Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről
Elküldve: 2008. 02. 17. 00:28
Őrizgetem a régi Spectrumomat, meg van egy C=64-es is valahol floppyval. Meg nem valósult építési terveimből Z80 / Z80A proci, Pio, Sio. Van félig kibelezett, TTl-ekkel felépített videojáték panelem is.
XT-m nincs, de vannak 8 bites nagy winhestereim, vezérlőkártyákkal. 286-tól felfele jópár alaplap.
- Segítséget kérek. Ha valaki ismeri a Slot1 procikártyák szvicselését, kérem, segítsen. Nem tudom rávenni az Acorp 6BX/VIA/ZX81 alaplapomat, h az alaplapi szvicselést elfogadja, a prociból kiolvasott frekvenciaadatokkal éled. A procikártyán találtam utalást, h le lehet tiltani rajta a proci adatok olvasását. A gondom, h az 5.5*128MHz-s Plll full procimmal keményen fagyogat. a 10*66-os celeronnal szépen megy.
Elküldve: 2008. 02. 17. 00:53
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 1:28
Tuningnál nem mindig a CPU a hibás. Ezeknél a régi lapoknál az FSB emelése magával rántja a PCI meg az AGP frekit is, az eredmény meg sokszor a fagyás. Bírnia kell minden PCI-s eszköznek, beleértve az alaplapon integrált cucokat is, meg natürlich a bővítőkártyáknak is a megemelt frekvenciát, ami minőségi cuccokat feltételez. Namármost az Acorp nem az.
A másik, hogy az Intel a PIII-asoknál bevezette a szorzózárat, és innentől a CPU-t rohadtul nem érdekelte, hogy a lap milyen szorzót akart ráerőszakolni, ő csak tolta a sajátjával.
Régi cuccaidról szívesen fogadunk képeket, ha teszel fel párat.
Elküldve: 2008. 02. 17. 02:37
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 0:53
Régi cuccaidról szívesen fogadunk képeket, ha teszel fel párat.
Nem akarok tuningolni. Simán fagy. Pusztán annyit szeretnék, h jobb eredményem legyen, mint a celeronnal. Én is odajutottam, h az alaplap nem szereti a 128 MHz-t.
Viszont érdekes, h mikor a Biosban a defaultról 100/33-ra állítottam a proci frekvenciát, akkor nem is kezdett éledni, resetelnem kellett a cmost.
A képek felrakásához nem értek. Annyit tudok, közvetlenül nem tudom a hozzászólásomhoz fizikailag berakni. Látok szép szöveg alá rakott linkeket, meg megjelenő képeket. Eddig nem kísérleteztem. Meg vannak valahol tárhelyek is, de avval sem próbálkoztam még.
Sokat játszadoztam az öreg winchesterekkel, már nem is tudom, hogyan kell meghívni a vezérlőn levő bios kiterjesztést. Talán a debuggerrel kellett címezni.
Elküldve: 2008. 02. 17. 13:53
Idézet: Bull Boss - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 1:01
Nem túl sok rendszer volt...ó, nagyon sokszor futottam bele abba, hogy a CPU a tetejére rakott coolerrel együtt már nem fért el a winchester meghajtóöble alatt, vagy a memóriák akadtak bele...esetleg a tápegység alá kerültek a hátlapi kivezetések és az energiaellátás csatlakozói, vagyis csak a teljes tápkoceka kiszerelése után lehetett ezekhez hozzáférni. Volt akkoriban mindenféle jó, rossz és egyenesen elképesztő párosítás, megoldás is. Csak szabvány, az nem volt.
Elküldve: 2008. 02. 17. 14:08
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 14:53
Jah, hát én most egy jó kis AT-s slot lapot akartam belefaragni egy picike 486 fekvő házba, de esélytelenül. a proci egyáltalán nem fért bele, talán a legjobb volt ha a jobb alsó sarokba rakták.
Elküldve: 2008. 02. 17. 14:16
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 3:37
Viszont érdekes, h mikor a Biosban a defaultról 100/33-ra állítottam a proci frekvenciát, akkor nem is kezdett éledni, resetelnem kellett a cmost.
A képek felrakásához nem értek. Annyit tudok, közvetlenül nem tudom a hozzászólásomhoz fizikailag berakni. Látok szép szöveg alá rakott linkeket, meg megjelenő képeket. Eddig nem kísérleteztem. Meg vannak valahol tárhelyek is, de avval sem próbálkoztam még.
Sokat játszadoztam az öreg winchesterekkel, már nem is tudom, hogyan kell meghívni a vezérlőn levő bios kiterjesztést. Talán a debuggerrel kellett címezni.
100 MHz-es FSB helyett 128 MHz, az biza tuning, méghozzá elég kemény.
Képek feltöltéséhez én a kepfeloltes.hu-t használom, onnan gyorsan és egyszerűen be lehet linkelni ide a thumbnailt, alatta a linkkel a teljes méretű képre. De közvetlenül ide, a HWSW-re is fel lehet tölteni képet - azt nem szeretem, mert a fórummotor átméretezi, ha túl nagy, és elveszhetnek apró, de fontos részletek.
MFM-vezérlő BIOS-ához: az MFM vezérlőknek beépített low-level formattáló programjuk volt. Ebbe a programba a DOS DEBUG-gal lehetett belépni, pl. a G=C800:5 paranccsal (de a pontos belépési cím akár vezérlőről vezérlőre változhatott).
Elküldve: 2008. 02. 17. 14:25
Idézet: Bull Boss - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 15:08
A fekvő házak voltak a legrosszabbul szerelhetőek, főleg az R&M-es fekvő, kompakt baby-AT kunyhók. Nem egy vágta el közülük a kezem, mert nemcsak pocsékul voltak megtervezve, de a kivitelezés is az olcsóságra törekedett (hogy finoman fejezzem ki magam).
Elküldve: 2008. 02. 17. 16:29
Ma egy 16 MHz-es SCAT 286-os alaplap segítségével sikerült megnéznem az összes 80287-es koprocimat, hogy működnek-e. Mind elindult, és az alaplap fel is ismerte mindegyiket. Ennek örömére a mai téma ez lesz, plusz egy kép a legkisebb névleges órajelű 287-es koprocimról, egy Intel D80287-6 chipről.
(A kép minőségéért elnézést kérek, reményeim szerint hamarosan lehetőségem lesz nemcsak fényképezni, hanem szkennelni is, akkor talán jobb képek születnek majd.)
Az Intel 80287 a 80286 családba tartozó mikroprocesszorok lebegőpontos aritmetikai koprocesszora. 1983-ban mutatta be az Intel. A korai 80386-osok mellett szintén gyakran megtalálható volt, mivel együtt tudtak működni, és a 80386-osok gyártásának megkezdése idején a 80387-es tervei még nem voltak készen. Az architektúrája hasonló a 8087-eséhez, és azzal teljesen kompatibilis objektumkód szinten, de természetesen lábkiosztás szinten nem. Az utasítások száma és végrehajtási ideje mindkettőnél nagyjából azonos. A fő különbség a kétféle koprocesszor között a CPU-interfész területén van:
* A 80286-os CPU memóriakezelő és védelmi egysége minden lebegőpontos utasítást validált, mielőtt átadta volna azokat az FPU-nak. Ez egy kis késést is okozott a végrehajtásban. Emiatt azonos órajelen a 80287-es lassabb is volt egy kicsit, mint a 8087-es.
* Amikor a 80286-os CPU egy lebegőpontos utasítás végrehajtásához ért, ellenőrizte, hogy az FPU foglalt-e. Ha az volt, várt, amíg az FPU felszabadult. Ennek eredményeként többé nem volt szükséges WAIT (FWAIT) utasítások használata a legtöbb 80287-es utasítás előtt.
* A 80287 képes volt a CPU-hoz képest aszinkron üzemelni. A 80286-os processzor a külső órajelet felezte, míg a koprocesszor harmadolta. Ha mindkét chip ugyanazt a külső órajelet kapta, a koprocesszor a CPU frekvenciájának 2/3-án futott. Az aszinkronitás a másik irányban is működött: dedikált órajelek használata esetén a koprocesszort akár a CPU-énál magasabb órajelen is lehetett hajtani.
Az Intel a 80287-est 5 és 12 MHz közötti változatokban gyártotta. Más gyártók készítettek 16 MHz-es és 20 MHz-es 80287 klónokat is. További ismert gyártók: AMD, Cyrix, IIT.
A képen levő FPU technikai adatai:
Gyártás ideje: 1987. 34. hét
Gyártási eljárás: N-channel HMOS
Adatbusz: 16 bit
Tokozás: 40 tűs kerámia DIP
Sebesség (MHz): 6
Vcore (V): 5 ± 5%
Min./max működési hőmérséklet (°C): 0 - 70
Max. hőleadás (W): 3
Az Intel C80277XL magja:
Elküldve: 2008. 02. 17. 19:32
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 14:16
Tuning az, ha egy 5.5*133-as processzort járatok alapfrekvencián egy a bios szerint 150-ig felhúzható alaplapban?
Tönkremehet-e egy proci úgy, h fagyogatásokat okoz, és az alaprekvencia csökkentésére még nyűgibb lesz?
A biosban visszavettem a memóriabusz frekvenciáját, az sem haszmált. A proc. órajel egy fokozattal való visszavétele is csak rontott. Videokártyát is cseréltem, az sem volt megoldás.
Csak egy érdekesség, a procikártyán is elvileg szvicselni lehet a gép felé adott fsb-t. 66, 100, 133-ra.
A kártya: AA370TS(C0008891150) Kínai.
A Celeron Pll, v. Plll, vagy külön kategória?
Örülök, h még jó emlékaim vannak a 8 bites vinchesterekről. Meg kellett nézni, melyik címtartományban kezdődik, és pár bájttal odébbra beugrani. Ha jól emlékszem, van olyan vezérlőm amelyiknek a talpa is 8 bites, és van olyan AT-s, amelyiket automatikusan felismert a 286-os alaplap és megjelent a meghajtó.
Elküldve: 2008. 02. 17. 20:02
128 MHz-es FSB-nél a PCI osztója 3, vagyis 128/3=42,666...MHz lesz a buszfrekvencia. 37-38 MHz-es PCI frekiknél már simán kifagyhatnak alkatrészek.
Elküldve: 2008. 02. 17. 20:06
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 20:32
A Celeron az Celeron.
A Coppermine alapú Celeronok is eléggé különböztek a valódi PIII-asoktól ahhoz (kisebb FSB és L2 cache), hogy jóérzésű hardverrajongó ne tekintse egybemoshatónak a két csoportot.
Elküldve: 2008. 02. 17. 20:22
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 20:02
És az lehet, h egy 133-as alapfrekvenciáju proci nem bírja, ha visszaveszik az fbs-t 100-ra?
Mert a biosban megtettem. Ekkor nem is volt hajlandó éledni. Mikor egy fokozatnyit, vettem vissza, akkor sokszori nyektetésre elindult, és ki is írta, h valóban a bios által csökkentett frekvencián megy.
Elküldve: 2008. 02. 17. 20:39
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 21:22
Mert a biosban megtettem. Ekkor nem is volt hajlandó éledni. Mikor egy fokozatnyit, vettem vissza, akkor sokszori nyektetésre elindult, és ki is írta, h valóban a bios által csökkentett frekvencián megy.
Miből gondolod, hogy a proci a hibás?
Elküldve: 2008. 02. 17. 21:29
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 20:22
100on elvileg el kellene indulnia. 128on tényleg csak ritkán. A zőőd celeront (ha nincs külön megjelölve) PIII-nak kell jumperolni (switchelni) viszont ha nincs rajta procikártyán a PIII felirat, akkor csak a régebbi celeron fog benne menni, a p3 meg nagyon nem, mivel volt olyan átalakító (slotket, mert ez igazából nem cpu kártya, ugye Telcontar? ) ami nem kezelte az FC-PGAt. Ha az átalakító slotba csatlakozó lába nagyon kopott vagy oxidált(ha nem aranyozott akkor biztos h ennyi idő alatt már vége), az sok gubancot okozott. Ha a Slot volt kitágulva, az is. Van több ilyen slotketem is elfekvőben, majd megnézem, ha nem oldódik meg addigra a probléma.
Ha az alaplapon van állítási lehetőség, akkor - ha jól emlékszem - mindent AUTO ra kell állítani az átalakítón, ne kavarjon be.
Anno sok átlakító nem bírta a 133mhzet, a Soltek márkájúban ment viszont 150 körül fsbvel anno a P3am. Ismerős az AA370TS de nem ugrik be, h melyik.
A proci mag nincs lesarkazva? Azaz tidztítás után, tökéletesek a szélei? Az is okozhat fura fagyást, mielőtt teljesen átadja magát az örökkévalóságnak. Meg ugye nem árt ha a hűtő rendesen felfekszik a magra.
Elküldve: 2008. 02. 17. 21:37
Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 22:29
Pontosan.
A többi észrevételed meg abszolút helytálló.
Elküldve: 2008. 02. 18. 12:39
Véletlenül tévedtem ide, hát nem gondoltam volna, hogy rajtam kívül is vannak hasonló "mániások"
Vmikor élt bennem is egy kis házi PC-CPU fejlődéstörténeti kiálllítás készítésére némi "vágy", de aztán alábbhagyott, viszont egy pár CPU megmaradt. Eredeti elképzelésem szerint kupaktalanítva lettek volna kiállítva adataik feltüntetésével olyan módon, hogy a szilicium mag is látszódjék a mintázattal bekötő huzalokkal. Szóval van 14 db kupaktalanított (a kupakok egyébként megvannak) szépen eltárolt CPU-m. 486-osok és Pentiumok. Ha igaz mind másfajta. Ezen felül van még egy alaplapból szépen kiforrasztott műanyag tokos Amd386DX-40-es (25*25mm). A többi mind kerámiatokos. És egy kuriózum is van, egy Intel Pentium Pro. Aki esetleg nem ismeri annak info h ez egy elég hatalmas (68*62mm) kerámiatokos proci és 2db chip van benne.
Felajánlanám bárkinek ezeket, ha érdekel vkit. Ha lenne esetleg az illetőnek akkor szivesen elfogadnék cserébe egy AMD K6III-550-es működőképes procit. Budapesten vagyok található.
Elküldve: 2008. 02. 18. 13:06
Idézet: uPmania - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 12:39
Véletlenül tévedtem ide, hát nem gondoltam volna, hogy rajtam kívül is vannak hasonló "mániások"
Vmikor élt bennem is egy kis házi PC-CPU fejlődéstörténeti kiálllítás készítésére némi "vágy", de aztán alábbhagyott, viszont egy pár CPU megmaradt. Eredeti elképzelésem szerint kupaktalanítva lettek volna kiállítva adataik feltüntetésével olyan módon, hogy a szilicium mag is látszódjék a mintázattal bekötő huzalokkal. Szóval van 14 db kupaktalanított (a kupakok egyébként megvannak) szépen eltárolt CPU-m. 486-osok és Pentiumok. Ha igaz mind másfajta. Ezen felül van még egy alaplapból szépen kiforrasztott műanyag tokos Amd386DX-40-es (25*25mm). A többi mind kerámiatokos. És egy kuriózum is van, egy Intel Pentium Pro. Aki esetleg nem ismeri annak info h ez egy elég hatalmas (68*62mm) kerámiatokos proci és 2db chip van benne.
Felajánlanám bárkinek ezeket, ha érdekel vkit. Ha lenne esetleg az illetőnek akkor szivesen elfogadnék cserébe egy AMD K6III-550-es működőképes procit. Budapesten vagyok található.
SZia!
Engem érdekelnének a "kupaktalanított" procik + az alaplapból kiforrasztott 386-os.
Pentium Pro-m már van, habár ha az is kupaktalanított, akkor az is jöhet.
Sajnos AMD K6-III 550-em nincs.
TMexy
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"
Elküldve: 2008. 02. 18. 16:51
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 20:39
Csak tippelek. A gép a 10*66-os celeronnal műkszik. 133-as ramok. Egy PCI hálókártya, egy AT hangkártya, amiket próbaként kivehetek (még nem vettem) ki. Egyszer kaptam egy makacs tá-ti-ti-ti post füttyöt, ekkor kicseréltem a videokártyát (AGP), bár lehet, h csak kimozdult.
Ha 133-mon fagyogatva, de megy a rendszer, akkor kissebb frekvencián elvileg stabilabbnak illene lennie. Kívétel, ha valamely memória kifut a minimális frissítési ciklusból.
Elküldve: 2008. 02. 18. 17:14
Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 21:29
A slotket-et ezekszerint hibásan magyarítottam.
A kártya jobb felső sarkában van egy j1 3 tűs jumper. j2-j4 a baloldalon, egymás alatt. j 1-2 Intel és idegen proci váltó. J 3-4 frekvenciaváltó 66-100-128 MHz.
A processzort fizikailag rendben találtam. Egy kondenzátorpuffadásban elhalálozott Abit VH6-ban szolgált korábban. (ez egy 5.5*133 fullos Plll)
A celeronom 667/128/66/1.65V feketecimkés.
Elküldve: 2008. 02. 18. 17:25
Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 17., vasárnap - 21:37
Hahó!
Önnek egy új üzenete érkezett
+ mé' nem szó'tá, ho' itt az új klubtopik :confused:

Súgó
A téma zárva.