Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. febr. 14., csütörtök - 2:14
Én továbbra sem látom hol áll ebben a cikkben az hogy, téged idézve "wiki szerint japánban már működik IP alapó DOCSIS televízió". A DOCSIS 3.0 nem egyenlő az IPTV-vel. DOCSIS 3.0-án majd lehet IPTV szolgáltatást is nyújtani, ha meglesz hozzá a szükséges és kidolgozott technikai háttér. De az még odébb lesz.
Idézet
ahhogy mondod. de közben elindult az európában is elérhető joost 4Mbps sávszél igénnyel és 2 hónapja megy a hulu is. Beindulás alatt a bittorrent DNA - mind közül ez a legrafináltabb
Ennek mi köze az IPTV-hez? A joost egy VoD adattár, ami torrent alapon lehet tölteni, bár sok értelme nincs mert úgyis inkább hostolt, mert a felhasználók uploadja ma még nem igazán alkalmas arra hogy nagyobb hostot rá lehessen bízni. Amikor én próbáltam a joostot inkább csak 800kbps-es stream volt, az is erősen szétesett és kockásodott, 4 Mbps-es streamet nem igazán láttam.
Idézet
lóxart layer 1 szinten csinálni multiservice hálózatot mamár elmebetegség kategória. pláne akkor, amikor az IETF 1998-re letette az aztalra az IPV6-ot, mindnnel ami a tvzéshez kell - izokróm átvitel, fine grained assured forwarding jitter és latency kérdése. Ekkor jött a terrayon meg néhásny idióta és megpróbálja feltalálni ugyanezt layer1-en, heroinárú DSPs digitális modulációs technikákkal, szolgálatóhoz kötödő CPE-kkel, 5 kontinensen 6 féle így-úgy eltérő technikákkal. egy ilyen STB ára mamég kitesz 2 plazmatévét.
Ez a 4 soros, ez csúcs. Ezt valami random szavakat egymás mögé pakoló AI-val írtad? Mert én semmi értelmet nem vélek benne fölfedezni. Esetleg fuss neki még1x.
Idézet
nem pofázhatok, de sírnál ha megtudnád, hogy a bólyi projekt mennyire olcsó volt. az egész dologban egyedül a kábelcstorna az ami drága (ezek megmár nagyjából megvannak). az üvegszálból túltermelés van, nagyságrendekkel olcsóbb mint a réz. az alatta levő technológia plain IP, nem pedig ilyen hibrid és drága ökörség mint a DOCSIS. ez utóbbi a nagy kábeltv ketyere gyártók utolsó kapálózása a végelgyengülésben való kimúlás előtt.
A bólyi project valóban olcsó volt világszerte máshol épült projectekkel összevetve, de még így is 220 ezer /háztartásba került. Ezt ha arányosítod a UPC több mint 1.1 millió háztartásával az közel 250 milliárd ft-ra jönne ki. Nem kis pénz. Az üvegszál ma már valóban olcsóbb mint a réz, ehhez persze az is kellett hogy a réz az idők során soxorosára dráguljon. Üvegszálból lehet most túltermelés van, bár én nem hallottam ról, de az növekvő FTTH beruházások miatt könnyen hiány is lehet belőle. Ott van példának a dot.com boom előtti időszak amikor boldog-boldogtalan üvegszálat fektetett. A megnövekedett kereslet miatt ott is hiány alakult ki, ami felvitte az üvegszál árát. Mivel új gyárakat rövid időszakra fellendelő kereslet miatt nem érdemes építeni, akkor sem erőltették magát a gyártók.
Attól meg van jobb technológia, még nem jelenti hogy az olyan széles körben is alkalmazható mint a régi, hasonlóan gazdaságos kivitelezésben. jelenleg pont ez a gond az FTTH-val. És ezért kell még sok időnek eltelnie mire megtörténik az FTTH migrációs. És az emberek döntő többsége, akiknek addig nem jut FTT, addig is szeretnének netezni, lehetőleg gyorsabban mint korábban, ezért még jó ideig szükség lesz az xDSL és DOCSIS technológiákra is.
Idézet
Nézd meg a Digit a 20/20-as IP alapú hálózatukkal. ha ilyen tempóban nyomulnak ki fogják pucolni a kábeltévéseket 5 éven belül budapestről...
Hány háztartást is fedett le 2007-es évben Digi. Talán 40 ezret? Jah, végülis ezt a tempót tartva 5 év alatt talán a 200 ezret is elérhetik, ami a magyar háztartások 1/20-a, de még a Bp-inek is csak a negyede. Ennél sokkal nagyobb tempó kellene ahhoz amit szeretnél. Ráadásul a Digi kábelen nem is kínál DTV-t, csak analóg ktv szolgáltatást.
Idézet
DOCSIS-es beruházások 5 év alatti megtérüléséhez az átlagos CATV díjcsomagot 10 ezer forint fölé kell emelni - ezt magyarországon nem tudod eladni.
DOCSIS túl későn jött, túl nagy benne a diverzifikáció, túlságosan elavult, a CPEk túlságosan drágák hozzá. Az FTTH-ig az emberek kihúzzák VDSL2-vel és valami IP alapú megoldással. soroltam párat.
Mostsem kell átlagos ktv díjcsomagot 10 ezer fölé emelni, pedig vannak DOCSIS beruházások, szóval nem értem a logikádat. A ktv és xdsl technológiák áraiban eddig sem volt túl sok különbség, épp ezért tudtake egymás versenytársai lenni. Ha ez nem így lett volna az drágább már rég elhulott volna a szélessáv egy évtizede alatt.