a dologot.
Mivel router után vannak az ügyfelek a neten, ezért ahol csak tudjuk, mindenhol kikapcsoljuk a frissítéseket. Nekem ne csörögjön ilyesmi miatt a teló...
Az nevet utoljára, aki először üt.

#450 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:32

Otthonról dolgozó ember.

VPN-L2tp protokoll-on keresztül, tanúsítvánnyal lép be.
Egyik nap felhív, hogy egyik nap még tudott dolgozni másnap már nem.
Próbálgattuk, hogy mi lehet a probléma, újra ipmotáltuk a certificate-eket stb.
A végén rákérdeztem, hogy nincs-e bekapcsolva az automatikus frissítés. Hát be volt.
Visszaállítottuk pár nappal azelőtti állapotot és lám ment. Autoupdate kikacspol és azóta megy.
Mondjuk router mögött van, tehát kintről érkező támadásokat blokkol.

Szóval ennyit a csodálatos update-ről. Érdekes, hogy linux-omat folyamatosan update-elem és sose volt még ilyen problémám.. Vajon miért?  :think:  :)
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#451 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:42

Igen, 1 kérdés, hogy a user biztonságban érzi-e magát a folyamatos frissítések miatt, más kérdés, hogy valóban biztonságban van-e...  :smoker:

ps.:Ja, megvan, mit akartam még, ami érdekes és tény: volt még 1 szívás a cégben a windows update-tal: volt 1 olyan update (na ezt sajna fejből nem tudom), ami UTÁN a számítógép-tallózó szolgáltatás simán "tiltott" állapotba került a klienseken. Egyre többen szóltak, hogy bajuk van, nem látják a hálót, s így derült fény erre. Mondhatom, majd' 250 gépen visszakapcsolgatni a tallózó szolgáltatást eléggé fárasztó, de igazándiból "érdekes" meló. Azért dolgozok plusszban,. mert a Microsoft valamit "úgy gondolt"?
Továbbra is áll kérdésem: mi jogon tilt le az update (vagy akárki) szolgáltatásokat? Miért nem dönthetem el én, hogy mi kell nekem (még ha ők azt is mondják, hogy nem biztonságos).
Lehetséges, hogy nemsokára az auto-update-et ki sem lehet majd kapcsolni? Ó hisz az már "kontroll" lenne... De lehetséges. Ha elég fokozatosan, óvatosan vezetik be. A user meg megeszi, mert megetetik vele.
Nekem a Windows ezért "nem jön be", bármennyire is működnek benne bizonyos dolgok, bármiképpen is hasít MÁSUTT; nem adja meg azt a szabadságot, amit a linux ad pl.
És akkor pl. a DRM-ről még nem is esett szó, vagy mondjak inkább tömegmanipulációt? Napersze szavakkal dobálózni könnyű. De a "nagyok" is ezt teszik.

Szerkesztette: Warrior 2007. 07. 09. 09:51 -kor

#452 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:43

Idézet: leslie - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 10:08

csak tudjuk, mindenhol kikapcsoljuk a frissítéseket. Nekem ne csörögjön ilyesmi miatt a teló...

Ja, nagy okosság kikapcsolni, mert akkor lehet sok lóvét kérni a kézi frissítésekért, vagy mifene?
Make love not Wor.

#453 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 10:42

Igen, 1 kérdés, hogy a user biztonságban érzi-e magát a folyamatos frissítések miatt, más kérdés, hogy valóban biztonságban van-e...  :smoker:

Eddig nem sok olyan exploit volt, ami a frissítés előtt jelent meg, 7-es Explorerhez meg majdnem szétszoptam az agyam, mire egy hülye proggi aláíratlan ActiveX-ét fel bírtam rakni. Nomost ha ezek után valami csak úgy magától felrakja, akkor érdekes lehet.
Make love not Wor.

#454 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:52

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 10:47

Eddig nem sok olyan exploit volt, ami a frissítés előtt jelent meg, 7-es Explorerhez meg majdnem szétszoptam az agyam, mire egy hülye proggi aláíratlan ActiveX-ét fel bírtam rakni. Nomost ha ezek után valami csak úgy magától felrakja, akkor érdekes lehet.

Ott volt a Blaster, a Sasser. Ez elég nagy tömegeket érintett.  :smoker:

ps.: ja, és a legelsők kivédéséhez nem is kellett tűzfal.

ps/2.: De Te nem biztonsági rést használtál ki, nagy különbség. Te a rendszer "védelmi mechanizmusát" próbáltad megkerülni, teljesen "szabályos" módon. Az exploit kicsit "erősebb", ha szabad ilyet mondani, bár állításom inkább elméleti talán. Arra gondolok, hogy amit nem enged a rendszer a usernek, az más kategória, mint az exploit.

Szerkesztette: Warrior 2007. 07. 09. 09:57 -kor

#455 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 09:57

Warrior: A szolgaltatasokat lehet policibol is basztatni, meghatarozhatod mi mehet meg mi nem.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#456 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 10:05

Idézet: charlie - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 10:57

Warrior: A szolgaltatasokat lehet policibol is basztatni, meghatarozhatod mi mehet meg mi nem.

Igazad van... :( De hülye vagyok...

#457 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 10:23

Talán nem mai téma: SG Cikk - Ellentámadásra készülnek a Linux-fejlesztők

#458 Felhasználó inaktív   Zsugabubus2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 10:35

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 9:44

Zsugabubus2: hat ha az uj vasra nincs a regi unix, akkor mi mast tehetnenek?

de meg egyszer, mert ugy latszik nem sikerult meg mindig ertelmezni: uj GEPET vettek, nem oprendszert. a software-es kerdes nem az oprendszeren mult, hanem a hozza szallitott programokon!

Igaz, de végül is az R/2->R/3 átállás miatt kellet új vas is, viszont akár fölmerülhetett volna Windows szerver használata is...Ha jól tudom, megy IA-64-en a W2k3, az Oracle meg megy Windowson.
De mondjuk ez csak szőrözés.

Viszont ami érdekes ebben, hogy annyira nem is tűnik "nagy vasnak" ez a kialakítás, 3x4 mag, hiába Itanium, szerintem nem is sok.

#459 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 10:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 9:42

Továbbra is áll kérdésem: mi jogon tilt le az update (vagy akárki) szolgáltatásokat? Miért nem dönthetem el én, hogy mi kell nekem (még ha ők azt is mondják, hogy nem biztonságos).
Lehetséges, hogy nemsokára az auto-update-et ki sem lehet majd kapcsolni? Ó hisz az már "kontroll" lenne... De lehetséges. Ha elég fokozatosan, óvatosan vezetik be. A user meg megeszi, mert megetetik vele.

És akkor pl. a DRM-ről még nem is esett szó, vagy mondjak inkább tömegmanipulációt? Napersze szavakkal dobálózni könnyű. De a "nagyok" is ezt teszik.

http://www.againsttcpa.com
http://tcpa.vajko.hu/
http://www.newsforge.com/business/02/10/21...50.shtml?tid=19 
:smoker:

Röviden:
A new plan called Trusted Computing Platform Alliance (TCPA) has emerged that is worse than any kind of censorship or political control ever implemented in human history. A special chip called Fritz will be integrated into every computer. This will completely control the way you run programs on your computer. For example the government (or Microsoft) will be able to prevent all computers throughout the world reading any given Word document (that they do not like), or running certain programs!

Van róla egy videó is, amit ha lesz időm felhegesztek a honlapomra. Aki csatlakozni szeretne itt talál néhány bannert:

http://www.againsttc...cpa-banner.html
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#460 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 09. 11:08

Idézet: dash - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 11:47

...

Igen, a vajko-s linket én is ajánlom mindenkinek, aki még csak hiszi, hogy tudja, hogy mit jelent a DRM s mik lehetnek a következmények. Azoknak meg főleg lehet ajánlani, akik azt hiszik, az op. rendszerük "őszinte", s nem nagyon vannak "titkai"... Nyugodtan bele lehet törődni, hogy igenis vannak, s el lehet engedni 1 kicsit a fantáziát. Néhol szélsőséges, utópisztikus, megdöbbentő, sci-fi-be illő, de nem lehetetlen. A kezdetein már túl is vagyunk. De talán ez mégsem a "kezdet vége", hanem...  :smoker:

Ja és nem lehet elégszer hangsúlyozni: az MS jóval előttünk jár (szerintem vagy 10 évvel) bizonyos dolgokban. Mi pedig ebből igazán nem sokat látunk, a forma nagyon jól rejt(het).

Szerkesztette: Warrior 2007. 07. 09. 11:16 -kor

Téma megosztása:

• (81 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.