Idézet: bogdan - Dátum: 2007. aug. 26., vasárnap - 11:04
vegtelenul egyszeru, minden reszeben tisztazott esetet irtam le, Te meg agyonbonyolitod!
("kijavitast nem kovetelhet, ha annak koltsegei..." pl. hogy jott ide, amikor explicite leirtam, hogy nem javithato?)
de akkor jol ertem, hogy a birosag, annak ellenere, hogy az eredeti szerzodeshez kepest a vevo jobb keszuleket kapott volna megis a kereskedot "bunteti", es annak tulzott koltseget okoz, pedig a vevoi szandeknak (eredetinek) megfelelne a cserekeszulek is?
(az idezojeles reszt nem tudom citalni, valoszinuleg garanciajegyen olvastam: lehet, hogy szabalytalanul.)
Azt írtad, hogy a kereskedő nem tudja javítani, nem azt, hogy nem javítható. Ha a kereskedő nem tudja javítani, akkor a jogosult a kötelezett költségére maga is jogosult a kijavításra, illetve mással is kijavíttathatja, természetesen ilyenkor is figyelembe kell vennie az arányosság elvét (de minimis non curat preator

), vagyis nem okozhat a kötelezettnek indokolatlan többletköltséget.
Ha nem javítható a hiba, abban az esetben nyilvánvaló, hogy a jogosult nem választhat olyan szavatosság/jótállási jogot, aminek teljesítése lehetetlen, vagyis nem követelheti a kijavítást, ilyenkor a szerződéstől való elállásra van joga (második lépcső). Illetve áttérhet a választott szavatossági/jótállási jogáról másikra és az ezzel okozott költségeket megtéríteni köteles a kötelezettnek, kivéve, ha az áttérés indokolt volt (kiderült, hogy nem javítható), vagy ha az áttérésre a kötelezett magatartásával adott okott. Ez azonban nem kötelezettség, csak lehetőség.
Annál a kérdésnél, hogy mi számít jobbnak figyelembe kell venni, hogy a jogosult számára mi a megfelelő. Tehát az nem elegendő, hogy például a merevlemez kapacitása kétszerakkora, mert ha a jogosultnak az nem felel meg, akkor az a termék nem jobb. Ha valaki piros Audi A6-osra szerződik, - bár kifejezetten az autók terén igen érdekes a jótállás kérdése - és a kötelezett egy felszereltségében több szolgáltatást nyújtó Audi A6-ost, de hupililát adna cserébe, akkor kérdéses, hogy a jogosult ehhez hogyan viszonyul.
Megegyezni természetesen meg lehet, de nem kötelezhető a jogosult arra, hogy a nem ugyanolyanra történő cserét elfogadja.

Hozzáteszem, ha elfogadja, akkor szerződésmódosítás történik egyező akarattal, vagy ha úgy tekintünk rá, akkor a régi szerződéstől elállt, és új szerződésről beszélünk.
Szerkesztette: Captain Crash 2007. 08. 26. 12:16 -kor