HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k VI. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#4001 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 12. 10. 22:13

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 22:03

Na, hát a dolgok ezen részébe nem gondoltam még bele. De egyelőre nem is akarok.  :)

A 2242 gyárilag megadott képátmérője 21,5 coll, a 2070-esé pedig 20 coll. Engem pedig meggyőztek azok az érvek, hogy a FULL HD natív felbontású monitorok ilyen kis méretben nem ideálisak.

A 2070-es monitor natív felbontása 1600x900. Azt talán majd könnyebben skálázhatom be a mindennapi használat során gyakran használt felbontásokra.  :)

Nem érdemes a natívtól eltérő felbontást használni, inkább a dpi beállításokkal érdemes operálni :)
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#4002 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 10. 23:17

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 23:03

Na, hát a dolgok ezen részébe nem gondoltam még bele. De egyelőre nem is akarok.  :)

A 2242 gyárilag megadott képátmérője 21,5 coll, a 2070-esé pedig 20 coll. Engem pedig meggyőztek azok az érvek, hogy a FULL HD natív felbontású monitorok ilyen kis méretben nem ideálisak.

A 2070-es monitor natív felbontása 1600x900. Azt talán majd könnyebben skálázhatom be a mindennapi használat során gyakran használt felbontásokra.  :)

Nem láttam mág ilyen monitort, de nekem az 1920x1200 pont kényelmes 27-es méretben. 21-22-es méretben lehet, hogy már elég aprók a pixelek.
Na meg ahogy JonesC is mondta, TFT csak és kizárólag natv felbontáson kell használni. Ez alól talán a játék kivétel.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 10. 23:18 -kor

#4003 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 10. 23:20

elérkezett az idő a régi monitor kidobására és az új vásárlására.
munkatársaim az adobe photoshop és az adobe illustrator. túlzottan komoly nyomdai melónak nem tartom a következőket de napi szinten megy a plakát, szórólap, meghívó- és ilyen olyan kártyák tervezése.
maximum 100ezer forintom van új monitorra.
jelenleg teljesen analfabéta vagyok e téren, azt leszámítva, hogy átnéztem a paneleket, hogy melyik mire jó (pva, tn... )
egy 26 colosra gondoltam.. tudtok jót ajánlani?

#4004 Felhasználó inaktív   sn4ke 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 00:27

kicsit szétnéztem... 26osból csak szart kaphatok annyiért (TN)... már át is javítom 24 colosra...

ráadásul nem találok infót arról, hogy most egy pár monitornál így írják "panel technológia: Active Matrix"
ez mi? minden tft ilyen nem?

Szerkesztette: sn4ke 2009. 12. 11. 01:02 -kor

#4005 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 08:12

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 19:07

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam lentebb...

Az általam említett és kinézett Samsung 2243SN és LG W2243S-PF modellekhez viszonyítottam a Samsung P2070 fogyasztását, ami csaknem a fele az előző kettő modellének.

Ez bizony rengeteget számít manapság, amilyen energiaárak vannak. (Persze ha valaki milliomos, s megteheti, hogy ne nézegesse a havi villanyáram-fogyasztást...)

Szóval egyelőre 99%, hogy a P2070 lesz a befutó a takarékosság elvét figyelembe véve (és a DVI csatlakozó miatt). Ráadásul nem is FULL HD a felbontása (tényleg jogos, hogy ilyen felbontású monitort csak extra nagy - 26-27" körüli, vagy annál nagyobb - méretben érdemes választani), hanem kisebb, szóval alacsonyabb felbontásban is talán jobb lesz a képe.

Talán valóban nem érdemes az analóg adatátviteltől félni. Én is így fogom használni most a monitort mindenképpen, mert nem akarom a VGA egy szem DVI csatlakozóját mindig ki-be húzkodni, ha a monitort, vagy éppen a TV-t használom.

Majd később úgyis tervezek egy újabb konfigurációt venni, s abban már úgyis olyan VGA lesz, amin nincsen D-SUB kimenet (a jövő ebbe az irányba mutat), akkor pedig már a TFT-t használhatom majd digitális jelátvitellel is.  ;)

Az általad említett 22"-es monitoroknak nem a méret, hanem inkább a full hd felbontás miatt nagyobb a fogyasztása. Ha veszel egy 1680-as felbontású 22-es monitort jóval alacsonyabb lesz a fogyasztása, közel lesz a 20"-os monitorhoz.

Kimondottan szimpatikus, hogy az energia felhasználás is szempont neked a vásárlásnál, erre szerintem ma nem csak a pénz miatt kell odafigyelni. A fogyasztást viszont többféleképpen lehet optimalizálni.
1. ha 1680-as 22"-os monitort veszel máris jobban állsz, alig pár W-at lesz több a fogyasztás
2. nem kell az szgépnek 24/7-ben mennie, a gép sokkal többet eszik minit a monitor, míg a monitor le is kapcsolja magát, ha nem ülsz előtte.
3. ha nem megy non stop a gép, akkor távollétedben, vagy éjjel amikor alszol a routered, kábelmodemed stb... áromtalanítása bizony meglepő módon sokkal csökkenti a havi számlát. (nem mindegy, hogy mondjuk nap 6 vagy 24 órát megy).

Ezek hidd el többet számítanak mint az a pár W többlet a monitor mérete miatt.
My photos

#4006 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 08:17

Idézet: sn4ke - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 1:27

kicsit szétnéztem... 26osból csak szart kaphatok annyiért (TN)... már át is javítom 24 colosra...

ráadásul nem találok infót arról, hogy most egy pár monitornál így írják "panel technológia: Active Matrix"
ez mi? minden tft ilyen nem?

100-ból 24"-ban is inkább csak tn-t kapsz. Egy kivétel van ez a Green display, ami 100 alatt (asszem 75) van LG IPS panellel. Ebből a keretből ami még belefér az a dell 2209wa, de az már csak 22" és 75-80k az ára, meg néhány samu cPVA paneles monitor. Tehát keretben vagy nem használod ki és kisebbet veszel (vagy a Green, amit meg lehet nézni élőben és ha tetszik, akkor veszed), vagy tágítod a keretedet fölfelé.
My photos

#4007 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 12. 11. 08:37

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 22:13

Nem érdemes a natívtól eltérő felbontást használni, inkább a dpi beállításokkal érdemes operálni :)

Ezt hogy érted?  :think:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#4008 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 08:40

Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 10., csütörtök - 23:17

Nem láttam mág ilyen monitort, de nekem az 1920x1200 pont kényelmes 27-es méretben.

Abban a méretben nekem is kényelmes lenne.  :p (De azok a fránya anyagiak...)

Idézet

Na meg ahogy JonesC is mondta, TFT csak és kizárólag natv felbontáson kell használni. Ez alól talán a játék kivétel.

Alapvetően én is a játékra gondoltam, ahol szükséges a felbontás skálázhatósága. (Bár a játék pedig nagyon ritka vendég a számítógépen, s mindig ugyanaz fut évek óta.)

Az általad mellékelt táblázat mit mutat?

#4009 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 12. 11. 08:59

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 8:12

Az általad említett 22"-es monitoroknak nem a méret, hanem inkább a full hd felbontás miatt nagyobb a fogyasztása. Ha veszel egy 1680-as felbontású 22-es monitort jóval alacsonyabb lesz a fogyasztása, közel lesz a 20"-os monitorhoz.

Megnéztem a Samsung katalógusban (amelyben az összes forgalmazott modell megtalálható), s az említett "Ecolight" sorozatba tartozó monitorokon kívül az összes 1600 feletti felbontású 22"-os monitor fogyasztása legalább 45 Watt, vagy több annál.

Egy kivétel van, a 23"-os méretű, 2343NW modell, 2048*1152 maximális felbontással, aminek 44 Watt a fogyasztása.

Biztos vagy benne, hogy a felbontás növekedése a fogyasztás növekedését is hozza magával?  :think:  Mert én úgy látom, hogy adott sorozaton belül csak a képernyő méretének növekedése növeli a fogyasztást.

Idézet

3. ha nem megy non stop a gép, akkor távollétedben, vagy éjjel amikor alszol a routered, kábelmodemed stb... áromtalanítása bizony meglepő módon sokkal csökkenti a havi számlát. (nem mindegy, hogy mondjuk nap 6 vagy 24 órát megy).

Ezek hidd el többet számítanak mint az a pár W többlet a monitor mérete miatt.

Elhiszem. Mondjuk router-em nincsen, de a kábelmodemet nem szoktam kihúzni.

Sok vita van manapság azzal kapcsolatban, hogy a készenléti állapotban lévő készülékek teljes áramtalanításával mennyit lehet spórolni. Egyes tudósok szerint havi szinten sok ezer forintot.

Én viszont még kicsit szkeptikus vagyok. A lakásban ahol lehetett a világítótesteket takarékos izzókra cseréltük, ez biztosan sokat jelent.

Ha a teljes áramtalanítás is számít, azt is el tudom fogadni, viszont azt tudom, hogy egy TV készülék és egy monitor tipikusan nem tartozik azon elektronikai eszközök közé, amelyek jól viselik az állandó teljes mértékű le- és felkapcsolást.

Az egyik Hitachi TV-nk anno ebbe "rokkant bele". Háromszor kellett benne pár év alatt a nagyfesztrafót kicseréltetni. Negyedszer már nem érte meg... rájöttünk, olcsóbb egy új készüléket venni helyette.

Az tény, hogy manapság a környezettudatosság jegyében érdemes élni, s ennek megfelően gazdálkodni az energiával. Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy rövid távon baromi drága.

Én például évek óta készülök arra, hogy majd egy modern, minimál fogyasztású hűtőszekrényre cseréljem a családot hosszú évek óta szolgáló remek, de annál elavultabb darabot, de valahogy nem volt még erre 150.000-200.000 forintom az utóbbi években.

Ha valaki pedig egy közepes családi házban az összes világítótestet energiatakarékos izzóra egyszerre akarja kicserélni, akkor szintén mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik. (Más kérdés, hogy a rendszeres használatuk pár hónap elteltével meglátszik a villanyszámlán.)

Ez egyébként egy nagyon érdekes téma; szívesen beszélgetnék róla a megfelelő helyen. Tudtommal a "Sziget"-en van egy "Védd és szeresd a természetet" topic, sőt, talán még az energiatakarékosság is kapott anno egy külön témát. (De belefér a téma a "Lakásfelújítás" topic-ba is.)

#4010 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 09:41

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 9:40

Az általad mellékelt táblázat mit mutat?

A különböző méretekhez tartozó pixelméretet mutatja.
Kicsit csalókák a vonalak, mert nem nullától kezdődik, így nagyobbnak tűnik az eltérés mint valójában.

#4011 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 09:46

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 9:59

hmmm? :)

http://www.vatera.hu...p?cod=158544732

#4012 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 09:48

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 8:59

Megnéztem a Samsung katalógusban (amelyben az összes forgalmazott modell megtalálható), s az említett "Ecolight" sorozatba tartozó monitorokon kívül az összes 1600 feletti felbontású 22"-os monitor fogyasztása legalább 45 Watt, vagy több annál.
a is.)

Ha jól van bekalibrálva, akkor jóval kisebb is lehet a fogyasztása. Valamelyik 2494 tesztben olvastam, hogy a gyári beállítással evett 60W körül, jól beállítva meg 27-et.
KomposztWC

#4013 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 12. 11. 10:13

Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 9:46

Sajnos ez nem új, nem bolt, nem Székesfehérvár, s nincsen rajta DVI csati.

Azt elfelejtettem írni az imént sebgutkopf hozzászólására reagálva, hogy 22"-os méretben ennyi pénzért csak D-SUB csatis monitort lehet kapni. Én pedig eldöntöttem, hogy mindenképpen DVI csatlakozósat veszek.

Egyébként semmi baj nincsen. Megfelelő lesz nekem a 20"-os méret is.  ;)

#4014 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 10:15

Idézet: Grillo - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 9:48

Ha jól van bekalibrálva, akkor jóval kisebb is lehet a fogyasztása. Valamelyik 2494 tesztben olvastam, hogy a gyári beállítással evett 60W körül, jól beállítva meg 27-et.

Mi számít "jó beállításnak"? Egy monitort ezer féle helyiségben és több célra használhatja a tulajdonosa. Más elhelyezés, más fényviszonyok, más beállításigény... feltételezem, ez mind befolyásolja azt, hogy mi az optimális beállítás.

Viszont ha a 60 Watt-ot ennyire le lehetett nyomni az említett monitor esetében, akkor vajon mennyit fogyaszthat egy eleve energiatakarékos monitos a "jó beállítás" mellett?  :think:

#4015 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 10:20

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 8:17

100-ból 24"-ban is inkább csak tn-t kapsz. Egy kivétel van ez a Green display, ami 100 alatt (asszem 75) van LG IPS panellel. Ebből a keretből ami még belefér az a dell 2209wa, de az már csak 22" és 75-80k az ára, meg néhány samu cPVA paneles monitor. Tehát keretben vagy nem használod ki és kisebbet veszel (vagy a Green, amit meg lehet nézni élőben és ha tetszik, akkor veszed), vagy tágítod a keretedet fölfelé.

103-ért van az iponban valami 26-os, elvben ips-es LG :)

http://ipon.hu/websh...w2600h_pf/33383

Szerkesztette: JonesC 2009. 12. 11. 11:03 -kor

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#4016 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 10:24

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 8:37

Ezt hogy érted?  :think:

Desktopra gondoltam, ott mindenképpen az eredeti felbontásával érdemes használni, akkor lesznek szépek a betűk.

Játék közben nem vészes a kisebb felbontás, szoktam az 1680x1050 helyett 1440x900-at használni.  :)

Idézet

#4017 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 11:26

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 10:20

103-ért van az iponban valami 26-os, elvben ips-es LG :)

http://ipon.hu/websh...w2600h_pf/33383

Szerintem az csak a tn-es, csak az Ipon megtévesztő. :rolleyes: Az ips-es a HP-BF végződésű kellene, h legyen. Mondjuk az is igaz, h az Iponos oldalról a link az LG oldal ips-es változatára mutat...
Semper Fi

#4018 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 11:39

Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 10:15

Mi számít "jó beállításnak"? Egy monitort ezer féle helyiségben és több célra használhatja a tulajdonosa. Más elhelyezés, más fényviszonyok, más beállításigény... feltételezem, ez mind befolyásolja azt, hogy mi az optimális beállítás.

Viszont ha a 60 Watt-ot ennyire le lehetett nyomni az említett monitor esetében, akkor vajon mennyit fogyaszthat egy eleve energiatakarékos monitos a "jó beállítás" mellett?  :think:

Ugyanannyit. 2030W azért már olyan kevés, hogy az alá nem nagyon mennek be.

Az eltérés szerintem csak abból ered, hogy TFT monitort, TV-t úgy terveznek, hogy iszonyú nagy fényereje van. Ehhez adnak meg fogyasztási adatot, de normál használatban soha nem fogod így használni, max napszemüvegben. :)
Gondolom az energiatakarékosaknál eleve ezen a szinten húznak le egy keveset gyárilag...

#4019 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 11. 11:50

Idézet: joshua7 - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 11:26

Szerintem az csak a tn-es, csak az Ipon megtévesztő. :rolleyes: Az ips-es a HP-BF végződésű kellene, h legyen. Mondjuk az is igaz, h az Iponos oldalról a link az LG oldal ips-es változatára mutat...

Igen, én is néztem, hogy elütötték a betűket a bevitelnél, vagy mi. :think:

Idézet

#4020 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 12. 11. 19:46

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 11:39

Ugyanannyit. 2030W azért már olyan kevés, hogy az alá nem nagyon mennek be.

Az eltérés szerintem csak abból ered, hogy TFT monitort, TV-t úgy terveznek, hogy iszonyú nagy fényereje van. Ehhez adnak meg fogyasztási adatot, de normál használatban soha nem fogod így használni, max napszemüvegben. :)

Nos, majd elválik a gyakorlati használat során.  :) Soha nem használtam huzamosabb ideig TFT monitort, így nem tudok érdemben nyilatkozni.

Biztosan furcsa lesz a jelenlegi CRT monitorhoz képest, amelynek típus sajátossága az alacsony fényerő és a rendkívül kontrasztos kép.

Idézet

Gondolom az energiatakarékosaknál eleve ezen a szinten húznak le egy keveset gyárilag...

Elképzelhető, bár most, hogy elolvastam jó pár TFT monitor tesztjét, ebben annyira nem vagyok biztos.

Mindettől függetlenül megrendelésre került a P2070; majd beszámolok a gyakorlati tapasztalatokról nektek, rendben?  ;)

Téma megosztása:

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • Utolsó »