Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:))
Elküldve: 2008. 07. 07. 01:34
Our shadows taller than our soul.
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2008. 07. 07. 07:37
Idézet: kroozo - Dátum: 2008. júl. 7., hétfő - 1:34
nem, az debian alatt a mods enabledben van, itt található php5.conf-ban
<IfModule mod_php5.c> AddType application/x-httpd-php .php .phtml .php3 AddType application/x-httpd-php-source .phps </IfModule>
van még egy furcsaság. Ha beírom a szerver IP-jét, akkor nem ugyan az az oldal jön be, mintha a domaint írnám be(pedig erre az ipre regisztráltattam a domaint). Ellenben azt sehol sem találom. (/usr stb helyen sincs). Az még hozzá tartozik, hogy ez egy virtuális szerver, nem tudom, lehet e-miatt működik így?
Elküldve: 2008. 07. 25. 10:04
Egy problémám adódott amiben a szakik segítségét kérném.
Adott az aláírásomban szereplő html oldal.
Annó debian op.rendszer alatt kezdtem el írni, gedit segítségével, sacc 26000 karakter környékén, gondoltam megnézem Win alatt is, hogy hogyan is jeleníti meg a böngésző.
Meglepetésemre sehogy sem jelenítette meg, vagy ékezet hibásan.
Ha a második variáció törpént, UTF-8-as karakterkódolásra állítva a böngészőt, hibátlan lett.
Charset- et ebből kifolyólag megpróbáltam UTF-8-al is, de a hiba ugyanaz. Próbáltam iso-8859-2-vel is , de ugyanaz.
Akkor jött az ötlet, hogy megpróbálom a doksit átültetni Win notepad-ra és ott elmenteni, hátha ez a trükk.
A dolog nem jött össze, ugyanaz a hiba, fűzerezve azzal hogy unicode-s hibaüzenetet dob mentéskor.
Gondoltam beleírok a doksiba (notepad) pár ékezetes karaktert, és meglepő módon már a win és a linux böngészői is megjelenítették. (persze csak azt, amit hozzáírtam.)
Rendben, akkor nekiálltam Win alatt átírni a teljes 26ezer karakteres dokumentumot, és most elvileg minden böngészővel hibátlanul megjelenik az oldal.
Gondoltam mégsem szeretnék sűrűn Win-t használni, mi lenne ha wine-al használnék egy notepad.exe-t (userként vagy root-ként), és majd abban szépen folytatom a munkát.
0.9.25-os wine-t használok, Debian etch alatt.
A probléma jelenleg az, hogy a doksimba egyszerűen nem tudok beleírni. Megnyitja ugyan, látom a tartalmát, de beleírni azt nem, tudok. (nem látom a változásokat.). Új doksumentumba természetesen tudok írni.
Nem szívesen használnék Win-t, úgyhpgy ez maradna az utolsó utáni lehetőség.
Komplett virtuális gépet sem szívesen emulálnék, annyi szabad erőforrás nincs már a P3-S -ben.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
udv
letix
Szerkesztette: letix 2008. 07. 25. 10:08 -kor
Elküldve: 2008. 07. 27. 19:58
udv
letix
Szerkesztette: letix 2008. 07. 27. 19:58 -kor
Elküldve: 2008. 07. 28. 12:18
Idézet: letix - Dátum: 2008. júl. 25., péntek - 11:04
Egy problémám adódott amiben a szakik segítségét kérném.
Adott az aláírásomban szereplő html oldal.
....
Válaszaitokat előre is köszönöm.
udv
letix
Az iconv paranccsal nem próbáltad esetleg átkonvertálni?
Elküldve: 2008. 08. 01. 22:39
Lenne egy másik kérdésem is. Milyen lejátszóval tudok DVD-t, és SVCD-t lejátszani? Mert az MPLAYER egyáltalán nem játsza le nekem ezeket ( pedig vannak benne ilyen menüpontok ), a beépített média lejátszó meg csak a DVD-t, de menük nélkül.
Elküldve: 2008. 08. 02. 05:23
Idézet: rammstein13 - Dátum: 2008. aug. 1., péntek - 23:39
Lenne egy másik kérdésem is. Milyen lejátszóval tudok DVD-t, és SVCD-t lejátszani? Mert az MPLAYER egyáltalán nem játsza le nekem ezeket ( pedig vannak benne ilyen menüpontok ), a beépített média lejátszó meg csak a DVD-t, de menük nélkül.
Itt nézz körbe: My Webpagehttp://ubuntu.hu/blog/sevoir/canon-nyomtatok-beuzemelese
Tuner esetében: http://ubuntu.hu/for...00-global-tuner
A DVD lejátszásához a VLC player-t szoktam használni. Ott a menü is rendesen bejön és kezeli.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2008. 08. 02. 17:22
A CANON-os leírás nem nagyon működik nekem. A sudo aptitude update parancsnál már hibát ír ki.
Letöltöttem a firefox magyar verzióját ( ugyanis a magyar UBUTNUBAN alapból az angol van ). Kicsomagoltam, de minden indításnál kijön ez az ablak: Kép, és elég idegesítő mindig a RUN-ra klikkelni. Ráadásul a FLASH-t nem jeleníti meg a böngésző, pedig telepítve van a FLASH player. ( a beépített FIERFOX-szal nincsennek ilyen gondok ), Hogyan tudnám felrakni a a magyar firefoxot, hogy megszűnjenek ezek a problémák?
Elküldve: 2008. 08. 03. 20:43
Idézet: rammstein13 - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 17:22
A CANON-os leírás nem nagyon működik nekem. A sudo aptitude update parancsnál már hibát ír ki.
Letöltöttem a firefox magyar verzióját ( ugyanis a magyar UBUTNUBAN alapból az angol van ). Kicsomagoltam, de minden indításnál kijön ez az ablak: Kép, és elég idegesítő mindig a RUN-ra klikkelni. Ráadásul a FLASH-t nem jeleníti meg a böngésző, pedig telepítve van a FLASH player. ( a beépített FIERFOX-szal nincsennek ilyen gondok ), Hogyan tudnám felrakni a a magyar firefoxot, hogy megszűnjenek ezek a problémák?
Nem akarlak lebeszélni a ff cseréről, na de áruld el nekem, mi a fene kell egy böngészőben magyarul ?!
Egyébként a plugins könyvtárba másold be libflashplayer.so -t és menni, illetve rendszeresen össze fog omlani
Elküldve: 2008. 08. 04. 08:30
Idézet: rammstein13 - Dátum: 2008. aug. 2., szombat - 18:22
Az ubuntu repoból letöltve is rá lehet beszélni a magyar nyelvre a firefoxot. gnome-support-hu, language-support-hu illetve hasonló csomagok kellenek. Legjobb, ha a synapticban rákeresel a hungarian kulcsszóra, és az így kapott listából tudsz válogatni.
Elküldve: 2008. 08. 13. 19:13
Szoval, azt akarom kerdezni, hogy sedbol lehet-e valahogy a substitute masodik reszeben kulso parancsot hivni. Konkretan azt szeretnem, hogy van egy tab separated fileom, amibol az egyik oszlopot szepen meg kellene szorozni szazzal. Arra gondoltam, hogy szepen zaroljellel kiszedem ami elotte van, ot, meg ami utana van, azokra akkor lehet hivatkozni \1 \2 \3, aztan a csere resznel a \2 helyett azt irom, hogy
`echo '\2 * 100'|bc`
de persze igy a backtickektol nyilo shellnek fogalma sincs rola, hogy az a \2 az miapics, amibe mikor belegondoltam persze rajottem, hogy tok igaza van.
Meg lehet ezt valahogy oldani. Marmint ugy, hogy lehessen maradni a sednel (esetleg awknal)
Hatha valaki tud valami okosat
“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”
Elküldve: 2008. 08. 14. 18:52
Érdekes problémám adódott, ebben kéárnék segítséget.
A Konfig .:
-ASUS TUSI-M, integrált SIS VGA (4mb)
-frissen telepített Debian Etch, 2.6.18-6-686
-Vesa, max 1024*768 felbontás., fb nélkül.
-Samsung Syncmaster 551s (régi, de jó TFT)
A probléma a következő.:
Telepítésnél a konzol pompásan működött, majd feltettem egy X-et (xfce4), és innentől kezdve, ha ctrl+alt+f(x)-el konzolra szeretnék válltani, a kép elsötétül és egy "Szinkron nem megfelelő" monitor hibaüzenet jelenik meg, de parancsokat fogad, (pl ujraindítás) csak nem látok semmit.
Alt+f7-el vissza lép az X-re.
Lehet hogy nagyon egyszerű a probléma, de én nem jöttem rá.
Eddig csak
dpkg-reconfigure xserver-xorg -al próbálkoztam, de semmi extra beállítás nincs, ami szerintem problémás lehet.
Segítségeteket előre is köszönöm.
udv
letix
Szerkesztette: letix 2008. 08. 14. 18:54 -kor
Elküldve: 2008. 08. 14. 20:46
Idézet: letix - Dátum: 2008. Aug. 14., Thursday - 19:52
Érdekes problémám adódott, ebben kéárnék segítséget.
A Konfig .:
-ASUS TUSI-M, integrált SIS VGA (4mb)
-frissen telepített Debian Etch, 2.6.18-6-686
-Vesa, max 1024*768 felbontás., fb nélkül.
-Samsung Syncmaster 551s (régi, de jó TFT)
A probléma a következő.:
Telepítésnél a konzol pompásan működött, majd feltettem egy X-et (xfce4), és innentől kezdve, ha ctrl+alt+f(x)-el konzolra szeretnék válltani, a kép elsötétül és egy "Szinkron nem megfelelő" monitor hibaüzenet jelenik meg, de parancsokat fogad, (pl ujraindítás) csak nem látok semmit.
Alt+f7-el vissza lép az X-re.
Lehet hogy nagyon egyszerű a probléma, de én nem jöttem rá.
Eddig csak
dpkg-reconfigure xserver-xorg -al próbálkoztam, de semmi extra beállítás nincs, ami szerintem problémás lehet.
Segítségeteket előre is köszönöm.
udv
letix
Hasznalsz framebuffert a konzolra?
Ha igen akkor, probald ki hgoy atmenetileg kikapcsolod (bootkor vga=normal parameter). Ha akkorse megy, akkor gyanitom a SiS fos.
Elküldve: 2008. 08. 14. 20:51
Idézet: padawan - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 21:46
Ha igen akkor, probald ki hgoy atmenetileg kikapcsolod (bootkor vga=normal parameter). Ha akkorse megy, akkor gyanitom a SiS fos.
", fb nélkül."
Elküldve: 2008. 08. 14. 20:57
Idézet: kroozo - Dátum: 2008. Aug. 14., Thursday - 21:51
Akkor elb*sztam
Elküldve: 2008. 08. 14. 21:02
Idézet: padawan - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 21:57
Az a baj, hogy ilyesmit utoljara akkor lattam, mikor ugy, hmm 5 eve az nvidia driver szeretett ilyet jatszani. Bar o elsore meg megcsinalta, csak kurzor helyett lett ket rozsaszin kocka
(Mondjuk az elobb a win is mutatott egy szepet, tcpip.sys-es kekhalal kepernyon (hat igen, asszem a csodas ceges vpn ize kicsit nehezmenyezte, hogy napkozben nemikepp atrendeztem az altala gyartott route tablat, mert kocsog modon egyszerre szerettem volna a leveleimet is latni, meg az ugyfel halojan dolgozni is
Elküldve: 2008. 08. 15. 12:12
Idézet: padawan - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 21:46
Szia!
Biztosan jó a lap vga-ja, 1 hónapig állt ugyan a szekrényben, de azelőtt meg 1 évig ment hibamentesen, igaz másik monitorral.
Kiprobalom fb-vel is hátha.
Köszönöm.
udv
letix
Elküldve: 2008. 08. 16. 11:45
Olvasgattam, hogy az ext3 FS-t eléggé töredezi a samba megosztás rossz beállítása.
Mit kell beállítani, hogy a töredezettségre ne legyen ilyen erős hatása? Jelenleg egy 45%-os a töredezettség. Mivel a partició össze file-ja samba-n keresztül megosztott, ezért gondoltam, hogy a samba nem megfelelő beállítása miatt lett töredezett ennyire.
Neten keresgéltem, de még nem találtam írást hozzá...
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2008. 08. 16. 13:33
Idézet: Lenny - Dátum: 2008. Aug. 16., Saturday - 12:45
Olvasgattam, hogy az ext3 FS-t eléggé töredezi a samba megosztás rossz beállítása.
Mit kell beállítani, hogy a töredezettségre ne legyen ilyen erős hatása? Jelenleg egy 45%-os a töredezettség. Mivel a partició össze file-ja samba-n keresztül megosztott, ezért gondoltam, hogy a samba nem megfelelő beállítása miatt lett töredezett ennyire.
Neten keresgéltem, de még nem találtam írást hozzá...
Szerintem semmit, de a linuxos filerendszerek tobbsegen nem jelent hatranyt a toredezettseg.

Súgó
A téma zárva.