Két kérdésem lenne.
Az egyik NTFS partíció mountolására vonatkozik. Szóval van a gépemen egy NTFS partíció, ami az mp3-aimat tartom. Ez a partíció fel van mountolva a linuxos filerendszerem egyik pontjára. Sajnos csak a root látja ennek a partíciónak a tartalmát, a többi user nem (nincs joguk olvasni a könyvtárat). Miért van ez? Az fstab nevű fileba pedig szerintem jól írtam, és ott van a 'users' is a mountolás paraméterei közt. Mit kell még beállítani, hogy lássam a saját useremmel is. Ez azért kellemetlen, mert az XMMS-ből így nem látom az mp3-aimat.
A másik kérdés pedig az X server indítására vonatkozik. Valamiért nem indul el a linux indulásának idején, külün ki kell adni parancssorban (mikor be vagyok jelentkezve valamilyen userként) a startx parancsot. Erre elindul az X és megjelenik a gnome asztal. Semmi beléptetés (gondolom azért, mert egy bejelentkezett userként indítittam). Na ez így nem jó, mert nekem a KDE tetszik és nem a gnome. Nem is tudok KDE-re váltani. Egy valamit tudok csak csinálni a KDE használatára. A gnome-ban nyitok egy terminált, és onnan indítom a KDE-t startkde-vel.
Ha nem fut az X és úgy akarom kiadni a startkde parancsot, akkor egyrészt panaszkodik, hogy a $DISPLAY változó nincs beállítva. Ha pedig beállítom a (szerintem jó) értékre, akkor azt mondja, hogy nem tud kapcsolóni az X serverhez. Valamit nagyon eltoltam, mert korábban működött, csak miután upgradeltem az X-em 4.3-asra, utána vált hölyévé.
Lehet, hogy nem fontos, de azért mondom, hogy Debiant használok.
Ja, és mégegy dolog, amin nagyon változtatni szeretnék. Az alaplapom egy Abit NF7, azaz nForce2-es chipset van rajta. Úgy tudom ennek gond van az ide driver szoftverével. Na ez nálam is igaz. Amikor komolyabb lemezművlet van, akkor az egész rendszer megáll, és nem lehet semmit sem csinálni, amíg be nem fejeződik az olvasás vagy az írás. Leszedtem az nv oldaláról a drivert, de abban csak az nvsound és nvnet modulok voltak, nvide (vagy ilyesmi) nem volt benne. Mit tehetek, hogy a lemezművelet ne fogja meg ennyire a rendszerem? Akár más topicoc url-jének is örülnék, ami ezzel foglalkozik.
Köszi!
Szerkesztette: PappG 2004. 09. 29. 17:50 -kor