Microsoft kontra linux
Elküldve: 2007. 06. 01. 15:11
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2007. 06. 02. 09:04
Nem baj, amíg az ilyen vélemények nem kerülnek nagy nyilvánosság elé. Egy harmatos reggelen, másnaposan a Parlament mögötti parkban ébredve, s hugyozva nekem is hasonló gondolatok járnának a fejemben...
De most komolyan: lehet szítani, uszítani, stb. De lehet azért értelmesen is kommunikálni. [/
Bill-től tényleg nem szabad irigyelni a dolgot. Annak idején tuti megdolgozott ő is a pénzéért (örülnénk, ha csak fele annyit értenénk a mai kódokhoz, mint ő az akkoriakhoz). Kiváló programozó, az biztos.
Bár ma már, hogy az "informatika" üzleti lett inkább, mint technikai (na, ez az alfogult vélemény, ezért kitépik a nyakamat), már teljesen össze vagyok zavarodva. Informatika alatt ezt az operációsrendszeresdit értem, kimondottan a profitorientált oldalát annak is. És hát itt van a GPL hatalmas "előnye". Természetesen nem a pénz, hanem a szabadság szemszögéből.
A windows-alternatívához: manapság szerintem súlyos probléma, hogy az embereknek rengeteg mindent be lehet beszélni, nagy tömegeket lehet szinte láthatatlanul "meghódítani" (mint egyes diktátorok tették annak idején, persze nyíltan). Ezt meg is értem;a mai rohanó világban még arra sem nagyon van idő, hogy mindenki eléüljön s csupán megformálja a saját véleményét. Tehát nincs mivel vitába szállni, sokan automatikusan elfogadják, amit hallanak. És ha itt jó helyen jó időben van valaki, akkor annak következményei lehetnek. Figyelitek az óvatos megfogalmazást...
Életünket átszövi a propaganda, a reklám. A windows, a linux, csak 1 kis része ennek. De ha ezt úgy fogjuk fel, mint háborút, s a reklámot pedig mint pl. hadjáratot, akkor be lehet látni, hogy a "megfelelő" reklámmal akár árthatunk is ellenségeinknek, nem is kicsit, ráadásul tudat alatt! A tömegmanipuláció brutális, de gyakorlatilag mindennapos. Akár szándékos, előre megfontolt, akár csak véletlen. Emberek vagyunk.
Azért a félelemnek még nincs vége, remélem ismeritek a régi legendát (ha nem, érdemes letölteni, majd 10 éve múlva jó lesz megnézni, hogyan is (nem) működik a marketing):
Egy link, talán még működik --> DanceMonkeyBoy, Dvelopers, Developers, ... <-- már meg sem lepődök, hogy ilyenek tényleg vannak. Akkoriban úgy gondoltam, ehhez képest a Hit Gyülekezete pisis kiscserkészek tábora. Ma már tudom, hogy ez igaz. A videók kb. 2002-ből valók. Dotkom-korszak... Az átkos... (vagy már én is kezdem...)
Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 02. 09:15 -kor
Elküldve: 2007. 06. 04. 11:48
Elküldve: 2007. 06. 04. 13:02
Egy cikk a régi időkről, persze még ma is él: A katedrális és a bazár ajánlani lehet mindenkinek, aki a szabad szoftverek "erejében" kételkedik, vagy úgy gondolja, hogy simán meg lehet bízni egy siker- és profitorientált, kapzsi vállalatban, annak módszereiben, termékeiben és felfogásában. Annak pedig, aki meg szeretné érteni a GPL-t, alapolvasmány.
ps.: azért pl. a Microsoft is lassan-lassan ráébred a dolog lényegére (igaz, csak évekkel később, amikor már az üzletét fenyegeti ez a "technika"), s beépít pár hasonló, "nyílt" elemet, egyre jobban tartja a kapcsolatot is a felhasználókkal, s egyre inkább meg akarja magyarázni, hogy hiszen hát értük van ez az egész. Ez fura. Raymond nem volt hülye. S mint szakmabeli, bizony jól látta a folyamatokat. Közhely, hogy a GPL s a rá épülő megoldások bombaszerűen terjednek, s ma már komoly ellenfelei a "nagyoknak". Talán azok a nagyok nem is annyira nagyok, mint amilyen nagynak látszanak? Valaki csak el akarja hitetni velünk? Nos, a linuxban egy dolgot imádok: az őszinteségét.
Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 04. 13:14 -kor
Elküldve: 2007. 06. 04. 13:37
Az Ő oprendszerük zárt, mégsem nehéz rá írni.
És a másik amit nem értek. Volt 5 évük arra, hogy leprogramozzanak egy új oprendszert.
És a végeredmény szinte semmi. Főleg biztonság szempontjából.
Egy kis info:
KATT!
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2007. 06. 06. 13:54
Idézet: Lenny - Dátum: 2007. jún. 4., hétfő - 14:37
Az Ő oprendszerük zárt, mégsem nehéz rá írni.
És a másik amit nem értek. Volt 5 évük arra, hogy leprogramozzanak egy új oprendszert.
És a végeredmény szinte semmi. Főleg biztonság szempontjából.
Egy kis info:
KATT!
Szerintem még ha a Microsoftnál a legjobb programozók is vannak, s ha pár (tíz)ezres is ott a fejlesztői létszám, akkor is "elmarad" egy milliós létszámú szabad közösségtől, mert abban egyszerűen TÖBBEN vannak. Manapság a Microsoft is kezd "nyitni" egyébként.
Ja, és hiába egyetemisták ide-oda, meg nem hivatásos fejlesztők tömkelege: ők legalább szívvel-lélekkel dolgoznak, s nem jutalomért, prémiumért, stb.
Elküldve: 2007. 06. 06. 14:15
Elküldve: 2007. 06. 06. 21:54
Nem szekta, inkább egyfajta "sajátos" látásmód.
Nekem azért tetszik a linux, mert használatakor az érzés, hogy a sajátod, úgy van kialakítva ahogy Te akarod, stb...
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
Elküldve: 2007. 06. 07. 22:37
Elküldve: 2007. 06. 08. 06:32
Idézet: zoli62 - Dátum: 2007. jún. 7., csütörtök - 22:37
Még egy kis adalék. (személyes tapasztalat okán) A windows konkrétan köthető egy profitorientált vállalkozáshoz, míg a linux nem, így fordulhat elő az a jópofa dolog, hogy a döntéshozónak váratlanul felajánlja a microsoft, hogy mielőtt döntene a linux és a windows között, menjen egy tanulmányútra redmontba....persze mindent fizetnek
Elküldve: 2007. 06. 08. 06:46
Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 8., péntek - 7:32
És pisztoly a fejéhez, családfenyegetés ha nem M$-t választ.. :Đ
Elküldve: 2007. 06. 09. 08:48
Idézet: Warrior - Dátum: 2007. jún. 6., szerda - 14:54
Igen, szerintem ebben van az egyik legnagyobb húzó erő.
Nekik ez kihívás, hogy valami újat alkossanak és a sikerélmény itt mindennél előbbre való.
M$-nél meg "kötelező" munka.
Elküldve: 2007. 06. 09. 13:35
-ha már ilyen "konkrét csávó", miért gondolja, hogy ami olcsóbb, az jobb is?
-mennyivel is olcsóbb?
Nos, egyikre sem tudott válaszolni. Hülyíteni lehet a népet rendesen, s nekem az ilyen felemás, véletlenül épp az adott cég által szponzorált "független" statisztikai adatok, kimutatások, vagy akármi láttán leesik a vérnyomásom. Egyszerűen, mert eddig 1 embert nem láttam, aki hülye filozofálgatás helyett valódi érvekkel alá tudta volna támasztani, hogy az adott helyzetben miért jobb választás a Windows mint a Linux.
Van olyan ismerősöm is, aki annak idején, amikor előszöt ült Linux elé, rendesen félt... Azóta már Windows-t nem használ. Részben nem ő tehet róla, hogy senki sem mutatta meg neki, már hamarabb "átállt" volna, ha megismeri. Ez a mocskos marketing simán megöli a technikát, persze bizonyos üzletnek jót tesz, de az már nem számítástechnika. Messze nem az.
Szívem szerint senkit sem kényszerítenék egyik oldalra sem, de a szabad választás lehetőségét mindenkinek megadnám. Mert nálunk még ez sincs meg.
És ez még csak az operációs rendszer. Ekkor még semmit sem csináltunk a géppel...
Szerkesztette: Warrior 2007. 06. 09. 13:37 -kor
Elküldve: 2007. 06. 09. 14:13
Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 8., péntek - 7:32
Aztán ez urban legend, vagy télleg vannak ilyenek? Mert oda nem olyan egyszerű eljutni, meg MS cégnek sem olcsó. Legalábbis van olyam ismerős cég, ahol erőteljesen kurvadrágán MS van, de Redmondba mikor meghívnak, akkor repülőt mi fizetjük... Szóval nem olyan egyszerű a képlet.
Vagy tessék Linuxos alapokon céget alapítani, majd hirdetni az igét, meg alkalmazásokat fejleszteni, meg bemutatókat tartani, fejtágító, kitalálni alternatívát a Lurdy házas rendezvényekre, ASP cuccokra, akkor állítom egy kisebb cég simán tudna ilyenekkel nyomulni az olcsóbb költségvetésű irodáimban.
Egy MS szerver lazán 100ezer pénznél kezdődik, akkor kérjetek 50-et csak a melódíjra, aztán hasznájatok ingyenes SW-t.
Elküldve: 2007. 06. 09. 16:07
Egyik ügyfelünk (ja, mi nem kispályás, linuxos cég vagyunk), a komplett webfarmját (60 szerver felett) évek óta Linuxon üzemelteti. Bővítés okán blade rendszereket akartak venni, ugye két nagy gyártó jön számításba. Nem elég, hogy a két gyártó azonnal kiszagolta a szándékaikat és azonnal ajándékokkal (notebook, szirszarok) halmozták el, hanem napok alatt először a regionális MS képviseleten, majd a következő Summiton, utána meg Redmondban találta magát. Nyilván ennél többet nem írhatok, de valós sztori, ugyanakkor az üzleti világban IMHO normális.
Aztán jött a pofáraesés, ui. eszük ágában sem volt microsoftosítani semmit
Elküldve: 2007. 06. 10. 00:51
Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jún. 9., szombat - 14:13
Vagy tessék Linuxos alapokon céget alapítani, majd hirdetni az igét, meg alkalmazásokat fejleszteni, meg bemutatókat tartani, fejtágító, kitalálni alternatívát a Lurdy házas rendezvényekre, ASP cuccokra, akkor állítom egy kisebb cég simán tudna ilyenekkel nyomulni az olcsóbb költségvetésű irodáimban.
Egy MS szerver lazán 100ezer pénznél kezdődik, akkor kérjetek 50-et csak a melódíjra, aztán hasznájatok ingyenes SW-t.
Lehet, hogy urban legend, de akkor belőve valóságosnak érzékeltem, hogy az ex főnököm így járt, majd kemény licenszvásárlásba kezdett, amikor hazaért. oprendszer, irodai csomag, mindenféle fejlesztőeszköz....szép tételt vásárolt össze a cég....pedig middleware gépen futott az összes alkalmazás, a pc-ken csak egy-két szatelitrendszer üzemelt és a 3250 (?) emuláció.
Elküldve: 2007. 06. 10. 00:54
Idézet: Silver - Dátum: 2007. jún. 9., szombat - 16:07
Egyik ügyfelünk (ja, mi nem kispályás, linuxos cég vagyunk), a komplett webfarmját (60 szerver felett) évek óta Linuxon üzemelteti. Bővítés okán blade rendszereket akartak venni, ugye két nagy gyártó jön számításba. Nem elég, hogy a két gyártó azonnal kiszagolta a szándékaikat és azonnal ajándékokkal (notebook, szirszarok) halmozták el, hanem napok alatt először a regionális MS képviseleten, majd a következő Summiton, utána meg Redmondban találta magát. Nyilván ennél többet nem írhatok, de valós sztori, ugyanakkor az üzleti világban IMHO normális.
Aztán jött a pofáraesés, ui. eszük ágában sem volt microsoftosítani semmit
A vasgyárosok ilyenek. Öléggé költséges mondjuk a kék hárombetűssel felszerelni egy céget, ahová kell 700-800 PC, szerverek miazmás....és felszerelik, sőt megkötik a hw upgrade megállapodást is. Tény, hogy cserébe ezek a vasak működnek.
Elküldve: 2007. 06. 10. 05:37
Idézet: debianforever - Dátum: 2007. jún. 10., vasárnap - 1:54
Speciel itt a későbbi probléma az volt, hogy a szállított rendszer nem üzemelt, hárombetűs gyártó ide vagy oda...
Elküldve: 2007. 06. 10. 10:12

Súgó
A téma zárva.