HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 31. 13:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 13:44

ha a tar nem is fogadna a device-ot, rakd pipe-ba!
cat /dev.sdb1 | bzip ...
mert jut eszembe, egy file-t miert akarnal tar-olni??? jobb ha rokton zip-peled! (nezd meg a man-t, hogy mikepp allitasz be stdin-rol bemenetet nekik..)

egyebkent a fentire sokkal esszerubb nem particio szinten, hanem file szinten menteni. az miert nem jo megoldas? megorzi a jogokat ugyebar, es hatarozottan kevesebb helyet foglal.

Igaz, nem írtam, hogy a mentendő partition ntfs (most még).

Én is feltettem a kérdést magamnak: minek akarok tarolni... Közben hasonló helyre jutottam, most sasolom a gzip manját. Nem is kell beállítani stdin-t bemenetnek, simán pipe-on keresztül is fogad.

A mentésnél a lényeg: hogy csináljon 1 snapshot-ot, amiből a fájlrendszer 100%-osan visszaállítható. Nem akarok azzal kínlódni, hogy mi van, ha valamilyen fájlrendszer-hiba miatt valami nem olvasható, csak esetleg chkdsk futtatása után. Előfordulhat ugyanis, hogy sérült fájlrendszert kell menteni (pendrive-nál sajnos volt már). Ezért nem akartam felmountolt fájlrendszert menteni. De egyébként még lehet, hogy odáig "fajul" a dolog...

A zippelős megoldásnál is lényegesen kevesebb helyet foglalna a fájl-szintű "dump"? :confused:

Ami mindenképpen a fájl-mentés előnye, az a gyorsabb futás; abban az esetben, ha pl. egy hatalmas fájlrendszeren csak kevés adat van.

Egyébként meg köszy a gyors választ! :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2008. 03. 31. 13:19 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#482 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 14:37

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 13:13

Igaz, nem írtam, hogy a mentendő partition ntfs (most még).

Én is feltettem a kérdést magamnak: minek akarok tarolni... Közben hasonló helyre jutottam, most sasolom a gzip manját. Nem is kell beállítani stdin-t bemenetnek, simán pipe-on keresztül is fogad.

A mentésnél a lényeg: hogy csináljon 1 snapshot-ot, amiből a fájlrendszer 100%-osan visszaállítható. Nem akarok azzal kínlódni, hogy mi van, ha valamilyen fájlrendszer-hiba miatt valami nem olvasható, csak esetleg chkdsk futtatása után. Előfordulhat ugyanis, hogy sérült fájlrendszert kell menteni (pendrive-nál sajnos volt már). Ezért nem akartam felmountolt fájlrendszert menteni. De egyébként még lehet, hogy odáig "fajul" a dolog...

A zippelős megoldásnál is lényegesen kevesebb helyet foglalna a fájl-szintű "dump"? :confused:

Ami mindenképpen a fájl-mentés előnye, az a gyorsabb futás; abban az esetben, ha pl. egy hatalmas fájlrendszeren csak kevés adat van.

Egyébként meg köszy a gyors választ! :smoker:

1) A pipe az stdinre teszi a dolgokat, szoval ,,beallitod bemenetnek'' akarmit is jelentsen ez nalad :)

En egyebkent ilyesmire valami regi megszokas miatt cpiot szoktam hasznalni:
$ ls -laR
.:
total 0
drwxr-xr-x+ 3 etambec        mkgroup-l-d 0 Mar 31 21:16 .
drwxr-xr-x+ 4 etambec        mkgroup-l-d 0 Mar 31 21:15 ..
drwxr-xr-x+ 3 Administrators ????????    0 Mar 31 21:16 1
./1:
total 189
drwxr-xr-x+ 3 Administrators ????????         0 Mar 31 21:16 .
drwxr-xr-x+ 3 etambec        mkgroup-l-d      0 Mar 31 21:16 ..
-rwxr-xr-x  1 Administrators ????????    100797 Mar 17 15:59 a.pdf
-rwxr-xr-x  1 Administrators ????????     91182 Mar 17 16:03 b.pdf
drwxr-xr-x+ 2 Administrators ????????         0 Mar 31 21:06 c
./1/c:
total 6769
drwxr-xr-x+ 2 Administrators ????????       0 Mar 31 21:06 .
drwxr-xr-x+ 3 Administrators ????????       0 Mar 31 21:16 ..
-rwxr-xr-x  1 Administrators ???????? 6931144 Feb 21 22:12 d.pdf
etambec@E001A4B5A2AF2 /cygdrive/c/Etambec/tmp/cpio
$ cd 1
etambec@E001A4B5A2AF2 /cygdrive/c/Etambec/tmp/cpio/1
$ find . -depth |cpio -o -H newc|bzip2 >../example.cpio.bz2
13914 blocks

$ cd ..
$ ls -la
total 5274
drwxr-xr-x+ 3 etambec        mkgroup-l-d       0 Mar 31 21:18 .
drwxr-xr-x+ 4 etambec        mkgroup-l-d       0 Mar 31 21:15 ..
drwxr-xr-x+ 3 Administrators ????????          0 Mar 31 21:16 1
-rw-r--r--  1 etambec        mkgroup-l-d 5399870 Mar 31 21:18 example.cpio.bz2
$ mkdir 2
$ cd 2
etambec@E001A4B5A2AF2 /cygdrive/c/Etambec/tmp/cpio/2
$ bzcat ../example.cpio.bz2 |cpio -id -H newc
13914 blocks
$ ls -laR
.:
total 189
drwxr-xr-x+ 3 etambec mkgroup-l-d      0 Mar 31 21:19 .
drwxr-xr-x+ 4 etambec mkgroup-l-d      0 Mar 31 21:19 ..
-rwxr-xr-x  1 etambec mkgroup-l-d 100797 Mar 31 21:19 a.pdf
-rwxr-xr-x  1 etambec mkgroup-l-d  91182 Mar 31 21:19 b.pdf
drwxr-xr-x+ 2 etambec mkgroup-l-d      0 Mar 31 21:19 c
./c:
total 6769
drwxr-xr-x+ 2 etambec mkgroup-l-d       0 Mar 31 21:19 .
drwxr-xr-x+ 3 etambec mkgroup-l-d       0 Mar 31 21:19 ..
-rwxr-xr-x  1 etambec mkgroup-l-d 6931144 Mar 31 21:19 d.pdf
$

Arra figyelj, hogy a findet hogy parameterezed, ne csaszkaljon at mas particiora, legyen benne a -depth, illetve a kimenet ne legyen benne az adott konyvtarban, mert ha jol emlekszem kicsit kereszbetesz. Jah, es mindenkepp . ban keress, mert akkor lesz relative path a fileban.

De ha nem fileonkent akarsz, akkor lehet ddvel is tolni ugyanezt, pl:
$ dd if=a.pdf|bzip2 >a.pdf.bz2
196+1 records in
196+1 records out
100797 bytes (101 kB) copied, 0.023 s, 4.4 MB/s
$ bzcat a.pdf.bz2 |dd of=a2.pdf
196+1 records in
196+1 records out
100797 bytes (101 kB) copied, 0.019 s, 5.3 MB/s

Persze file helyett deviceot adni meg. Ez utobbi igen, lenyegesen nagyobb lesz, mert a teljes particio meretet el kell rakni, es attol hogy egy resze ,,ures'', bitek meg vannak ott, szemetet is be fogsz csomagolni. Hacsak nem csinalsz a folos helyre egy bazi filet, 0-al megtoltve. De az meg mar igen macerakos.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#483 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 16:00

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 13:13

persze. a ki nem toltott helyeket le sem mentii, a tobbit meg ugyanugy tomoriti.
persze ha nem linux, es particioszinten szeretnel menteni ebben az esetben valoban lehet, hogy a device mentese a jo megoldas. mint lathatod fewl tucatnyi kulonbozo modon el lehet jutni ide..

persze ilyenkor mar az is felmerul, hogy minek linux, ha ezt celsoftware-el (ghost) meg jobban meg lehet csinalni..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#484 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 11:35

A következőt szeretném megoldani.

Adott egy iroda, ahol  van kb. 9 hálózati nyomtató különböző helyen. Általában csak a szobában lévőt állítom be a klienseken. Viszont most pl. az egyik megadta magát és mivel nincs másik beállítva ezért nem tudnak nyomtati. Telepíteni ugye senki nem tud, mert egyrészt nem ért hozzá, másrészt nincs hozzá joga. Arra gondoltam, hogy egy samba szerveren megosztom ezeket a hálózati nyomtatókat. És akkor később könnyedén tudja telepíteni, mert a megosztott nyomtató egy sima user is felteheti.

Erre kérnék segítséget ötletet, hogy miként fogjak hozzá. Ha esetleg valaki már csinálta, esetleg egy minta konfig... :)

Előre is thx..
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#485 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 11:51

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 11:35

Adott egy iroda, ahol  van kb. 9 hálózati nyomtató különböző helyen. Általában csak a szobában lévőt állítom be a klienseken. Viszont most pl. az egyik megadta magát és mivel nincs másik beállítva ezért nem tudnak nyomtati. Telepíteni ugye senki nem tud, mert egyrészt nem ért hozzá, másrészt nincs hozzá joga. Arra gondoltam, hogy egy samba szerveren megosztom ezeket a hálózati nyomtatókat. És akkor később könnyedén tudja telepíteni, mert a megosztott nyomtató egy sima user is felteheti.

Erre kérnék segítséget ötletet, hogy miként fogjak hozzá. Ha esetleg valaki már csinálta, esetleg egy minta konfig... :)

Előre is thx..

samba howtok? http://www.samba.org...WTO-Collection/

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#486 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 14:42

Üdv!

nem tudtok olyan online store-t, ahol magyarországra is kihoznak everex mini-t?

#487 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 06:37

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:33

Mert az adatforgalom és a kapcsolódás a privát IP-hez van szabályozva.

Nekem otthonról a publikus IP-m változik...

Road warrior beállítás kell a központban. Amúgy pedig a privát IP-det a VPN végpontja nem is nagyon láthatja, azt a router elfedi.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#488 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 06:39

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:46

Ebben az esetben nem. Annyira nem értek hozzá ráadásul a benti tűzfalat nem én üzemeltetem.

Az a helyzet, hogy egyes VPN beállítások (és megoldások) annyira különbözhetnek egymástól, hogy ilyen áltlalánosságban feltett kérdésre egyszerűen nem lehet érdemben válaszolni. Ötleteket lehet mondani, de azok vagy bejönnek, vagy sem. Az egyetlen járható útnak tűnik, hogy beszélsz a tűzfal adminisztrátorával, hátha ő tud valami megoldást, vagy tud segítséget kérni.
Friczy

#489 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 06:42

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 13:32

Kérdezek lama témát én is: szeretnék 1 partíciót (szektorról szektorra) menteni úgy, hogy "közben" tar.gz-t csinálok, de ez nem megy 1 lépésben. A baj az az, hogy a partíció nagyobb, mint a hely, ahova a mentést csinálom, de az össz-adatok mérete a mentendő partíción viszont jóval kevesebb.

Nagyobb partícióra történő mentéskor próbáltam ezt (ami szuperül működik is):

cat /dev/sdb1 > /mnt/1/backup      <--- ahol ugye a /dev/sdb1 tartalmát egyszerűen "belelistázza" az adott fájlba.

Én viszont szeretném ezt tömöríteni is, tarolni is, pl. így:

tar -cvzf tomor.tar.gz /mnt/1/backup

E fenti két műveletet lehet-e "egyszerre" végrehajtani, akarom mondani a tar parancsnak átirányítható-e a cat kimenete? Mert próbáltam, de valamilyen hibát írt, fejből nem tudom, de megnézem nemsokára. Oszt nem nagyon kísérleteztem.

ps.: új ötlet: esetleg a tar-nak forrásként megadható a menteni kívánt device? Tehát:

tar -cvzf tomor.tar.gz /dev/sdb1

(nem próbáltam ki, csak fejből írok, most sajna nincs környéken linux) frown.gif

ps/2.: a "cat" azért jobb nekem, mint a "dd" ebben az esetben, mert nem kell ismerni a partíció méretét. Remélem jól gondolom.

Az alábbi megjegyzéseim vannak:

- Ha szektorról szektorra mented, minek a tar? Az nem tömörít, csak a file-okat pakolja egybe, ez szektorról szektorra esetén nem értelmezhető. Ha meg tömöríteni kell, arra gzip. Ez esetben a cat ... | gzip >filenév megfelelő.

- dd esetén sem kell ismerni a partíció méretét.
Friczy

#490 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 07:08

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 7:37

Road warrior beállítás kell a központban. Amúgy pedig a privát IP-det a VPN végpontja nem is nagyon láthatja, azt a router elfedi.

Igen tudom, de valahogy mégis privát IP alapján oldották meg a forgalmat...
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#491 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 12:01

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 11:35

Előre is thx..

Nekem van ilyen megoldásom. Működget... Leírom, mit tudok erről, aztán majd kérdezel inkább :)

Adott egy kb. 20 gépes hálózat, Windows XP Pro kliensekkel.
- Telepítettem egy Samba-s tartományvezérlőt, LDAP-ból authentikál - de ez itt mindegy.
- Van 8 nyomtatónk, mindegyik hálózati (belső és külső vegyesen, de UTP-n csatlakoznak).
- Célom az volt, hogy - lehetőleg a korlátozott felhasználók is, tartományba lépés nélkül is (!) - tudjanak nyomtatót telepíteni, mely hálózatban meg van osztva, ne kelljen hozzá driver CD lemez, de minden olyan driver kínálta extre funkcióhoz hozzájusson a "nyomtató tulajdonságai" alatt, melyet a gyári Windowsos driver is tartalmaz. Azaz ha nincs a usernek nyomtatója, kitallózza a "Hálózati helyek" alatt a Fileserver-t, kettőt kattint a megosztott nyomtatóra, melyet használni kíván a jövőben, automatikusan telepedjen a Windowsos gyári driver a nyomtatóhoz és azonnal tudja is használni, mindenféle komplikáció nélkül. Nos, egyetlen ilyen "komplikáció" van, amennyiben még nincs telepítve a használni kívánt printer, a Windows megkérdezi, hogy "kívánja-e telepíteni a nyomtatóhoz tartozó illesztőprogramot?" Igen, vagy nem a lehetőség, igen-re azonnal, további kérdések nélkül telepedik, nem-re pedig felejtődik az egész művelet.

- CUPS-ban felveszem magát a printert, lehet tulajdonképpen bármi, lényeg, hogy a CUPS tesztoldalát ki tudja nyomtatni rá.
- Ezt követően domain-be kell lépnem domain adminisztrátori jogkörrel egy Windowsos gépen.
- Kitallózom a CUPS-ban az imént felvett nyomtatót, jobb katt rajta, tulajdonságok. Szól, hogy nincsen illesztőprogram, mi legyen? Beteszem a Windowos gépbe a gyári CD lemezt, kiválasztom a drivert, telepíti a Windowsos gépre. Ezt követően a printeren jobb gomb, tulajdnoságok, Speciális fül, Illesztőprogram opció melletti "új" gomb. Ekkor megint új hardveres varázsló indul. megint kitallózom a gyári CD-ről a drivert, ekkor már azonban a \\fileserver\$print\.... könyvtárba másolódnak a driverek. Ezt ne kérdezd, miért így megy, de így megy. :)

Ilyesmire gondolsz :think:

Egy észrevétel: nyomtatóinknak kb. fele HP lézer. Ezzel a technikával bizonyos Windowsos munkaállomáskora - már a szerverről szedve a drivert - látszólag települ a nyomtató, de valamiért utána "Nem sikerült a nyomtatás, kívánja megtekinteni a súgót?" szerű hibaüzi jön be. De csak HP nyomtatók esetén.
- Lehet, hogy van valami gond a szerverrel, telepítéssel, kialakítással, de logokban semmi nem látszik.
- Lehet, hogy van valami kliens oldali program, frissítés, beállítás, fene tudja mi, ami miatt nem működik, de nem tudtam rájönni ennek az okára (hardver és szoftver szinten is vannak tök egyforma gépek, melyek közül egyik jó, másik nem)
- Lehet, hogy van valami a HP driverekkel, amit nem komál valami valahogyan valahol. Nemrégiben vettünk új típusú printert, a hiba megvan ezzel is, illetve egy kb. 3 éves modellnél szintén. Egyikhez sincsen újabb verziójú driver. Lehet, hogy Microsoft-os szerveren jól menne, itt meg valami összetevőre még épülne valami. De érdekes, mert amely gépről megy, ott mindig is ment az adott printer, melyről nem, ott pedig sosem ment. Ezekre sajnos a "mezei" módon, driver CD-ről telepítettem.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#492 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 12:24

Idézet: Mono - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 13:01

Ilyesmire gondolsz :think:

Majdnem. A baj az, hogy így a user megint csak nem tudja hozzáadni, mert nem rendszergazda. Meg dirvert telepíteni sem tud. Szóval olyan megoldás kellene mint amit pl. egy kliens esetében is használok. Tehát hozzá van kötve egy nyomtató. Azt mindenféle driver telepítés nélkül a másik kliensen lévő user fel tudja tenni magának és simán nyomtat.

Valami ilyesmit akarok..

Amúgy azóta lett egy másik problémám. A linux kliensem amin dolgozok (Kubuntu) felteszem a nyomtató. Látja is, de csak üres oldalakat nyom ki abból pedig rohadt sokat... :reklamacio:  :mad:

Kicsit idegesít, hogy mi a szar baja van. És mindegyik nyomtatónál ezt csinálja.... :think:

#493 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 12:32

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 12:24

Majdnem. A baj az, hogy így a user megint csak nem tudja hozzáadni, mert nem rendszergazda. Meg dirvert telepíteni sem tud. Szóval olyan megoldás kellene mint amit pl. egy kliens esetében is használok. Tehát hozzá van kötve egy nyomtató. Azt mindenféle driver telepítés nélkül a másik kliensen lévő user fel tudja tenni magának és simán nyomtat.

Ebben szeritnem van némi ellentmondás. S bár nálunk alapvetően senki sem domain tag, saját gépén rendszergazdai jogkörrel bír, szerintem ez nélküle is menne.
Az általad felvázolt helyzet alapján szerintem kábé pontu gyanez történik :)
Windowsra fizikailag rá van kötve a nyomtató, driver fent, nyomtat szépen. Másik Windowsos gépről kitallózod a "nyomtatós" gépet, ott a megosztott nyomtatóra duplakatt során - szerintem - ugyanúgy megkérdi, kívánod-e telepíteni az illezstőprogramokat, vagy sem, nem :think: Ha igen, akkor is telepít. Szerintem korlátozott user nyomtató drivert tud(hat) telepíteni. De ezeket csak nagyon régi emlékek alapján írom, nincs a környezetemben ilyen megoldás már nagyon régóta (otthon is hálózati nyomtatás folyik :) ).
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#494 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 13:03

ugy latom bonyolodik a keres..

az egyik megoldas az lehetne, hogy felteszel minden gepre egy generic postscript nyomtatot, ami a linuxra van iranyitva. ott a linux ezt atforgatja (gs) a megfelelo nyomtato nyelvere, es kikuldi a kerdeses nyomtatonak. elsore ez nincs beallitva, de amikor gond van, akkor tavolrol belepve a linuxra be tudod allitani, hogy hova menjen.

ez lehet megoldas a kerdesedre?
a forum ma:

#495 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 03. 09:23

Idézet: Friczy - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 7:42

Az alábbi megjegyzéseim vannak:

- Ha szektorról szektorra mented, minek a tar? Az nem tömörít, csak a file-okat pakolja egybe, ez szektorról szektorra esetén nem értelmezhető. Ha meg tömöríteni kell, arra gzip. Ez esetben a cat ... | gzip >filenév megfelelő.

- dd esetén sem kell ismerni a partíció méretét.

Köszy a választ, meg a többieknek is!

Közben utánasasoltam én is, igaz, tényleg nem kell a dd-nek a partíció méretet "kiszámolva megadni", persze lehetséges. Épp a legegyszerűbb megoldásra nem gondoltam, pedig ez a linux alapja, az egyszerűség...

Elolvastam a tar manját is. Hát, utánanézhettem volna, mielőtt automatikusan kérdezek. Mindenesetre a mentőszkript tökéletes, oda-vissza tömörít, stb. És piszok egyszerű.

Asszem Bogdan kolléga kérdezte, miért kell linux. A válaszom az, hogy nem kell igazából, de cd-n, s pendrive-on ezek vannak gyakorlatilag bárhol bootolható formában. Majd csinálok egy cd-t ghost-tal is (őt használtam régebben, nem tudom, támogatja-e pl. az ntfs írását, mármint ha oda szeretném tenni a tömörített image-t). Mert ha nem, akkor FAT kell neki, az pedig nincs, ext2/3 viszont minden érintett gépen van (véletlenül...), ezért tökéletes a dd/cpio/cat, stb.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#496 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 03. 09:50

valoban, ha van ext2 minden gepen, akkor esszerunek tunik a linux.
az uj ghost-ok tudtommal nem csak ntsf-t tamogatnak, de ext2-ot is, sot rogton cd-re is mintha tudna irni. okos program az!)

(es ha kerhetem bogdan vagy Bogdán :))
a forum ma:

#497 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 10:35

Hi!
Kipróbáltam a xubuntu 8.04 bétáját. Úgytűnik történt némi haladás vidókártya ügyben, alapból 1024*768-on fut normális frissítéssel és felbotást is lehet változtatni anélkül hogy összekuszálódnak a színek. Csodák csodájára még a driver telepítője is lefutott. De az aticonfig hibát ad
# aticonfig --initial
Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf
	Device section "Configured Video Device" must have a Driver line.
aticonfig: Parsing the configuration file failed.
The above error messages are reported from XFree86 and may assist you in
diagnosing the problem with your configuration input file. Try use -f option
to generate a new configuration file.

# aticonfig --initial -f
Uninitialised file found, configuring.
Using /etc/X11/xorg.conf
Szegmens hiba (core dumped)

Gondolom a xorg.conf-ot kell szerkeszteni csak nem tudom hogy mire és hogyan.

#498 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 11:38

Idézet: mzso - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 11:35

Hi!
Kipróbáltam a xubuntu 8.04 bétáját. Úgytűnik történt némi haladás vidókártya ügyben, alapból 1024*768-on fut normális frissítéssel és felbotást is lehet változtatni anélkül hogy összekuszálódnak a színek. Csodák csodájára még a driver telepítője is lefutott. De az aticonfig hibát ad
# aticonfig --initial
aticonfig: Parsing the configuration file failed.
The above error messages are reported from XFree86 and may assist you in
diagnosing the problem with your configuration input file. Try use -f option
to generate a new configuration file.

# aticonfig --initial -f
Uninitialised file found, configuring.
Using /etc/X11/xorg.conf
Szegmens hiba (core dumped)

Gondolom a xorg.conf-ot kell szerkeszteni csak nem tudom hogy mire és hogyan.

Ez igen erdekes, mert ha ugy van, ahogy az aticonfig mondja, akkor nem nagyon ertem, hogy hogy lathatsz egyaltalan Xet :D

Meg lehetne nezni azt az xorg.conf-ot?

#499 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 12:03

tudtok valami egyszerű progit, vagy valami amivel LDAP-ot lehet exportálni szerkeszthető file-ba és visszaimportálni.

Pl. excel-be.....

#500 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 17:55

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 11:38

Ez igen erdekes, mert ha ugy van, ahogy az aticonfig mondja, akkor nem nagyon ertem, hogy hogy lathatsz egyaltalan Xet :D

Meg lehetne nezni azt az xorg.conf-ot?

Most windows alatt vagyok. De emlékszem hogy nem volt azon a részen driver meg semmi. Csak annyi hogy "Configured Video Device". Lehet hogy nem is látok majd semmit amikor újra elindítom a linuxot.
Most akkor kézzel kell konfigurálnom vagy elég valamilyen parancsot kiadni? Mert nem igazán tudom hogy kéne.

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.