Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 8:12
Az általad említett 22"-es monitoroknak nem a méret, hanem inkább a full hd felbontás miatt nagyobb a fogyasztása. Ha veszel egy 1680-as felbontású 22-es monitort jóval alacsonyabb lesz a fogyasztása, közel lesz a 20"-os monitorhoz.
Megnéztem a Samsung katalógusban (amelyben az összes forgalmazott modell megtalálható), s az említett "Ecolight" sorozatba tartozó monitorokon kívül az összes 1600 feletti felbontású 22"-os monitor fogyasztása legalább 45 Watt, vagy több annál.
Egy kivétel van, a 23"-os méretű, 2343NW modell, 2048*1152 maximális felbontással, aminek 44 Watt a fogyasztása.
Biztos vagy benne, hogy a felbontás növekedése a fogyasztás növekedését is hozza magával?

Mert én úgy látom, hogy adott sorozaton belül csak a képernyő méretének növekedése növeli a fogyasztást.
Idézet
3. ha nem megy non stop a gép, akkor távollétedben, vagy éjjel amikor alszol a routered, kábelmodemed stb... áromtalanítása bizony meglepő módon sokkal csökkenti a havi számlát. (nem mindegy, hogy mondjuk nap 6 vagy 24 órát megy).
Ezek hidd el többet számítanak mint az a pár W többlet a monitor mérete miatt.
Elhiszem. Mondjuk router-em nincsen, de a kábelmodemet nem szoktam kihúzni.
Sok vita van manapság azzal kapcsolatban, hogy a készenléti állapotban lévő készülékek teljes áramtalanításával mennyit lehet spórolni. Egyes tudósok szerint havi szinten sok ezer forintot.
Én viszont még kicsit szkeptikus vagyok. A lakásban ahol lehetett a világítótesteket takarékos izzókra cseréltük, ez biztosan sokat jelent.
Ha a teljes áramtalanítás is számít, azt is el tudom fogadni, viszont azt tudom, hogy egy TV készülék és egy monitor tipikusan nem tartozik azon elektronikai eszközök közé, amelyek jól viselik az állandó teljes mértékű le- és felkapcsolást.
Az egyik Hitachi TV-nk anno ebbe "rokkant bele". Háromszor kellett benne pár év alatt a nagyfesztrafót kicseréltetni. Negyedszer már nem érte meg... rájöttünk, olcsóbb egy új készüléket venni helyette.
Az tény, hogy manapság a környezettudatosság jegyében érdemes élni, s ennek megfelően gazdálkodni az energiával. Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy rövid távon baromi drága.
Én például évek óta készülök arra, hogy majd egy modern, minimál fogyasztású hűtőszekrényre cseréljem a családot hosszú évek óta szolgáló remek, de annál elavultabb darabot, de valahogy nem volt még erre 150.000-200.000 forintom az utóbbi években.
Ha valaki pedig egy közepes családi házban az összes világítótestet energiatakarékos izzóra egyszerre akarja kicserélni, akkor szintén mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik. (Más kérdés, hogy a rendszeres használatuk pár hónap elteltével meglátszik a villanyszámlán.)
Ez egyébként egy nagyon érdekes téma; szívesen beszélgetnék róla a megfelelő helyen. Tudtommal a "Sziget"-en van egy "Védd és szeresd a természetet" topic, sőt, talán még az energiatakarékosság is kapott anno egy külön témát. (De belefér a téma a "Lakásfelújítás" topic-ba is.)