HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#141 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 01. 01:32

Idézet: Friczy - Dátum: 2004. április 30, péntek - 8:41

Persze egy rendszer - bármelyik legyen is az - meghálálja, ha az ember foglalkozik vele, megismeri a rigolyáit, és először ismeretet próbál szerezni, és utána nyúl a beállításokhoz. :omg:

(No flame: számomra az OS/2 tűnt annak idején roppant nehezen konfigurálhatónak, van olyan haverom, aki viszont ódákat tudott róla zengeni. Különbözőek vagyun, mindenki más és más miatt szeret/nem szeret egy oprendszert/disztribúciót)

Ezért szerintem nem az számít, hogy a rendszer mit tolerál, hanem az, hogy mi magunk mit.  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#142 Felhasználó inaktív   monty 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 02. 12:16

Sziasztok!

Új vagyok erre, de mivel több helyen is próbálkoztam már :reklamacio:  lassan kezdem feladni minden reményemet. Ti vagytok az utolsók :respect:, ugyanis tegnap ajánlott titeket az egyik haverom, és azt mondta, hogy itt foglalkoznak a lámákkal is.

Tehát 2 kérdésem lenne:

1. Egy 80Gb-os vinyón volt 1x30Gb-os 2x20Gb, és 1x10 Gb-os fat32-es partícióm, mikor úgy döntöttem, hogy felrakom a SuSE 9.0-át. Az egyik 20Gb-os vinyót a telepítőjével feláldoztam a szent cél érdekében, viszont a többin olyan adatokat tartok amit az XP-vel is meg a linuxxal is használni akarok, és nem tudom őket lementeni, mert nincs elég helyem a másik vinyón. Na ez volt 3 hete. Nemrégen úgy döntöttem, hogy SuSE-vel nem fogom megtanulni a Linux-ot használni, de ezt már ti is kiveséztétek itt. Fel szeretném helyette rakni a Debiant, vagy a SlackWare-t, attól függ melyiket tom beszerezni. Igenám, de hogy szedjem le a SuSEt? Mikor itt jártam gondoltam Particion Magic 8-cal leszedem a partíciót. Igen ám de a PM8 az egész vinyót egy nagy sárga (azaz ismeretlen típusú) partíciónak látja. Mit tegyek? :(

2. Nemsokára lesz szélessávú netem elvileg, ha a "nagy magyar telefon" :down: végre kihozza az ADSL-t, mivel ma se kábel se ADSL. De ma már meg van ígérve, hogy 4 hónap múlva lesz :reklamacio: . Na addig szeretnék csinálni egy Dell laptopból (233Mhz intel proci 15Gb vinyó 256Mb ram) egy megbízható routert és tűzfalat grafikai felület nélkül linuxból, csak nem tom hogy kezdjek hozzá. Először is kellene még 2 hálókártya (PCMCIA) a gépbe, de nem tom milyet vegyek olcsón. Hogy kell lecsupaszítani egy linuxot, hogy minél kevesebbet zabáljon a gépből, de vinyóról fusson?

Bocsi hogy egy kicsit hosszú voltam. Előre is köszi a segítséget.
Húha, kezdek eltévedni a LINUX-ban! Szép ez az erdő, csak nehéz belőle kitalálni!!!
Monty Woods

#143 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 02. 14:54

Ha jól értem, felraktad 1 hdd-re a SuSE-t, s most le akarod szedni, de a PM jelez valamit, hogy nem ismeri a típust (ReiserFS, JFS, stb?). A SuSE-t meg én nem ismerem (csak az 5.x-et). Mellesleg a PM ettől még le tudná szedni, nem?

Nem jó logika leszedni, felesleges. Egyszerűen fel kell rakni a másikat ugyanarra a partícióra, persze formázással, de ezt az install megcsinálja (majdnem mindig). Úgyhogy ha ugyanoda akarod rakni, ahol a SuSE van, akkor nincs gond. Fájlrendszer típusát ha ext2-3-nak választod, TotalCommander-ből is fogod tudni olvasni (persze plugin telepítés után).

Saját tapasztalat: PCMCIA kártyából ha lehet 32 bitest vegyél (cardbus), már ha támogatja a notebook slot-ja (!), mert nekem néhány bizony nem megy csak 10Mbit-en kb., pedig 10/100-asok. Nem mintha számítana a netnél, de azért helyi hálón igen. Persze te tudod.

Ha grafikus felület nélkül telepítesz linuxot, akkor nem fog sok erőforrást enni, se Debian, se SlackWare. Vagy felrakod fullban, s beállítod, hogy ne induljon el.

De vannak néhány lemezes, kimondottan "router-nek való" linuxok is, keress rá, fejből nem megy...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#144 Felhasználó inaktív   monty 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 03. 20:19

A válaszért köszi, mert pont ReiserFS volt rajta, mint kiderült :omg: . A lemezes linuxxal az a baj, hogy akkor nem lesz hely az aksinak, és inkább azt szeretném benntartani. De ha más nem lesz...
A grafikus felület nélkülivel meg az a baj, hogy nem tom hogyan kezdjek hozzá  :( . Mármint a feltelepítéssel nincs baj, csak a tűzfal és router beállításokkal. Ja és sajna nagyon gyenge az angolom :rolleyes: , ezért vagyok nehéz helyzetben a manualokkal, meg a könyvekkel, amik kódrészeket írnak le, mert nem merek belenyúlni nehogy kiüssem a hardvert.
Amúgy én is a SlackWareen gondolkoztam, és szerintem az lesz a nyerő.

A hálókártyából valami olcsóbb de jó típust -mondjuk ami már használtan is beszerezhető :p -, nem tudnál ajánlani?
Húha, kezdek eltévedni a LINUX-ban! Szép ez az erdő, csak nehéz belőle kitalálni!!!
Monty Woods

#145 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:54

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 21:19

A válaszért köszi, mert pont ReiserFS volt rajta, mint kiderült :omg: . A lemezes linuxxal az a baj, hogy akkor nem lesz hely az aksinak, és inkább azt szeretném benntartani. De ha más nem lesz...
A grafikus felület nélkülivel meg az a baj, hogy nem tom hogyan kezdjek hozzá  :( . Mármint a feltelepítéssel nincs baj, csak a tűzfal és router beállításokkal. Ja és sajna nagyon gyenge az angolom :rolleyes: , ezért vagyok nehéz helyzetben a manualokkal, meg a könyvekkel, amik kódrészeket írnak le, mert nem merek belenyúlni nehogy kiüssem a hardvert.
Amúgy én is a SlackWareen gondolkoztam, és szerintem az lesz a nyerő.

A hálókártyából valami olcsóbb de jó típust -mondjuk ami már használtan is beszerezhető :p -, nem tudnál ajánlani?

Tűzfal és router beállítást az ember amúgyis parancssorból csinál, szóval azzal nem lehet gond :D szabilinux.hu-n van magyar nyelvű leírás is iptableshez tudtommal, na meg aztán ha elakadsz, bármikor lehet kérdezni, ritkábban még választ is kapni :)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#146 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 21:05

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj 3, hétfő - 21:19

intel, 3com. apronet
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#147 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 01:39

HEllo!

A mai délutánom ráment arra, hogy működésre birjam Linux alatt is a center hangszórómat - mint azt sejthetitek, sikertelen volt.

RedHat van 2.6.5-ös kernel, ALSA, SB live 5.1 (emu10k1).

Olvastam, hogy kell az emu-tools, s utána az sndconfig...
Viszont (remélem jól értelmeztem) az emu-toolshoz meg a OSS kell, ami ha jól sejtem nekem nincs, vagy ha van, akkor nem tudom hogyan működésre birni.

Zene szól, azzal nincs gond, Mplayerben, XMMS-ben is egyaránt, csak zavar, hogy itt egy hangszóró az orrom előtt és pont az van csedben!

Kösz a segitséget előre is!
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#148 Felhasználó inaktív   monty 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 04. 10:03

Előre is köszi! Új kérdés:

Érdemes megvenni valamelyik dobozos linux-ot? Csak azért kérdem, mert úgy hallottam, hogy némelyikhez elég komoly dokumentációt adnak és még nem találtam olyan könyvet, ami rendesen bevezetne a linux másvilágába. Mondjuk az sem utolsó szempont, hogy modemnetem van még egyenlőre :mad:  :(  :reklamacio: .

Ha azt mondjátok, hogy érdemes, akkor melyiket? Tanulni szeretném a linuxot, nem pedig használni :p  :smoker: , ugyanis szeretném legalább olyan biztonsággal használni, mint a W******-t és ha lehet át akarok rá térni, mert teccik a köré épülő misztikus gondolkozásmód  :D .
Monty Woods

#149 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 04. 10:38

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj 4, kedd - 11:03

Előre is köszi! Új kérdés:

Érdemes megvenni valamelyik dobozos linux-ot? Csak azért kérdem, mert úgy hallottam, hogy némelyikhez elég komoly dokumentációt adnak és még nem találtam olyan könyvet, ami rendesen bevezetne a linux másvilágába. Mondjuk az sem utolsó szempont, hogy modemnetem van még egyenlőre :mad:  :(  :reklamacio: .

Ha azt mondjátok, hogy érdemes, akkor melyiket? Tanulni szeretném a linuxot, nem pedig használni :p  :smoker: , ugyanis szeretném legalább olyan biztonsággal használni, mint a W******-t és ha lehet át akarok rá térni, mert teccik a köré épülő misztikus gondolkozásmód  :D .

Azt nem tudom érdemes-e megvenni egy dobozos linuxot...Viszont a kézikönyveket, amiket ahhoz kapnál bármikor letöltheted (SUSE, Mandrake, stb.).  Vannak egyébként jó könyvek... Én mikor még azt sem tudtam mi fán terem ez az egész, bementem a könyvtárba, s a lehető legtöbb kezdős linux könyvet kivettem, olvasgattam. Ami nekem a legérhetőbbnek tűnt az a Kiskapu kiadó Linux Felhasználói alapismeretek I. és a II.

Én úgy kezdtem, hogy SUSE, majd mandrake, s most Redhat.

SUSE nagyon nem tetszett.

Mandrake szép-szép, de...

Redhat - most tökéletesen kielégíti az igényeimet.
dolfer

#150 Felhasználó inaktív   monty 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 04. 11:31

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. máj 4, kedd - 11:38

...Ami nekem a legérhetőbbnek tűnt az a Kiskapu kiadó Linux Felhasználói alapismeretek I. és a II.
...
SUSE nagyon nem tetszett.

Üdv újra

Az említett könyv megvan nekem is kezdetnek nem is rossz, de én kicsit többre vágyom :p . Ajánlottak egy kb. 2000 környékén kiadott "Linux teljes referencia" könyvet, és most azt vadászom, nem sok sikerrel :( . Télleg, ha valaki tud elfekvőben egyet akkor írja meg pls, mert kezdek kétségbe esni.

A SuSE-vel nekem is tele van mindenem :mad:  :eek:  :reklamacio: , de nagyon!!!

A könyvtárral az a bajom, hogy itt mifelénk nem nagyon értenek a könyvtárosok az informatikához és az ilyen témájú könyveket hasraütésszerűen veszik. PL.: Az Egyszerűen sorozat összes tagja megvan :confused: .

A Red Hat-hez adnak magyar kézikönyvet a dobozban?

A SlackWare első két cd-jét honnan tudom letölteni gyorsan? Csak mert a SlackWare.com Ftp tükrei nem akarják a magyarok igazát :reklamacio: . Ha lehet teljes címet írjatok.

Szerkesztette: monty 2004. 05. 04. 11:32 -kor

Monty Woods

#151 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 05. 12:07

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj. 4, kedd - 12:31

Üdv újra

Az említett könyv megvan nekem is kezdetnek nem is rossz, de én kicsit többre vágyom :p . Ajánlottak egy kb. 2000 környékén kiadott "Linux teljes referencia" könyvet, és most azt vadászom, nem sok sikerrel :( . Télleg, ha valaki tud elfekvőben egyet akkor írja meg pls, mert kezdek kétségbe esni.

A SuSE-vel nekem is tele van mindenem :mad:  :eek:  :reklamacio: , de nagyon!!!

A könyvtárral az a bajom, hogy itt mifelénk nem nagyon értenek a könyvtárosok az informatikához és az ilyen témájú könyveket hasraütésszerűen veszik. PL.: Az Egyszerűen sorozat összes tagja megvan :confused: .

A Red Hat-hez adnak magyar kézikönyvet a dobozban?

A SlackWare első két cd-jét honnan tudom letölteni gyorsan? Csak mert a SlackWare.com Ftp tükrei nem akarják a magyarok igazát :reklamacio: . Ha lehet teljes címet írjatok.

Van egy olyan könyv is (nemrég olvastam), hogy Linux. Nem tudom ki irta, csak azt, hogy a Kossuth kiadó adta ki. Első ránézésre nagyon tetszett, majdnem meg is vettem, majd hogy olvastam rájöttem, hogy ez nem is anyira jó.  Hogy te mire gondoltál, azt nem tudhatom, de ha erre, akkor szerintem passzold, mert, ami abban van leirva az jószerivel a 'man' paranccsal elő tudod varázsolni...

Linux könyv, amivel most nagyon meg vagyok elégedve: Kiskapu kiadó: Linux rendszerfelügyelet

600akárhány oldalas => krva sok minden benne van, kezdve a legelejétől érthetően humorosan, stb. Nem volt egyszerű ráakadni, de nem is bántam meg.

Ha szánsz egy kis időt, meg egy kis pénzt, akkor szerintem ez elég jó mindenre!

Sok sikert!
dolfer

#152 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 08:40

Szerintem mindegy, mit használ az ember (otthon), csak ne azon törje a fejét, hogy a MÁSIK rendszer ezzel meg ezzel jobb, meg minden. Az összes linux használható, egyik így, másik úgy, könnyebben, vagy nehezebben, de végülis a kernel ugyanaz, a modulok is többnyire, és ha valaki nem fog szívni 1 fél évet valamelyikkel, mert mindig lecseréli, akkor nem fogja megtanulni sem. Bocsi, ha  :offtopic:
Én is azzal rontottam el annak idején, hogy inkább telepíteni tanultam meg a linuxot, mint beállítani, meg stb.

#153 Felhasználó inaktív   ricsip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 13:18

Feldobom ide, hátha találtok megoldást.
Freebsd 4.9 v. 5.2.1 alatt levő X-el használhatatlan az egerem (Samsung optical wheel mouse, OMS3PB, PS/2)
Alig tudom picit elmozdítani a kurzort, máris visszaugrik a jobb felsö sarokba. Folyamatosan bal-klikket észlel, ablakkereteket húz. Ugyanígy viselkedik karakteres felületen is. Ahogy utána keresgéltem, mindenkinek van gondja ezzel az egérrel. Már 1 éves bugreportokat találtam, de megoldás azóta se jött. :(  5lete valakinek? Linux alatt nem próbáltam még.

#154 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 13:23

Idézet: ricsip - Dátum: 2004. máj. 8, szombat - 13:18

Feldobom ide, hátha találtok megoldást.
Freebsd 4.9 v. 5.2.1 alatt levő X-el használhatatlan az egerem (Samsung optical wheel mouse, OMS3PB, PS/2)
Alig tudom picit elmozdítani a kurzort, máris visszaugrik a jobb felsö sarokba. Folyamatosan bal-klikket észlel, ablakkereteket húz. Ugyanígy viselkedik karakteres felületen is. Ahogy utána keresgéltem, mindenkinek van gondja ezzel az egérrel. Már 1 éves bugreportokat találtam, de megoldás azóta se jött. :(  5lete valakinek? Linux alatt nem próbáltam még.

nem lehet, hogy összeakad vmi karakteres mouse kezelő progival? bsd-t nem ismerem, de linux alatt a gpm-el volt ilyen gebaszom régen.

#155 Felhasználó inaktív   ricsip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 17:09

Az az igazság, h. fogalmam sincs :)
FBSD-n telepítés végfele megkérdezi akarok-e konzolon egeret. Ha beállítom, és tesztelem, egyböl bolondul...
Aztán ha belépek x-be, ott is detto. Azt nemtom h. a konzolos egérnek és az x-es változatnak van köze 1máshoz, azaz 1idejű betöltésük zavarja-e 1mást, de az akkor mindenkinél problémás lenne.

Azóta sikerült feltúrnom egy levlistát, ahol ez áll:
"Ez egy ismert es egyre ismertebb hiba. Sajnos. A FreeBSD psm drivere az
utobbi idoben kezd erzekenyebb lenni a hardverre, ami miatt ez a
rendkivul szorakoztato hiba fel szokott lepni (marmint annak
szorakoztato, aki nezi... az eger osszevissza ugral es kozben randomra
klikkelget, ami az egeszben a legjobb, hogy ezek ervenyes klikk eventek,
tehat ha eppen egy GUI van alatta akkor jo lesz ha figyelsz mert meg a
vegen felinstallal neked valamit vagy mittomen) de nemcsak sima
egereknel (amik egyebkent altalaban valami gorgos vagy ilyesmi enhanced
cuccok) hanem laptopos touchpad-eknel is. A megoldas (ha mas nem segit)
az szokott lenni, hogy a psm drivernek be kell adni egy flaget (mar
irtam rola par hete, de most nem jut eszembe sajnos) ami arra
kenyszeriti a psm drivert, hogy "sima" egernek ismerje fel, de akkor
persze nem lesz se gorgo, se 4. gomb, se touchpad funkcio. De legalabb
mukodik.

A flag a 0x0200. Ezt 4.x-en a kernel konfig fajlba kell irni a device
psm sorba igy flags="0x0200" mig 5.x eseten a /boot/device.hints fajlba."

#156 Felhasználó inaktív   monty 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 10:26

Idézet: Warrior - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 9:40

...Az összes linux használható, egyik így, másik úgy, könnyebben, vagy nehezebben, de végülis a kernel ugyanaz, a modulok is többnyire, és ha valaki nem fog szívni 1 fél évet valamelyikkel, mert mindig lecseréli, akkor nem fogja megtanulni sem...

Üdv újra!

A modulokkal kapcsolatban az a bajom, hogy a csomagkezelés a SuSE-ban nem valami fényes, mert volt vele bajom, nem is kevés...

Azt szeretném, hogy tiszta legyen a Linuxom, hogy az legyen rajta, amit én akarokl, és hogy a dolgokat nekem kelljen beállítani, ne legyen Windows fílingje :p , hogy a rendszer jobban tudja, mint én.

Dolfer: Azt a könyvet én is láttam, csak nem volt még rá pénzem sajna :( . Azt mondod, hogy megéri az árát?
Monty Woods

#157 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 10. 10:43

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj. 10, hétfő - 11:26

Üdv újra!

A modulokkal kapcsolatban az a bajom, hogy a csomagkezelés a SuSE-ban nem valami fényes, mert volt vele bajom, nem is kevés...

Azt szeretném, hogy tiszta legyen a Linuxom, hogy az legyen rajta, amit én akarokl, és hogy a dolgokat nekem kelljen beállítani, ne legyen Windows fílingje :p , hogy a rendszer jobban tudja, mint én.

Nem, én a kernel moduljaira gondolok. A csomagkezelés annak ellenére, hogy RPM alapú, soxor nem könnyű, de ez máshol is igaz, még a RedHat-nál is, pedig az alap. Mindenesetre ha tényleg azt akarod, hogy egyszerű legyen, akkor SlackWare. 1 jó érv: pl. az init szkriptek. Még Debian-nál is bonyolultabbak, bár meg lehet tanulni, meg minden, de itt csupán sima shell-szkriptekről van szó. Kinek könnyebb, kinek nem. Viszont forrásból szinte mindent fel tudsz tenni (tudom, függőségek, meg minden), de nekem eddig ez volt az a rendszer, ahol gyakorlatilag semmi gond nem volt a függőségekkel, ellentétben az összes előzővel.

#158 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 01:46

Idézet: monty - Dátum: 2004. máj. 10, hétfő - 11:26

Dolfer: Azt a könyvet én is láttam, csak nem volt még rá pénzem sajna :( . Azt mondod, hogy megéri az árát?

Szerintem megéri...

Az igaz, hogy drága, de szobatársammal van egy olyan "tételünk", hogy a drága és vastag számítástechnikával foglalkozó könyvek JÓK! Nézd meg a teszkóban az mp3-as könyveket...sirni tudnék tőlük. Valaki meg meg is veszi..áhh :reklamacio:

Szal..ha tudsz rá szánni annyit, akkor érdemes.

:offtopic: (Kiskapunak belinkelem ezt a topikot, hogy kérek %-ot) :Đ
dolfer

#159 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 14. 11:36

Üdv!
Valaki megtudná mondani nekem, hogy hogyan lehet CD-t hallgatni Linux alatt (UHU 1.1)?
Próbáltam XMMS-sel, de nem találtam rá opciót; próbáltam Gnome CD-playerrel is, de az csak az egyik DVD-meghajtómat játssza le (és ott sincs hang) ill. próbáltam valami KDE-s dologgal, ami ugyancsak nem ment...
(két meghajtóm van, egy DVD-író ill. egy DVD-ROM)

Előre is köszöni: egy  :lama:
:D

#160 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 12:33

Idézet: AEomega - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 12:36

Üdv!
Valaki megtudná mondani nekem, hogy hogyan lehet CD-t hallgatni Linux alatt (UHU 1.1)?
Próbáltam XMMS-sel, de nem találtam rá opciót; próbáltam Gnome CD-playerrel is, de az csak az egyik DVD-meghajtómat játssza le (és ott sincs hang) ill. próbáltam valami KDE-s dologgal, ami ugyancsak nem ment...
(két meghajtóm van, egy DVD-író ill. egy DVD-ROM)

Előre is köszöni: egy  :lama:
:D

Az a KDE-s cucc jó lesz neked, nyilván csak az egyik meghajtót fogja használni (gondolom a /dev/cdrom symlink arra mutat). Viszont ahhoz, hogy hang is legyen, össze kell kötni a CD-t a hangkártyával. Uhu esetében nem tudom, hogy van-e, de a cdplay nevű parancssoros program is tökéletes lejátszáshoz.

XMMS: nézd meg a beállításokban, hogy a cd audio player be van-e kapcsolva. Ha igen, akkor az audio player beállításaiba is menj be, ott meg kell adni a cdrom eszközt (/dev/akármi, attól függően, hogy hol a CD - pl. /dev/hdc), valamint a hozzá tartozó könyvtárat (ez tetszőleges, ha igaz, akkor alapértelmezésben /cdrom). Ha ez kész, akkor file lejátszása, és bemész a /cdrom (illetve a korábban megadott) könyvtárba, és ott látnod kell a zeneszámokat.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10