HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#461 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 14. 09:06

Idézet: djculture - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 8:59

Akinek nem ér meg 2 nap kínlódás ennyit az vegyen ujat a régit meg dobja el mert biztos pénzfát nevel otthon. :D

Ezt esetleg magyarázd el annak a cégvezetőnek, akinek a KFT-je 3 év könyvelése, számlázása, üzleti levelezése van azon a winyón. Biztosan nagyra fogja értékelni a pozitív hozzáállásodat!

Egyébként pedig pontosan olyan helyeken mint ahol Te is dolgozol, adták neki vissza azzal a winyót hogy menthetetlen. Pedig elég sok helyen próbálkozott mire hozzám eljutott.
Biztosan Nálad sokkal butább emberek dolgoztak ott, hogy még egy ilyen egyszerű problémát sem tudtak megoldani.

Szerkesztette: pittti 2008. 08. 14. 09:25 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#462 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 10:00

No nekiestem még1x ezzel a HDD TUne-al, és megkerestettem a hibákat, amiket ki is nyomtattam magamnak jól.

Scanned data   : 76321 MB
Damaged Blocks : 0.4 %
Elapsed Time   : 52:59
1  Error at 8161 MB (LBA 16713745)
2  Error at 57662 MB (LBA 118091808)
3  Error at 58328 MB (LBA 119456367)
4  Error at 58332 MB (LBA 119465410)
5  Error at 59191 MB (LBA 121223254)
6  Error at 60008 MB (LBA 122896708)
7  Error at 60012 MB (LBA 122906007)
8  Error at 63453 MB (LBA 129952103)
9  Error at 64078 MB (LBA 131231798)

A Probléma csak ott kezdődik, hogy a HDD regenerator ezeknél a szektoroknál nem talál hibát :lol: (természetesen nem pont ezen értékeket adtam meg, hanem a 2 utolsó tizedesnek 0-t írtam)
Na most akkor ilyenkor?  :think: 

Szerkesztette: M@Xtreme 2008. 08. 14. 10:01 -kor

#463 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 11:27

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 9:06

Ezt esetleg magyarázd el annak a cégvezetőnek, akinek a KFT-je 3 év könyvelése, számlázása, üzleti levelezése van azon a winyón. Biztosan nagyra fogja értékelni a pozitív hozzáállásodat!

Egyébként pedig pontosan olyan helyeken mint ahol Te is dolgozol, adták neki vissza azzal a winyót hogy menthetetlen. Pedig elég sok helyen próbálkozott mire hozzám eljutott.
Biztosan Nálad sokkal butább emberek dolgoztak ott, hogy még egy ilyen egyszerű problémát sem tudtak megoldani.

Mert a szervizbe nem fognak neked ilyen szinten nekiesni adatmentést szakosodott cégek végzik tudod jól te is.Egyébbként én magam is dolgoztam ilyen cégnél 2 évet elektrotechnikusként ugyhogy van fogalmam a dolgokról.De itt a fórumon is van xc-biker nevű forumtársunk, őt lehet meginterjúvolni vinyó mentés ügybe ha valakinek feltétlen fontos hogy meglegyenek az adatai.
Ja és:"A megvásárolt hardvereelemek esetleges hibájából eredő adatvesztésért semmiféle felelősséget nem vállalunk!Saját érdekébe gondoskodjon folyamatos adatmentésröl." Ez mindenhol alapszabály.

Szerkesztette: djculture 2008. 08. 14. 11:34 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#464 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 13:12

Idézet: M@Xtreme - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 10:00

A Probléma csak ott kezdődik, hogy a HDD regenerator ezeknél a szektoroknál nem talál hibát :lol: (természetesen nem pont ezen értékeket adtam meg, hanem a 2 utolsó tizedesnek 0-t írtam)
Na most akkor ilyenkor?  :think: 

Hát akkor megint csak az van drága barátom, hogy visszakanyarodtunk az elejéhez. (bocsáss meg, csak elolvastam az ezutáni kolléga válaszát és egy kicsit felment bennem a pumpa)
Probléma van, megoldás - kölcsönkérsz egy 2,5 collos adaptert, és rendes IDE portra dugva lefuttatod a Hutilt. Ha ezt megtetted, írjál!

#465 Felhasználó inaktív   M@Xtreme 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 14:04

Oks, akkor ez lesz :)
Már csak szerezni kéne valahonnan  :think:  :)

#466 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 14. 20:05

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 13., szerda - 23:25

Legyen ez a mese mindenki számára tanulság. ...

Igen, én is találkoztam már olyan userrel, aki talált valami geb@szt a hdd-n, fogta, okosan ráeresztett pár "tesztprogramot", majd jött írni, hogy ez meg az, közben fogalma sem volt, csak mintha a filmekben megszokott hatalmas pirosan villogó "hiba, hiba, hiba!" feliratot ismételte volna...

A hdd nem egyszerű eszköz. Kifelé, tokon kívülre egyszerűbb persze, de az adathibáknak sajnos sokszor mélyebb oka van (mint más adathordozónál, ott is megvannak a szakma "szépséges dolgai"). Minél inkább "alacsonyabb" szintű programot használ valaki, annál inkább magasabb szintű ismeretekkel és információkkal kell, hogy bírjon, hogy a lehető leghatékonyabban megoldja a helyzetet. Ráadásul meglehet, hogy sosem derül ki, hogy épp az a módszer volt-e sikeres, amit bevetett, vagy csak "szerencséje volt". Nagyon sok téves következtetés kering amatőr körökben, pl.: itt ez a program, megoldotta az én problémámat, biztos neked is jó lesz címszóval...

Valóban tény, hogy egy haldokló hdd nehéz ügy, minél többet megy, annál nagyobb a halál rizikója, még akkor is, ha esetleg nem romlik az állapota - senki sem mondja meg biztosa, mi lesz holnap.

Menteni pedig tényleg saját érdekünk. Sokan utólag döbbennek rá ennek a gyakorlatilag kis költség- és időigényű műveletnek a jelentőségére. :smoker:

:offtopic: A csúcs az volt, amikor valaki olyan programról beszélt nekem (mármint hallott róla), ami a belső mechanikai hibákat is képes javítani...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#467 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 15. 19:40

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 21:05

:offtopic: A csúcs az volt, amikor valaki olyan programról beszélt nekem (mármint hallott róla), ami a belső mechanikai hibákat is képes javítani...

Ilyet történtettek meg nekem is. :eek:

Multi cég, német kolléga, szerverben DLT egységet (szalagos) kellet vóna cserélni. Német kolléga utolsó bejegyzése "Server reboot solved the problem."  :omg:
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#468 Felhasználó inaktív   bvince 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 08. 16. 08:32

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 14., csütörtök - 7:47

Le kell kérdezni a S.M.A.R.T. infót, a HDtune megteszi.
Ha az a lapos fajta Diamond Max8 vagy Fireball3, akkor nyugodtan kidobhatod - nem ér semmit mert ezek a winyók 99,9%-ban mechanikai hibával mentek tönkre (ahogy a tiéd is!).

A winyón ez szerepel: "MODEL:2B020H1"
Rákerestem és ezek szerint a winyóm: "Maxtor DX541 family: Models 2B020H1 (20GB)"
Ez a típus mennyire ritka? Meghirdessem vagy ebből is Dunát lehet rekeszteni?

#469 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 16. 19:54

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 16., szombat - 8:32

Rákerestem és ezek szerint a winyóm: "Maxtor DX541 family: Models 2B020H1 (20GB)"

Ha nem fontos adatok voltak rajta hajísd el használtan kapsz 2k körül már 30-40 est is.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#470 Felhasználó inaktív   eszab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 18. 20:21

Idézet: bvince - Dátum: 2008. aug. 16., szombat - 9:32

Hello!

Nekem ketto is van belole. :D Ugy emlekszem, mukodokepesen tettem el oket a fiok melyere.

Szerkesztette: bazse 2008. 08. 18. 20:22 -kor

#471 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 19:23

Sziasztok! Nagyon szeretnék egy kis segítséget kérni. Elég csavaros a dolog, megpróbálok érthető lenni..
5 hónapja vettünk egy gépet, azt mondták 300GB a merevlemez kapacitás benne. Windows XP Pro telepítésénél (amit én végeztem), azt írta hogy 127GB a rendelkezésre álló tárhely. Hát azt hittem beteg. LEformáztam ugye, telepítettem WXP-t, de Sajátgépben is 127 GB volt kijelezve. Elképzelni nem tudtam hol lehet a maradék, azt tudtam hogy valamennyit nem ismer fel na de ennyit...??
Mindegy is, 2 hónap után telepítettem a WXP SP2-t, majd ezek után a Vezérlőpult -> Felügyeleti Eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés menüpont alatt rátaláltam 170.10 GB formázatlan (WXP telepítés során továbbra sem látszódó) "tárhelyre". Hát megörültem gyorsan, új particiót hoztam létre, leformáztam és máris volt egy vinyón 2particiom 127 és 170 GB. Telt az idő, és ráfért volna a gépre egy Windows frissítés mert már minden baja volt. Gondoltam átpakolom a 127-ról a lényeget a 170re, és mivel a telepítő úgyse érzékeli, hát majd leformázom a 127-est, a többi meg magmarad a 170-n.
Hát nem..lehet hülye vagyok de azt hittem. Telepítés után (persze a 170-t nem látta a telepítsében) ugyanúgy nem volt ott a 170GB a sajátgépben,, Wxp sp2 telepítés után ott volt, de ugyanugy formázatlan állapotban. Kérdem én HOL VANNAK AZ ADATAIM? Ennyi lett volna?Miután végre formázva lett azt hittem legalább már nem veszi úgy hogy nem is létezik az a 170GB! Most már volt is rajta adat, hát hová tűnt?  :(  tudtok segíteni, hogy mit tegyek, vagy ássam ki a síromat..?fájlok visszahozására lehetőség van-e vagy valami particio-mentés??? Nagyon köszönöm a segítséget!!!!!  :respect:

Szerkesztette: segasonic 2008. 08. 19. 19:27 -kor

#472 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 19:47

Idézet: segasonic - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 19:23

Windows XP Pro telepítésénél (amit én végeztem), azt írta hogy 127GB a rendelkezésre álló tárhely. Hát azt hittem beteg. LEformáztam ugye, telepítettem WXP-t, de Sajátgépben is 127 GB volt kijelezve. Elképzelni nem tudtam hol lehet a maradék, azt tudtam hogy valamennyit nem ismer fel na de ennyit...??
Mindegy is, 2 hónap után telepítettem a WXP SP2-t, majd ezek után a Vezérlőpult -> Felügyeleti Eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés menüpont alatt rátaláltam 170.10 GB formázatlan (WXP telepítés során továbbra sem látszódó) "tárhelyre". Hát megörültem gyorsan, új particiót hoztam létre, leformáztam és máris volt egy vinyón 2particiom 127 és 170 GB. Telt az idő, és ráfért volna a gépre egy Windows frissítés mert már minden baja volt. Gondoltam átpakolom a 127-ról a lényeget a 170re, és mivel a telepítő úgyse érzékeli, hát majd leformázom a 127-est, a többi meg magmarad a 170-n.

A hibának bár meglehetősen furcsa, egyetlen oka lehet. Régebbi típusú az alaplapod, nem ismeri a 48 bites LBA-t. Ez biztosítja a 127 Gigabyte feletti terület megfelelő címzését.

Namost - az XP SP2 helyből támogatja a nagy merevlemezek kezelését - DE CSAK HA MÁR FUT AZ OP-RENDSZER!!! Telepítésnél ezért látsz csak 127 Gigát belőle - ekkor ugyanis a telepítő a BIOS információra támaszkodik. Ha már fut az XP, akkor természetesen lehet partícionálni és formázni a felső lemezterületet.
Megmondom azt is miért hibás ez az okoskodás. A módszer gyönyörűen működik egészen addig (mint Nálad is), amíg hozzá nem nyúlsz a rendszerhez. Bizony drága barátom, azt a felső partíciót Te tetted tönkre azzal, hogy a rendszerpartíciót formáztad. A telepítő futtatása után ugyanis a felső lemezterületet újra kell inicializálni, majd formázni = totális adatvesztés.

Az egyetlen lehetséges megoldás, ha abban a gépben nem nyúlsz többet hozzá, átteszed egy olyanba másodlagosnak ami tudja a 48 bites LBA-t (a pontos mérete látszik a BIOS-ban), itt először helyre lehet állítani a partíciót - és megfelelő szoftverekkel el kell végezni az adatmentést.

Egyszerű nem? Más megoldás ugyanis nincs!

#473 Felhasználó inaktív   segasonic 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 20:17

Ilyen is csak velem történhet. de köszönöm szépen tényleg a segítséget!
Azt hiszem ugrok valahonnét.

#474 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 20:35

Idézet: segasonic - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 20:17

Azt hiszem ugrok valahonnét.

Minek ugrani? Nem vagy kisnyúl! Azt kell végigcsinálni amit leírtam.

+ Esetleg körülnézhetsz az alaplapod gyártójának a honlapján, még az is lehet hogy van a lapodhoz Bios frissítés - ha van, akkor a gépeden is megoldható a probléma. Mikori, és milyen alaplapod van? (pontos típust kérek!)

#475 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 22:18

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 20:47

A hibának bár meglehetősen furcsa, egyetlen oka lehet. Régebbi típusú az alaplapod, nem ismeri a 48 bites LBA-t. Ez biztosítja a 127 Gigabyte feletti terület megfelelő címzését.

Igen, ez nagyon valószínű egy 5 hónapos gépnél. :omg: Szerintem ezt a feltételezést felejtsük el gyorsan.

Idézet

Namost - az XP SP2 helyből támogatja a nagy merevlemezek kezelését - DE CSAK HA MÁR FUT AZ OP-RENDSZER!!!

Az XP telepítője is látja a 127 GB feletti területet, ha eleve SP2-vel integrált telepítőről van szó. (Hozzáteszem, hogy ez a futó XP-re is igaz, SP2 előtt csak egy registry hackkel tudja a 48 bit LBA kezelést). Valószínűleg nem azzal próbálkozott a kolléga. De jelen esetben legjobban akkor jár -- adatmentés után -- ha csinál (vagy beszerez) egy SP2-es telepítőlemezt és azzal telepít.

Idézet

Telepítésnél ezért látsz csak 127 Gigát belőle - ekkor ugyanis a telepítő a BIOS információra támaszkodik.
Az XP soha nem támaszkodik BIOS információra e téren, még a telepítője sem. Ha így lenne, akkor a SATA natív módú meghajtókkal nem lenne gubanc telepítéskor. Az XP telepítő sima "legacy" IDE driverrel rendelkezik, amivel direktben keresi fel az IDE vezérlőt, és marhára nem érdekli mit akar a BIOS. Így még akkor is láthatja a teljes méretet, ha a BIOS nem. Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat, akkor is látni fogja a telepítő (kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Idézet

Ha már fut az XP, akkor természetesen lehet partícionálni és formázni a felső lemezterületet.
Megmondom azt is miért hibás ez az okoskodás. A módszer gyönyörűen működik egészen addig (mint Nálad is), amíg hozzá nem nyúlsz a rendszerhez. Bizony drága barátom, azt a felső partíciót Te tetted tönkre azzal, hogy a rendszerpartíciót formáztad. A telepítő futtatása után ugyanis a felső lemezterületet újra kell inicializálni, majd formázni = totális adatvesztés.
Bár itt most valószínűleg egyre gondolunk, azért a teljesség kedvéért írjuk ki, hogy a 48-bit LBA-t nem ismerő telepítővel történő újraformázás miatt veszett el a második partíció. Nem lett volna gond, ha modern telepítőt használ.

Idézet

Az egyetlen lehetséges megoldás, ha abban a gépben nem nyúlsz többet hozzá, átteszed egy olyanba másodlagosnak ami tudja a 48 bites LBA-t (a pontos mérete látszik a BIOS-ban), itt először helyre lehet állítani a partíciót - és megfelelő szoftverekkel el kell végezni az adatmentést.

Egyszerű nem? Más megoldás ugyanis nincs!

Na ja, mentésnél a legcélszerűbb az idegen gép. De mivel ott már úgyis élő Windowsból történik a mentés, a 48-bit LBA nem értem miért szempont.

No, akkor kössek inkább a betonba? :Đ
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#476 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:17

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 22:18

Az XP soha nem támaszkodik BIOS információra e téren, még a telepítője sem. Ha így lenne, akkor a SATA natív módú meghajtókkal nem lenne gubanc telepítéskor. Az XP telepítő sima "legacy" IDE driverrel rendelkezik, amivel direktben keresi fel az IDE vezérlőt, és marhára nem érdekli mit akar a BIOS. Így még akkor is láthatja a teljes méretet, ha a BIOS nem. Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat...

Érdekes, még sohasem hallottam arról, hogy úgy is lehet XP-t telepíteni, hogy BIOS-ban le van tiltva az elsődleges merevlemez. Szeretném ha valaki megmutatná hogyan kell!

Az ugyanis teljesen más tészta - pl. PII-gépeknél szoktam így megcsinálni - BIOS-ban az első merevlemez engedélyezett (EZ CSAK 127 G-NÉL KISEBB LEHET!!!), a többi merevlemez felismerése pedig le van tiltva (itt már lehet 127 G-nél nagyobb is!). A telepítés természetesen csak integrált SP2-vel lehetséges (pont a fenti problémák elkerülése végett). Tehát a rendszer a kisebbik merevlemezen van (ezt pedig igenis látnia kell a BIOS-nak), az XP pedig elindulása után a saját belső driverével kezeli a nagyobb merevlemezt.

A NATIV SATA meghajtókkal pedig a támogatás hiánya miatt nem boldogul (mondjuk ICH7-től felfelé a BIOS minden SATA lemezt képes IDE módban mutatni!).
Bizonyíték rá az általam készített integrált SATA vezérlőket is tartalmazó SP2-es telepítőlemez, gyakorlatilag az összes forgalomban lévő alaplapra AHCI módban, F6 és driverfloppy nélkül telepítem az XP-t!

Meglocsolnád egy kicsit azt a gyorsankötő betont?

#477 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:53

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 20., szerda - 0:17

Érdekes, még sohasem hallottam arról, hogy úgy is lehet XP-t telepíteni, hogy BIOS-ban le van tiltva az elsődleges merevlemez. Szeretném ha valaki megmutatná hogyan kell!

Khm, mintha ezt írtam volna: "Sőt, a BIOS-ban le is lehet tiltani a meghajtókat, akkor is látni fogja a telepítő (kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)"

A többinél meg most egy picit elvesztél a részletekben, de végeredményben egyetértünk.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!

#478 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 19. 23:59

(kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Sorry!!!  :up:

#479 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 00:25

Idézet: pittti - Dátum: 2008. aug. 20., szerda - 0:59

(kivéve a boot vinyót persze, ott az indítás erejéig kell a BIOS-nak is.)

Sorry!!!  :up:

Macht nichts, szerintem már elértem, hogy szegény segasonic kiugorjon valahonnan. :Đ

#480 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 08. 20. 08:41

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2008. aug. 19., kedd - 22:18

Na ja, mentésnél a legcélszerűbb az idegen gép. De mivel ott már úgyis élő Windowsból történik a mentés, a 48-bit LBA nem értem miért szempont.

Mert én a legritkább esetben mentek XP-alól (rengeteg a hibalehetőség) általában hardverközeli DOS-os programokat használok (szakmai ártalom - de eredményes!)
Itt pedig alapfeltétel az, hogy a BIOS megfelelően kezelje a merevlemezt!

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.