Idézet: letix - Dátum: 2008. jan. 5., szombat - 21:15
Azert kellett menteni, mert mas otletem nem volt arra, hogy hogy is tudnam visszaallitani a Winfos altal felulirt mbr-t az eredeti grub-os ra.
Ez a tudatlansag atka, egeszen biztos vagyok hogy egyszerubb modja is lett volna a muveletnek, csak azt nem tudom egyenlore hogy mi
udv
letix
Pl. az hogy nem mented le. az mbr felülírása messze nem jelenti azt, hogy az adataid is törlődnének egy másik partícióról.
Jelen esetben live (vagy telepítő) cd-ről egy grub újrarakás pl. tud segíteni. Másik lehetőség, ha már úgyis primary partíción van a linuxod, hogy a grubot a partíció elejére telepíted, nem pedig az MBR-be. A PC boot folyamata a vezérlést az aktív partíció boot rekordjának adja át bootoláskkor, aktív partíciót pedig akár a Windows alól is be lehet állítani (bár ehhez a parancssoros diskpart kell, a grafikus partícionálóból az XP-ben kivették ezt a lehetőséget).
Szóval rescue disk, bootolsz, és újrarakod a grubot.
(csak megjegyzés: írod korábban:
Idézet
A grub az mbr-ben van benne. (sda1)
Ebbe rövid állításba sikerült beletenned egy ellentmondást. Az sda1 az nem disk, hanem partíció, az mbr pedig a disk elején van.
Másik, ami zavaros: ha kernel panic üzenetet kapsz, az azt jelenti, hogy maga a kernel már elindul, tehát valahol máshol van a boot elakadásának oka.