Asztali TFT-k VI.
Elküldve: 2009. 12. 11. 21:00
Elküldve: 2009. 12. 11. 21:03
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 20:46
Biztosan furcsa lesz a jelenlegi CRT monitorhoz képest, amelynek típus sajátossága az alacsony fényerő és a rendkívül kontrasztos kép.
Sokszor mondják, hogy bezzeg a CRT kontrasztja így meg úgy. Szerintem ez baromság, egy gyengébb minőségű CRT kontrasztja nagyon gyenge. Meg ugye már elég régi darabok, és a képcső is kopik, gyengül.
Semmivel se rosszabb egy TFT (PVA, IPS) kontrasztja. Sőt!
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 11. 21:04 -kor
Elküldve: 2009. 12. 11. 23:26
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 21:03
Hmmm... nem egy "gyengébb minőségű CRT"-ről beszélünk, hanem a 19 collos CRT monitorok történetének egyik legjobb darabjáról, a legjobb képcsővel, amit valaha készítettek!
Már csaknem 8 éves, de a képminősége még mindig olyan, hogy ha látnád, lef*snád a bokádat a gyönyörtől.
A kora csak azon látszik, hogy gyengül a fényereje. Hűen szolgált eddig, de ideje nyugdíjazni. Azért megtartom tartalék monitornak mindenképpen.
"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."
Elküldve: 2009. 12. 12. 00:10
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 12. 06:41
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 0:26
Már csaknem 8 éves, de a képminősége még mindig olyan, hogy ha látnád, lef*snád a bokádat a gyönyörtől.
A kora csak azon látszik, hogy gyengül a fényereje. Hűen szolgált eddig, de ideje nyugdíjazni. Azért megtartom tartalék monitornak mindenképpen.
Mivel grafikával foglalkozom, ezért mindig próbáltam jobb monitort venni.
A legjobb képcső a Sony Trinitron és FDTrinitron volt, ami nem lyukmaszkos hanem résmaszkos.
Hidd el, hogy tudom miről beszélek.
Elküldve: 2009. 12. 12. 12:30
An investigation of the test process used to date for determining the response time of an LCD monitor, known as input lag
Gondolom vágjátok hogy hogy szokták mérni a tft-k input lagját a tesztekben. Na ez a report megmutatja, hogy mennyire nem valósak azok az eredmények. Hosszú és eléggé műszaki jellegű írás.
Elküldve: 2009. 12. 12. 12:43
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 6:41
A legjobb képcső a Sony Trinitron és FDTrinitron volt, ami nem lyukmaszkos hanem résmaszkos.
Hidd el, hogy tudom miről beszélek.
Én ugyan nem foglalkozom grafikával, viszont anno, amikor megvettem életem első számítógépét, a legjobb 19 collos monitort akartam megvásárolni hozzá. Sikerült. Ez a monitor volt az iiYAMA VM Pro 454.
Alaposan felmértem a kínálatot, mielőtt a választásom erre esett. Az akkori tesztek alapján a legjobbnak nyilvánított képcsővel szerelték fel, ez volt a Mitsubishi Diamondtron M2. Ez képviselte az apertúra rácsos technológia csúcsát. Az iiYAMA cégen kívül a NEC és akkor még a Mitsubishi is épített monitort ilyen képcsővel.
Ezek a gyártók tudták a képcsövet megfelelő minőségű elektronikával kombinálni. A legjobb monitor az iiYAMA modellje (a másik a Mitsubishi egyik saját modellje, de azt nem lehetett itthon beszerezni) volt, s a mai napig nem sikerült a fenti VM Pro sorozatba tartozó modelleknél jobb CRT monitort készíteni.
Egyébként az általad említett Trinitron és FD Trinitron képcső nem résmaszkos technológiával készült, hanem apertúra rácsos, avagy rácsmaszkos volt. Nem keverendő össze a kettő!
Résmaszkos technológiát a neves gyártók közül a NEC (Cromaclear néven) és az LG (Flatron néven) alkalmazott.
Idézet
Na, igen! Anno 2 és fél évig gyűjtöttem, hogy életem első számítógépe az akkori viszonyok között csúcs konfiguráció legyen, s a számítógépre költött összeg csaknem felét a fent említett iiYAMA monitorom ára tette ki.
S emlékszem még, hogy akkoriban 300.000-400.000 forintba került egy 14 collos SONY TFT monitor a maga 30 ms képfrissítésével, alacsony felbontásával, s homályos képével.
Ha belegondolunk, hogy ebből a pénzből ma micsoda TFT monitort, vagy milyen profi számítógép konfigurációt lehetne venni...
Pedig még 10 év sem telt el azóta! Rengeteget fejlődött a számítástechnika azóta.
Idézet
Tekintettel arra, hogy a TFT technológiához nem értek annyira, s nincsen olyan tapasztalatom ezen a téren, mint neked, ezt készséggel elhiszem.
Elküldve: 2009. 12. 12. 13:00
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 13:43
Az aperture grille-t is szokták résmaszknak mondani(nem tudom minek fordították hivatalosan, végülis a rés is ráillik, annak is lehetne fordítani). Függőlegesen vékony szálak vannak kifeszítve, az tereli a helyére az elektronsugarat. Ezzel a módszerrel a legélesebb a kép, és a legnagyobb a fényerő. Egyetlen hártánya, hogy a hosszú szálak könnyen berezonálnak ha ütés éri a monitort, ezért van benne 2 vékony merevítő szál, ami nagyon halványan látszódik, árnyékot vet a képcsőre.
shadow mask:

-----
slot mask, gyakorlatialg ez is shadow mask, csak más a nyílások formája, ezt inkább TV-knél használták, monitorokban nem volt annyira elterjedt:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...pixel_array.jpg

-----
aperture grille, erre gondoltál te is, ilyen a Sony Trinitron/FDTrinotron (a Sony fejlesztette ki ezt a fajtát), és a Mitsubishi Diamondtron.

Még annyi, hogy a Sony gyártott 0.22-es képcsövet is, az volt az F szériás monitorokba. Azok megfizethetetlenek voltak.
The first patented aperture grille televisions were manufactured by Sony in the late 1960s under the Trinitron brand name, which the company carried over to its line of CRT computer monitors. Subsequent designs, either licensed from Sony or manufactured after the patent's expiration, tend to use the -tron suffix, such as Mitsubishi's DiamondTron and ViewSonic's SonicTron.
http://en.wikipedia....Aperture_grille
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 12. 13:36 -kor
Elküldve: 2009. 12. 12. 13:28
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 13:43
Szerintem nem fogsz csalódni, bár én személy szerint annyi TN paneles monitort nem láttam, de még a TN-nek is sokkal több az előnye mint a hátránya. Engem leginkább a betekintési szögek zavartak, hogy mennek el a színek, és a fényerő is más ha nem szemből nézed.
Jó fényerő, nem vibrál, kíméli a szemet, mindenhol tűéles kép, tökéletes geometria, nincs olyan, hogy konvergenciahiba, alacsonyabb fogyasztás.
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 12. 13:34 -kor
Elküldve: 2009. 12. 12. 14:23
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 12., szombat - 13:00
OFF: Az "aperture grille" magyarul apertúra rácsos, vagy rácsmaszkos technológiának lett lefordítva.
A rácsozatos kialakítás miatt kapta a nevét. (Fura lett volna a "rekeszes rácsozatos képcső" elnevezés, ha a szó szerint került volna lefordításra az "aperture grille".
Valóban a SONY fejlesztette ki a technológiát, de 2008-ban megszüntette az ilyen monitorok gyártását.
Volt is cikk itt róla: https://www.hwsw.hu/hirek/35477/sony_trinit...odsugarcso.html
Idézet
A kiváló minőségű, modern CRT-k esetében ez a merevítőszál szinte nem is látszik a gyakorlati használat során. Csak akkor tűnik fel, ha az ember tudatosan arra koncentrál, hogy megtalálja.
Idézet
Szerintem inkább a rácsmaszkhoz van közelebb a kivitelezés jellege miatt. A "slot mask" egyébként az általad említett résmaszk. Ezért nem helyes "résmaszknak" fordítani az "aperture grille" képcsövet.
Itt olvashatsz róla: http://en.wikipedia....wiki/Cromaclear
Találtam közben egy régi tesztet, amely pár szóban ismerteti a különféle CRT képcsövek közötti különbséget: http://www.tesztelo....959NF/index.htm
Ott írnak az elliptikus maszkról (ez a hagyományos lyukmaszk módosított változata) is, viszont helytelenül "Chromaclear"-nek írják a NEC által kifejlesztett résmaszkos technológiát.
Szerintem összetévesztették a SONY "Chromatron" elnevezéssel. (Lásd: http://en.wikipedia....wiki/Chromatron ) /OFF
Elküldve: 2009. 12. 12. 15:42
Szerintem a rácsmaszk nem adja vissza a valódi felépítését. Az emberek nagy része ilyenkor olyan rácsra gondol, ami négyzetekre osztja a teret, nem pedig csak függőleges rácsokra. Aztán lehet, hogy csak nekem ugrik ez be a rács szóról.
A felhasználók nagy része az apperture grillre gondol ha arról van szó, hogy résmaszk, dehát tévedni emberi dolog.
A lényeg, hogy vegyél egy jó TFT-t!
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 12. 15:43 -kor
Elküldve: 2009. 12. 14. 07:40
LG W2420P
http://www.geeks.hu/hirek/090318_ips_panel...entett_be_az_lg
ja és az, hogy panelnek aktív mátrix kijelző van írva az pontosan mit jelent? mert van ahová csak ezt írják... de hát minden tft ilyen, nem?
egy példa: http://www.argep.hu/...uct_729866.html
Szerkesztette: sn4ke 2009. 12. 14. 08:07 -kor
Elküldve: 2009. 12. 15. 16:09
azt értem, ha nagyobb a képpont távolság, akkor jobban olvasható, de ha kicsit közelebbről nézem, akkor az nem megy a színátmenetek rovására
főleg ez érdekelne:
19-es 1440x900 -- 0.284
20-as 1680x1050 -- 0.256
vagy észrevehető egyáltalán a különbség?
Szerkesztette: ssanyesz 2009. 12. 15. 16:12 -kor
BattleTag: ssanyesz#2866, Diablo3 Profil
Elküldve: 2009. 12. 15. 16:24
Ha jobban megnézed, akkor csalóka a táblázat, mert 0,240-től indul, nem nullától. Így jobban látszik a különbség.
Az általad említett két felbontás 0,284, és 0,256, az az a pixelméretek között kevesebb mint 3 század mm a különbség.
A színátmenetek legnagyobb ellensége a TN panel és a gyenge elektronika.
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 15. 16:25 -kor
Elküldve: 2009. 12. 15. 16:28
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 17:24
Ha jobban megnézed, akkor csalóka a táblázat, mert 0,240-től indul, nem nullától. Így jobban látszik a különbség.
Az általad említett két felbontás 0,284, és 0,256, az az a pixelméretek között kevesebb mint 3 század mm a különbség.
A színátmenetek legnagyobb ellensége a TN panel és a gyenge elektronika.
köszi
még egy kérdés, ha tudnál segíteni:
egy ilyen monitor mennyit érhet használtan Hanns.G HX191D ?
19", 300 cd/m2, 700:1, 5ms, 150°/135°, 16.2M szín, D-sub, DVI, garancia már azt hiszem nincs rá, pixelhiba-mentes
Elküldve: 2009. 12. 15. 20:48
Idézet: ssanyesz - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 17:28
még egy kérdés, ha tudnál segíteni:
egy ilyen monitor mennyit érhet használtan Hanns.G HX191D ?
19", 300 cd/m2, 700:1, 5ms, 150°/135°, 16.2M szín, D-sub, DVI, garancia már azt hiszem nincs rá, pixelhiba-mentes
Szerintem jobban jársz ha megtartod másodlagos monitornak.
Mondjuk 20K? 21-ért IBM-ek vannak.
http://www.vatera.hu/hanns_g_19_tft_monito..._158974723.html
Szerkesztette: Lipton 2009. 12. 15. 20:50 -kor
Elküldve: 2009. 12. 15. 20:52
Idézet: Lipton - Dátum: 2009. dec. 15., kedd - 21:48
Mondjuk 20K? 21-ért IBM-ek vannak.
http://www.vatera.hu/hanns_g_19_tft_monito..._158974723.html
értem, köszi szépen
Elküldve: 2009. 12. 16. 10:59
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 9:59
Egy kivétel van, a 23"-os méretű, 2343NW modell, 2048*1152 maximális felbontással, aminek 44 Watt a fogyasztása.
Biztos vagy benne, hogy a felbontás növekedése a fogyasztás növekedését is hozza magával?
Elhiszem. Mondjuk router-em nincsen, de a kábelmodemet nem szoktam kihúzni.
Sok vita van manapság azzal kapcsolatban, hogy a készenléti állapotban lévő készülékek teljes áramtalanításával mennyit lehet spórolni. Egyes tudósok szerint havi szinten sok ezer forintot.
Én viszont még kicsit szkeptikus vagyok. A lakásban ahol lehetett a világítótesteket takarékos izzókra cseréltük, ez biztosan sokat jelent.
Ha a teljes áramtalanítás is számít, azt is el tudom fogadni, viszont azt tudom, hogy egy TV készülék és egy monitor tipikusan nem tartozik azon elektronikai eszközök közé, amelyek jól viselik az állandó teljes mértékű le- és felkapcsolást.
Az egyik Hitachi TV-nk anno ebbe "rokkant bele". Háromszor kellett benne pár év alatt a nagyfesztrafót kicseréltetni. Negyedszer már nem érte meg... rájöttünk, olcsóbb egy új készüléket venni helyette.
Az tény, hogy manapság a környezettudatosság jegyében érdemes élni, s ennek megfelően gazdálkodni az energiával. Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy rövid távon baromi drága.
Én például évek óta készülök arra, hogy majd egy modern, minimál fogyasztású hűtőszekrényre cseréljem a családot hosszú évek óta szolgáló remek, de annál elavultabb darabot, de valahogy nem volt még erre 150.000-200.000 forintom az utóbbi években.
Ha valaki pedig egy közepes családi házban az összes világítótestet energiatakarékos izzóra egyszerre akarja kicserélni, akkor szintén mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik. (Más kérdés, hogy a rendszeres használatuk pár hónap elteltével meglátszik a villanyszámlán.)
Ez egyébként egy nagyon érdekes téma; szívesen beszélgetnék róla a megfelelő helyen. Tudtommal a "Sziget"-en van egy "Védd és szeresd a természetet" topic, sőt, talán még az energiatakarékosság is kapott anno egy külön témát. (De belefér a téma a "Lakásfelújítás" topic-ba is.)
Monitor fogyasztás ügyben figyelni kell arra, hogy a gyártó milyen fényerő mellett adta meg a fogyasztást. Normálisabb esetben megadják a max, illetve a tipikus fogyasztást. A valóság általában a tipikussal egyezik meg, vagy annak környékén van.
Amikor vettem a monitoromat akkor olvasgattam elég sokat ezzel kapcsolatban és akkor irígykedve néztem, hogy a tn panelek mennyivel kevesebben fogyasztanak, míg az én kiszemeltem 22" és S-PVA panel volt (és lett is), ami többet eszik. A tesztek szerint valóban magasabb a fogyasztása, de ott végre megjelent a kalibrált fényerőn a monitor fogyasztása, amely 38W-os értéke rögtön megnyugtatott. Jelztem ez egy S-PVA panel nem tn. Mivel van fogyasztásmérőm, otthon immár a saját monitoromat azért mégiscsak leellenőríztem. Az általam használt fényerőn kemény 35-38W között eszik, míg 100% fényerőn 70W környékén.
Szóval nem igazán hinném, hogy egy szintén 22"-os TN panel többet enne mint egy én HP-m. A 22"-os TN-ek 120cd-s fényerőnál általában 25-30W környékén esznek, míg 100% fényerőnél ennek max a dupláját, de ki az aki ki akarja égetni a szemét.
Felbontás ügyben mivel a nagyobb felbontás bonyolultabb és nagyobb kapacitású elektronikát, illetve több vezérlőegységet (17,5%-al több képpontot kell vezérelni és mozgatni) tartalmaz nagyobb a teljesítményigény, amit általában a mért értékek is alátámasztanak.
A készenléti teljesítményfelvétel egy érdekes dolog. Biztosan lehet vele spórolni, de szerintem közel sem annyit, mint azt reklámozzák. Nekem sokat skandálták, hogy hiába kapcsolom ki mondjuk a notebookot, de ha a hálózati tápja áram alatt van az melegszik és fogyaszt. Hát lemértem. Az a fogyasztás a semmi kategória, valami 0,1W környéke, de az is lehet pontatlan a túl alacsony érték miatt. Ezzel szemben lepett meg annó a kábelmodem + router. A kettő együtt valami 12-15W-ot eszik. Ennek áromtalanítása akkori számításom és saját hatsználatom mellett havi 5-600 Ft közötti összeggel könnyített a villanyszámlán, míg a notit többé nem áramtalanítottam.
Na jó hagyom én is az offolást. /ON
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2009. 12. 16. 11:00
Idézet: Piftuka - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 11:13
Azt elfelejtettem írni az imént sebgutkopf hozzászólására reagálva, hogy 22"-os méretben ennyi pénzért csak D-SUB csatis monitort lehet kapni. Én pedig eldöntöttem, hogy mindenképpen DVI csatlakozósat veszek.
Egyébként semmi baj nincsen. Megfelelő lesz nekem a 20"-os méret is.
DVI nélkül ne is vegyél monitort. Ha nem tágítod a kereted, akkor valóban inkább 20".
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2009. 12. 16. 11:03
Idézet: JonesC - Dátum: 2009. dec. 11., péntek - 11:20
Sajnos ennek a gyártását leállította az LG (fene a pofájukat), így már csak a meglévő készletek vannak, ahol még van, pedig nagy best buy volt még az év elején.
Arra azért figyelni kell, hogy egy betű eltéréssel a típusnévben volt TN-es változat is az S-IPS ellenében és néhány bolt helytelenül tüntette fel az árat. Idővel az TN-es megszűnt és nem volt kérdés. Ha valaki valahol talál még ebből az S-IPS-es változatból, akkor vegye meg míg teheti.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos

Súgó
A téma zárva.