HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#1581 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 06. 18:13

Idézet: mission - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 17:50

Hali! Segítség kellene. Helyzet a következő. A februári chip lemez mellékletén rajta van a Black Panther legújjabb verziója. Ki írtam cd-re, be is bootol de csak a kurzor villog a fekete képernyőn és semmi.Se menü, se hardver teszt, csak a fekete képernyő villogó kurzorral. Hibás az image fájl? Több lemezzel is kipróbáltam.

Ez érdekes.
A Blackpanther legújabb verziója csak géppel együtt vásárolva hozzáférhető. (Ld. a honlapot)
A 4.2 letölthető a honlapról, a szoftverbázisról, és még ki tudja, hány helyről. Viszont az nem a legújabb.
Ha érdekel a dolog, inkább töltsd le, és úgy próbáld ki. Egy újság lemezmelléklete megsérülhet szállítás közben.

#1582 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 18:19

Idézet: Cafat - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 13:25

Sziasztok!
Nemrég telepítetem a Suse Linux 9.2-t. A problémám az lenne, h az asztal felbontása csupán 800x600, és nem is tudom nagyobbra állítani. A YOU segítségével telepítettem az nvidia drivert, és következő indításkor nem indította el a grafikus felületet. Mi a teendőm?
Másik kérdés: A divxes filmeket hogyan lehet, vagy mivel érdemes lejátszani? Kell codecet, vagy vmi hasonlót telepíteni?
Hol találok vmi hasznos segédprogram gyűjteményt? Vagy használjam azokat a software ket, amik alapból a rendszerben vannak?
Teljesen kezdő vagyok, csupán szeretnék ismerkedni a linuxal.

Előre is köszönöm a válaszokat!

egy lelkes kezdő

Mi az a "nemrég"?  ;)
A süsülinux a 10.0-nál jár, ami múlt év október közepén jelent meg. A 9.2 egy teljes évvel korábbi.
Ha nem indul a grafikus felület:
login: root
password: (beírod a root jelszót)
sax2 (beállítod)
init 5

Divx-hez kell codec. De mielőtt belemerülnénk a mindenféle részletbe, javaslom az opensuse.org oldal olvasgatását, ill. ezen a fórumon létezik suselinux topik, a többi társfórumról nem is beszélve. (pl. linuxforum.hu)

#1583 Felhasználó inaktív   mission 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 06. 18:46

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 19:13

Ez érdekes.
A Blackpanther legújabb verziója csak géppel együtt vásárolva hozzáférhető. (Ld. a honlapot)
A 4.2 letölthető a honlapról, a szoftverbázisról, és még ki tudja, hány helyről. Viszont az nem a legújabb.
Ha érdekel a dolog, inkább töltsd le, és úgy próbáld ki. Egy újság lemezmelléklete megsérülhet szállítás közben.

Igen, a 4.2-röl van szó.Bocsi!Csak mire az én lassú gprs netemmel letöltöm megőszülök, nem mindenkinek olyan net amin repülnek az adatok.  :reklamacio:
Jó barátság titka, a pontos elszámolás!

#1584 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 18:57

Idézet: mission - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 19:46

Igen, a 4.2-röl van szó.Bocsi!Csak mire az én lassú gprs netemmel letöltöm megőszülök, nem mindenkinek olyan net amin repülnek az adatok.  :reklamacio:

Akkor az ismeretségi körödből kérj meg valakit, hogy töltse le.
Ráadásul, akit megkérsz, netán kíváncsi is lesz arra, mi az a linux.  ;)

#1585 Felhasználó inaktív   lakisoft 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 07. 08:19

Idézet: mocsi - Dátum: 2006. márc. 2., csütörtök - 13:17

A kérdéseid alapján: nem.

Kösz!!! :-) Igazad van!!! Tényleg nem vagyok egy nagy spíler!!!
Akváriumot mindenkinek - Akvaristák ide

#1586 Felhasználó inaktív   kms 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 07. 09:31

Idézet: Felisha - Dátum: 2006. febr. 23., csütörtök - 21:37

Sziasztok!

Egy egyszerűnek tűnő problémára keresek megoldást.
Egy cégnél szeretnénk "mellőzni" a Windows használatát, lehetőség szerint teljesen.
A probléma a következő: vannak olyan programok (Terc King költségvetéskészítő program hardware kulcsokkal megáldva /nincs Linuxos változata/, ABBYY FineReader /OCR/ ) amik nélkülözhetetlenek a munkához, de - tudtommal - nem mennek Linuxon.  Tudna valaki tanácsot adni ennek a megoldására?

Bocs, ha ez esetleg nem vág témába, valszeg béna is vagyok kicsit a fórumozásban. Előre is köszi!

Szia!

Utánaolvastam kicsit a wine-nek, ezzel lehet windows-ra írt programokat linuxon futtatni (még így sem mindet talán, de jó arányban sikerrel). Kipróbálni nem tudtam, hogy hardverkulcshoz mit szól, nincsenek kulcsos programjaim :D
Amihez kipróbáltam az egy háborús 3D-s játék, mert nem volt kedvem csak emiatt win-t telepíteni.
Amennyit tudok, szivesen segítek, ha nem tudok, akkor viszonylag hamar találni olyan levelezőlistákat, ahol foglalkoznak hasonló problémával a wine-vel kapcsolatban.

::kms::
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét.
"Aki tud, és tudja, hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek.
Aki tud, és nem tudja, hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok.
Aki nem tud, és tudja, hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok.
Aki nem tud, és nem tudja, hogy nem tud, az hülye. Azt hagyjátok ..."

#1587 Felhasználó inaktív   tracid1 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 07. 12:37

Sziasztok! UHU Linux 1.2 van a gépemen és szeretnék mp3-at rátölteni az mmc kártyás mp3 lejátszómra USB-n keresztül. Et313 a típusa. (A fényképezőgépet - az is USB-s - egyből felismerte alapból az UHU is és a WinXP is. Ezt viszont egyik sem)  Driver kell hozzá, amit találtam is itt: http://www.ci.tuwien...t/~grill/et313/ És a nagy kérdésem az lenne hogyan kell felrakni ezt a drivert?
Nem használtam még Linuxot ha valaki leírná pár sorban milyen parancsokat kell kiadnom hogy települjön azt nagyon megköszönném.
Kutattam a neten egy kicsit de nem tudtam kihámozni pontosan hogy kell csinálni egy driver telepítést. "root-ként kezdeni /usr/src ide kicsomagolni aztán /lib -be  belerakni make parancs" kusza az egész... 

download et313-0.0.tar.gz tartalma:

hotplug könyvtár : et313-hotplug-group , et313-hotplug-user, usb.usermap
man könyvtár : et313.1
src könyvtár : Makefile, et313-usb.c, et313-usb.h, et313.c, et313.h, filename.c, filename.h, fs.c, fs.h

A driver telepítési útmutatója :

1. PREREQUISITES

1.1 Kernel:
You need:
* Hotplug support
* USB support
* usbdevfs support

In order to use the usbdevfs filesysytem, you have to mount /proc/usb. The
most convenient way is to put a line like this in /etc/fstab:

nodev        /proc/bus/usb usbdevfs        defaults        0    0

1.2 libusb

In order to compile and use the program, you need the usb library and headers
installed. Under Debian, the appropriate packages are
libusb-dev
libusb-0.1-4
For other systems, consult your system's documentation.

2. Making and installing the program

Just cd to the src directory and
make clean
make
to compile the program.

Then, as root (and still in the src directory)
make install

3. Setting up hotplug

You certainly don't want to use this program as root, so you have to make
the device accessible to a normal user. There are various ways to do this,
but the most reliable is to use the hotplug system. In the hotplug
directory, you find to scripts:
et313-hotplug-group for making the device accessible to a group
et313-hotplug-user for making the device accessible to a single user
Choose the one that seems appropriate to you, edit it to supply the appropriate
group/user, rename it to "et313-hotplug"
and move it to /etc/hotplug/usb. Then, you have to make this script
visible to the hotplug system. Unfortunately, the way this is done depends
on the hotplug version that you use.

Older versions use the /etc/usb.usermap file. You have to append the file
usb.usermap from the hotplug directory to this file. Under Debian 3.0, there is
a special mechanism available that makes the direct manipulation of the
/etc/usb.usermap file unnecessary (and dangerous, because your changes may
be lost by a later update). Here, you should copy hotplug/usb.usermap
to a directory /usr/lib/hotplug/et313 (which you must first create), and
then run update-usb.usermap.
Newer versions of hotplug use a similar mechanism (If there is no
/etc/hotplug/usb.usermap file, this is the version that you have). Here
you have to rename hotplug/usb.usermap to et313.usermap and copy it
to /etc/hotplug/usb/.

4. Using other devices
This program might work for other devices from the ET3xx family. A particularly
promising candidate is the ET312 which uses the same windows application, and
maybe others, too. In order to use this, you have to

- with your device attached to the USB bus, run
lsusb or cat /proc/bus/usb/devices and write down the vendor and product
ID's
- change ET313_VENDOR and ET313_PRODUCT to the values above
- apply the same changes to hotplug/usb.usermap
- proceed from 2. above

Please contact me if you can report any successes/failures or if you are
willing to donate a device from the ET3xx family so I can include support
for it (maybe on a temporary basis).
AMD 2500+

#1588 Felhasználó inaktív   Grausz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 08. 23:08

Azthiszem mostmár nyugodtan lámázhatom le magam :D

Csináltam, hogy fel akartam tenni  az Ubuntu Linuxot, majd telepítés közben megakadtam a partícionálásnál, és úgy döntöttem, hogy még partícionálás elött kilépek, késő van már ehez holnap megcsinálom. Újraindítom a gépet, és láss csodát boot után hibaüzik sokasága. A merevlemez még régen fel volt darabolva, volt rajta win eddig és mellé szerettem volna a Linuxot. UHU-val ment rendesen (leszámítva a monitor 60hz gondot:S:S)
Jobb ötlet híján felrak uhu, és a rendszerválasztónál eltünt a windowsom :s Uhu felment rendesen, és megnéztem a régi windows ott van a helyén elég épnek tűnik, mégsincs ott a rendszerindítsánál. Mit tudok tenni, hogy megjelenjen?
Intel Intel D945GCLF2, Intel Atom330HT, Kingmax 2Gbyte DDR2, Hitachi 1Tbyte 3,5"Sata, Western Digital 320Gbyte 2,5"Sata, Samsung SH-S202 DVD-RW, Lian Li PC-Q07 miniITX, FSP 360W

#1589 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 07:30

Idézet: Grausz - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 0:08

Azthiszem mostmár nyugodtan lámázhatom le magam :D

Csináltam, hogy fel akartam tenni  az Ubuntu Linuxot, majd telepítés közben megakadtam a partícionálásnál, és úgy döntöttem, hogy még partícionálás elött kilépek, késő van már ehez holnap megcsinálom. Újraindítom a gépet, és láss csodát boot után hibaüzik sokasága. A merevlemez még régen fel volt darabolva, volt rajta win eddig és mellé szerettem volna a Linuxot. UHU-val ment rendesen (leszámítva a monitor 60hz gondot:S:S)
Jobb ötlet híján felrak uhu, és a rendszerválasztónál eltünt a windowsom :s Uhu felment rendesen, és megnéztem a régi windows ott van a helyén elég épnek tűnik, mégsincs ott a rendszerindítsánál. Mit tudok tenni, hogy megjelenjen?

Megpróbálni helyreállítani a Win-t: az adott windows telepítőjéről kellene visszaíratni a windows partíció boot szektorát, s természetesen az MBR-t is. Ha ez megy, akkor jöhet ismét a linux boot manager beállítása. Telepíteni nem nagyon kellhet.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1590 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 09. 08:54

Üdv.

Egy régebbi rendszerhez láma kérdés. Suse SLES9-en kell pár dolgot kipróbálnom. Egy GaK8NF U9 és A64 3000+ gépen telepíteném.
A kérdés szabad-e  ACPI módban telepíteni, használni ?

Ha noacpi módon telepítem, akkor legalább 5x gyorsabb (a boot, eszközfelismerés, ...), viszont a boot log tartalmaz erre vonatkozó hibaüzeneteket "No ACPI and APM on system ..."

Esetleg van direkt erre patch ? (Az SP2 már megvan, majd telepítem - az segít ezen ?)

Szerkesztette: Michell 2006. 03. 09. 08:56 -kor

#1591 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 09:03

Hi!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnék 1 winyóra több linuxot feltelepíteni úgy, hogy induláskor egy menüből választanám ki, hogy melyik induljon el. Próbálkoztam már egy partícionálással, majd az linuxtelepítéssel, de nem sikerült megoldanom a problémát. Először teetem fel egy uhu-t, majd egy debiant, de ebben az esetben csak a debian indult el. Majd feltelepítettem újra az uhu-t, ekkor meg csak az uhu indult el. Menüben meg nem lehett választani a debiant.

#1592 Felhasználó inaktív   Grausz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 15:27

Idézet: Warrior - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 7:30

Megpróbálni helyreállítani a Win-t: az adott windows telepítőjéről kellene visszaíratni a windows partíció boot szektorát, s természetesen az MBR-t is. Ha ez megy, akkor jöhet ismét a linux boot manager beállítása. Telepíteni nem nagyon kellhet.

A windows helyreállító lemez már megvolt, vagyis a telepítő lemez segítségével visszairattam a boot dolgokat, de az uhu boot manager-e még mindig nem látja. Remélem ha a leformatálom az uhus partíciót akkor látni fogja a helyrerakott boot szektorokat .

Még próbálkozom a boot manager beállításaival.
Ismét láma kérdés? Hogyan? :D
Intel Intel D945GCLF2, Intel Atom330HT, Kingmax 2Gbyte DDR2, Hitachi 1Tbyte 3,5"Sata, Western Digital 320Gbyte 2,5"Sata, Samsung SH-S202 DVD-RW, Lian Li PC-Q07 miniITX, FSP 360W

#1593 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 09. 17:44

Idézet: andrewcz - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 9:03

Hi!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnék 1 winyóra több linuxot feltelepíteni úgy, hogy induláskor egy menüből választanám ki, hogy melyik induljon el. Próbálkoztam már egy partícionálással, majd az linuxtelepítéssel, de nem sikerült megoldanom a problémát. Először teetem fel egy uhu-t, majd egy debiant, de ebben az esetben csak a debian indult el. Majd feltelepítettem újra az uhu-t, ekkor meg csak az uhu indult el. Menüben meg nem lehett választani a debiant.

Nem tudom, de egyes distrok "megtalálják" más linux distro telepítéseit. ha nem akkor az adott boot loader config-ját kell kézzel beírni.
Az mindig az utolsó telepítés /etc/grub.conf-jában javallott matatni
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#1594 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 13:37

Idézet: Michell - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 9:54

Üdv.

Egy régebbi rendszerhez láma kérdés. Suse SLES9-en kell pár dolgot kipróbálnom. Egy GaK8NF U9 és A64 3000+ gépen telepíteném.

Ha noacpi módon telepítem, akkor legalább 5x gyorsabb (a boot, eszközfelismerés, ...), viszont a boot log tartalmaz erre vonatkozó hibaüzeneteket "No ACPI and APM on system ..."

Esetleg van direkt erre patch ? (Az SP2 már megvan, majd telepítem - az segít ezen ?)

Ha jól mondom: nem annyira a telepítés a fontos, mint hogy a kernelbe be legyen húzva az ACPI, ill. az APM. Ha a vason nem talál ilyesmit, akkor nem tudsz mit tenni (az 5-ször gyorsabb dolog magyarázatra szorul, ill. jobb lenne bővebb log, pl. a kernel logja). Ha kell az APM, akkor kell, ha nem, akkor nem. Ugyanez az ACPI-re is. A boot meg megint csak kvázi független az install-tól, teljesen át lehet variálni.

Szerkesztette: Warrior 2006. 03. 10. 13:37 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1595 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:58

Sziasztok!

Kéne egy kis help. Telepítettem egy Suse 10.0-t az xp-m mellé. Minden rendben, de nem szól az mp3.  :mad:
Audigy 1 hangkártyám van és nincs hozzá linux driver. Érdekes módon a linux gyári hangjai szólnak, de se mp3, se shoutcast rádió nem szól. Tudnátok segíteni?  :confused:
Eddig buta voltam, de vettem egy 360 fokos fordulatot

#1596 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:25

Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:58

Sziasztok!

Kéne egy kis help. Telepítettem egy Suse 10.0-t az xp-m mellé. Minden rendben, de nem szól az mp3.  :mad:
Audigy 1 hangkártyám van és nincs hozzá linux driver. Érdekes módon a linux gyári hangjai szólnak, de se mp3, se shoutcast rádió nem szól. Tudnátok segíteni?  :confused:

Ha a linux "gyári hangjai" szólnak, akkor vagy hallucinálsz, vagy mégis csak műxik a hangkártyád.
Valami szerintem nincs feltelepítve, de mivel nem látom a gépedet, csak tippelgetni tudok.

Globális javaslat a multimédiára: telepítsd fel az mplayer-t.
A suse topikban találsz utalást a telepítési források bővítésére (meg persze az opensuse.org olalon is  :) ), vagy használd az apt-ot, amihez leírást szintén találsz a suse topikban (is). Meg itt is:
http://linux01.gwdg.de/apt4rpm/

#1597 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 23:05

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:25

Ha a linux "gyári hangjai" szólnak, akkor vagy hallucinálsz, vagy mégis csak műxik a hangkártyád.
Valami szerintem nincs feltelepítve, de mivel nem látom a gépedet, csak tippelgetni tudok.

Globális javaslat a multimédiára: telepítsd fel az mplayer-t.
A suse topikban találsz utalást a telepítési források bővítésére (meg persze az opensuse.org olalon is  :) ), vagy használd az apt-ot, amihez leírást szintén találsz a suse topikban (is). Meg itt is:
http://linux01.gwdg.de/apt4rpm/

A gyári lemezről feltettem az összem multimedia összetevőt és 5 féle lejátszót. Egyik sem szól.  :mad:
Nah olvasgatok kicsit az általad adott linkeken.

(szerk: Annyi a változás, hogy csak az mp3 nem szól, az ogg szól. Gagyibb a hangja mint xp-n, de szól.)

Köszi szépen  :respect:

Szerkesztette: BlueDeath 2006. 03. 11. 23:22 -kor

#1598 Felhasználó inaktív   Macskajancsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 14:38

Idézet: BlueDeath - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 0:05

A gyári lemezről feltettem az összem multimedia összetevőt és 5 féle lejátszót. Egyik sem szól.  :mad:
Nah olvasgatok kicsit az általad adott linkeken.

(szerk: Annyi a változás, hogy csak az mp3 nem szól, az ogg szól. Gagyibb a hangja mint xp-n, de szól.)

Köszi szépen  :respect:

Amire javaslatot tettem, az nincs a gyári lemezen.

#1599 Felhasználó inaktív   pociboy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 17:19

Idézet: Michell - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 8:54

Üdv.

Szerintem nyugodtan tiltsd la az ACPI-t. Hagyd, hogy a Kernel állítsa be a megszakitásokat, kiosztásokat.
"Bocs, tévedtem! Mondta a süni és lemászott a drótkeféről. "

#1600 Felhasználó inaktív   BlueDeath 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 17:38

Idézet: Macskajancsi - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 14:38

Amire javaslatot tettem, az nincs a gyári lemezen.

Félelmetes, hogy 2006-ban egy 64bit-es linux nem tud önerejéből mp3-at lejátszani.  :mad:
Ennyit a felhasználó barátságról. Egy tök hétköznapi dologhoz is olvasgatni kell 3 napot, hogy meg tudjam oldani.
Nincs valami olyan linux, amit nem kell plusz szarokkal bővíteni, hogy egy hétköznapi számítógépnek lehessen használmi? Mandriva linux milyen? Érdemes lámáknak használni olyat?

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.