HWSW Informatikai Kerekasztal: UPC chello: bővítések és korlátozások XI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPC chello: bővítések és korlátozások XI. Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 06. 15. 06:28

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:13

Látom nem bírod elviselni, hogy van olyan akit hidegen hagy a p2p  :D

Mer' neked mire kell a tíz megabit? Bengészésre?

#522 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:36

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:28

Mer' neked mire kell a tíz megabit? Bengészésre?

Nem. A net vampire alkalmazáshoz kell  :Đ

#523 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:38

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:09

Ma Magyarországon minden ami a szabad felhasználás jogkörébe tartozik letölthető legálisan függetlenül attól, hogy warez vagy nem warez szerverről jött az anyag. Persze csak és kizárólag anyagi ellenszolgáltatás nélkül azaz nuku havidíj meg emelt díjas SMS, stb. csak is a 100%-ban ingyenes letöltés számít legálisnak.

Akkor miért is baj az, hogy a visszaosztással megkönnyítem másoknak az adathoz való hozzájutást?
Szervert nem üzemeltethetek, mert nem.
Igény lett volna rá, hogy elérjenek valamit, pl fórumtárs egy megsérült telepítőlemez 1-2 fájlját.
Tehát az ftp otthoni használata kiesik. Más kérdés, hogy ismerősök között ez is megoldható, a hálózat terheltségét növeli. Pl. a Messenger megosztott mappája.
Fényképek, saját videók, bármi, ami akár egy-több dvd méretű anyag.
A p2p kapcsolatnál a szervert, és az odavezető sávszélt csak kis mértékben terhelem, mert utána a felhasználók közt áramlik az adat.
Extrém esetnek gondolom, hogy egy fejállomáson van 10-15 peer, akik egymás közt szórják a biteket, de nem kizárható ilyen.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#524 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:41

Idézet: edk - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 6:38

Teljesen meglepő módon én is csak a csúcsidőszakban vagyok otthon, olyankor tudok letölteni. Persze van más megoldás:
-napközben bekapcsolva hagyom a gépet az üres lakásban. De mivel az ördög nem alszik, ezt inkább kihagynám. Sarkított esetet nézve nem szeretnék egy kiégett lakásba hazaérni. Megjegyzés: villanyszámla.
-éjjel bekapcsolva hagyom a gépet. Teljesen kommersz alkatrészekből áll a gépem, nem megy az alvás mellette. Mondjuk ez egyéni szocprobléma. Megjegyzés: villanyszámla.

valamelyest megértem, ezeket az időszakokat én is ki szándékozom hagyni, habár én 11-kor még nem alszom s korábban is kellemesen száguldott le az anyag tegnap is.
egyébként teljesen normál, nem extra és drága gépet is össze lehet rakni egészen halkra, engem nappal is zavarna, ha hangos lenne (de változnak az idők és kéne tápot cserélni, mert most az zúg finoman, ami szörnyű =)). ez csak megjegyzés, a lényeghez semmi köze, amúgyis van, aki veszi a gépet, s nem halkságot is tekintve szedi össze.
de a villanyszámlát tényleg nem értem. sokat emlegetitek, de nem tudom, miért oly számottevő, gőleg a magasabb csomagok árai mellett. nálam rengetegszer megy éjjel a gép, mert elég random és érdekes elalvási mintázatom van, bealszom és kész. meg most van egy gyönge kis torrentem is, de csak amiatt még nem hagynám így. mindenesetre e héten minden éjjel ment a gép (nappal nálam soha, Alvaro játszott egyszer távoli torrentbizgerálással munkahelyről. igaz, akkor asszem éjszaka volt, de a lényeg, hogy munkaidő és 13 órás távollét a géptől). ilyenek gyakran vannak. a villanyszámla 3ezer alatt van (albérleti fél, de a többieket sem kell félteni a mosógépükkel), de amikor nem megy semmi, csak a hűtő, akkor is hasonló. feltűnően nem jelentkezik a gép fogyasztása, pedig annnyira azért nem apró, hiszen akkor nem mennének a filmek, így is kelett egy erősebb vas, hogy az 1280-asok zöme is menjen (amiből mondjuk egy van nekem, a többség 640x480 vagy kisebb felbontású, ami elég jó kódolással animéhez még elég is tud lenni). egyszer kiszámolta nekem valaki, hogy mennyit bír fogyasztani egy gép, annyira nem vészes ám. az ember nem akarja feleslegesen járatni, OK, de valszeg nem rokkan bele... én meg sem érzem.

#525 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:46

Idézet: csozsi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:38

Akkor miért is baj az, hogy a visszaosztással megkönnyítem másoknak az adathoz való hozzájutást?
Szervert nem üzemeltethetek, mert nem.
Igény lett volna rá, hogy elérjenek valamit, pl fórumtárs egy megsérült telepítőlemez 1-2 fájlját.
Tehát az ftp otthoni használata kiesik. Más kérdés, hogy ismerősök között ez is megoldható, a hálózat terheltségét növeli. Pl. a Messenger megosztott mappája.
Fényképek, saját videók, bármi, ami akár egy-több dvd méretű anyag.
A p2p kapcsolatnál a szervert, és az odavezető sávszélt csak kis mértékben terhelem, mert utána a felhasználók közt áramlik az adat.
Extrém esetnek gondolom, hogy egy fejállomáson van 10-15 peer, akik egymás közt szórják a biteket, de nem kizárható ilyen.

Azért gond mert a visszaosztás ugyebár megosztás ami a jelenlegi törvényi szabályozás szerint szerzői engedélyköteles tevékenység. A p2p pont attól problémás mert nem csak letöltésről szól a dolog. És a lényeg ebben van hiszen csak és kizárólag a letöltés az ami legális. Ha te nem rendelkezel a szerző engedélyével akkor nem adhatsz lehetőséget arra, hogy a nyilvánosság hozzáférjen ahhoz az anyaghoz amit te a szabad felhasználás keretein belül letöltöttél.

Idézet

Ismétlem a software-re nem vonatkozik a szabad felhasználáson alapuló letöltés azaz software esetben nem beszélhetünk legális letöltésről. Persze ez alól kivételt képeznek azok a software-ek amit a szerzők direkt azért tesznek fel a netre, hogy ingyenesen elérhetőek legyenek mások számára.

#526 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:51

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:46

Azért gond mert a visszaosztás ugyebár megosztás ami a jelenlegi törvényi szabályozás szerint szerzői engedélyköteles tevékenység. A p2p pont attól problémás mert nem csak letöltésről szól a dolog. És a lényeg ebben van hiszen csak és kizárólag a letöltés az ami legális. Ha te nem rendelkezel a szerző engedélyével akkor nem adhatsz lehetőséget arra, hogy a nyilvánosság hozzáférjen ahhoz az anyaghoz amit te a szabad felhasználás keretein belül letöltöttél.

Ismétlem a software-re nem vonatkozik a szabad felhasználáson alapuló letöltés azaz software esetben nem beszélhetünk legális letöltésről. Persze ez alól kivételt képeznek azok a software-ek amit a szerzők direkt azért tesznek fel a netre, hogy ingyenesen elérhetőek legyenek mások számára.

Az a linux-iso, amit a kiadó is torrenten terjeszt, milyen engedélyt kíván?
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#527 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 06:59

Idézet: shr - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:41

de a villanyszámlát tényleg nem értem. sokat emlegetitek, de nem tudom, miért oly számottevő,

Hát igen. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor ugyebár az ember nem járatja a monitort azaz kikapcsolja, a gépen belül a GPU, CPU nem megy maximálisan ergo szintén csak alapfogyasztás van, stb. stb.
És hát az ATX gépeket lehet időzítve bekapcsoltatni (CMOS-ban beállítható) vagy akár az RS232-re kötve egy modemet telefonhívásra is bekapcsolható. A kikapcsolás is könnyen megoldható hiszen a Windows alapból ad erre lehetőséget.

#528 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 07:00

Idézet

nem extra és drága gépet is össze lehet rakni egészen halkra, engem nappal is zavarna, ha hangos lenne

Egyetértek, hogy megoldható a dolog :). Csakhogy az én kis 2600as bartonomra nem szeretnék venni 5-6e ftért (hasraütésre mondtam egy számot) egy halk hűtőt, emellé pedig pluszban 4-5e-ért egy 12cmes ventis tápot (és ebbe az árba az olcsó kategória kért bele). Mondhatnák, hogy ha már használni akarom a gépet, akkor költsek rá, de nekem ez így megfelelt eddig, most is megfelel ebben az állapotában, de ahhoz túl hangos, hogy aludjak mellette.

Idézet

de a villanyszámlát tényleg nem értem.

A medium csomagért 5750ft-ot fizetek havonta. Nekem nem jönne jól mondjuk havi plusz 1000-2000ft a villanyszámlához. Egész évet nézve nekem ez elérheti (feltételes módban) az egy havi lakástörlesztésemet. Mindenki tudja, mit engedhet meg magának, én nem örülnék egy ilyen plusz kiadásnak. Megjegyzem, nem halnék éhen, de ha azt nézem, hogy 3-4 hónapja meg sem fordult az a fejemben, hogy egyszer is hagyni kéne a gépet "üresben" járni a letöltögetések miatt, akkor ez az én szempontomból egy engem hátrányosan érintő dolog lett (és még költségvonzata is lehet), rajtam kívülálló okokból, mert ugye priorizálnak.

De nem panaszkodom, csak reagáltam arra  a felvetésre, hogy "tölts csúcsidőn kívül" :).

#529 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 07:06

Idézet: csozsi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:51

Az a linux-iso, amit a kiadó is torrenten terjeszt, milyen engedélyt kíván?

A software letöltés csak akkor legális ha erre a szerző engedélyt ad. Ha az adott Linux licenc feltételei lehetővé teszik a szabad letöltést, terjesztést akkor az önmagában jelenti az engedélyt.
De pld. egy olyan Linux vagy alkalmazás amit csak a gyártó oldaláról lehet fizetés ellenében letölteni annak a torrent letöltése már illegális cselekmény. Illetve minden olyan software letöltése illegális mely csak kereskedelmi forgalomban található meg és nincs a gyártónak szabadon letölthető változata.

#530 Felhasználó inaktív   maxt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 07:17

Idézet: killa - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 5:50

A 1221 szerint csak az addig igénybe vett kedvezményeket kell visszafizetni. De az  ÁSZF- ben benne van, hogy ha akarja akkor követelheti a hűségidő végéig járó kedvezményt. Más dolog, hogy nem ez a gyakorlat.

Akár úgy is értelmezhető a mondat az ászf-ben, hogy ha befizeted a bekötési díj+kedvezmény+ajándék (ami többre van számlázva mint amennyit ér), akkor nem követelheti, viszont szó nélkül megteszi, ha nem akarod kifizetni a kedvezményt, hiába vágtak át úgy mint macskát a palánkon!

És hamár mindenki példálózik, akkor had mondjak én is egyet a helyzetre (abszolut kitalált):

Szolgáltató cégtől bérelek egy számítógépet, melynek a szerződés pillanatában volt 2gigás procija, és 512mb-os videókártyája. Én ennek örültem, használtam, és jó volt mindenre amire szükségem volt.
Aztán a szolgáltató úgy dönt, hogy elveszi tőlem a videókártyát, mert mostantól mindenki csak 16mb-os pci-os kártyákat kap, mert akkor is van kép a monitoron. Igaz onnantól nem tudok használni normálisan grafikai teljesítményt igénylő programokat, de a szerződésben egy szó sem volt ilyenekről, csak arról, hogy 2gigás a proci. A szolgáltatónak jó, mert a kátrya árából másoknak is tud venni gagyit, én nem szólhatok egy szót sem, mert nincs benne a szerződésben.
A kártya elvétele után beleírták a szerződésbe, hogy joguk van hozzá, és a kártyát visszaadták addig, mig szerződést bonthattam volna (8nap), majd a határidő után egy nappal megint elvették, és mert megmutatják, hogy rendesek 64mb-s kártyát adnak. (hol van az az 512-től?)
Az kit érdekel, hogy én véletlenül filmeket néztem, meg 3D-s dolgokat csináltam. Saját problémám, de az új előfizető fontosabb.

Lehet, hogy sántít, de kicsit ilyen a helyzet.
Meg lehetne becsülni a régi előfizetőket is néha.

És még1 dolog:
Mikor előfizettem a szolgáltatásra már szerepelt benne a forgalmi korlát, de ezután még közel másfél évig tudtommal nem alkalmazták. Nem volt szükségem annyi dologra, hogy ez nekem komoly negatívum legyen, viszont a sebességet általában hozta a rendszer, és megbízható volt.
Elfogadom, hogy a rendszer terhelt, de azt is tudom, hogy egy jogász fizetéséből már lehetne fejleszteni, és feltételezem nem egy dolgozik a cégnél. (ez a főnökség sara)

Nah asszem hosszúra sikerül!
Szép napot mindenkinek!

maxt

#531 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 08:14

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:59

Hát igen. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor ugyebár az ember nem járatja a monitort azaz kikapcsolja, a gépen belül a GPU, CPU nem megy maximálisan ergo szintén csak alapfogyasztás van, stb. stb.
És hát az ATX gépeket lehet időzítve bekapcsoltatni (CMOS-ban beállítható) vagy akár az RS232-re kötve egy modemet telefonhívásra is bekapcsolható. A kikapcsolás is könnyen megoldható hiszen a Windows alapból ad erre lehetőséget.

Ak ért a géphez, az ezt is tudja.
De ha egyszer az a cél, hogy ne járjon fölöslegesen, felügyelet nélkül, akkor mirõl beszélünk?

#532 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 08:24

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 8:06

A software letöltés csak akkor legális ha erre a szerző engedélyt ad. Ha az adott Linux licenc feltételei lehetővé teszik a szabad letöltést, terjesztést akkor az önmagában jelenti az engedélyt.
De pld. egy olyan Linux vagy alkalmazás amit csak a gyártó oldaláról lehet fizetés ellenében letölteni annak a torrent letöltése már illegális cselekmény. Illetve minden olyan software letöltése illegális mely csak kereskedelmi forgalomban található meg és nincs a gyártónak szabadon letölthető változata.

http://hu.opensuse.o...t_v%C3%A1ltozat

#533 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 08:47

Idézet: edk - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 8:00

A medium csomagért 5750ft-ot fizetek havonta. Nekem nem jönne jól mondjuk havi plusz 1000-2000ft a villanyszámlához.

nekem tökmindegy, mert a távfűtés miatt eleve 10k-val többet fizetek egy hónapban, mint kellene, villanyszámla, ugyan. mindazonáltal tényleg ne menjen feleslegesen, ezt megértem. a villanyszámla erőteljes emlegetését viszont azért nem értem, mert sokaknak van sokkal nagyobb csomagja, s valóban, csúcsidőben is jön valamelyest a cucc (nekem spec 100k fölött tegnap, nem tudom, mennyivel lenne neki szabad... de a feltöltés tényleg feleződik), szóval ha valaki annyira kevesli a múltbélinél több lehetőséget azért a pénzért, annak már nem tudom, miért fáj annyira egy minimális villanyszámla-növekedés, hogy ez itt többször megjelenjen a topikban. bár lehet, hogy csak elv, az OK, nyilván ne menjenek feleslegesen az eszközök (jó, ha valakinek van ilyen érzéke, nekem mondták már, mikor egy lakásként funkcionáló munkahelyen mosogattam, hogy nem kell elzárni a vizet közben, átalány... meghűlt bennem a vér. ha már nem kerül nekem pénzbe, akkor pazaroljam?)

azt meg fel se hoztam, amit más is írt, hogy kisgép a töltésre, ami alig fogyaszt, mert az is pénz vagy inkább utánajárás (haveroknak vagy magunknak csak akad valahol, nekem spec egy táp kellene és lenne egy kisebb komplett gépem, pedig az ősrégit még el is lopták), meg igenis némi macera, meg hely, s amúgyis könnyebb s jobb a upc-t szidni  :Đ  amely upc marketing-lelkesedését ma is olvastam az adatmódosító oldalon, némi ékezethibával (de láttam én már magyar-holland szöveget is tőlük, szóval ez apróság):

Idézet

A chello éppen olyan internetelérést nyújt, amilyenre vágyik - elkápráztató kaland, interaktivitás,szédítő gyorsaság, a legnagyobb fokú szabadság és kényelem.

ezt olvasván rögtön eszembejutottak eme topik látogatói...

tényleg kényelmetlen lehet a csúcsidős korlátozás, ha valaki 11-kor már alszik, de akar sávszélt... nehéz ügy ez :(
viszont az asztalverő "leszarom a többieket, upc adjon maxot bármikor, mert nekem ez jár" típust végképp nem tudom megérteni.

#534 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 08:51

Idézet: csozsi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 9:24

Ezt minek raktad be?
Éppen azt írtam, hogy ha a licenc lehetővé teszi akkor szabadon letölthető, terjeszthető. Ez pedig vonatkozik a torrentre is. (a linked is ezt igazolja)
Egyébként is a Linux pont egy olyan amit ftp is el lehet érni ergo ha csökkentve van a  p2p sávszélesség még akkor is ftp-ről full sávszélességgel letölthető. Tehát azt aki Linux ISO-t tölt le nem érinti a p2p korlátozás.  :) (és még hátrányban sem lesz mert ha ráenged egy többszálú letöltőt az ftp-re akkor secc perc alatt lent van az iso).

Szerkesztette: wpepi 2007. 06. 15. 08:54 -kor

#535 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 08:57

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 7:46

Azért gond mert a visszaosztás ugyebár megosztás ami a jelenlegi törvényi szabályozás szerint szerzői engedélyköteles tevékenység.

A biroi gyakorlat szerint meg nem az. Felesleges megint elorancigalni ezt.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#536 Felhasználó inaktív   FLeK0 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 15. 09:11

hagyjuk már hogy mit legális letölteni meg mit nem annál a szolgáltatónál ami a honlapján ajánlja a warez/tört játékservereit :)

#537 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 09:20

A villanyszamla miatt nem hagyom bekapcsolva a gepemet emberektol kerdeznek egyet:
-ha nem hasznalod a gepet, van elotte fokapcsolo, amit lekapcsolva eltunik az aram a gep es a monitor standby tapjabol, a hangszoro -es ha egyedul hasznalod a netet- a kabelmodem trafojabol? Gyanitom, hogy ugy 70% feletti lenne a nem valaszok aranya? Akkor csak az az aprocska kerdesem lenne, hogy ha eddig nem erdekelt a villanyszamla (ertsd 24/24-ben kajal a cucc min 5-10W-ot), akkor innentol kezdve miert erdekel? :)
ui: amugy en sem hagyom bekapcsolva a gepet, csak erdeklodom :)

Szerkesztette: asdf 2007. 06. 15. 09:22 -kor

Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#538 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 09:28

Idézet: asdf - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 10:20

-ha nem hasznalod a gepet, van elotte fokapcsolo, amit lekapcsolva eltunik az aram a gep es a monitor standby tapjabol, a hangszoro -es ha egyedul hasznalod a netet- a kabelmodem trafojabol?

Nekem nincs, ha kikapcsol a gép, akkor a master aljzaton kívül az összes aljzatot áramtalanítja az elosztóm :)

#539 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 09:36

Ja és akkor tegyük már hozzá azt is, hogy a TV-t, videomagnót, DVD felvevőt, erősítőt, és még egyéb olyan eszközt mely standby módban működik senki nem szokta áramtalanítani mikor elmegy otthonról dolgozni, tanulni, stb.  Max. ha elutazik az ember akkor áramtalanít.
A TV-k általában 5W-10W, míg a videomagnók, DVD felvevők, erősítők 2W-10W között fogyasztanak standby módban.

Szerk:
Az is természetes, hogy beprogramozzuk a videomagnót, DVD felvevőt, hogy a műsort amikor nem vagyunk otthon felvegye és nem foglalkozunk azzal, hogy ez most nekünk mennyibe is fog kerülni a villanyszámlán.

Szerkesztette: wpepi 2007. 06. 15. 09:40 -kor

#540 Felhasználó inaktív   shr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 15. 10:00

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. jún. 15., péntek - 10:36

Ja és akkor tegyük már hozzá azt is, hogy a TV-t, videomagnót, DVD felvevőt, erősítőt, és még egyéb olyan eszközt mely standby módban működik senki nem szokta áramtalanítani mikor elmegy otthonról dolgozni, tanulni, stb.

nekem mondjuk ilyeneim nincsenek, de ha lennének is...
a szobámban levő valamennyi áramot használó eszközt (számítógép +hangfal, szinti) mindig teljesen kikapcsolom, hogyne (nem is bírnám nem lekapcsolni a gépet s a modemet, annyira evidens nekem, hogy teljesen off). a 4 lámpámból egy mondjuk marad közvetlenül bedugva, az elég magasan van, az a konnektor volt a mennyezeti lámpáé. 2 kapcsolós elosztón van, egynek pedig kapcsolója sincs, akkor ég, ha bedugom :)
anyám vadabb. ha befejezte a főzést, kikapcsolja a gázt. ha elmegy félórára sétálni, lecsukja a vizet is :) a tv-t mindig kihúzza, ha nem nézi és amikor összeraktam a videóval, mikor nem használtam, mindig külön szedte a tv-től (összerakni sosem tudta, de szétszedni mindig), s mindkettőt kikapcsolta.
ezt csak érdekességképpen ;)

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.