Idézet: Friczy - Dátum: 2007. júl. 8., vasárnap - 9:32
... Talán nem véletlen, hogy nagyobb cégeknél saját Windows Update Servert használnak, ami nem csak az internetes kapcsolat sávszélességére van jótékony hatással, hanem fájdalommentesen meg lehet akasztani update-eket addig, amíg ki nem tesztelik.
Nálunk is van SUS szerver, bár csak a netes forgalom "lenyomására".
Windows Update-tel kapcsolatban: tavaly volt 1 olyan update, ami után egyes HP termékek (nevezetesen pl. nyomtatók és szkennerek) "összeakadtak", az MS kénytelen volt beismerni, de addig hetekig szívtunk vele (na persze mi biztos mind komolytalanok vagyunk), kb. 10 kollégát érintett a dolog, a tervezőknek 1 csomó rajzot nem sikerült időre szállítaniuk, forintban nehéz összeírni az imázsveszteséget, amit a cég ezalatt szenvedett el, révén megrendelőink "külső" cégek. Főleg úgy, hogy mi tudtunk a hibáról (a hivatalos MS oldalról), de a külsők ezt nem nagyon tudták elhinni, nem tudták elképzelni a jelenséget, úgyhogy mi ismét komolytalanok lettünk.
Első link:
Problem with recent update, KB908351
Közel 1 évvel ezelőtt figyeltünk fel arra a jelenségre (szintén a cégben), hogy bizonyos hostok meglehetősen belassultak windows update közben, ill. rendszerindítás után kb. 2-10 percig, amíg futott a wuauclt.exe. Ha valaki nem hinné az 1 évet, sajnos nem tudom bizonyítani, de elég sokan panaszkodtak, s elég sok gépet (kb. 100) láttam saját szemmel ugyanezt a jelenséget "produkálni".
Sokáig nem tudtuk, miért van ez, bizonyos víruskeresőkre gyanakodtunk, stb. Rengeteget próbálkoztunk. Ez év március környékén olyan mértékűvé vált a dolog, hogy a Celeron-ok bekapcsolás után vagy 5-6 percre gyakorlatilag használhatatlanná váltak (céges gépek 95%-a), a régebbiek akár 15 (!) percre is. Persze a türelem megoldott mindent, a wuauclt.exe lefutott, akár volt update, akár nem (!), utána a teljesítmény normális lett.
Kerestük ám a probléma okát, főleg, hogy a fél cég eléggé panaszkodott (ebben elég sok vezető is benne volt, akiket nem érdekelt a programok hibája, ők csak dolgozni akartak), hogy tavaly ugyanaz a gép gond nélkül ment, most meg csak "vacakol", s gyakorlatilag nem sok változás volt rajta.
Hogy konkrét példát említsek: a lassulás oly méreteket öltött néha (pl. Celeron 1.7, 256M RAM), hogy indítás után a start menüre kellett várni 8-9 percet (!). Rengetegen kapkodtak, reseteltek (volt 1-2 fájlrendszer-sérülés, persze elvben nem kellett vola talán lennie), türelmetlenek voltak. Nem győztük őket győzködni, hogy várjanak.
Aztán váratlanul megjelent 1 windows update (második link):
KB927891
Ahogy olvastam, hogy "Ez egy megbízhatóságot növelő frissítés...", tényleg komolytalannak tartottam, talán a megszokottan terjengős körmondatok, a rengeteg ROSSZ magyar fordítás, a nem szakértő szemek számára sokszor kusza, átláthatatlan dokumentációk miatt (is).
Elnézést kérek Tőletek, ha kissé kritikus szemmel figyelem ezen eseményeket, de sajnos a céges múltam miatt ez teljesen érthető, ennek jó részét pedig nem magamnak, hanem 1 (és több

) külső programnak köszönhetem, közte a szinte oroszlánrésszel bíró XP-nek s 2k3-nak. Nem azért írom le ezeket, hogy megmutassam, hogy mennyire rossz ez a rendszer (mert általánosságban nem is lehet ilyen kijelentést tenni), hanem hogy saját konkrét esetünkben az ilyen, egész céget "érintő" történések talán kivédhetőek lettek volna, ill. lehetnek a jövőben, csupán linux használatával. Azt sem mondom, hogy a linux jobb, de nálunk, ahol MI vagyunk a gazdái, MI foglalkozunk vele, MI értünk hozzá, akár MI adjuk a supportot is, esetleg fejlesztünk is rá, lényegesen jobb lehetne a statisztika, mert számunkra sokkal jobban kezelhető. Tehát NEKÜNK egyértelműen JOBB lenne. Más kérdés, hogy a vezetők mit látnak.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."