HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2961 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 24. 21:49

1.elviekben  a /etc/syslog.conf file-ban talalod a megoldast
2. kene tudni pontosabban, hogy melyik program indul el. ha tudod, akkor man programnev, ott a vegefele erdemes olvasgatni.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2962 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 25. 02:14

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. okt. 23., kedd - 17:03

MSI csipszet? az milyen ? :eek:

Bocs, Sis chipset volt, Via lett.
"Légy szerény mint én..."

#2963 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 25. 19:57

bogdan:

Thx,
1.  Az /etc/syslog.conf -ban nem sokat találok, csak a szokásos dolgokat, amik a /var/log-ban vannak. Lehet, hogy a Debian nem loggolja a bootot sehova??
2. Ez a bluetooth-applet, ami a bluez-gnome csomag része, nem sok van a man-jában. Egyébként, többek között, ez sem loggol túl bőbeszédűen, pontosabban, ez igen, csak ami indította, az nem... :(

#2964 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 25. 20:07

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 25., csütörtök - 20:57

bogdan:

Thx,
1.  Az /etc/syslog.conf -ban nem sokat találok, csak a szokásos dolgokat, amik a /var/log-ban vannak. Lehet, hogy a Debian nem loggolja a bootot sehova??
2. Ez a bluetooth-applet, ami a bluez-gnome csomag része, nem sok van a man-jában. Egyébként, többek között, ez sem loggol túl bőbeszédűen, pontosabban, ez igen, csak ami indította, az nem... :(

1) A kernel ring buffert keresed? :think: Mert akkor dmesg :)

Konkretat sajnos nem tudok, de ha mas nem, mikor fut, meg kene nezni a szulojet. A ps megmondja a szulo  PIDjet.

De egyebkent a /usr/share/doc/bluez-gnome-ban nincs valami hasznalhato?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2965 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 25. 20:35

Nem flame!
.rpm-ről mostanában hallottam sok jót, és szerverek is szeretik pl. fedorát, de még mindig nagy előnyben van a .deb?
Nem falme

#2966 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 25. 21:02

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. okt. 25., csütörtök - 21:35

Nem flame!
.rpm-ről mostanában hallottam sok jót, és szerverek is szeretik pl. fedorát, de még mindig nagy előnyben van a .deb?
Nem falme

Fedorat ki szereti szervernek? :think: :D

Nem flame, nezopont kerdese. Vagy meginkabb megszokase. En pl nem tudom megszokni, az egesz nekem egy kicsit kusza, viszont teny, hogy neha meg rugalmasabb, es tud dolgokat, amit meg a deb nem.

illetve hogy pontosak legyunk, nem .rpm vs .debrol van szo itt, mint csomagformatumokrol, azok szerintem elegge egy szinten vannak, hanem az oket kezelo progikrol. vagyis dpkg vs rpm apt/aptitude vs urpm/yum/meg a fene se tudja meg mik vannak a tobbi disztrokban erre.. ez utobbiban kevesek nekem kicsit az rpm alapu disztrok...

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2967 Felhasználó inaktív   Balin 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 11:32

Hali Mindex linuxos Gurunak !

Az lenne a problémám, hogy feltettem a Virtual PC 2007-re egy Debian 4.r01-et. Megy is rendesen,de

1. a virtual pc isa sb16-ot emulál. Alapból nem ismeri fel. Ha modconfiggal mégis felrakom a modult akkor a kde betöltésénél a végén csontra fagy az egész linux. Lehet-e valamit tenni azon kívül, hogy nem virtual pc-re rakom fel ?
2. Ugyanitt az LPT1 protot sem ismeri fel, pedig ki van választva, hogy a fizikai lpt-t használja a virtual pc. Így nyomtatni nem tudok. Ha a nyomtató hozzáadását választom akkor inaktív az LPT/USB port lehetőség. Van-e rá megoldás ?

Minden választ köszi !
Balin

#2968 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 16:22

kroozo:
Guglis keresgélés alapján úgy tűnik, a Debian nem loggol a bootoláskor (leszémítva az olyan processzeket, amelyek defaultban loggolnak, mint a kernek stb.)

#2969 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 16:35

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 17:22

kroozo:
Guglis keresgélés alapján úgy tűnik, a Debian nem loggol a bootoláskor (leszémítva az olyan processzeket, amelyek defaultban loggolnak, mint a kernek stb.)

Hat de bootolaskor mit akarsz meg latni a kernelen kivul :think:

bluez?

#2970 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 16:37

Idézet: Balin - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 12:32

Hali Mindex linuxos Gurunak !

Az lenne a problémám, hogy feltettem a Virtual PC 2007-re egy Debian 4.r01-et. Megy is rendesen,de

1. a virtual pc isa sb16-ot emulál. Alapból nem ismeri fel. Ha modconfiggal mégis felrakom a modult akkor a kde betöltésénél a végén csontra fagy az egész linux. Lehet-e valamit tenni azon kívül, hogy nem virtual pc-re rakom fel ?
2. Ugyanitt az LPT1 protot sem ismeri fel, pedig ki van választva, hogy a fizikai lpt-t használja a virtual pc. Így nyomtatni nem tudok. Ha a nyomtató hozzáadását választom akkor inaktív az LPT/USB port lehetőség. Van-e rá megoldás ?

Minden választ köszi !
Balin

Kozvetlen tippem sajnos egyikre sincs igy hirtelen, de ha a nyomtatosdi nagyon nem megy maskepp, akkor oszd meg a windowssal, es nyomtass oda IP-n...

#2971 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 18:06

kroozo:
Az szeretném látni, ami a monitoron végigfut, végső soron a szükségtelen, de lassan induló démonokat kiütni, van pár kernel hiba, blacklisted module (gondolom, ezek azért benne vannak a dmesg-ben)

A bluetooth-applet meg úgy vűnik, hogy már a bootoláskor indul, és csak az ikont teszi ki a dongle bedugásakor.

#2972 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 18:55

na, en kezdem erteni! (nem a problemat, az vilagos volt, hanem a hatteret..)

loggolni a program loggol. nem a kepernyo ugyebar! ;)

tehat az adott programtol "kerdezd", hogy o hova loggol..

de van megoldas! egy terminalban leallitod, majd ujrainditod a kerdeses alkalmazast. (tipikusan "/etc/init.d/alkalmazasneve stop" illetve ".. start") es megnezed mit irt ki! ezt latod(=nem latod :D) bootolaskor. szerintem erre vagy kivancsi, es nem a logra..

(ha nem igazan tudnad mit indit el, nezd meg, hogy melyik run levelben indul a rendszer [/etc/inittab eleje], es az annak megfelelo rc file-ok kozul probald meg kitalalni, hogy melyik ervenyes rad [/etc/rc.N -- az N helyen a run level szama.)

na, ez segit?
a forum ma:

#2973 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 26. 19:01

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 19:55

na, en kezdem erteni! (nem a problemat, az vilagos volt, hanem a hatteret..)

loggolni a program loggol. nem a kepernyo ugyebar! ;)

tehat az adott programtol "kerdezd", hogy o hova loggol..

de van megoldas! egy terminalban leallitod, majd ujrainditod a kerdeses alkalmazast. (tipikusan "/etc/init.d/alkalmazasneve stop" illetve ".. start") es megnezed mit irt ki! ezt latod(=nem latod :D) bootolaskor. szerintem erre vagy kivancsi, es nem a logra..

(ha nem igazan tudnad mit indit el, nezd meg, hogy melyik run levelben indul a rendszer [/etc/inittab eleje], es az annak megfelelo rc file-ok kozul probald meg kitalalni, hogy melyik ervenyes rad [/etc/rc.N -- az N helyen a run level szama.)

na, ez segit?

Szerintem nem :) Abbol amit feljebb irt, arra kivancsi, hogy mi mikor tortenik...

Megjegyzem, egy semmi extraval megaldott gepen nem nagyon vannak lassan indulo daemonok, ha a kernel egyszer befejezte, akkor onnan masodpercek kerdese, mig minden felall (meg az X es csatolmanyai). Szoval ha gyorsitani akarsz, akkor csutkazd ki a kernelt. (vagy hasznald a sleepet meg a hibernationt, azert van)

#2974 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 08:03

ja, akkor meg scroll lock gomb bootolaskor...

de szerintem nem arra kivancsi.
a forum ma:

#2975 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 09:24

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 9:03

ja, akkor meg scroll lock gomb bootolaskor...

de szerintem nem arra kivancsi.

Lehet.

Majd o eldonti :)

#2976 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 13:48

Üdv, szerintem mindannyian értitek, mire gondolok :)

Kicsit meglepett, hogy amit a bootoláskor kiír a rendszer, az -ezek szerint- csak dísznek írja ki, mert a tty1 vagy ami a képernyő neve itt, az nincs kiirányítva valami szöveges fájlba. Mert a szemem sarkából látok pl. Not loading blackisted module: feliratot, és keresgélhetem, hogy ez merre van (ez persze könnyebb, mert ezt a kernel mondja, de akkor is). Bootoláskor a CTRL+S és Q gombot írták valahol, hogy azzal érdemes kísérletezni, mert megállítja a szöveget... De pl. fórumba ezt már nem lehetne bemásolni.

Nekem egyébként katasztrofálisan lassú a kernel utáni végelgyengülés is, bár az is igaz, hogy Wifi-re lép fel, utána DHCP-t futtat, és ha gyenge a Wifi, (pl. hajlamos rossz routerre fellépni, lakótelep, nagy az elektroszmog) akkor elszarozik dhclient, meg aztán még az inetd sincs belőve, az öreganyját is elindítja (smbd, stb)

Egyébként az egyik probléma a hardverrel, hogy nem hajlandó suspend-ni, ide is leírom, hogy összesen mennyi logbejegyzést találtam összesen:

Debian:/var/log# less messages
...
Oct 26 23:06:25 Debian gnome-power-manager: (root) Számítógép felfüggesztése, mivel: a Suspend() DBUS metódus került meghívásra
Oct 26 23:06:26 Debian gnome-power-manager: (root) Számítógép folytatása
Oct 26 23:06:26 Debian gnome-power-manager: (root) suspend failed

Összesen ennyit tudtam meg a suspend-ről, és nem is nagyon tudom, hogy mit nézzek még. Sza nekem a Debian elég szűk szavúnak tűnik, igaz, még nem nyúltam a logbeállításokhoz.

Thx.

#2977 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 15:41

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 13:48

Egyébként az egyik probléma a hardverrel, hogy nem hajlandó suspend-ni, ide is leírom, hogy összesen mennyi logbejegyzést találtam összesen:

Debian:/var/log# less messages
...
Oct 26 23:06:25 Debian gnome-power-manager: (root) Számítógép felfüggesztése, mivel: a Suspend() DBUS metódus került meghívásra
Oct 26 23:06:26 Debian gnome-power-manager: (root) Számítógép folytatása
Oct 26 23:06:26 Debian gnome-power-manager: (root) suspend failed

Összesen ennyit tudtam meg a suspend-ről, és nem is nagyon tudom, hogy mit nézzek még. Sza nekem a Debian elég szűk szavúnak tűnik, igaz, még nem nyúltam a logbeállításokhoz.

Thx.

Ha a loggolásra vagy kiváncsi ami a képernyőn megjelenik akkor azt amit a /dev/xconsole-ben látsz azt beteszed mondjuk /var/log/samu.log-ba (is). syslog.conf "másolás+beillesztés" kell hozzá köbö. :smoker:

A daemonok indítása a /var/log/daemon.log-ban van egyébként (lásd syslog.conf).

Ha az INIT 2 kifejezést meglátod onnan már működik a Scroll Lock billentyű zárolásra.

Ha adott egy program amit nem tudod, hogy konkrétan melyik init-script indít el...Akkor a következő eljárás vezet(het) sikerre.

Előszőr is megnézzük minek a része a cuccos pl. mondjuk a /usr/bin/xfs

Íme:

oscon@osconsfortress:~$ dpkg -S usr/bin/xfs
xutils: /usr/bin/xfsinfo
xfs: /usr/bin/xfs
xfstt: /usr/bin/xfstt
oscon@osconsfortress:~$

Akkor megnézzük mik vannak még a csomagban ami init.d kifejezést tartalmaz:
oscon@osconsfortress:~$ dpkg -L xfs | grep init.d
/etc/init.d
/etc/init.d/xfs
oscon@osconsfortress:~$

És máris megvan a bűnös ;-)

Suspend: most melyiket szeretnéd?

3 fő fokozat van.

1. van a standby (ilyenkor képernyő lekapcsol, meg kasznin elkezd villogni a zöld led, de megy a vinyó és a processzor+ventillátor) Úgy hívják hogy ACPI S1 "fokozat" powersave -m parancssal érhető el. A kernelben ACPI Sleep támogatás kell hozzá. meg esetleg deprecated /proc/acpi...

2. van a suspend to ram (ACPI S3). Ez még fejlesztés alatt van, minimális az esélyed hogy működik. Zöld led villog, de minden lekapcsol, vinyó, kaszni ,stb. bekapcsológombra tér(ne) magához, de ez általában már nem sikerül. Ha támogatott cuccod van, akkor powersave -u , ez általában nem fog menni, mert nagyon kevés cucc támogatott alapból, tehetsz próbát s2ram -f parancssal, ilyenkor szépen le is kapcsol. de magához térni már nagyon ritkán. SZintén ACPI Sleep támogatás kell.

3. van a suspend to disk (ACPI S5). Ez a windows hibernálás megfelelője. Itt Software Suspend/Hibernate support kell. powersave -U.

Itt meg kell adni boot paraméternek a resume kapcsolóval a partíciót, ahova kimenti, ill. visszaállítja a cuccost.

FONTOS: a /var/log/standby suspendtoram suspendtodisk(?) fájlokba loggol a te esetedben valószínűleg nem tudott "kitölteni" egy modult mert egy másik még használja, ilyenkor vagy meg kell adni a powersave configban a unload module szekcióban hogy mit töltsön ki (=rossz sorrendben szedi ki a modulokat. pl. ilyen a lirc_gpio, lirc_dev (tunerkártya távirányító). De a logban kiírja mi a baja. Miért nem sikerül.

Szerintem manapság semmi értelme. Mire a suspend-to disk-ről "hibernálás" bebootol egy gép , addigra kb. normál esetben is bebootolna (+- 10 msp), de pl. 1 nap utáni hibernálásnál néhány daemon határidő túllépés miatt nyivákol / netkapcsolat is szétmegy /, ill. szerintem a journal filerendszereket sem kifejezetten erre találták ki /ext3,reiser/ (!), hogy ezt elviseljék. Mire mindent visszaállítasz normál körülmények között is bebootolna.

Dual bootnál pedig egyenesen fájlrendszergyilkosság, ha a másik OS-t bootolod be és mondjuk becsatolsz egy "hibernálás alatti" fat32-t, a hibernálás visszaállításakor azonnali és helyreállíthatatlan adatvesztés várható.

A standby fokozat tjképpen nem kapcsol ki tehát az most akkor fing a viharban.
A suspend-to-ram meg nem igazán működik, és mire egy-egy vinyó onnan is magához tér, meg a daemonokat ua. visszalövöldözöd, itt is majdnem kb. ugyanott vagy mintha simán bebootolnál...és ugye itt is van egy (mondjuk minimális) energiahasználat, mert a memória áram alatt marad.

De ez a maszek különbejáratú véleményem.

Szerkesztette: gekmage 2007. 10. 27. 15:43 -kor

#2978 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 16:05

Off.

Az az oscon loginnev van valami koszonoviszony feleben az hupos hasonlo nevu userrel? :)

#2979 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 16:55

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 16:05

Off.

Az az oscon loginnev van valami koszonoviszony feleben az hupos hasonlo nevu userrel? :)

jaja. a gekmage az "egyik régi ősnickem". Az Oscon pedig a pár éves. :) Csak az oscont itt valamiért nem tudtam anno bereggelni úgyhogy visszatértem a "gyökereim"hez. :)

#2980 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 27. 18:51

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. okt. 27., szombat - 17:55

jaja. a gekmage az "egyik régi ősnickem". Az Oscon pedig a pár éves. :) Csak az oscont itt valamiért nem tudtam anno bereggelni úgyhogy visszatértem a "gyökereim"hez. :)

ertam :)

Halistennek ilyen hulye nickkel ami nekem van sosincs ilyen gond :)

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.