Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 11:35
A következőt szeretném megoldani.
Adott egy iroda, ahol van kb. 9 hálózati nyomtató különböző helyen. Általában csak a szobában lévőt állítom be a klienseken. Viszont most pl. az egyik megadta magát és mivel nincs másik beállítva ezért nem tudnak nyomtati. Telepíteni ugye senki nem tud, mert egyrészt nem ért hozzá, másrészt nincs hozzá joga. Arra gondoltam, hogy egy samba szerveren megosztom ezeket a hálózati nyomtatókat. És akkor később könnyedén tudja telepíteni, mert a megosztott nyomtató egy sima user is felteheti.
Erre kérnék segítséget ötletet, hogy miként fogjak hozzá. Ha esetleg valaki már csinálta, esetleg egy minta konfig...
Előre is thx..
Nekem van ilyen megoldásom. Működget... Leírom, mit tudok erről, aztán majd kérdezel inkább
Adott egy kb. 20 gépes hálózat, Windows XP Pro kliensekkel.
- Telepítettem egy Samba-s tartományvezérlőt, LDAP-ból authentikál - de ez itt mindegy.
- Van 8 nyomtatónk, mindegyik hálózati (belső és külső vegyesen, de UTP-n csatlakoznak).
- Célom az volt, hogy - lehetőleg a korlátozott felhasználók is, tartományba lépés nélkül is (!) - tudjanak nyomtatót telepíteni, mely hálózatban meg van osztva, ne kelljen hozzá driver CD lemez, de minden olyan driver kínálta extre funkcióhoz hozzájusson a "nyomtató tulajdonságai" alatt, melyet a gyári Windowsos driver is tartalmaz. Azaz ha nincs a usernek nyomtatója, kitallózza a "Hálózati helyek" alatt a Fileserver-t, kettőt kattint a megosztott nyomtatóra, melyet használni kíván a jövőben, automatikusan telepedjen a Windowsos gyári driver a nyomtatóhoz és azonnal tudja is használni, mindenféle komplikáció nélkül. Nos, egyetlen ilyen "komplikáció" van, amennyiben még nincs telepítve a használni kívánt printer, a Windows megkérdezi, hogy "kívánja-e telepíteni a nyomtatóhoz tartozó illesztőprogramot?" Igen, vagy nem a lehetőség, igen-re azonnal, további kérdések nélkül telepedik, nem-re pedig felejtődik az egész művelet.
- CUPS-ban felveszem magát a printert, lehet tulajdonképpen bármi, lényeg, hogy a CUPS tesztoldalát ki tudja nyomtatni rá.
- Ezt követően domain-be kell lépnem domain adminisztrátori jogkörrel egy Windowsos gépen.
- Kitallózom a CUPS-ban az imént felvett nyomtatót, jobb katt rajta, tulajdonságok. Szól, hogy nincsen illesztőprogram, mi legyen? Beteszem a Windowos gépbe a gyári CD lemezt, kiválasztom a drivert, telepíti a Windowsos gépre. Ezt követően a printeren jobb gomb, tulajdnoságok, Speciális fül, Illesztőprogram opció melletti "új" gomb. Ekkor megint új hardveres varázsló indul. megint kitallózom a gyári CD-ről a drivert, ekkor már azonban a \\fileserver\$print\.... könyvtárba másolódnak a driverek. Ezt ne kérdezd, miért így megy, de így megy.
Ilyesmire gondolsz
Egy észrevétel: nyomtatóinknak kb. fele HP lézer. Ezzel a technikával bizonyos Windowsos munkaállomáskora - már a szerverről szedve a drivert - látszólag települ a nyomtató, de valamiért utána "Nem sikerült a nyomtatás, kívánja megtekinteni a súgót?" szerű hibaüzi jön be. De csak HP nyomtatók esetén.
- Lehet, hogy van valami gond a szerverrel, telepítéssel, kialakítással, de logokban semmi nem látszik.
- Lehet, hogy van valami kliens oldali program, frissítés, beállítás, fene tudja mi, ami miatt nem működik, de nem tudtam rájönni ennek az okára (hardver és szoftver szinten is vannak tök egyforma gépek, melyek közül egyik jó, másik nem)
- Lehet, hogy van valami a HP driverekkel, amit nem komál valami valahogyan valahol. Nemrégiben vettünk új típusú printert, a hiba megvan ezzel is, illetve egy kb. 3 éves modellnél szintén. Egyikhez sincsen újabb verziójú driver. Lehet, hogy Microsoft-os szerveren jól menne, itt meg valami összetevőre még épülne valami. De érdekes, mert amely gépről megy, ott mindig is ment az adott printer, melyről nem, ott pedig sosem ment. Ezekre sajnos a "mezei" módon, driver CD-ről telepítettem.