HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#501 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 04. 18:00

Idézet: mzso - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 18:55

Most windows alatt vagyok. De emlékszem hogy nem volt azon a részen driver meg semmi. Csak annyi hogy "Configured Video Device". Lehet hogy nem is látok majd semmit amikor újra elindítom a linuxot.
Most akkor kézzel kell konfigurálnom vagy elég valamilyen parancsot kiadni? Mert nem igazán tudom hogy kéne.

Lehet, hogy van ott egy masik is :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#502 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 18:28

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 18:00

Lehet, hogy van ott egy masik is :)

A midnight commander csak ezt találta ( /etc/X11 ).

Csatolt fájl:

Szerkesztette: mzso 2008. 04. 04. 18:29 -kor

#503 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 18:31

Idézet: mzso - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 19:28

A midnight commander csak ezt találta ( /etc/X11 ).

OOO, es ez igy elindul :OOO

Azt hiszem meg kene neznem, hogy mit fejlesztgettek az xorgban az elmult egy evben :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#504 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 18:52

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 18:31

OOO, es ez igy elindul :OOO

Azt hiszem meg kene neznem, hogy mit fejlesztgettek az xorgban az elmult egy evben :)

Ezek szerint. Az nem lehet hogy a xubuntuban más valami mint szokott?

#505 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 20:52

en is megneztem, ez tutira nem a valodi conf file..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#506 Felhasználó inaktív   mzso 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 04. 20:59

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 20:52

en is megneztem, ez tutira nem a valodi conf file..

Lehet. De akkor nem xorg.conf a neve.

#507 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 02:58

No majd esetleg ha lesz egy kis idom megnezem, hogy mit csinal ez, de valami nagyon nem kerek.

bogdan, en le vagyok maradva desktopilag kicsit, miota nem ubuntut hasznalok a mindennapi munkahoz, nem lehet, hogy idaig fajult az automatizmus mar az xorgban? Azert az elejen eleg nagy vehemenciaval ugrottak neki a dolognak...

#508 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 07:40

Üdv.!

Most olvasgattam a Kvm - Kernel - based virtual machine (kernel alapú virtuális gép) dologról. Viszont nem értem, hogy ez pl. miben különbözik pl. egy VirtualBox-tól... :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#509 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 09:33

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 4., péntek - 13:03

tudtok valami egyszerű progit, vagy valami amivel LDAP-ot lehet exportálni szerkeszthető file-ba és visszaimportálni.

Pl. excel-be.....

Excelbe nem nagyon. Ha az ldap-os gépen root vagy, akkor slapcat parancssal tudod exportálni a teljes fát ldif formába.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#510 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 13. 07:58

Napokban a következő jutott eszembe.

Alapvetően ugye Linuxra kevés vírus van, evvel nem is foglalkozok. Azonban ha letöltök valamit ami meg van fertőzve win-re írt vírussal akkor ugyan a gépet nem fertőzi meg, de ott van. Viszont ha valaki egy win-es géppel csatlakozik, mondjuk egy smb-n keresztül, akkor az adott file-t esetleg átmásolja amiről én nem tudhatom, hogy fertőzött és megszívja, ha esetleg ha nincs rajta antivir. vagy elsiklik felette.

Kérdés, hogy van-e esetleg egy olyan antivir linux-ra, ami pl. http forgalmat figyel és az esetleges ilyen fertőzött letöltéseknél figyelmeztet.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#511 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 13. 08:27

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 13., vasárnap - 8:58

Alapvetően ugye Linuxra kevés vírus van, evvel nem is foglalkozok. Azonban ha letöltök valamit ami meg van fertőzve win-re írt vírussal akkor ugyan a gépet nem fertőzi meg, de ott van. Viszont ha valaki egy win-es géppel csatlakozik, mondjuk egy smb-n keresztül, akkor az adott file-t esetleg átmásolja amiről én nem tudhatom, hogy fertőzött és megszívja, ha esetleg ha nincs rajta antivir. vagy elsiklik felette.

Kérdés, hogy van-e esetleg egy olyan antivir linux-ra, ami pl. http forgalmat figyel és az esetleges ilyen fertőzött letöltéseknél figyelmeztet.

squiddal elvileg kereszulpreselheted pl clamavon...

#512 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 13. 11:48

Idézet: Lenny - Dátum: 2008. ápr. 13., vasárnap - 7:58

AVG ?

Szerkesztette: debianforever 2008. 04. 13. 11:51 -kor

#513 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 09:28

Kérdésem lenne:

Van egy Slackware live disztribúció, házi gyártású, cd-ről fut.
Van rajt' 4 db 250 gigás hdd, ezek mentek szoftveres (kernel szintű) raid5-ben, évekig.
Most a tömb nem mountolható (... wrong fs type, bad superblock, stb...), s természetesen maga a raid sem indul, mint "szolgáltatás".

A diszkek SMART-ját kiolvastuk HD Sentinel-lel másik gépben, semmi hibát nem találtunk, habár kicsit forróak működés közben, mivel rossz a ház hűtése. Eddig 1 deka baj sem volt velük.

Kérdésem az, hogy hogyan nyerhetnénk vissza a tömbön levő adatokat?

Ha kell, tudok beidézni logot (a dmesg kimenetének vonatkozó részeit), csak kis idő, amíg konzolhoz jutok.

A természetesen semilyen konfigurációs állomány nem sérült, a CD le lett ellenőrizve. Nekünk csak a tömb tartalma lenne érdekes. Milyen módok vannak? (ugyanis nem én csináltam ezt a live-ot, de érdekel a működése) :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2008. 04. 17. 09:29 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#514 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 10:16

mukodo raid nelkul nincs sok ertelme mountolni! azt a reszet felejtsd is el. eloszor raid legyen..

szoval azt kene tudni, hogy mikepp esett szet a tomb, es mit mond, ha most a raid-et inditani szeretned?
a forum ma:

#515 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 12:34

In other news: 2.6.25 -> kernel.org
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#516 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 13:39

Közben megnéztem a logokat:

Jól gondolom, hogy esetleg ebben a tömbben 2 hdd sérült volna meg, s ezért nem tudja indítani?

Az mondjuk továbbra is kérdés, hogy HOGYAN sérülhettek a hdd-k, ugyanis a melegedő házon kívül semilyen behatás nem érte őket, ráadásul a SMART se mutatott semmi rendelleneset egyik hdd-nél sem...

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Warrior 2008. 04. 17. 13:41 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#517 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 18:09

hol az sdb1? hol a negyedik disk? miert csak 3-al indul?

kene a raid definicioja (talan a /etc/mdadm/mdadm.conf), illetve a diskek particioinak tipusa (fdisk -l /dev/sda .. mind a 4-re!)

serules lehet logikai is.. egyenlore a 4 helyett 3 az izgalmas.. illetve jol jonne az eredeti log, hogy mit irt a gep AMIKOR szetesett. nem most..

Szerkesztette: bogdan 2008. 04. 17. 18:10 -kor

a forum ma:

#518 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 19:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. ápr. 17., csütörtök - 19:09

hol az sdb1? hol a negyedik disk? miert csak 3-al indul?

kene a raid definicioja (talan a /etc/mdadm/mdadm.conf), illetve a diskek particioinak tipusa (fdisk -l /dev/sda .. mind a 4-re!)

serules lehet logikai is.. egyenlore a 4 helyett 3 az izgalmas.. illetve jol jonne az eredeti log, hogy mit irt a gep AMIKOR szetesett. nem most..

Konfigurációs fájlokat holnap megnézem, s linkelem, de semmi változás nem lehetett bennük, hiszen a rendszer cd-n van, onnan is ment mindig, én pedig simán láttam működés közben a gépet, igaz, nem láttam többet belőle, mint most.

Nem tudom, mi van a raid-be be nem illesztett diszkekkel, felpörögnek, fülre lefut az önteszt is. Másik gépben  ki lettek olvasva belőlük a SMART-ok, de semmi hiba.

#519 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 17. 23:02

egy disk nincs benne a raid-ban, az sdb. ezek utan 3 diskel akar indulni, de az sda nem tetszik neki, kirugja, es persze 2 disk-kel mar nem mukodokepes. a kerdes csak annyi, miert akar csak 3-mal elindulni? latja egyaltalan boot-olaskor? ha nem, akkor annak kene utananezni. ha igen, akkor annak, hogy miert nem 4-el inditja a tombot..?

Szerkesztette: bogdan 2008. 04. 17. 23:03 -kor

a forum ma:

#520 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 18. 06:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. ápr. 18., péntek - 0:02

egy disk nincs benne a raid-ban, az sdb. ezek utan 3 diskel akar indulni, de az sda nem tetszik neki, kirugja, es persze 2 disk-kel mar nem mukodokepes. a kerdes csak annyi, miert akar csak 3-mal elindulni? latja egyaltalan boot-olaskor? ha nem, akkor annak kene utananezni. ha igen, akkor annak, hogy miert nem 4-el inditja a tombot..?

Mindjárt nézek más log-részletet is, de bootoláskor látja mind a négy hdd-t, ott semmi hiba nincs ránézésre. Ahogy behúzza az alaplapi eszközök drivereit, s felismeri a vezérlőket, ott minden rendben, semmi baj. Az első hiba ott van, ahol linkeltem, legalábbis log szerint. :( Ja, még valami, ezt asszem kihagytam, nem tudom, számít-e: a dmseg kimenetében, amit belinkeltem, események, azok 3-szor egymás után vannak a logban, mintha próbálkozna... :(

Korábbbi logot sajna nem tudok, mert a rendszer live, s cd-n van.

Hirtelen arra a konklúzióra jutok, hogy meghalt 1 hdd, s azután még egy. Akár logikailag. Lementeni bármelyiket sajna nincs elég hely, meglehet, hogy ismételt makeraid lesz belőle, ami full data loss-t jelent.

ps.: most próbálnak alaplapot cserélni alatta, ugyanolyan típusból (csak a csere-lap deluxe-os) van még 1. Megnézzük, hátha az alaplapi vezérlőnek van baja, annak ellenére, hogy 1 deka utalás nincs a logban erre.

Szerkesztette: Warrior 2008. 04. 18. 07:01 -kor

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.