HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 133
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2681 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 12. 10:28

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 9:02

Kérdés:

Adott az Etch (vagy bármely más Debian verzió) kernel-e. Sarge óta nem fordítom a kerneleket, mert általában nem volt rá szükségem, kivéve egy két spec esetben, de ott minimal kernel-t használtam.

Namost a jelenlegi kernel-be bele kellene forgatnom az alaplapm Marvell 88E8056-os LAN driver-t. Szeretnék mindent a mostani állapotban meghagyni. Tehát a gyárilag lefordított kernel beállításokkal szeretném lefordítani. Ha simán letöltöm deb csomagból a kernel forrását, akkor azok beállítása a gyári kernel beállításaival lesz? Tehát meg-patch-elem feordítom és ugyanazt kapom ami most van?

Érthető amit kérdezek? :)

Az aktuális konfigot standard debian kernelcsomagnál a /boot/config-kernelverzió file-ban találod. A kicsomagolt kernelforrás főkönyvtárába kell másolni .config néven. Aztán make oldconfig, make menuconfig ízlés szerint tálalva :)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2682 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 19:54

Idézet: Friczy - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 11:28

Az aktuális konfigot standard debian kernelcsomagnál a /boot/config-kernelverzió file-ban találod. A kicsomagolt kernelforrás főkönyvtárába kell másolni .config néven. Aztán make oldconfig, make menuconfig ízlés szerint tálalva :)

Kevéssé, de kapcsolódik.... A "gyári" kernel configját 1:1 -ben az új kernel source alá másolva és azzal lefordítva "kernel panic" - nem látja a SATA diszket.  A "gyári" kernellel természetesen igen. Mit szúrok el?
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#2683 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 00:16

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 20:54

Kevéssé, de kapcsolódik.... A "gyári" kernel configját 1:1 -ben az új kernel source alá másolva és azzal lefordítva "kernel panic" - nem látja a SATA diszket.  A "gyári" kernellel természetesen igen. Mit szúrok el?

igen, ez nűlam is jelentkezett....

Még nem tudom mi a hiba oka... :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2684 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 05:27

Ezek szerint mégsem a gyári kernel konfiggal forgattok...
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2685 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 08:01

Idézet: leslie - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 6:27

Ezek szerint mégsem a gyári kernel konfiggal forgattok...

Dehogynem! Épp ezt írtam:  "A "gyári" kernel configját 1:1 -ben az új kernel source alá másolva és azzal lefordítva"
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#2686 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 08:24

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 9:01

Dehogynem! Épp ezt írtam:  "A "gyári" kernel configját 1:1 -ben az új kernel source alá másolva és azzal lefordítva"

Én is.

Bár azt kicsit furcsálom, hogy Core 2 Duo proci alá miért a Pentium PRO procit választotta. Miért nem Pentium 4-t.  :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)

#2687 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 09:49

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 9:24

Én is.

Bár azt kicsit furcsálom, hogy Core 2 Duo proci alá miért a Pentium PRO procit választotta. Miért nem Pentium 4-t.  :think:

Úgy látom nem ugyanarról beszélünk... Ismételten: A "gyári" konfig-ot (/boot/config-2.6-18-amd64) másolom .config néven az /usr/src/linux-2.6.20 alá, majd simlinket kreálok rá linux néven. Ebbe a könyvtárba belépve make dep, make clean, make bzImage, make modules, make modules-install, majd a /boot könyvtárba a bzImage bemásolva, grub menu.lst -ba beírva újraindításkor nem látja a vinyót.... A "gyárival" megy.

#2688 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:09

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 10:49

Úgy látom nem ugyanarról beszélünk... Ismételten: A "gyári" konfig-ot (/boot/config-2.6-18-amd64) másolom .config néven az /usr/src/linux-2.6.20 alá, majd simlinket kreálok rá linux néven. Ebbe a könyvtárba belépve make dep, make clean, make bzImage, make modules, make modules-install, majd a /boot könyvtárba a bzImage bemásolva, grub menu.lst -ba beírva újraindításkor nem látja a vinyót.... A "gyárival" megy.

De ugyanarról beszélünk.

Én is azt másolom át és az alapján fordítom. Annyi, hogy nekem intel procim van.

#2689 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:23

Esetleg sikerült valakinek belőni a Marvell 88E8056 Intergrált LAN-t?

Én hiába fordítottam be, nem megy.. :(

#2690 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:32

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 11:09

De ugyanarról beszélünk.

Én is azt másolom át és az alapján fordítom. Annyi, hogy nekem intel procim van.

Ezt írtad: "Ezek szerint mégsem a gyári kernel konfiggal forgattok..." Én pedig azt mondtam: a gyárival. Akkor most miért is beszélünk ugyanarról??

#2691 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:43

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 11:32

Ezt írtad: "Ezek szerint mégsem a gyári kernel konfiggal forgattok..." Én pedig azt mondtam: a gyárival. Akkor most miért is beszélünk ugyanarról??

Bocs.

Kicsit figylemesen olvasd el. Ezt NEM én írtam!!!

#2692 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 10:47

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 11:43

Bocs.

Kicsit figylemesen olvasd el. Ezt NEM én írtam!!!

Atyavilág! Hogy én mekkora hülye vagyok! :confused:  Bocs!!!!!

#2693 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 09:18

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 11., péntek - 12:06

valoban segitett, a dvd-ken nincs ott a "Release.gpg" file! (sot, semmilyen .gpg file..) ezekszerint ez a hiba.

Idézet

nem ART, ha ez is meg van adva. de nem KELL. miert kene? dvd-rol is lehet frissiteni!
Hát ez érdekes. Nem is tudtam a biztonsági frissítéseket azonnal dvd-n is kiadják. :eek: Úgy tudtam csak a nagyobb release kiadások esetén r1 r2 van új dvd image.
ja. de hat pont errol beszeltunk! sarge-rol etch-re frissitettem, es ehhez letoltottem a dvd-ket. es magahoz a frissiteshez nem volt szuksegem internetre. talan a frissites helyett "upgrade"-et kellett volna irnom, akkor vilagosabb. es igen, a koztes r1, r2 frissiteseket is lehet dvd-rol csinalni. nincs ezzel semmi gond. tovabbra is igaz, hogy nem szukseges internet. (mondjuk ha valakinek modemes kapcsolata van, mint ahogy nekem az volt bo egy eve meg, az nem fog internetrol frissiteni!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2694 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 12:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 14., hétfő - 9:18

es igen, a koztes r1, r2 frissiteseket is lehet dvd-rol csinalni. nincs ezzel semmi gond. tovabbra is igaz, hogy nem szukseges internet. (mondjuk ha valakinek modemes kapcsolata van, mint ahogy nekem az volt bo egy eve meg, az nem fog internetrol frissiteni!)

Csakhogy etchr1-ig azért jónéhány hónap még valszeg hátravan. Addig viszont az esetleges sec. lukakkal szemben teljesen védtelen vagy. :down:

Tehát ha mondjuk megjelenik egy apache buffer overflow / konqueror buff. overflow / iceweasel buffer overflow bugra a javítás, egészen r1 megjelenéséig védtelen vagy az általuk okozott problémákkal szemben, míg mi "többiek". tehát mondjuk 7 hónapig befoltozatlan lukak tátonganak a rendszereden... :think:

#2695 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 14:55

a kerdes a rendszer upgrade volt. akkor elfogadtad, hogy ehhez nem kell feltetlenul internet?

a kerdesedre ket valasz is van: a) az embert mondjuk nem erdekli. otthoni gep, legfeljebb majd ujrahuzza, ha van valami. (nem nagyon szokott..) b) az upgrade-et dvd-rol intezi, megiscsak gigas meretben kene letolteni hozza, de a security update-eket majd netrol. (ez van most nalam.) igy ami valtozott az jon netrol, ami megegyezik az eredeti distribbel, az megy a dvd image-rol.
a forum ma:

#2696 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 15:36

Valamint létezik upgrade dvd is, nem tudom, ki próbálta már élesben.
"Légy szerény mint én..."

#2697 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 07:39

Sziasztok!

Erőt vettem magamon és a sok személyes, számomra fontos adatot tartalmazó itthoni desktop gépemen is végrehajtottam a sarge -> etch dist-upgradet.

Viszonylag zökkenőmentesen történt a sok változás ellenére (xfree->xorg, udev, latin2 -> utf8), bár néhány kompromisszumot kellett kötnöm :(

A lényeg, hogy a dist-upgrade óta csak kb. minden 3-4. boot sikeres, mert a kernel betöltődésekor egyszercsak megáll - nem mindig úgyanott, hibaüzenet nincs, csak vár - és nem reagál semmire csak a magic sysrq segít :(

Teszi ezt a 2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel és a frissen fordított 2.6.21.1-es vanilla kernellel is.
Sikeres bootnál látok "DriveReady SeekComplete DataRequest/Error" üzeneteket, de csak boot közben, a rendszer működése közben soha. Ez látszik is a kitett grep_DriveReady_syslog.txt és reboots.txt file-ok összevetéséből. Másoltam sok file-t, néztem filmet, hallgattam zenét, próbáltam terhelni a diskeket, de üzem közben nincs hibaüzenet.

Igen már látom lelki szemeim előtt, hogy sokan bólogatnak, hogy most kell új hdd-ket venni, de ilyen üzeneteket kapok a hda és hdd IDE diskeim mellett a hdb és hdc dvd-rom és dvd-rw eszközeimre is. Azt, hogy melyik eszközre jön ilyen üzenet, abban nem sikerült rendszerességet felfedezni. A SATA diskjeimmel nincs semmi gond.

Az alaplapom kb. fél éves, a tápegység egy 4 éves enermax, a kábelek nem mozdultak el. Az egész gép az alaplap kivételével 2003. júliusa óta szolgál, tehát a diskek sem fiatalok, ezt a smartctl is alátámasztja.

Mégis azért írtam ide, mert olyan nagy véletlennek érzem, hogy csak distupgrade óta csinálja ezt és csak bootkor. Ha feláll a rendszer nincs semmi ilyesmi a syslogban.

Logok itt találhatók.

Mit tegyek? Induljak hdd-ket venni?

Minden véleményt, tanácsot előre is köszönök!

Bye, Fifi

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 15. 07:43 -kor

#2698 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:21

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 8:39

Sziasztok!

Erőt vettem magamon és a sok személyes, számomra fontos adatot tartalmazó itthoni desktop gépemen is végrehajtottam a sarge -> etch dist-upgradet.

Viszonylag zökkenőmentesen történt a sok változás ellenére (xfree->xorg, udev, latin2 -> utf8), bár néhány kompromisszumot kellett kötnöm :(

A lényeg, hogy a dist-upgrade óta csak kb. minden 3-4. boot sikeres, mert a kernel betöltődésekor egyszercsak megáll - nem mindig úgyanott, hibaüzenet nincs, csak vár - és nem reagál semmire csak a magic sysrq segít :(

Teszi ezt a 2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel és a frissen fordított 2.6.21.1-es vanilla kernellel is.
Sikeres bootnál látok "DriveReady SeekComplete DataRequest/Error" üzeneteket, de csak boot közben, a rendszer működése közben soha. Ez látszik is a kitett grep_DriveReady_syslog.txt és reboots.txt file-ok összevetéséből. Másoltam sok file-t, néztem filmet, hallgattam zenét, próbáltam terhelni a diskeket, de üzem közben nincs hibaüzenet.

Igen már látom lelki szemeim előtt, hogy sokan bólogatnak, hogy most kell új hdd-ket venni, de ilyen üzeneteket kapok a hda és hdd IDE diskeim mellett a hdb és hdc dvd-rom és dvd-rw eszközeimre is. Azt, hogy melyik eszközre jön ilyen üzenet, abban nem sikerült rendszerességet felfedezni. A SATA diskjeimmel nincs semmi gond.

Az alaplapom kb. fél éves, a tápegység egy 4 éves enermax, a kábelek nem mozdultak el. Az egész gép az alaplap kivételével 2003. júliusa óta szolgál, tehát a diskek sem fiatalok, ezt a smartctl is alátámasztja.

Mégis azért írtam ide, mert olyan nagy véletlennek érzem, hogy csak distupgrade óta csinálja ezt és csak bootkor. Ha feláll a rendszer nincs semmi ilyesmi a syslogban.

Logok itt találhatók.

Bye, Fifi

Én első sorban megpróbálnék egy BIOS resetet. És ismét beállítani kedved szerint.

Találkoztam már olyannal, hogy futott a gépen egy Debian linux, majd a felhasználó kérésére lecseréltem egy Fedora-ra. A Fedora betöltődésekor teledobott irq problémákkal és nem volt hajlandó felismerni a disk-eket. Gondoltam arra a gépre nem lehet feltelepíteni. Hirtelen ötletből csináltam egy default beállítást (lehet CMOS reset volt) és után már szépen felkúszott..

Nem állítom, hogy ettől van, de egy próbát megér.

#2699 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:24

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 8:39

Sziasztok!

Logok itt találhatók.

Bye, Fifi

Szerintem elso korben probald ki egy stock kernellel, ha lehet.

Szerk: es backupolj is :D

Szerkesztette: kroozo 2007. 05. 15. 08:24 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2700 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 08:45

igen, erdemes lenne a gyari kernelt kiprobalni.

a disk hibak egyebkent engem is idegesitenek.. igaz az egy regebbi gep (p2-p3), de a 2.6-os kernelek ota (sarge es eth egyarant, mikozben a teljes gep ki lett alatta cserelve es ujratelepitve, szoval gyakorlatilag 0 az atfedes) bootolaskor jonnek a dma hibak. (utana nem volt baj, illetve disk ellenorzo programok mindig tokeletesnek mutattak a gepet.) (es ettol nagyon lassu is a boot, folyamatos hibakkal.)

ha jol ertettem, akkor a gond az, hogy a kernel gyorsabb dma-t akar a winchesterekre eroltetni, mint amit birnak. egyenlore hdparm-al beallitom bootolas utan, hogy mit akarok (valoban nem lehetett a maxot beallitani!), de meg keresem azt a megoldast, amit kernelparameterkent atadhatnek a lilo-ban, es amitol normalisabban bootol.

(mivel ez a router gep, amit fel evente inditok el nem annyira nagy a kesztetes a munkara..)
a forum ma:

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 133
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • Utolsó »